עבירות צווארון לבן
תוכן העניינים
מהן עבירות צווארון לבן
עבריינות צווארון לבן ועבירות צווארון לבן הינן עבירות פליליות, אולם בשונה מעבירות כמו אינוס ותקיפה, עבירות צווארון לבן אינן בעלות אופי אלים – אלא מדובר בעבירות שמבוצעות בדרך כלל על רקע כלכלי.
כידוע, החוק, והפסיקה במדינת ישראל ובעולם כולו, מתעדכנים מעת לעת בהתאם לאוכלוסייה והמארג החברתי; עם ההבנה כי "עבירה פלילית" אינה מהווה רק עבירה שמשמעותה אקט אלים אלא בנוסף גם פגיעה כלכלית באינטרס הציבורי – החלו לחוקק חוקים ולהתקין תקנות במטרה למגר את הפשיעה הכלכלית במדינת ישראל. כך לדוגמה, נחקק בשנת 2000 חוק איסור הלבנת הון.
עורכי דין המתמחים בעבירות צווארון לבן, נדרשים להבין בקשת רחבה של תחומים כלכליים ביניהם דיני מיסים, עבירות ניירות ערך, עבירות הגבלים עסקיים ותחרות ועוד חוקים כלכליים, וזאת לצורך מתן ייעוץ משפטי מקיף ללקוחות החשודים ונאשמים בעבירות פליליות מסוג עבירות הצווארון הלבן. מחלקת המס, ההגבלים העסקיים ומחלקת הצווארון הלבן משלבות ידיים, על מנת ליתן ללקוחות המשרד ייצוג משפטי מקיף ותמונה רחבה על המצב המשפטי בפניו הם ניצבים, תוך בניית אסטרטגית הגנה כבר בתחילת ההליך.
חקירה בעבירות צווארון לבן
עורכי הדין במשרד שאול – רן ושות׳ מעניקים ייעוץ וליווי משפטי צמוד לכל אורך ההליך המשפטי, החל משלב הייעוץ לפני חקירה בעבירות צווארון לבן, בשלב השימוע וכן לאחר הגשת כתב אישום, ליווי משפטי בהליכים בבית המשפט.
חשדות וחקירת עבירות צווארון לבן דורשות הליכי חקירה ארוכים ולרוב מדובר בתיקים רחבי היקף, מתוקשרים, עם חומר חקירה רב; במשטרת ישראל וביחידות אחרות כגון, רשות ניירות ערך, רשות הגבלים עסקיים, להב 433 ועוד קיימות מחלקות מיוחדות וספציפיות בהן חוקרים מיומנים שהוכשרו לעסוק בעבירות כלכליות, חלקם אף עורכי דין ורואי חשבון בהשכלתם.
בתי המשפט מתייחסים בחומרה רבה לפשיעה הכלכלית, בין השאר, כיוון שהן נעברות תוך חשיבה מתוכננת מראש וממניעים של תאוות בצע; כך, בת"פ (ת"א) 33647-08-16 מע"מ מס קניה ומע"מ תל אביב נ' אמיר יום טוב, קיימת התייחסות לעבירות המס, כדלקמן:
"אין לכחד, כי רווח בציבור יחס סלחני לעברייני מסים, כאילו אין במעשיהם חומרה או פסול מוסרי או ערכי – ולא היא. הימנעות מתשלום מסים חותרת תחת ערכים חברתיים בסיסיים של שוויון בנשיאה בנטל, ומכל בחינה שקולה לשליחת יד לקופת הציבור. לפיכך, על מדיניות הענישה לתת ביטוי לקלון שבעבירות מסים ולכך שאין הבדל בין מי שמתחמק מתשלום מס אמת ובין מי ששולח יד לרכוש חברו…"
בתי המשפט עומדים על כך, כי מדובר בעבירות שחומרתן אינה פחותה מעבירות אחרות, נהפוך הוא – הפסיקה בערכאות השונות מבהירה, כי עבירות המס פוגעות בערכים חברתיים רבים ובציבור כולו, כך, ההתייחסות ברע"פ חן נ' מדינת ישראל –
״ …רבים מעברייני המס הם אנשים שייראו כנורמטיביים ביסודם, אשר לא ישלחו יד לכיס הזולת – אך אינם נרתעים משליחת יד לכיס הציבורי. לכך מחיר בענישה."
עבירות צווארון לבן טומנות בחובן אשליה לפיה הן עבירות 'נקיות יותר', כאשר בפועל אין זה המצב, ולא פעם עבירות צווארון לבן חמורות יותר מעבירות רכוש אחרות מבחינת היקפן ותחכומן. ככל שהכלכלה התפתחה והפכה למורכבת יותר, כך התרחב מנעד הפשיעה נגד הרכוש. ואולם, על אף ה"הילה" העוטפת את עברייני הצווארון הלבן, ואולי דווקא בגלל הביצוע הסטרילי לכאורה של פשיעת עבירות הצווארון הלבן, קבעו בתי המשפט בישראל, כי על מערכת אכיפת החוק והענישה לעמוד על המשמר ביתר שאת, תוך קביעה חד משמעית לפיה פשיעת הצווארון הלבן אינה משתלמת. זאת בגדר מידה נגד מידה, גם בדרך של הטלת עונשי מאסר ממשיים.
הרתעת היחיד והרבים – תיקון 113 לחוק העונשין
המשק והכלכלה הישראלית הפכו גדולים יותר ומורכבים יותר וגם ההכרה בפגיעה הקשה שיש בעבירות צווארון לבן בציבור הרחב ובצמיחת המשק כולו הלכה והתעצמה. גם התפיסה כלפי העבריינים בעבירות צווארון לבן הפכה פחות סלחנית שהרי אמנם, בדרך כלל, מדובר באזרחים שומרי חוק ונורמטיביים לכאורה, אך העובדה שביצעו עבירות מתוך בצע כסף ולא מתוך מצוקה כלכלית קשה, תוך נכונות לפגוע בקופה הציבורית ובציבור, נקבע כי יש לה חומרה ייחודית המחייבת תגובה עונשית הולמת ומרתיעה. הדברים נכונים לעבירות 'כלכליות' דוגמת עבירות מתחומים כגון ניירות ערך, הגבלים העסקיים וכו׳.
שינוי תפיסה זה הוביל להחמרה ברמת הענישה בעבירות אלה על ידי בית המשפט, ככלל יהיו עבירות צווארון לבן עבירות שהעונש הראוי להן על פי פסיקת בית המשפט עונש מאסר מאחורי סורג ובריח. סוג העבירות מוסיף וקובע בית המשפט, מצדיק ענישה חמורה שיש בה גמול, לכן מומלץ בכל לשון להיוועץ בעורך דין צווארון לבן מומחה, בעל רקע כלכלי שייעץ וילווה אתכם הן בהליכי חקירה באזהרה והן בהליכי שימוע ובבית המשפט, ויגן על זכויותיכם המשפטיות, כספים ונכסים שבבעלותכם ולא פעם מבוקש לחלטם, בהליכים אלה.
בתי המשפט קובעים כי לצד הענישה האישית, על ענישה להיות גם הרתעתית. לאחר תיקון 113 לחוק העונשין, בשלב גזירת עונשו של הנאשם, רשאי בית המשפט להתחשב בהרתעה אישית והרתעת רבים (סעיפים הרתעת הרבים יש לה השפעה של ממש בעבירות כלכליות, מכל מקום של עבירות "צווארון לבן".
בתי המשפט קבעו במפורש, כי דרושה הוקעה של נורמות עסקיות פסולות העולות מעבירות צווארון לבן. כאמור נדמה, כי בענייננו עונש הרתעתי נועד להרתיע לא רק את עברין הצווארון לבן עצמו בלבד במבט לעתיד, אלא לא פחות את הרבים, את המכהנים בתפקידים בכירים בתאגידים, לבל ימעלו באמון שניתן בהם. הסיכון שבהעמדה פלילית לדין ירתיע לדעת בית המשפט ובענישה מחמירה את עברייני הצווארון הלבן מביצוע עבירות;
עורך דין צווארון לבן
הרשות החוקרת והרשות השופטת הפנו זרקור לאכיפת העבירות הכלכליות בשנים האחרונות, הטומנות בחובן מימד פלילי לצד מימד כלכלי, אשר עלולות להטיל חורבן כלכלי ואישי על חשודים ונאשמים ולפיכך, מומלץ לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין צווארון לבן מומחה בעל נסיון משפטי רב בייצוג בעבירות צווארון לבן, שיבחן את הסיכונים המשפטיים בתיקכם תוך בחינה מקיפה של המקרה וחשיפה על תחומים נוספים (מיסוי וכו׳), לצורך ליווי וטיפול משפטי מקיף בתיקכם; משרד עורכי דין שאול – רן מספק ייעוץ משפטי הנועד למנוע מלקוחות המשרד מעבר על הוראות החוק וכן ייצוג משפטי מקיף בחקירות ותיקים מסוג זה; לצורך תיאום פגישה עם שותף במשרד, ניתן ליצור קשר בטלפון 03-7773333.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים