השגה על שומה במס הכנסה
תוכן העניינים
מהי השגה על שומה במס הכנסה ?
בחלק ט’ בפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ”א-1961, נקבע, מהם אותם הליכים הנוגעים להשגה במס הכנסה וערעור מס הכנסה הנוגעים לשומת מס הכנסה.
- בעת בדיקת נכונות הדוחות שהגיש הנישום – נקראת גם שומה בשלב א’ – הליכי טרום שומה.
- לאחר טיפול בהשגה המוגשת על שומה לפי מיטב השפיטה שיצאה בשלב א’ ללא הסכמת הנישום והמייצג – שומה בשלב ב’.
כיצד ניתן לחלוק על שומה במס הכנסה לאחר שהוצאה ?
הגשת השגה על שומה לפי מיטב השפיטה
- סעיף 145(א)(2)(ב) לפקודת מס הכנסה – מקנה לפקיד השומה סמכות “לקבוע לפי מיטב שפיטתו את סכום הכנסתו של אדם… שומה לפי פסקת משנה זו יכול שתיעשה בהתאם להסכם שנערך עם הנישום”.
- סעיף 150(א) לפקודת מס הכנסה – מקנה לנישום החולק על השומה זכות להגיש השגה בכתב על שומה שהוציא פקיד השומה – סעיף אינו מבחין בין שומה שיצאה בהסכם, לבין שומה שיצאה שלא בהסכם – בשניהם מדובר בשומה.
הגשת ערעור מס ככל שלא הושגה הסכמה
- סעיף 152(ב) לפקודת מס הכנסה – מקום בו לא הושגה הסכמה בעת הדיון בהשגה, רשאי פקיד השומה לקבוע את המס בצו.
- סעיף 153 לפקודת מס הכנסה – על שומה עומדת לנישום זכות להגיש ערעור מס לבית המשפט המחוזי.
פקודת מס הכנסה מאפשרת לנישום להגיש השגה על שומה שהוציא פקיד השומה לפי מיטב השפיטה. כלומר, נישום אשר חולק על קביעות פקיד השומה רשאי להשיג עליהן בהשגה מנומקת, אשר תבחן על-ידי מפקח מס אחר מזה שהוציא את השומה.
תוך כמה זמן עלי להגיש השגה על שומה ?
את ההשגה על שומה יש להגיש בתוך 30 ימים מהיום שהשומה התקבלה בידי הנישום.
ניהול הליכי השגה – עשה ואל תעשה!
פנו לעורך דין מיסים לייצוג בהליכי השגה
נישומים רבים טועים לחשוב שניתן להסתפק בהגשת השגה תמציתית ובלתי מנומקת, רק כדי שפקיד השומה “ירשום” שהוגשה השגה על השומה שיצאה וימשיכו להתנהל הליכי משא ומתן. כלומר, יש הרואים בהשגה מעין הליך טכני בלבד. נישומים רבים נעזרים ברואה החשבון, במנהל החשבונות או ביועץ המס הקבוע שלהם במקום לפנות לעורך דין מיסים, מגישים השגה טכנית בלבד, ושולחים את המייצג הקבוע לדיונים בהשגה – מדובר בטעות אשר עלולה לעלות לכם ביוקר!
הקפידו על הגשת השגה מנומקת ומלאה
חשוב לדעת, בשלב ההשגה קיימת חובה להעלות את כל הנימוקים העובדתיים והמשפטיים בכדי לתמוך בהשגה, להשגה יש לצרף את כלל המסמכים התומכים בעמדת הנישום. אי העלאת כלל הטענות המשפטיות, העובדתיות והחלופיות בשלב ההשגה עלולה לגרום לנישום לנזק בלתי הפיך, שכן יתכן ובשלב הערעור בפני בית המשפט, לא יאשר בית המשפט לאשר העלאת טענות חדשות או נוספות שלא הועלו עוד בשלב ההשגה.
נהלו אסטרטגיה משפטית בשלב ההשגה
דעו – העלאת טענות נוספות או חדשות בשלב הערעור מהוות הרחבת חזית, שלא תאושר במידה והנישום היה יכול להעלות את אותן הטענות בשלב ההשגה! לפיכך, פנו לעורך דין מיסים בהקדם לצורך הגשת השגה מלאה ומפורטת אשר יש בה להטות את הכף הן בשלב ההשגה והן בשלב הערעור.
קבלו את מלוא החומר בעניינכם
זכות נוספת שעומדת לנישום בשלב ההשגה הינה קבלת כל החומר אשר שימש את מפקח המס לקביעת השומה. על-פי פסיקת בית המשפט העליון בהלכה הידועה כהלכת ד.נ.ד. נקבע הכלל, לפיו: בשלב ההשגה, מחויב מנהל מס ערך מוסף למסור לעיון הנישום, המשיג – לפי בקשתו – את המידע ששימש לדחיית השומה העצמית ולצורך עשיית שומה לפי מיטב השפיטה על ידי פקיד השומה.
חשוב מאוד שהנישום יעמוד על זכותו לקבל את כל החומר אשר שימש בסיס להחלטה בשומה שהוצאה לו על ידי מס הכנסה, כך יוכל לכלכל את צעדיו ולהתגונן כראוי מפני טענות פקיד השומה.
דיוני השגה לאחר הגשתה
לאחר הגשת ההשגה המנומקת, יוזמן הנישום, באמצעות מייצגו, לדיון בעל פה במשרדי פקיד השומה. גם שלב הדיונים הוא חשוב מאוד וניתן להעלות טענות נוספות או לחדד טענות שעלו בהשגה. במידה והנישום ופקיד השומה הגיעו להסכמות בשלב ההשגה, תיחתם שומה בהסכם. במידה והצדדים לא הגיעו להסכמות, אזי יוציא פקיד השומה – שומה בצו, עליה ניתן לערער לבית המשפט המחוזי שבאזור שיפוטו נמצא משרד פקיד השומה.
מעוניינים בחיסיון משפטי – פנו לקבלת ייצוג עורך דין מיסים
חשוב לדעת, הליכי ביקורת והליכי מס אזרחיים עלולים להוביל להליכים פליליים. דעו, כי אין לכם חיסיון משפטי עם מייצגכם, לכן כל מידע שסיפרתם למייצג – רואה חשבון, מנהל חשבונות, יועץ מס אשר עלול להיות מוזמן לחקירה בעניינכם הוא חייב לספר. ההבדל הוא מהותי, בעוד רואה החשבון, יועץ המס או מנהל החשבונות נדרש לספר את אשר הוא יודע לרשויות במקרה של חקירה, ללקוח אשר מיוצג על ידי עורך דין קיימת ודאות כי חל חסיון על הדברים שמסר לעורך דינו – החסיון הוא של הלקוח ולעורך דין אסור לספר את שמסר לו הלקוח!
לקריאה רחבה יותר על חיסיון משפטי במאמר משרדנו – לכניסה לחץ כאן.
עורך דין מיסים מומחה
במשרד רן-תירוש ושות’ עורכי דין המתמחים במיסים. עורכי הדין במשרדנו יוצאי רשות המסים, הפרקליטות, מחלקות מסים בפירמות עורכי דין ורואי חשבון מהגדולות בעולם בעלי ידע ונסיון משפטי רב בניהול הליכי השגה וערעורי מס.
משרדנו מייצג נישומים בענייני מס אזרחיים – בהליכי טרום שומה, הליכי ביקורת במס הכנסה, הגשת השגות למס הכנסה, ערעורי מס לבית המשפט בתיקי מס הכנסה וייעוץ משפטי בסוגיות מס הכנסה מורכבות, כמו גם בהליכי מס אשר עברו להליכים פליליים – הליכי חקירה ברשויות המס, שימוע פלילי בתיקי מס וייצוג לאחר הגשת כתב אישום בעבירות מס, ללקוחות נורמטיבים, פרטיים וחברות, בארץ ובעולם.
לפניה וייעוץ משפטי מעורך דין מיסים בעל למעלה מ- 20 שנות ניסיון, משרד עורך דין מסים מוביל ומדורג בישראל בעל מוניטין מעולה המתמחה בדיני המס, התקשרו 03-7773333.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים