עבירת השוחד מעוגנת בסימן ה’ בחוק העונשין. סימן זה מאגד את כל הוראות החוק המטילות אחריות פלילית על אדם בגין יסודות עבירת השוחד אם מפאת מעמדו, תפקידו, נסיבותיו – נתן שוחד או קיבל שוחד. חוק העונשין התייחס באופן ספציפי לתשתית הראייתית הנדרשת לצורך הרשעה בעבירת השוחד במשפט פלילי.
אם אתה עובד ציבור עלייך לדעת, כי עבירת השוחד היא עבירה ספציפית המתייחסת למעמדך!
עבירת השוחד קיימת גם במגזר העסקי, מקום בו משתמשים בשוחד כדי לקדם אינטרסים כלכליים כאלה ואחרים.
נטען, כי עבירת השוחד היא העבירה החמורה ביותר בקבוצת העבירות שעניינן שחיתות. עבירת השוחד נפסת כפעולה אסורה אשר פוגעת בחברה וההורסת כל חלקה טובה בשירות הציבורי. עבירת השוחד מגבשת קבוצה של עבירות נפרדות כאשר כל עבירה נפרדת וכולן יחד נועדו להגן מפני פגיעה בערכים החיוניים המוגנים על ידי הדין הפלילי.
חשוב להדגיש, כבר בפתח מאמר זה, כי בית המשפט רשאי להרשיע בהליך פלילי אדם אך ורק על סמך, על יסוד, עדות אחת – אף אם מדובר בעדות של שותף לדבר עבירה.
בסעיף 290 לחוק העונשין נקבע – עובד ציבור [לרבות עובד בתאגיד המספק שירות לציבור] המקבל שוחד בעד פעולה הקשורה בתפקידו, דינו – מאסר עשר שנים או קנס גבוה.
מתן שוחד
בהתאם לסעיף 291 לחוק העונשין – אדם החשוד, כי נתן שוחד לעובד ציבור או נתן שוחד לעובד ציבור זר, בעד פעולה הכרוכה בתפקידו כדי להשיג, להבטיח או לקדם פעילות עסקית או יתרון אחר בנוגע לפעילות עסקית, צפוי לעונש מאסר של שבע שנים או קנס גבוה! מומלץ בכל לשון לקבל ייעוץ מיידי בטרם החלה החקירה הפלילית להגנה על זכויותיכם והקטנת החשיפה הפלילית בעניינכם!
הצוות המשפטי במשרד רן – תירוש ושות׳, הוא מהמנוסים והמוערכים בישראל בתחום עבירות הצווארון הלבן ומייצג נאמנה לקוחות בתיקים גדולים, מורכבים ובעלי פרופיל תקשורתי גבוה, לרבות בעלי תפקידים בכירים אשר מעורבים בהליכים פליליים ובהם תיקי שוחד.
הוגש כנגדך כתב אישום בעבירת שוחד ?
פנה/י באופן מיידי לייעוץ משפטי על מנת לקבל הגנה משפטית – ייעוץ וליווי משפטי צמוד בהליך הפלילי, ליווי בהליכי החקירה הקשים הכוללים שעות חקירה ארוכות ותרגילי חקירה, ייצוג בהליכים משפטיים והגנה על כל זכויותייך המשפטיות.
חשוב לדעת! סעיף 293 לחוק מבהיר, כי אין כל שוני אם מדובר במתן כסף, שווה כסף, שירות או טובת הנאה אחרת – אם הן בעד עשיה או חדילה, השהיה, החשה, האטה, העדפה או הפליה לרעה.
מתי ניתן לקבוע כי היה שוחד ?
היא בעד פעולה מסוימת או כדי להטות למשוא פנים.
היא בעד פעולה של הלוקח עצמו או בעד השפעתו על פעולת אדם אחר.
ניתן מידי הנותן או באמצעות אדם אחר.
ניתן לידי הלוקח או לידי אדם אחר בשביל הלוקח.
לכתחילה או בדיעבד ואם הנהנה מן השוחד היה הלוקח או אדם אחר.
תפקידו של הלוקח היה של שררה או של שירות. היה קבוע או זמני ואם כללי או לעניין מסוים. מילויו היה בשכר או בלי שכר, אם בהתנדבות או תוך קיום חובה.
השוחד נלקח על מנת לסטות מן השורה במילוי תפקידו או בעד פעולה שעובד הציבור היה חייב לעשותה על פי תפקידו.
הצעת שוחד או הבטחת שוחד
אם הצעת או הבטחת שוחד, גם אם נדחית על ידי אותו בעל תפקיד – תחשב כמי שנתן שוחד !
לעניין זה נבהיר, כי מועמד לתפקיד גם אם התפקיד עדיין לא הוטל עליו או לחילופין, מי שהוטל עליו תפקיד אך טרם התחיל במילויו של תפקיד יהיה שווה ערך למי שכבר החל למלא את תפקידו.
תיווך במתן שוחד
חבר פנה אלייך וביקש ממך להעביר למישהו שוחד ? עצור – אם נענית לבקשתו עברת על הוראות סעיף 295 לחוק. למעשה נתבקשת לתווך – המשמעות – אם קיבלת כסף, שווה כסף, שירות או טובת הנאה אחרת על מנת לתת שוחד דינך כמי שלקח שוחד. אין הבדל כלל ועיקר אם ניתנה בעד התיווך תמורה, לך או לאחר, ואם לאו, אם התכוון לתת שוחד ואם לאו.
סעיף 295(א) לחוק העונשין, העוסק בתייוך לשוחד קובע, כי “המקבל כסף, שווה כסף, שירות או טובת הנאה אחרת על מנת לתת שוחד – דינו כאילו היה לוקח שוחד (10 שנות מאסר); ואין נפקא מינה אם ניתנה בעד תיווכו תמורה, לו או לאחר, ואם לאו, ואם התכוון לתת שוחד ואם לאו”, וסעיף 295(ב), קובע כי “המקבל כסף, שווה כסף, שירות או טובת הנאה אחרת על מנת שיניע, בעצמו או על ידי אחר, עובד הציבור כאמור בסעיף 290(ב) או עובד ציבור זר כאמור בסעיף 291א(ג) למשוא פנים או להפליה – דינו כאילו היה לוקח שוחד”.
האם אתה “בעל השפעה ניכרת” על בחירת מועמד?
בין אם לתפקיד ראש הממשלה, שר, סגן שר, חבר כנסת או ראש רשות מקומית – אם קיבלת כסף, שווה כסף, שירות או טובת הנאה אחרת כדי להניע, בעצמך או על ידי אחר, מועמד למרות לעיל בכדי שיעשה פעולה הקשורה לתפקידו, דינך – מאסר שלוש שנות מאסר – אם קיבלת כאמור כדי להניע מועמד למשוא פנים או להפליה – דינך כמי שלקח שוחד.
האם אתה עומד בהגדרה של “בעל השפעה ניכרת” וחושש שמא עברת על הוראות הסעיף? חושש שתזומן לחקירה? מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בעבירות צווארון לבן על מנת לקבל יעוץ משפטי מקיף ומקצועי.
ענישת בית המשפט בעבירות שוחד
דע זאת, בית המשפט רשאי לצוות – מעבר לעונשים הקבועים בחוק – גם על חילוט מה שניתן כשוחד ומה שבא במקומו; וכן לחייב את נותן השוחד לשלם לאוצר המדינה את שוויה של התועלת שהפיק מן השוחד.
הן המחוקק והן הערכאות השיפוטיות השונות, מייחסים לעבירות השוחד חומרה יתרה נוכח הפגיעה הקולקטיבית באזרחי מדינת ישראל ובאמון הציבור שהולך ופוחת במערכת השלטונית, בכל פעם שנחשפת פרשיית שוחד.
כך בית המשפט העליון משמיע קולו לעניין זה וקובע, כי עבירות שוחד, כמו שאר עבירות השחיתות השלטונית, מתאפיינות בקושי מיוחד שקיים בחשיפתן על ידי מערכת אכיפת החוק, שכן בניגוד לעבירות “רגילות”, בעבירות אלו אין קורבן מוגדר, כל המעורבים הם עושי עבירה שאין להם ענין בחשיפת המעשים – העבירות.
פסיקת בית המשפט העליון בעבירות שוחד (2021-2022)
בית המשפט העליון החמיר ל-21 חודשי מאסר בפועל את עונשו של איש העסקים אברהם נניקשווילי שהורשע במתן שוחד והלבנת הון בסך של כמיליון וחצי שקלים לבנימין בן אליעזר (פואד) המנוח. בכך החמיר בית המשפט העליון את עונש המאסר שגזר בית המשפט המחוזי – 14 חודשי מאסר בפועל.
נניקשווילי הורשע לאחר ניהול הליך הוכחות ארוך בבית המשפט המחוזי בתל אביב – במתן שוחד לפואד בן אליעזר בסכום של כ-1.5 מיליון שקל ובחתימה על הסכם הלוואה פיקטיבי שנועד להסוות את מתן השוחד המהווה הלבנת הון. בתמורה, העיד בן אליעזר לטובת נניקשווילי במסגרת משפט שניהל נגד רשויות המס לאחר שחויב בשומת מס בסך 350 מיליון שקל.
הרכב בית המשפט העליון שכלל את המשנה לנשיאה ניל הנדל, השופט עופר גרוסקופף והשופטת עינת ברון – קבעו, כי יש לפרש את המונח “פעולה הקשורה בתפקידו”, המבוצעת על ידי עובד הציבור בתמורה למתת שהוא מקבל, באופן רחב, וכי “הקשר לתפקיד אינו חייב להתבטא דווקא בפעולה הכלולה בין אלה שהן מסמכויותיו, חובותיו או מטלותיו של עובד הציבור, אלא בפעולה הנובעת מעצם מעמדו כעובד ציבור וקשורה למילוי תפקידו” וכך בעצם הורחב עד מאוד המונח והאפשרות כי ייקבע שפעולות עובד ציבור מהוות שוחד.
הלכה למעשה קבע בית המשפט העליון, כי כאשר העיד פואד בן אליעזר (ז״ל) לטובת הנאשם במשפט שניהל נגד רשויות המס תוך ניצול תפקידו ומעמדו הציבורי, לרבות היותו עובד ציבור, לצורך תמיכה בטענתו של הנאשם, נוצר קשר בלתי ניתן לניתוק בין פעילותו הציבורית של פואד בן-אליעזר (ז״ל) כשר בממשלת ישראל, לבין נסיבות היכרותו עם המערער ותרומתו לקידום האינטרסים של המדינה.
בית המשפט העליון קבע, כי קיומו של מניע מעורב אינו שולל את אחריותו הפלילית של נותן השוחד, וכל עוד קיים מניע מושחת, המקיים את יסודות עבירת השוחד, יש להרשיע בעבירת מתן שוחד. בית המשפט דחה את טענת ההגנה לפיה יש לזכות את נניקשווילי, מאחר ש”המניע” החברי ביחסים בין השניים הוא הדומיננטי וה”מניע הפסול” הוא המשני, וקבע כי אין במניע החברי כדי להלבין את המעשה הפלילי.
עבירת השוחד – אינטרסים מוגנים
קורבן העבירה האמיתי של עבירות צווארון לבן ושחיתות השלטונית, כפי שקובע בית המשפט תכופות, הוא למעשה הציבור כולו.
קושי זה של מערכות האכיפה בחשיפת העבירות ומבצעיהן מחייב מתן משקל מיוחד לשיקול של הרתעת הרבים. עקב כך, אינטרס הרתעת הרבים, היינו הרתעה משמעותית כלפי עובדי ציבור ומעורבים אחרים בעבירות השחיתות השלטונית, הוא בעל חשיבות קריטית ממש להמשך תפקוד תקין של הרשויות הציבוריות.
לאור החשיפה הפלילית והתקשורתית הרבה בעבירות מסוג זה, מומלץ להצטייד בשירותיו של עורך דין צווארון לבן המתמחה בייצוג וליווי בכירים – לצורך קבלת ייעוץ משפטי אשר יבחן באופן ממוקד את נסיבות המקרה הנידון, ייעץ וילווה בהליכי חקירה ארוכים ומתישים, יתנהל מול רשויות החקירה ו/או גוף התביעה, ייצג בהליכי שימוע או בבית המשפט ויגן על זכויותיך.
הגנה משפטית בתיקי שוחד – רן תירוש ושות׳ עורכי דין
משרד רן – תירוש ושות׳ מדורג כמשרד עורכי דין מוביל בהתאם לירחוני דירוג ואתרי דירוג בינלאומיים כמשרד עורכי דין מוביל בתחום הצווארון הלבן. משרדנו צבר ניסיון משפטי רב בייעוץ וייצוג לקוחותיו מול רשויות התביעה בתיקי שוחד וכן ליווה וייעץ ללקוחות המשרד אל מול גופי חקירה שונים במדינת ישראל. משרדנו מייצג ביסודיות ובדיסקרטיות בפני רשויות האכיפה השונות, בהליכי חקירה בתיקי שוחד, בהליכי שימוע פלילי בתיקי שוחד, ובבתי המשפט לאחר שהוגשו כתבי אישום בעבירות שוחד. בכולם, תוך הקפדה על ייצוג משפטי ברמה הגבוהה ביותר ותוך מלחמה עיקשת על זכויות לקוחותינו.
להגנה משפטית, ניתן ליצור קשר ולתאם פגישה עם עורך דין במשרדנו 24/7, בטלפון 03-7773333