חיסיון עורך דין לקוח
תוכן העניינים
חסיון עורך דין לקוח – הקדמה
חסיון עורך דין לקוח מוסדר חוקית בסעיף 48 לפקודת הראיות, אשר קובע כך : ״ (א) דברים ומסמכים שהוחלפו בין עורך דין לבין לקוחו או לבין אדם אחר מטעם הלקוח ויש להם קשר ענייני לשירות המקצועי שניתן על ידי עורך הדין ללקוח, אין עורך הדין חייב למסרם כראיה, אלא אם ויתר הלקוח על החסיון…”.
בחוק לשכת עורכי הדין – סעיף 90 שכותרתו “סוד מקצועי” נקבע, כך –
” דברים ומסמכים שהוחלפו בין לקוח לבין עורך דין ויש להם קשר עניני לשירות המקצועי שניתן על ידי עורך הדין ללקוח, לא יגלה אותם עורך הדין בכל הליך משפטי, חקירה או חיפוש, מלבד אם ויתר הלקוח על חסינותם.”
שני כללים אתיים נוספים מצטרפים להוראות פקודת הראיות וקבועים בחוק לשכת עורכי הדין –
“שמירת סודיות” – “עורך דין ישמור בסוד כל דבר שיובא לידיעתו בידי לקוח או מטעמו, תוך כדי מילוי תפקידיו, זולת אם הסכים הלקוח במפורש אחרת; הוראה זו אינה חלה על גילוי בהליך משפטי, חקירה או חיפוש שאינו חסוי על פי סעיף 90 לחוק”.
וכן חובת שמירת סודיות בידי העובדים אשר נקבע, כי “עורך דין יעמיד את העובדים בשירותו על חובתם לשמור על סודיות הענינים המגיעים לידיעתם במהלך עבודתם”.
סעיף 235א לפקודת מס הכנסה קובע, כך – “סוד מקצועי” – חילופי דברים בין לקוח לבין עורך דין שיש להם קשר ענייני לשירות המקצועי שניתן על ידי עורך-הדין ללקוח, בין שהדברים נאמרו בעל-פה ובין שהועלו על הכתב, לרבות רשימות שערך עורך-הדין לשימושו הוא, ובלבד שיש להם קשר עניני לשירות המקצועי כאמור; “מסמך חסוי – מסמך שיש בו סוד מקצועי”. כאשר המסמכים נוגעים לחילופי דברים בין לקוח לעורך דין, יש להם קשר ענייני לשירות שניתן, ואף תרשומות שהועלו על הכתב, בין אם דברי הלקוח ובין אם מחשבות או הערות שרשם עורך הדין, יהיו אלה מסמכים חסויים.
רן – תירוש ושות׳
משרדנו מדורג מדי שנה כמשרד עורכי דין מוביל בישראל בתחום עבירות הצווארון הלבן ומשפט פלילי, מיסים ועבירות כלכליות. המשרד מדורג על פי חברות דירוג מובילות וידועות, המדרגות משרדי עורכי דין – B.D.I ודן אנד ברדסטריט. רן-תירוש ושות׳ ידוע כבעל מוניטין משפטי מעולה – הן בהתנהלות מול רשויות המדינה והן בניהול הליכים משפטיים בבתי המשפט ובערכאות המשפטיות השונות, במלחמה עיקשת על זכויות לקוחותינו בכל תיק. המשרד זכה להוביל פסיקות תקדימיות והצלחות בליווי הליכי חקירה פלילית, שימוע בטרם הוגש כתב אישום, וכן ניהל הגנה משפטית בתיקי דגל מורכבים ובפרשיות מסועפות.
מהי מטרת חיסיון עורך דין לקוח?
המטרה לשמה נוצר חסיון עורך דין לקוח היא עידוד יצירת תקשורת חופשית ככל שניתן, בין עורך הדין והלקוח. זו ההשקפה המקובלת בישראל ובעולם העומדת כבסיס לכלל זה.
ידיעת הלקוח כי קיים חיסיון מוחלט מעודדת זרימת מידע חופשית בין הלקוח לבין עורך-דינו, אשר נחשף לפרטי המקרה רק מהלקוח ונשען על המידע שהוא מקבל מהלקוח.
מדובר בחיסיון מוחלט, כזה שאינו ניתן להסרה על ידי רשויות התביעה, גם לא בהליך חקירה או בבית-המשפט.
מתי כן ניתן להסיר את החיסיון?
המידע עליו מגן החיסיון שייך ללקוח ולא לעורך הדין. אם הלקוח מוותר על החיסיון ומודיע לעורך הדין כי אינו מעוניין בחיסיון ומתיר לו לענות, אז מתאפשר לעורך הדין ליתן מענה לשאלות אשר יש בהן משום הפרת החיסיון.
פרשת היינץ והקביעה בדבר חיסיון עורך דין לקוח גם במשרד הלקוח
פרשת היינץ תמה בכך שרשויות האכיפה נמנעו מלעיין בתכתובת שבין מילר לבין עורך דינו, למרות שיכלו לעיין בה. רשויות התביעה מחלו על זכות הגישה והפקידו אותה בידי בית המשפט. רשויות המדינה הסכימו כי חסיון עורך דין לקוח חל גם במשרד הלקוח ובית המשפט העליון קבע, כי לרשות האכיפה אין זכות גישה כאמור.
הלכת היינץ קבעה במפורש, כי חסיון עורך-דין לקוח חל גם על תקשורת שנתפסה בידי הלקוח. ההלכה משקפת את מידת החשיבות של בתי המשפט בהגנה על חופשיות התקשורת בין עורכי-דין ללקוחות, גם בנוגע לתקשורת מתועדת שמצויה ברשות הלקוח. התקדמות טכנולוגית ותקשורת בדואר האלקטרוני אל לה להרוס את מוסד חסיון עורך דין לקוח. כאמור, המשטרה נמנעה מלעיין בחומרים בלי אישורו של בית המשפט, ופרקליטות המדינה בחרה בפתרון המקל עם החשוד (והקשה עבורה) דבר אשר מלמד על חשיבותו של מוסד החיסיון – זה גם על ידי רשויות המדינה.
צו חיפוש וחיסיון עורך דין לקוח
במסגרת הליכי חקירה למשטרה הסמכות לערוך חיפוש בביתו של אדם, במחשבו ולעיתים אף בגופו. הרצון בהגינות שולל את הסמכות המפורשת ולפרט אין זכות שהסמכות לא תמומש. אדם אינו יכול לקבוע כי במקרה כזה יחול מחסום החיסיון מהפללה עצמית. אם המשטרה מוצאת מחברת או אסופת מסמכים בביתו או במחשבו של אדם או של נחקר שבמסגרתו הפליל את עצמו, הוא לא יוכל כעת למנוע את תפיסת המחברת או המסמך. אם נתפס מכשיר טלפון נייד או מחשב לאדם או נחקר הזכות לסרב למסור את המפתח לטלפון או למחשב לדוגמה, ככל שיש כזה.
האם ניתן להאזין לשיחות בין עורך דין ולקוח?
מבחינה משפטית, האזנה לשיחות בין עורך-דין לבין לקוח אפשרית. מוסד החיסיון לא מהווה כלי הגנה לפשיעה.
סעיף 9 לחוק האזנת סתר קובע במפורש כי אינו מתיר האזנה לשיחות חסויות לפי החוק, לרבות אלה החוסות תחת חסיון עורך- דין–לקוח. אולם, סעיף 9א לחוק האזנת סתר מאפשר קבלת צו המתיר האזנה לשיחה חסויה בין עורך-דין (או בעל חיסיון מקצועי אחר) לבין לקוח, בהינתן יסוד לחשד כי עורך הדין מעורב בעבירות רצח, הריגה, עבירת סמים, עבירה המסכנת את ביטחון המדינה, ולכן האזנת סתר נדרשת לצורך מניעת עבירה או חקירתה על ידי רשויות החקירה. האפשרות שהמשטרה מאזינה לעורכי דין עקב חשדות שלבסוף יתגלו כאינם נכונים ממחישה, כי קיימת אפשרות של האזנה לעורך דין, האזנה אשר פוגעת במטרות החיסיון, וכל עורך-דין, בוודאי עורך דין פלילי העוסק בעבירות לעיל חייב להביא בחשבון את האפשרות, כי ניתן להאזין לשיחותיו עם הלקוח, במצב בו המשטרה תחשוד גם בעורך הדין ולפיכך תאזין לשיחותיו.
בהקשר זה, גם שיחה עם חשוד או עצור בתחנה או בטלפון, גם כשעורך הדין יודע שאסור להאזין לו, אך בד בבד הוא יודע שהמשטרה מצוידת באפשרויות האזנה, בעיקר אם השיחה טלפונית, צריך לדעת כי אפשרות להאזנה לשיחותיו קיימת ובהחלט אפשרית.
כרסום במוסד חיסיון עורך דין לקוח בעבירות מס ובתיקי מסים
מסגרת חקירת פרשת העלמות המס של האחים דיין קבע לאחרונה סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, כי רשות המסים רשאית לעיין במסמכים שנתפסו במשרדו של עורך הדין וקשורים לאחים דיין, לאחר שדחה את טענתו של עורך דין שנחקר כחשוד במסגרת החקירה, לפיה המסמכים שנתפסו במהלך החיפוש של רשויות החקירה מוגנים בחיסיון עורך דין לקוח. על כך הוגשה עתירה על ידי לשכת עורכי הדין לבית הדין הגבוה לצדק על מנת למנוע מצב בו נפגע מוסד חיסיון עורך דין לקוח, ונוצר מצב אבסורדי לפיו רק בעבירות מס החיסיון יהיה נחות משמעותית אל מול חיסיון החל בעבירות אחרות – חמורות יותר – כמו רצח ; עבירות דומות – כמו עבירות הלבנת הון ; בעבירות קלות – יותר כמו עבירות בתחום התכנון והבנייה.
אם אתם מתמודדים עם הליכי חקירה בעבירות מס הכנסה או מע״מ מומלץ לפנות בהקדם לקבלת ייצוג משפטי מאת עורך דין מס הכנסה או עורך דין מע״מ מומחה להגנה משפטית על זכויותיכם. במשרדנו עורכי דין צווארון לבן המייצגים לקוחות נורמטיביים בתחומי המשפט פלילי, מיסים ועבירות כלכליות (ניירות ערך, הגבלים עסקיים, הלבנת הון וכו׳) לייעוץ עם עורך דין מומחה להגנה משפטית על זכויותיכם צרו קשר עם משרדנו.
ייצוג והגנה משפטית
משרד רן – תירוש ושות׳ הוא ממשרדי עורכי הדין המובילים בישראל, משרדנו מתמחה בייצוג בתחום המשפט הפלילי, עבירות וצווארון לבן, מיסים ועבירות כלכליות. לקריאה על משרדנו אשר דורג כמשרד עורכי דין מוביל בישראל לחצו כאן.
למשרד ניסיון רב והצלחות בייצוג בתיקים מורכבים ומתוקשרים, תוך הקפדה על ייצוג משפטי יסודי, מקיף ומעמיק בהתאם לצרכים הייחודיים של כל לקוח ובניית אסטרטגיית הגנה משפטית מקיפה מתחילת ההליך. עורכי הדין במשרד יוצאי הפרקליטות ורשויות התביעה, בעלי ניסיון של שנים רבות בניהול הגנה משפטית והכרת המערכת החוקית בישראל. משרדנו ייעץ וליווה בהליכי חקירה באזהרה ומסירת עדות, בהליכי שימוע וכן הגן מפני כתבי אישום שהוגשו כנגד לקוחות המשרד על ידי רשויות התביעה השונות, בפני בית המשפט השונים בישראל – שלום, מחוזי ועליון.
משרדנו מספק מענה וייעוץ משפטי שוטף מקצועי ומקיף 24/7 בתחומי המשפט הפלילי השונים.
עורכי הדין מקפידים על דיסקרטיות מלאה וזמינות גבוהה ללקוחות המשרד. ניתן להשאיר פניה באתר ועורך דין במשרדנו ישוב אליכם בהקדם האפשרי. לצורך תיאום פגישה עם עורך דין שותף, ניתן להתקשר למשרדנו במספר 03-7773333. משרדנו זמין ומספק מענה במקרים דחופים – 24 שעות ביממה.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים