חקירת עבירות מס עם עבירות פליליות
תוכן העניינים
הנחיית פרקליט המדינה – חקירת עבירות מס יחד עם עבירות פליליות “רגילות” והכללתן בכתב האישום אחד
הנחיית פרקליט המדינה שמספרה 2.31, דנה ב- חקירת עבירות מס יחד עם עבירות פליליות אחרות “רגילות”, המיוחסות לנאשם, שמהן צמחה לאדם הכנסה ודנה באפשרות צירופן יחד באותו כתב האישום.
הנחיה זו גובשה בשיתוף עם רשות המיסים, כהוראת שעה, וכחלק ממדיניות התביעה לאכיפה כלכלית משולבת (פלילי, אזרחי ופיסקאלי).
עבירות מס מסוג פשע
הנחיה זו תחול על עבירות מס מסוג פשע המהוות את העבירות החמורות על חוקי המס, ובין היתר, על העבירות הנפוצות בפקודת מס הכנסה וחוק מע״מ (לא מדובר ברשימה סגורה):
- סעיף 222 לפקודת מס הכנסה – שעניינו מסירת דו״ח לרשויות המס, השמדה והסתרה של מסמכים ונטל הראיה.
- סעיף 98 לחוק מיסוי מקרקעין שבח ורכישה – הסעיף דן בקונה, מוכר או אדם העושה הפעולה באיגוד או הרוכש זכות באיגוד שלא מסרו, ללא סיבה מספקת, דבר שהם חייבים במסירתו לרשויות המס או לא מילאו אחרי דרישה מאת מי שהוסמך לפעול לפי חוק מיסוי מקרקעין וכו׳ – העונש בצד סעיף זה נקבע על עד שנת מאסר או קנס שהוא פי שניים מסכום המס שלא שולם בגלל אותה עבירה וכו׳.
- סעיף 111 לחוק מס ערך מוסף (מע״מ) – בענין תפיסת טובין.
נמצא כי על פי הקריטריונים שיובאו להלן קיימת הצדקה לצירוף עבירת מס חמורה מסוג פשע לעבירה פלילית אחרת, ניתן יהיה לצרף לה גם עבירות מס נוספות, לרבות עבירות מסוג עוון שהעונש בגינן בין 3 חודשים ל 3 שנות מאסר.
תכלית העמדה לדין בגין עבירה פלילית ועבירת מס באותו כתב אישום
עבירות פליליות מצמיחות לא פעם גמול כספי למבצעי העבירה. לצד האינטרס הציבורי שבהעמדה לדין של האשמים בגין העבירות הפליליות שביצעו, דוגמת זיוף, עבירות הלבנת הון, גניבה וכו׳, קיים אינטרס ציבורי נוסף שעניינו מתן ביטוי לערך המוגן שנפגע כתוצאה מעבירת המס שנתווספה לעבירה הפלילית, עבירת המס מתווספת לשורת העבירות בכתב האישום.
העמדה לדין בגין עבירת מס יחד עם העבירות הפליליות מקדמת את העיקרון שהושרש לפיו “לא יצא חוטא נשכר” גם בהיבט המאסר וגם בהיבט הכספי ומכוונות כי בתי המשפט יפסקו עונשים כלכליים לצד עונשים בגין עבירות פליליות אלה.
כללים בהתקיימותם יוגש כתב אישום פלילי בצירוף עבירות מס
עבירות המס החמורות משתרעות על קשת רחבה של מקרים ודורשות לרוב יסוד נפשי של כוונה פלילית לבצע עבירה (סעיף 220 לפקודת מס הכנסה לדוגמה). חלק מהעבירות סבוכות הן בפן העובדתי והן בפן המשפטי כגון עבירות מס אשר עניינן תכנוני מס מורכבים, אופן רישום עסקאות בספרים ועוד. חלק מעבירות המס פשוטות מאוד וכוללות מקרים של אי דיווח לפקיד השומה על הכנסה או הכנסות מסוימות, אף הן בכוונה להתחמק מתשלום מס.
לדוגמה מקרה בו אדם החשוד בביצוע עבירה פלילית שהפיקה לו הכנסה כספית לדוגמה: הפקת הכנסה מסמים, סחר בנשק, סחר בנשים, מעילה וכו׳, אך לא רשם הכנסות אלו בספרי החשבונות שלו ולא דיווח עליהן לפקיד השומה. ככל שלא הוציא חשבוניות מס על הכנסה זו יש בכך, על פי רוב, כדי להצביע על כוונתו להתחמק ממס.
בנסיבות אלו, יש מקום להאשימו בכתב האישום שיוגש בגין העבירה העיקרית גם בעבירות מס לצד העבירה הפלילית “הרגילה”.
- עבירת מס בגין הכנסה שצמחה ממעשי עבירה, בסכום העולה על 222,122 ש״ח או עבירת מס בסכום העולה על 222,122 ש״ח – תצורף לכתב האישום הפלילי; עבירת מס הכנסה בשל הכנסה שבין 122-212 אלף ₪ תצורף לכתב האישום רק בהיווסף שיקול המצדיק זאת, ושיקול שכזה, יכול שיהיה, בין היתר: עבר פלילי, התנהלות עבריינית שיטתית שהצמיחה את ההכנסה האמורה, משך זמן משמעותי שבמהלכו צמחה ההכנסה, במקרה בו הוחלט שלא לכלול בכתב האישום עבירת מס לצד עבירות אחרות המיוחסות לנאשם, ישקול תובע להעביר את המידע לפקיד שומה חקירות, על מנת שיבחן נקיטת הליך פלילי נפרד.
- לעבירות שנעברו בזיקה לארגון טרור או ארגון פשיעה, יש חומרה ומאפיינים מיוחדים, כך שקיים אינטרס ציבורי בהעמדה לדין בעבירות המס לצד העבירות הפליליות הרגילות גם בסכומים נמוכים מהאמור ולא נדרש בהן אישור מיוחד להעמיד לדין גם בעבירות המס ולא תחול מגבלת הסכומים שפורטה לעיל כתנאי להוספת אישום מס לכתב אישום מסוג זה.
היחידות החוקרות – רשות המסים, משטרה ופרקליטות
רשות המיסים אינה מעורבת בחקירת חשודים בגין עבירות פליליות, לפיכך, היחידה החוקרת במשטרה תזמן חוקר מרשות המיסים כדי שיסייע בחקירת החשדות מתחום המס.
רשות המיסים פועלת ומעמידה חוקר או חוקרים לטובת החקירה הן ממס הכנסה והן ממע״מ, לפעמים מצטרפת יחידת יהלום של רשות המסים לבחינת החשדות בתיק ומפיקה בסיום החקירה דו״ח גמר חקירה אשר מפרט את המלצות רשות המסים לאותו מקרה, בדבר העבירות בגינן ממליצה הגשת כתב אישום. חשוב לומר, כי בעבירות מסוג פשע, יש חובה לערוך שימוע בטרם יוגש כתב אישום, בעבירות מסוג פשע.
רואים בעבירת מס בגין הכנסה שצמחה מעבירה פלילית, עבירה הכרוכה ושלובה בה. הפרקליטות או יחידת התביעות אשר תקבל תיק זה לטיפולה, תוכל להסתייע בעורכי דין תובעים מרשויות המס או מפרקליטות המחוז הרלוונטית, במקרה שרשות המיסים התבקשה לסייע כאמור, יצטרף תובע מרשות המיסים לטיפול בתיק.
הוצאת שומת מס אזרחית בגין הליך פלילי
במסגרת ניהול ההליך ובחינת חומרי החקירה והגשת כתב אישום תשקל הוצאת שומה אזרחית בגין הכנסה אשר הופקה במסגרת עבירות פליליות. ככל שהקשר בין ההכנסה שנצברה אצל הנישום / החשוד קשורה יותר והופקה בבירור כתוצאה מעבירה פלילית, יהווה הדבר שיקול מהותי יותר בהחלטה על הוצאת שומה אזרחית כנגד החשוד / נאשם.
הוגש כתב אישום בגין עבירת מס לצד האישום בעבירה העיקרית, יועבר עותק מכתב האישום ובהמשך אף דיווח על הכרעת הדין לפקיד השומה ו/או מנהל משרד מע”מ לפי העניין לצורך הטיפול האזרחי.
ייעוץ משפטי מעורך דין מסים – מעל 20 שנות ניסיון
משרדנו מדורג בין משרדי עורכי הדין המובילים בישראל על פי דירוג BDi הבינלאומי בייצוג בתחומי המס (פלילי ואזרחי) ועבירות הצווארון הלבן.
עורך דין אלעד רן הוא ראש מחלקת המיסים במשרד רן-תירוש ושות’. מחלקת המסים מנוהלת על ידי שותפי המשרד, במשרדנו עורכי דין בעלי ותק של יותר מ- 20 שנות נסיון, יוצאי רשויות המס והפרקליטות, המחלקה מעניקה ייעוץ וליווי משפטי מקיף בתחום האזרחי והפלילי.
אנו מקפידים על זמינות גבוהה ללקוחותינו – במקרים דחופים, כגון הליכי מעצר או ייעוצים דחופים, אף 24 שעות ביממה. לצורך תיאום פגישה וייעוץ עם עורך דין – שותף מחלקת המיסים, ניתן להתקשר 03-7773333.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים