אחריות מנהל פעיל בחברה
תוכן העניינים
לצורך הליכי גבייה מבעלי מניות וממנהלים בחברה, רשות המיסים עושה שימוש פעמים רבות בסעיפים הפליליים בפקודת מס הכנסה ובחוק מע״מ, המאפשרים הרמת מסך במישור הפלילי והעמדה לדין של “מנהל פעיל” בעבירות הנעברות ע”י החברה.
עו״ד אלעד רן, שותף מייסד ומנהל מחלקת המיסים במשרד רן – תירוש ושות’, מתמחה שנים רבות במיסוי ישראלי ובינ״ל, עבירות צווארון לבן ועבירות כלכליות.
עו״ד אלעד רן עבד במשרד המשפטים – פרקליטות מחוז מרכז וכן כעורך דין במחלקת המיסים בפירמת רואי החשבון הבינלאומית קסלמן וקסלמן (Price Waterhouse Coopers) יסביר במאמר זה על הרמת המסך במישור הפלילי בין החברה ומנהליה ועל סעיפי החקיקה המרכזיים המאפשרים זאת בפקודת מס הכנסה.
סעיף 224א לפקודת מס הכנסה וסעיפים דומים בדיני המס השונים מייחסים למנהל בתאגיד אחריות פלילית בגין עבירותיו של התאגיד.
כלומר: כל מי שהיה מנהל פעיל, שותף, מנהל חשבונות, פקיד אחראי, נאמן או בא-כוח, ייראה כאשם בכל עבירה שעברה השותפות, החברה, האגודה או העמותה.
אחריות פלילית של מנהל בגין עבירות התאגיד
הוראות סעיף 224א לפקודת מס הכנסה מייחס למנהל בתאגיד אחריות פלילית בגין עבירותיו של התאגיד. הוראות דומות אחרות בדיני המס השונים קובעות, כי המנהל יכול לנקות את עצמו מהעבירות המיוחסות לו על-ידי הוכחת אחד משני הבאים:
(א) העבירה של התאגיד נעברה ללא ידיעתו;
(ב) שהוא נקט בכל האמצעים הסבירים למניעת העבירה.
לעניין זה נקבע בפסיקה, כי הסתמכות על בעלי מקצוע: “מינוי רו”ח והעסקתם של מנהלי חשבונות קבועים אינם “אמצעים סבירים” לעניין סעיף 224א…“
יש נפקות לגבי אחריותם של מנהלים גם אם אינם בתחום הניהול השוטף של התאגיד או מנהלים אחרים המופקדים בתחומים הטכניים של התאגיד ולא בתחום הניהולי. יש נפקות גם לרישום כמנהל.
דע כי משנרשמת כמנהל – חלות עליך חובות אשר בהפרתן – תימצא חייב ולעיתים אף מואשם בפלילים.
בפרשת נירון טכנולוגיה בערעור למחוזי נקבע, כי מנהל פעיל ייחשב הן זה המופקד על הצדדים הטכניים והן זה המטפל בצדדים המינהליים. בעקבות פסק-דין זה קבעו שלטונות המס הנחיות המבהירות כי המונח ‘מנהל פעיל’ אינו בא לצמצם אלא אף להרחיב. במקרה בו מוגש כתב אישום פלילי, פעמים רבות ממהר המנהל לשאת בנטל תשלום המס, על מנת להימנע מענישה מחמירה.
הרמת מסך פלילית על ידי קנס מינהלי
קנסות מינהליים מוטלים על בעלי תפקידים בהתאגדויות בגין עבירות טכניות שנעברו על-ידי החברה. לדוגמה – לא הוגש דו”ח שנתי במועד או לא הועבר חוב ניכויים במועד, גם אם מדובר ברשלנות של מנה”ח ואף של רו”ח – העבירה מיוחסת לחברה ומכח זאת, גם למנהל. לצורך הסרת המחדל – ישא לא פעם המנהל בחוב וכן ישלם המנהל באופן אישי את הקנס המינהלי שיוטל עליו.
ענישה מחמירה בעבירות מס
בשנים האחרונות אנו עדים למגמה עולה וגוברת של החמרה בענישה בעבירות המיסים ועבירות כלכליות. אם בעבר, הסתפקו בתי המשפט בעונשי מאסר לריצוי במאסר על תנאי ובעבודות שירות, הרי שכיום מוטלים בגין עבירות המס עונשי מאסר כבדים.
משקלן של טענות, כי עבריין המס הינו אדם נורמטיבי ולכן יש להקל עמו, הולך ופוחת. מפסיקת בית המשפט העליון עולה כי המגמה היא החמרה משמעותית עם עברייני מס, תוך מתן משקל נמוך לנסיבותיו האישיות של מבצע העבירות, כאשר הדגש העיקרי בענישה הוא הרתעת כלל הציבור מלבצע עבירות מס, אשר נתפסו כפחות חמורות בעיני הציבור. זאת, בניגוד לעבירות גניבה או מרמה אחרות, אשר נתפסות כחמורות יותר.
כיום, ברור, כי עבירות מס פוגעות בשיווין בנטל תשלום המיסים וגורמות נזק מהותי לקופה הציבורי ולפיכך, בתי המשפט מחמירים עם עברייני המס מתוך כוונה להכווין את האזרחים לשלם מיסים, וכך נטל המס על כלל האזרחים יפחת. לאור האמור, חשוב מאוד להיוועץ כבר בשלב החקירה בעורך דין מיסים, בשלב השימוע לפני הגשת כתב אישום או בכתב האישום עם התחלת ההליך הפלילי בבית המשפט.
עורך דין מיסים מומחה בדין הפלילי והמנהלי
במידה והוגש נגדכם כתב אישום בעבירות מס או הוטל עליכם קנס מנהלי, מומלץ להיוועץ ולקבל ייצוג משפטי מ- עורך דין מס הכנסה הבקיא בעבירות מס במשרדנו עורכי דין בעלי 20 שנות ניסיון בתחום דיני המס – פלילי ואזרחי.
אנו דוגלים בליווי הלקוח באופן מוקפד, תוך הבנה היקפית של ההליך המשפטי, לרבות מתן דגש ותשומת לב להיבטים מיסויים וכלכליים, לצד חשיבה אסטרטגית לעניין ההשלכות הפליליות והאזרחיות של ההליך המשפטי בתחום דיני המס.
עורכי הדין במשרד, בכירים לשעבר ברשות המיסים, יוצאי פרקליטות המדינה, יחידות התביעה של משטרת ישראל, משרדים מהגדולים בישראלי ופירמות רו”ח המובילות בעולם, הופכים את משרד רן – תירוש ושות’ למשרד עורכי דין מוביל בישראל, הדוגל במצוינות משפטית ובלחימה עיקשת על זכויות לקוחותינו.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים