חוק לצמצום השימוש במזומן
תוכן העניינים
הוראות חוק צמצום שימוש במזומן
החל מהתאריך 01/01/2019, נכנס לתוקפן הוראות חוק לצמצום השימוש במזומן. החוק נועד להילחם בהון השחור ולצמצם עבירות של הלבנת הון והעלמות מיסים. אמרה ידועה היא שלכסף אין ריח. מסיבה זו, קל למעלימי מס ומלביני הון להסתיר את פעולותיהם הכספיות ואת הכספים שהשיגו כתוצאה מביצוע העבירות.
אין כל תיעוד להעברה של שטרות כסף ולכן קל מאוד להסתירו ולהסוות אותו. מטרתו של החוק החדש ברורה: לצמצם את השימוש בכסף מזומן (ובשיקים) ובכך להביא למצב שבו לא ניתן יהיה להסתיר פעילות פיננסית והעברות כספים. הגבלות על שימוש במזומןהחוק מבחין בין מספר מצבים בהתאם למעמדו של נותן או מקבל הכסף המזומן. עוסק עוסק הוא מי שמוכר או נותן שירות במהלך עסקיו.
במאמר זה יובא הסבר מאת עורך דין צווארון לבן ועורך דין מיסים בעלי ידע משפטי בתחום העבירות הכלכליות על החקיקה החדשה שנכנסה לתוקפה לאחרונה.
ההגבלות החלות על עוסק במסגרת עסקיו הן כדלקמן:
1. אסור לתת ואסור לקבל תשלום במזומן, במסגרת העסק, בעסקה העולה על 11,000 ₪.
2. אסור לקבל תשלום במזומן מתייר, במסגרת העסק, בעסקה העולה על 55,000 ₪.
3. אסור לתת ואסור לקבל תשלום במזומן כשכר עבודה, כתרומה או כהלוואה, בסכום העולה על 11,000 ₪, למעט הלוואה מגוף פיננסי, כגון בנק.
4. אסור לתת ואסור לקבל תשלום במזומן כמתנה בסכום העולה על 50,000 ₪.
עו”ד או רו”ח על עו”ד או רו”ח, הנותן שירות עסקי, חלות הגבלות מיוחדות, נוסף על ההגבלות החלות על עוסק:
1. אסור לקבל, במסגרת שירות עסקי, סכום העולה על 11,000 ₪ מעוסק (במסגרת עסקו).
2. אסור לקבל, במסגרת שירות עסקי, סכום העולה על 50,000 ₪ מאדם פרטי.
שירות עסקי מהו ?
מוגדר ככל אחת מהפעולות הבאות:
א. קנייה או מכירה של נדל”ן.
ב. קנייה או מכירה של עסק.
ג. ניהול נכסים של הלקוח, דוגמת ניהול כספים, ניירות ערך, נאמנויות וכו’.
ד. קבלה, העברה או החזקה של כספים לצורך הקמת חברה.
ה. הקמה או ניהול של חברה או עסק או נאמנות לאדם אחר.
עורכי דין ורואי חשבון שימו לב
כל הפעולות המוגדרות “שירות עסקי” מחייבות אתכם, בנוסף, למלא טופס הכרת לקוח. אי מילוי הטופס כנדרש, עלול להביא לסנקציות כגון קנס או עיצום כספי.אדם פרטיעל אדם פרטי חלות ההגבלות הבאות:
1. אסור לקבל ואסור לתת תשלום במזומן סכום העולה על 50,000 ₪.
2. אסור לתת תשלום במזומן לעוסק, במסגרת עסקה, כשסכום העסקה עולה על 11,000 ₪.
3. אסור לתת ואסור לקבל תשלום במזומן כשכר עבודה, כתרומה או כהלוואה בסכום העולה על 11,000 ₪.
4. אסור לתת ואסור לקבל מתנה בסכום הגבוה מ-50,000 ₪.
שימו לב – בחוק קיימת הבחנה שלא רבים שמים לב אליה: בעסקאות שמחירן עולה על הרף שנקבע (11,000 או 50,000, לפי העניין), ניתן לשלם עד 10% מסכום העסקה במזומן, אך לא יותר מ-11,000 ₪.
לדוגמה: אם אדם פרטי רוכש מטבח בסכום של 30,000 ₪ (כלומר סכום העסקה הוא מעל 11,000 ₪), ניתן לשלם במזומן עד 10% מסכום העסקה, כלומר עד 3,000 ₪ בלבד. הגבלות על שימוש בשיקים אמנם עיקר החוק עוסק בהגבלת השימוש בכסף מזומן, אך קיימות גם הגבלות נוספות על השימוש בשיקים.
ההגבלות לעוסק
1. אסור לקבל ואסור לתת שיק במסגרת העסק, מבלי ששם מקבל התשלום כתוב בשיק.
2. אסור להסב שיק בלי שהשם ומספר הזהות של מי שהשיק הוסב לו נכתב בשיק.
ההגבלות לאדם פרטי
1. אסור לקבל תשלום בשיק בסכום של מעל 5,000 ₪, בגין עסקה, שכר עבודה, תרומה, הלוואה או מתנה, מבלי ששמו של מקבל התשלום מצוין בשיק.
2. אסור לתת לעוסק, במסגרת עסקו, תשלום (ללא הגבלת סכום), מבלי ששם העוסק מצוין בשיק.
3. אסור לתת לאדם פרטי שיק בסכום העולה על 5,000 ₪, מבלי ששם מקבל התשלום מצוין בשיק.
4. אסור להסב שיק או לקבל שיק מוסב, בלי לכתוב את שם ומספר הזהות של מי שהשיק מוסב אליו.
כל ההגבלות הללו נועדו למנוע מצב שבו לא ניתן לעקוב אחר נותן או מקבל התשלום. כלומר, ליצור מעין “נתיב ביקורת” כך שלא ניתן יהיה להעלים תשלומים בשיקים.סנקציותאחד החידושים בחוק, הוא הסנקציות שיוטלו גם על אנשים פרטיים אשר משלמים לעוסקים. בעבר אדם פרטי היה משלם לבעל מקצוע במזומן, ללא חשבונית, ונהנה מהנחה בסכום המע”מ.
על אותו אדם פרטי, בדרך כלל, לא היה ניתן להטיל שום סנקציה. היום המצב שונה, כך שגם אדם פרטי שמשלם לבעל מקצוע לא יוכל לשלם במזומן ללא חשבונית, וגם הוא יהיה חשוף לסנקציה במידה ויעשה כן. סנקציה כספיתא. הסנקציה על הפרת החוק של מי שהוא עוסק היא עיצום כספי בשיעור של 15%-30% מסכום ההפרה, בהתאם לגובה הפרת החוק.
ב. הסנקציה על עו”ד או רו”ח היא קנס מנהלי.
ג. הסנקציה על אדם פרטי גם היא קנס מנהלי.
סנקציה פלילית כנגד מפרים
החוק קובע גם עונש מאסר למי שעובר על הוראות החוק במרמה, בכך שהוא מפצל עסקה על מנת להיות מתחת לרף התשלום במזומן. נקבע כי העונש על עבירה זו הוא עד 3 שנות מאסר.
על-פי הודעת רשות המיסים, עד לתאריך 30/09/2019 לא יוטלו סנקציות על מפרי החוק, אלא אם המפר קיבל התראה בכתב על ההפרה וחזר וביצע את אותה הפרה. הצהרה על רכישת זכות במקרקעין סעיף נוסף מעניין בחוק, אשר לכאורה כלל אינו קשור לנושא, הינו סעיף 30.
נקבע, כי רוכש זכות במקרקעין חייב, במסגרת הצהרתו על העסקה למשרד מיסוי מקרקעין, לציין אחת מהאפשרויות הבאות:
1. “פרטי אמצעי התשלום שבהם מועברת התמורה ידועים לי”. בבחירת אופציה זו, יש לפרט את סכומי התשלום ואת אמצעי התשלום, כל שסך כל הסכומים יהא תואם את שווי הרכישה המלא.לדוגמה, אם שווי הרכישה הוא 1,000,000 ₪, ניתן לציין כי 500,000 ₪ ישולמו באמצעות משכנתה, 300,000 ₪ ישולמו בשיק ו-200,000 ₪ ישלומו בהעברה בנקאית.
2. “פרטי אמצעי התשלום שבהם מועבר התמורה אינם ידועים במועד הגשת ההצהרה”. בבחירת אופציה זו, יש לכתוב את תאריך המסירה הצפוי בעסקה. עד 6 חודשים ממועד המסירה יש להשלים את המידע.אי השלמת המידע תיחשב כאילו ההצהרה לא נמסרה למיסוי מקרקעין, ולא יונפק אישור מיסים בגין העסקה.
טיוטת הצו לצמצום השימוש במזומן
סעיף 33 לחוק לצמצום השימוש במזומן מטיל על שר האוצר לבחון, החל מיום 1 בינואר 2020 ומדי שנה, את שינוי התוספת הראשונה לחוק, שעניינה קביעת הסכום המותר לתשלום במזומן בהתאם להוראות החוק. הסעיף קובע, כי שינוי התוספת יעשה בהסכמת שר המשפטים, נגיד בנק ישראל ובאישור ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת.
משרד האוצר פרסם את טיוטת הצו לצמצום השימוש במזומן במסגרתו הוצע, כי ההוראות החדשות תיכנסנה לתוקף ביום 1.8.2022, ההוראות קובעות הפחתה של תקרת הסכומים ל-6,000 ש”ח בעסקות בהן מעורב עוסק, תרומה, הלוואה או בעניין שכר עבודה. כמו כן, הפחתת סכום העִסקות בין אנשים פרטיים או במתן או קבלת תשלום במזומן כמתנה ל-15,000 ש”ח למעט עסקות שבהן משולם הסכום על-ידי אדם (שאינו עוסק) בגין רכישת כלי רכב, בהן הסכום המקסימלי יישאר 50,000 ש”ח.
.
קיבלת זימון לחקירה? נפתח כנגדך הליך פלילי?
עליך לפנות לעורך דין פלילי מומחה בעבירות צווארון לבן, הלבנת הון, מיסים ועבירות כלכליות.
ליצירת קשר וקביעת פגישה ראשונית, ניתן ליצור קשר עם משרדנו בטלפון 03-7773333.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים