פסיקה בעבירות מס – ציפי ובר רפאלי
תוכן העניינים
פרשת ציפי ובר רפאלי
אחת מהפרשיות המתוקשרות בישראל בשנים האחרונות בתחום העבירות הכלכליות, נוגעת להעמדתן לדין של ציפי ובר רפאלי, כשציפי רפאלי, הנאשמת הבולטת מבין השתיים, הואשמה בארבעה אישומים שונים של עבירות מס.
גזר הדין של בית המשפט השלום
בגזר הדין המפורט של השופטת דנה אמיר מבית משפט השלום בתל אביב יפו נכתב, כי הוגש הסדר טיעון חתום במסגרתו, הודתה ציפי רפאלי (אמא של בר רפאלי) כמי שניהלה במשך שנים את ענייניה הפיננסיים של בר רפאלי, ב-21 עבירות מס שונות בפקודת מס הכנסה. בסיס אישומה של ציפי רפאלי נוגע לעובדה שפעלה באופן מודע על מנת לנסות ולצמצם עד כמה שניתן תשלומי מס אותם הייתה חייבת ביתה – בר רפאלי, לאורך השנים האחרונות. בין היתר, פעלה ציפי רפאלי על מנת לטשטש את העובדה שמרכז החיים של בר רפאלי היה בישראל וזאת, כדי להימנע מתשלום מס גבוה יותר לרשויות המס בישראל. המסכת העובדתית מתארת כי נרשמה דירה ששכרה בר רפאלי ושימשה אותה בפועל על שם אחיה של בר וכן פעולות נוספות.
בנוסף לכך, פעלה ציפי רפאלי להעברת כספים לחשבונות בחו”ל בכדי להימנע מתשלום מס וכן הוצהרו הכנסות נמוכות מעבודות של בר רפאלי בחו”ל, בין השנים 2005-2007. אישום נוסף מתפרש על תקופה של שש שנים, בו אפשרו ציפי ובר רפאלי לחברות לעשות שימוש פרסומי בשמה ובמעמדה של בר רפאלי על מנת לקדם את מוצריהן ושמן, כשבתמורה זכו השתיים להנחות בתשלומי שכירות, רכישת קרקע, קבלת מניות ועוד הטבות בעלות שווי כלכלי.
סעיף 217 לפקודת מס הכנסה
על פי סעיף 217 לפקודת מס הכנסה מתייחס להגשת דו”חות וידיעות לא נכונים כלפי רשויות המס, העונש המרבי לעבירות אלו יכול להגיע לכדי שנתיים מאסר בפועל. עבירה זו מתרחשת עת אדם, ללא הצדק סביר, ערך דו”ח לא נכון, בכך שהשמיט הכנסה כלשהי אשר היה על אותו אדם והוא נדרש לפי פקודת מס הכנסה לדווח עליה, למסור דו”ח, או שאותו אדם רשם אותה בחסר, או שמסר ידיעות לא נכונות בעניין, ידיעות לא נכונות אשר יכולות להשפיע על חיובו במס או על חיובו של אדם אחר במס או על חיובה במס של שותפות.
מהו הסדר טיעון
כפי שעלה בגזר הדיון ובתקשורת הישראלית, הסכימו ציפי ובר רפאלי וחתמו על הסדר טיעון. מהו בעצם אותו הסכם או הסדר טיעון, בין המדינה לנאשמים ?
הסדר טיעון מהווה בעצם הסכם שנערך בין התביעה, המאשימה ובין הנאשמים. במסגרת ההסכם מסכימה התביעה, המאשימה לבוא לקראת הנאשם או הנאשמים ולוותר על חלק מהאישומים המיוחסים לו, להמיר עבירות מסויימות הנחשבות לחמורות לעבירות קלות יותר ואף לוותר לנאשם על חלק מן האישומים והעבירות ולהסכים לענישה מקלה. מנגד, על הנאשם להודות בעובדות, אישומים או עבירות, ואף להסכים לענישה, אם הוסכמה כזו, במסגרת הסדר הטיעון.
יתרונות הסדר הטיעון
הסכמתן של ציפי ובר רפאלי להסדר הטיעון מהווה עבורן חבל הצלה למול אישומים או ענישה מחמירה שהיה עליהן להתמודד עימם בסיום הליך משפטי ארוך ומתיש. הסדר הטיעון ״קונה״ ודאות לנאשם או לנאשמים, במקרים כגון אלו עומדות לצד הנאשמים האפשרות לבחון יחד עם עורכי דינם את תנאי הסדר הטיעון וזאת בכדי שהאחרונים יוכלו לבחון בעין מקצועית אם הסדר הטיעון המוצע כדאי נוכח כלל האישומים והחשיפה המשפטית העומדת באותו מקרה, נסיבותיו והפסיקה הנוהגת.
כמו במקרה כאן, ולבטח במקרים אחרים בהם מציעה התביעה הסדר טיעון, זוכה הנאשם במסגרת הסדר הטיעון לסיום מהיר של המשפט ובכך לקיצור עינוי הדין והקלה מן המתח הנפשי לו ולמשפחתו, בוודאי במקרה זה בו אם מועמדת יחד עם ביתה לדין. לנאשם יש יכולת לצפות בוודאות רבה יותר את תוצאות המשפט, הסדר הטיעון אף יכול להיות משמעותי עת הנאשם זוכה לחסוך בעלויות משפטיות נוספות הכרוכות בהתמשכות ההליכים.
הקלה בעונש במסגרת הסדר טיעון
כפי שציינה השופטת דנה אמיר בהכרעת הדין וגזר הדין, הואשמה ציפי רפאלי בביצוע 21 עבירות מס שונות. היקף העבירות של ציפי רפאלי, אשר נעשו לאורך שנים, אפשר לבית המשפט – אלמלא היה נחתם הסדר הטיעון – לקבוע כי העבירות בהן הואשמה ציפי רפאלי יש בהן כדי להצדיק מאסר בפועל ברף ענישה מרבי של שנתיים מאסר בפועל. הסכמתה של ציפי רפאלי, יחד עם בתה בר רפאלי, להסכים להסדר הטיעון אפשרו לבית המשפט להקל על ציפי רפאלי שהורשעה במאסר בפועל של שנה וארבעה חודשים, שגם הוא יוכל להתקצר במידה ויוחלט בהמשך במסגרת שירות בתי הסוהר לנקות לה שליש מתקופת המאסר. ולהשית על בתה עונש של תשעה חודשי עבודות שירות בלבד.
על אף שנראה, כי מדובר בענישה מחמירה, מדובר בעונש מקל עם השתיים, לאור החמרת הענישה של בתי המשפט על מי שבמצע עבירות מס ועבירות כלכליות הפוגעות בקופת המדינה. אלמלא הסדר הטיעון, יכול והיה מושת על השתיים עונש חמור יותר.
על מנת לשמור על זכויותיכם והגנתכם המשפטית בצורה מיטבית, תוך ניסיון לעשות מאמץ מירבי להימנע מהגשת כתב אישום בעבירות מס כנגדכם, והן להימנע מהליכים משפטיים מאוחר יותר בבית המשפט, תוך חסכון כלכלי עצום ועוגמת נפש רבה לכם ולמשפחתכם, מומלץ לקבל ייעוץ משפטי וייצוג מאת עורך דין מיסים המתמחה בעבירות כלכליות ודיני המס, עו״ד מיסים אשר מכיר את הוראות פקודת מס הכנסה והפסיקה בתחום המס היטב. לפניה למשרדנו לייעוץ משותף מיסים ניתן להתקשר 03-7773333, אנו זמינים 24/7.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים