הימורים באינטרנט – מיסוי הלבנת הון ומשפט פלילי
תוכן העניינים
תופעת ההימורים באינטרנט והימורים לא חוקיים בישראל
הימורים בישראל והימורים באינטרנט בישראל מהווים עבירה פלילית אשר קבועה בחוק העונשין אשר אוסר ארגון משחקים אסורים, הימורים והגרלות, שיש בהם אפשרות לזכות את משתתפי ההימור בכסף, שווה כסף או כל טובת הנאה, לפי תוצאות התלויות בגורל או ניחוש יותר מאשר בהבנה או יכולת, וכן אוסר להשתתף במשחקים אסורים.
האיסור על הימורים בישראל מבוסס על תפיסת המחוקק אשר רואה פסול ופגם מוסרי וחברתי בתופעת ההגרלות וההימורים וכן בהשלכותיהם על החברה והפרט.
האם כל הימור הוא אסור במדינת ישראל ?
לא. החוק החריג מהאיסור הימורים והגרלות אשר ניתן להם היתר מיוחד משר האוצר, כך לדוגמה – מפעל הפיס, הוא גוף ציבורי בעל זיכיון בלעדי לעריכת הגרלות ומשחקי מזל בישראל, כגון לוטו, פיס 777, חישגד וכו׳.
חקיקה בתחום ההימורים והספורט בישראל.
החוק להסדר ההימורים בספורט, התשכ”ז-1967, מתיר הימורים על תחרויות ספורט ומשחקים (כדורגל, כדורסל, וכו׳) ותוצאותיהם, הימורים אלה מתקיימים על ידי המועצה להסדר ההימורים בספורט.
הימורים באינטרנט כמחולל פשיעה כלכלית
מדוחות משטרת ישראל המתפרסמים מדי שנה וכן מדוחות מבקר המדינה אשר בחן את תופעת ההימורים ברשת האינטרנט עולה, כי תחום ההימורים הוא אחד ממחוללי הפשיעה המשמעותיים במדינת ישראל. תחום ההימורים הלא חוקיים מהווה תחום כלכלי מרכזי עבור ארגוני פשיעה ועבריינים בכירים. בין סוגי ההימורים הבלתי חוקיים הרבים שקיימים בולט בהיקפיו תחום ההימורים הבלתי חוקיים ברשת האינטרנט וזאת לאור זמינותם הרבה של האמצעים האלקטרוניים (מחשבים, מכשירים סלולריים, וכו׳) והתפתחות רשת האינטרנט בשנים האחרונות.
בשנים האחרונות, מתרבים אתרי האינטרנט להימורים, חלקם מחוץ לישראל, אשר מופנים במיוחד לקהל ישראלי, חלקם אף בשפה העברית. פוטנציאל החשיפה להימורים באינטרנט הוא גבוה שכן כיום אין כמעט אדם אשר אין לו גישה למכשירי הטלפון הסלולארי וכמעט בכל בית קיים חיבור אינטרנט ומחשב מהם ניתן לגלוש ברשת האינטרנט ומשם הדרך קצרה לאתרי ההימורים הלא חוקיים.
אכיפה בתחום ההימורים ברשת האינטרנט
משטרת ישראל בשיתוף משרד המשפטים, האוצר, בנק ישראל, הרשות לאיסור הלבנת הון ומשרד התרבות והספורט, פועלים יחדיו למגר את תופעת ההימורים הלא חוקיים בכלל וההימורים הלא חוקיים ברשת האינטרנט בפרט.
חווֹת דעת משפטיות של המשטרה ושל פרקליטות לעניין הימורים לא חוקיים ברשת האינטרנט מעלים, כי נעשים ניסיונות למקם שרתים מחוץ לגבולות המדינה כניסיון של גורמים עבריינים להתחמק מביצוע עבירות פליליות. אותן חוות דעת משפטיות קבעו, כי גם אם השרת – שרת האינטרנט של אתר הימורים – נמצא מחוץ לגבולות מדינת ישראל, ההימורים עצמם מתקיימים, לפחות בחלקם, בתחומי מדינת ישראל, באמצעות מחשבים או מכשירים סלולריים אשר נמצאים ברשות אזרחים ישראלים ולכן, אין כל מניעה לקבוע, כי הסעיפים הפליליים חלים וניתן לנהל הליכי אכיפה פלילית כנגד מבצעי עבירות ההימורים ברשת האינטרנט.
דרכי התמודדות עם תופעת ההימורים הלא חוקיים בישראל
בשנת 2006, מתוך הבנת מידת הפגיעה החמורה באזרחי המדינה ומוסדותיה, מיקדה ממשלת ישראל את המאבק בפשיעה החמורה, בפשיעה המאורגנת כיעד לטיפול ממוקד, לתקופה ארוכה ככל שתדרש. תופעת ההימורים באינטרנט הוכרה כיעד של ממש על מנת לפגוע בפשע המאורגן בישראל אשר מתקיים מהכנסות אלה.
מעבר לאכיפה נוקשה של גופי החקירה ובתי המשפט בישראל, גורמי האכיפה בישראל התמודדו עם תופעת ההימורים הלא חוקיים ברשת האינטרנט באמצעות איתור נתיב הכסף וחסימתו באמצעים טכנולוגיים. בשנת 2007 קבע בית משפט בישראל, כי חברה אשר מפעילה אתר הימורים שמופנה לציבור הישראלי מפרה את הוראות חוק העונשין בישראל, גם אם החברה רשומה בחוץ לארץ, מנהליה מחוץ לארץ והיא מתופעלת מחוץ לארץ, במדינה בה ההימורים מותרים, ושרת האינטרנט שלה נמצא מחוץ לגבולות ישראל במקום בו ההימורים מותרים.
בשנת 2008, הוקם במשטרת ישראל כוח אכיפה מיוחד שתפקידו פעילות נגד תופעות ההימורים באינטרנט ומאז ועד היום הוקמו גופי סייבר נוספים במדינת ישראל אשר אמונים, בין היתר, על אכיפת תחום ההימורים באינטרנט.
מנהל חברה אשר יושב בישראל, מקבל החלטות ומנהל אתר הימורים בחו״ל בנוסף לעבירה הפלילית הקבועה בחוק העונשין אותה עובר, מבצע גם עבירות כלכליות נוספות, כך לדוגמה, עבירות מס חמורות ואף במידה וייתפס מעבר להליכי החילוט והתפיסה הקשים אשר יתלוו להליכי החקירה במשטרת ישראל ורשויות המס, יידרש לשלם גם את מלוא המס בגין הכנסותיו. לאור האמור, מומלץ לפנות לייעוץ עורך דין מסים, בעל ידע והבנה בתחום המיסוי הבינלאומי ועבירות צווארון לבן, לקבלת ייעוץ משפטי פרטני ודיסקרטי בעניינכם.
הימורים ברשת האינטרנט ואכיפה בחוק איסור הלבנת הון
חוק איסור הלבנת הון נחקק במטרה להילחם בהון השחור במדינת ישראל. החוק אוסר פעולות אשר מטרתן הלבנת הון שחור והטמעתו במוסדות פיננסיים לגיטימיים, ביצוע פעולה או פעולות ברכוש אסור וכו׳. החוק מונה שורה של עבירות ״מקור״ – ואוסר שימוש בכספים שמקורם בעבירות המנויות בתוספת הראשונה לחוק, בהן עבירות הימורים ועבירות נוספות אחרות. כאמור, עבירות ההימורים (עבירות לפי סעיפים 225 ו- 228 לחוק) הוכנסו גם הם כעבירות מקור וכך מתאפשר לרשויות האכיפה והתביעה במדינת ישראל לפתוח בהליכים משפטיים, הליכי חקירה וחילוט רכוש וכספים, כנגד העוסקים בתחום ההימורים ברשת והימורים בכלל, כך שבנוסף להגשת כתב אישום בעבירות הימורים מתווספות עבירות לפי חוק איסור הלבנת הון, עבירות שהעונשים בצידן חמורים הרבה יותר וכוללים עונשי מאסר לשנים ארוכות מאחורי סורג ובריח.
מבקר המדינה על תופעת ההימורים ברשת האינטרנט
בדוח מבקר המדינה נקבע, כי עם ההתפתחות הטכנולוגית בישראל ובעולם צברה תופעת ההימורים ברשת האינטרנט, ההימורים הבלתי חוקיים תאוצה משמעותית. המבקר קבע שלא נעשו פעולות ממשיות לא בתחום ההסדרה המינהלית ולא בתחום האכיפה הפלילית שנים רבות. בשנת 2008, חל שינוי רב יותר בפעילות רשויות האכיפה וזו נמשכת עד היום.
העידן הגלובלי, המחשוב והאינטרנט מציב לרשויות האכיפה והחוק במדינת ישראל אתגרים בהתמודדות עם טכנולוגיות ונתיבי פשע אשר לא היו פעילים בעבר. לצורך אכיפה יעילה – מנהלית ופלילית – משרד התקשורת, בנק ישראל, משרד האוצר, משרד המשפטים ומשטרת ישראל משתפים פעולה לאכיפת הדין תוך מתן דגש לשינויים המתרחשים בטכנולוגיות בעידן המודרני חדשות לבקרים וזאת, על מנת שמרחב האינטרנט לא יהיה מקום מפלט לפעילות עבריינית.
מיסוי הימורים בישראל
סעיף 2א לפקודת מס הכנסה קובע, כי מס על רווח או שכר שמקורו בהימורים, בהגרלות או בפעילות נושאת פרסים חייב במס. בחקיקה ראשית ובחקיקת משנה הוטל מס על רווחי הימורים, נקבעו פטורים והוראות לגביית המס. על רווחי הימורים חוקיים בישראל עומד מס בשיעור של עשרים וחמישה אחוזים (25%), ללא ניכוי הוצאות וללא קיזוז הפסדים, זיכויים או פטורים.
סעיף 9(28) לפקודת מס הכנסה קובע, פטור ממס על רווח או השתכרות שערכם פחת מהסכום שקבע שר האוצר… בתנאים ובתיאומים שקבע. במהלך השנים ניתנו פטורים שונים, כך נחקק לדוגמה צו מס הכנסה אשר קבע פטור ממס על רווחי הימורים וכו׳.
יודגש, הפטור חל רק על רווחי הימורים שנתקבלו במסגרת חוקית, הימורים שאינם חוקיים – לא יהנו מפטור.
מיסוי הימורים ברשת האינטרנט
פקודת מס הכנסה קובעת, כי השתכרות או רווח מכל מקור שלא נכלל בה במפורש, אך גם לא נקבע במפורש כי ניתן עליו פטור, הינו מקור החייב במס הכנסה. על פי ההנחיות המקצועיות של רשות המסים בישראל גם הכנסה בלתי חוקית הינה הכנסה החייבת במס הכנסה, וכך גם דומה עסקה החייבת במע״מ (במס ערך מוסף). כך גם בהתאם לפסיקת בית המשפט בישראל אשר קבע כי יש לראות יש למסות הכנסה מפעילות פלילית וזו מהווה הכנסה חייבת במס.
לצורך חיוב נישומים במס רשויות התביעה בישראל ובהן רשות המסים משתמשות בפסקי הדין במשפטים פליליים בהם נישומים שהתנהלו בעניינם הליכים פליליים – הואשמו על ידי בתי המשפט. מדי שנה נפסקים בבתי המשפט אלפי פסקי דין הנוגעים לביצוע עבירות פליליות, ברבים מהם יש היבטים פיננסיים, כלכליים – עבירות צווארון לבן, הלבנת הון, ניירות ערך, הגבלים עסקיים וכו׳. בשנים האחרונות, גם בעקבות התערבות מבקר המדינה בעניין קיימת מגמה של בקרה מתמדת על פסיקת בית המשפט על ידי רשויות המס בישראל לצורך איתור מעלימי מס.
רשות המסים ורשויות אכיפה נוספות נלחמות בשנים האחרונות בהימורים בלתי חוקיים ובהם, הימורים ברשת האינטרנט. רשויות המס מוציאות שומות מס, בין היתר, כנגד בעלי אתרי הימורים ברשת האינטרנט.
פעילות כנגד פשיעה כלכלית בישראל והימורים ברשת האינטרנט
הפעילות כנגד הפשיעה הכלכלית על ידי רשויות המדינה היא חמורה ומתבטאת באכיפה קשה ובהליכים מקדמיים כגון הליכי חילוט נכסים וכספים, הליכים אשר לא פעם בלתי מידתיים כנגד מי שהם רק בתחילת ההליך המשפטי, כחשודים בביצוע עבירות פליליות, כמו גם מעגלים שלמים של מסייעים לדבר עבירה. דוגמה לכך, היא ענף ההימורים ברשת האינטרנט, אשר עלול לשמש כאמצעי להלבנת כספים שמקורם בביצוע עבירות, ולגבי תחום זה נמצאו פרצות רבות בכל הקשור לפיקוח ומעקב.
תכניות העבודה של רשות המסים ורשויות אכיפה נוספות כוללת – איסוף מידע מתוך פסקי דין חלוטים, שיתוף פעולה וחילופי מידע עם רשויות אכיפה אחרות, איסוף ועיבוד מידע על מורשעים בעבירות פליליות, מיפוי עסקים רלוונטיים, מיצוי הכלים המשפטיים העומדים לרשות הרשות, קידום יוזמות חקיקה רלוונטיות בשיתוף עם המשטרה והרשות לאיסור הלבנת הון.
לא פעם נדרשים מבצעי העבירות, הנישומים, בהגשת דוח שנתי וכן הצהרת הון, וכך גם להסביר רמת מחיה שאינה מוסברת בהתאם לרמת הכנסותיהם המוצהרות. כך תורמת רשות המסים למלחמה בפשיעה הכלכלית ובין היתר, כנגד הימורים ברשת האינטרנט.
הימורים ברשת האינטרנט – ייצוג משפטי
משרד רן-תירוש ושות׳ מדורג על פי דירוג B.D.I הבינלאומי כמשרד עורכי דין מוביל בישראל. משרדנו מקפיד להעניק ללקוחות טיפול משפטי יסודי ומקיף, בתחומי הצווארון לבן והמסים, תוך בניית אסטרטגיית הגנה כבר בתחילת ההליך המשפטי.
במשרד עורכי דין ויועצים משפטיים אשר מספקים ייעוץ משפטי שוטף לנישומים ועוסקים וכן למשרדי רואי חשבון ויועצי מס בארץ, עורכי דין בקיאים משפטית ובעלי מוניטין מעולה ורב שנים בתחום המסים ועבירות הצווארון הלבן והצלחות בתיקי דגל בישראל ובעולם. המשרד מעניק ליווי וייעוץ משפטי, ללקוחות ישראלים ובינלאומיים, בתחום האזרחי והפלילי תוך שיקוף מלוא החשיפה של הלקוח בתחומי המשפט מסים, עבירות צווארון לבן ומשפט פלילי.
חשוב לדעת! זמן הוא אלמנט משמעותי, ככל שתקדימו ליצור קשר עם עורך דין כך יפחת הסיכון שתבצעו טעויות משפטיות ותוכלו לחסוך עלויות כספיות בתיקכם, הפחתת הסיכון לסנקציות מנהליות ועגמת נפש לכם ולסובבים אתכם. משרדנו מקפיד על מצויינות משפטית וזמינות גבוהה ללקוחות המשרד – במקרים דחופים, ניתן ליצור קשר עם משרדנו 24 שעות ביממה.
לנוחותכם, ניתן להשאיר פניה באתר ועורך דין במשרדנו ישוב אליכם, בהקדם האפשרי. לתיאום פגישה עם עורך דין מיסים – צווארון לבן ומשפט פלילי, שותף במשרדנו או לצורך שיחת ייעוץ מקדימה בעניינכם, ניתן להתקשר למשרדנו במספר 03-7773333.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים