ריפל (Ripple) – מטבע קריפטו / מטבע דיגיטלי
תוכן העניינים
מטבע דיגיטלי ריפל | מטבע דיגיטלי RIpple
המטבע הדיגיטלי ריפל (RIPPLE) הוא מטבע מרכזי בשוק המטבעות הדיגיטליים.
האם ריפל (RIPPLE) הוא מטבע דיגיטלי או נייר ערך ?
בורסות קריפטו שונות הודיעו לאחרונה כי ישעו את המסחר במטבע ריפל XRP – מטבע הקריפטו, בעקבות תביעה שהגישה הרשות לניירות ערך האמריקאית (SEC) נגד חברת Ripple Labs Inc, בטענה כי מטבע ריפל שהונפק על ידה הוא למעשה נייר ערך ולא מטבע דיגיטלי.
מטבע ריפל מוגדר מטבע דיגיטלי מבוזר. לפיכך, דומה יותר לנכס פיננסי ואף כאמור, לנייר ערך, יותר מאשר למטבע דיגיטלי – כאשר רגולטורים בארה”ב ובעולם מנסים להגדירו כנייר ערך או כנכס פיננסי וההשלכות על כך מרחיקות לכת לציבור המשקיעים.
מתי מטבע דיגיטלי הוא נייר ערך ?
בתחילת 2021 פרסמה הרשות מענה לפנייה מקדמית של חברת קירובו בע”מ אשר המוצר המרכזי של החברה הוא מתן אפשרות לבטל טרנזקציה (עסקה) בבלוקצ’יין, עבור טרנזקציות (עסקאות) אשר בוצעו בטעות.
קירובו ביקשה את אישור הרשות לניירות ערך לכך, כי טוקן אותו הנפיקה אינו נחשב “נייר ערך”.
הרשות לא קיבלה את עמדת קירובו וקבעה, כי מדובר אכן מדובר בנייר ערך. רשות ניירות ערך קבעה, כי מטבע הקריפטו שחברת קירובו מתכננת להנפיק יהיה מוגדר כנייר ערך, ולא נכס – ולפיכך החברה יהיה כפוף לחוקי ניירות הערך הישראליים.
מבחינה לשונית –
קבעה הרשות לניירות ערך, כי לרוב נכסים קריפטוגרפים מקיימים את הרכיבים הלשוניים בהגדרת ‘ניירות ערך’. זאת בהתאם לקביעות בית המשפט העליון לפיהן יש להעניק לרכיבים הלשוניים פרשנויות נרחבות.
מבחינה תכליתית בחן סגל הרשות את הפרמטרים הבאים:
(1) מטרת ההשקעה בעיני רוכשי הטוקנים.
(2) מידת השימושיות של הטוקן בשלב ההנפקה.
3) מצגים והתחייבויות של היזם, לרבות הבטחה להשגת תשואה וליצירת שוק משני, בצד מאמצים ליצירת שוק משני לאחר ההנפקה.
לאור האמור, קבעה הרשות לניירות ערך, כי טוקנים של חברת קירובו הם ניירות ערך, וזאת בעיקר משום שקיימת סבירות כי יהיו משקיעים שירכשו אותם למטרות פיננסיות, ומתוך ציפייה לעליית ערך בגין החזקה בהם אשר מאפיינת השקעה בניירות ערך.
מיסוי ריפל – RIPPLE ומטבעות דיגיטליים
עמדת רשות המסים כי מטבעות דיגיטליים הם – “נכס” ולכן במימושם נדרש תשלום מס רווח הון בגין עליית הערך (למאמר נוסף על מיסוי מטבעות דיגיטליים).
מבחינת דיני המס נראה כי מדינת ישראל רואה את מטבע הריפל RIPPLE ואת המשקיעים הפיננסיים בו כמשקיעים במטבעות דיגיטליים – הרווחים ממוסים במס רווח הון כמו השקעות בבורסה. אולם, עם הזמן, ההתקדמות הטכנולוגית והשינויים בשוק הקריפטו ועמדות הרגולטורים ובהם הרשות לניירות ערך, יכול בהחלט שקביעה זו תשתנה.
בחודש ינואר 2018, זמן קצר לאחר עליית ערכו של המטבע הדיגיטלי ביטקוין, פרסמה רשות המסים חוזר בנוגע להיבטי המס במימושים של מטבעות וירטואליים – חוזר מס הכנסה מספר 05/2018 רשות המסים בנושא: ״מיסוי פעילות באמצעי תשלום מבוזר (המכונים: מטבעות וירטואלים)״
רשות המסים קבעה כי החלפת מטבעות או המרתן במטבעות דיגיטליים אף היא מהווה אירוע מס חייב ולכן כל משקיע אשר ביצע החלפה או המרה של מטבעות דיגיטליים נדרש להתנהל בהתאם לדין ולחוקי המס גם אם לא מימש את אותן מטבעות דיגיטליים לכסף.
יתר על-כן, רשות המסים התייחסה למצב בו מחזיק מטבע וירטואלי שיש לו כישורים וידע בתחום יכול ברגע אחד להפוך לעוסק, מה שמשנה לגמרי את חבויות המס בתיק. כלומר, ישנו הבדל מהותי בין מיסוי רווחי הון של-25% לבין מיסוי הכנסה מעסק וזאת עוד לפני שנדרשנו להיבטי המע”מ בעניין והיבטי ביטוח לאומי שחלים על הכנסה עסקית.
על מנת לקיים את הוראות הדין ולהימנע מביצוע עבירות מס הכנסה ועבירות מע״מ כמו גם עבירות ניירות ערך ועבירות אחרות, מומלץ להיוועץ באיש מקצוע, עורך דין צווארון לבן, מיסים וניירות ערך אשר בקיא בהוראות החוק. לשיחת ייעוץ ניתן לפנות למשרדנו.
מטבע ריפל RIPPLE.
יצירת המטבעות ושליטה בשוק
החברה שעומדת מאחורי מטבע ה- ריפל RIPPLE, ייצרה את המטבעות ומחזיקה ביותר ממחצית מהם – מה שלמעשה יוצר שליטה ריכוזית של החברה במטבע שלה עצמה, כך שהשליטה במטבע אינה תלויה בכוחות השוק כי אם של החברה ששולטת בהיצע ובביקוש. פתרון לכך עלה בהתחייבות חברת ריפל לאבס בע”מ להחזיק את מטבעות ריפל שבשליטתה בנאמנות ולא בשליטה ישירה שלה. ואולם, חיסרון רגולטורי מורגש לאחרונה בדמות תביעות כנגד החברה כגון תביעת הרשות לניירות ערך בארצות הברית על הונאת משקיעים, בכך שמטבע ריפל XRP הוא למעשה נייר ערך.
קיימים לא מעט חסמים רגולטוריים שמונעים מבנקים ומוסדות פיננסים להחזיק במטבעות קריפטוגרפיים ומטבעות דיגיטליים, ברוב המדינות – מוסדות פיננסיים אשר מעוניינים להשתמש במטבע ריפל (XRP) לא יכולים לעשות זאת – ועד שלא יהיה שינוי חוקי או הסדרה רגולטורית, קיים קושי להשתמש במטבע זה. למשתמשים, מטבע ריפל RIPPLE מהווה רשת תשלומים בו העברות התשלומים מהירות מאוד ואף חוצה מדינות, הוא צבר את קרנו כמטבע המתחרה במטבעות המרכזיים בעיקר בגלל עמלות העברה נמוכות ומכיוון שמבחינה טכנית עדכון שרתי ריפל נעשה בזמן אמת מבלי לפגוע בהעברות שמרחשות באותו זמן על גבי הרשת.
משרד עורכי דין מיסים וצווארון לבן לייצוג בתחום הקריפטו
אם זומנתם לעדות או חקירה באזהרה בעניין מטבעות דיגיטליים אם החל בעניינכם הליך ביקורת אזרחי מול רשויות המס או הליך הקשור לקניה או מכירה של מטבעות קריפטוגרפיים, חשוב להיוועץ בעורך דין מיסים צווארון לבן, בעל ידע ומומחיות משפטית בתיקי מטבעות דיגיטליים. עורך דין בעל ניסיון משפטי אשר יקפיד להילחם על כספכם וזכויותיכם המשפטיות.
רן – תירוש ושות׳ עורכי דין צווארון לבן
מדריכי דירוג Dun & Bradstreet וכן B.D.I, דירגו את משרדנו כמשרד עורכי דין מוביל בתחום דיני המס, עבירות כלכליות וצווארון לבן. משרדנו בעל ניסיון וידע בייצוג בעבירות כלכליות מורכבות וליווה הליכים משפטיים בתיקי קריפטו ומטבעות דיגיטליים בהיקפים כספיים גבוהים, בהן קיימת חשיפה פלילית, מנהלית ואזרחית, בהצלחה עבור לקוחות המשרד.
אנו מקפידים על דיסקרטיות מירבית. כל ייעוץ משפטי במשרדנו חוסה תחת חיסיון עורך דין-לקוח!
לנוחותכם, ניתן להשאיר פניה באתר ועורך דין במשרדנו ישוב אליכם, בהקדם האפשרי. ניתן לפנות למשרדנו בכל עת, לתיאום פגישות, שיחות ייעוץ ראשוניות ובמקרים דחופים המשרד מספק מענה משפטי 24/7, במספר: 03-7773333.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים