סעיף 220 לפקודת מס הכנסה
תוכן העניינים
סעיף 220 לפקודת מס הכנסה – רקע
סעיף 220 לפקודת מס הכנסה קובע את אחת מעבירות המס החמורות בפקודת מס הכנסה. סעיף 220 קובע, כי אדם שבמזיד ומתוך כוונה להתחמק ממס בעצמו או בכוונה לעזור אחר להתחמק מתשלום מס, עבר עבירה מהעבירות המפורטות מטה, דינו – עד שבע שנות מאסר, קנס כאמור בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין, פי שניים מסכום ההכנסה שהעלים, שהתכוון להעלים או שעזר להעלים או שני העונשים כאחד.
עורך דין מס הכנסה | עו״ד מס הכנסה
זקוקים לייצוג משפטי בעבירות לפי סעיף 220 לפקודת מס הכנסה ? בין אם הנכם זקוקים לעורך דין מסים צווארון לבן לטיפול בהליכי מס פליליים – חקירת מס, שימוע פלילי בעבירות מס או כתב אישום פלילי בעבירות מס ובין בהליכים אזרחיים מול רשויות המס הנלווים לעבירות הפליליות, משרדנו מלווה נישומים, עדים, חשודים ונאשמים אשר זומנו לרשויות המס או בהיכים בבתי המשפט, בהליכים אזרחיים ופליליים כאחד.
אנו מקפידים לשקף ללקוחותינו, מתחילת ההליך המשפטי, את החשיפה המשפטית, אזרחית ופלילית, תוך בניית אסטרטגית הגנה משפטית כבר משלביו הראשונים של ההליך המשפטי.
משרד רן – תירוש ושות׳ מדורג כמשרד עורכי דין מוביל בישראל בתחום הצווארון הלבן ודיני מיסים. משרדנו בעל מוניטין מקצועי מעולה וניסיון של שנים רבות בליווי הליכים משפטיים מול רשויות המס. המשרד מקפיד על מצוינות מקצועית ומלחמה בלתי מתפשרת על זכויות לקוחותינו. צוות עורכי הדין כולל עורכי דין המתמחים במיסוי – עורכי דין יוצאי רשויות המסים, עורכי דין אשר שימשו בעבר כיועצים משפטיים ברשות המסים ובפרקליטות.
לקריאה על משרדנו אשר דורג על ידי חברת B.D.I כמשרד מוביל בישראל בתחום דיני המסים והצווארון הלבן – לחצו כאן!
סעיף 220 לפקודת מס הכנסה – סעיפים קטנים 1 עד 6.
סעיף 220 (1) – השמיט מתוך דו”ח שנערך על פי הפקודה כל הכנסה שיש לכללה בדו”ח.
סעיף 220 (2) – הוא מסר בדו”ח על פי הפקודה אמרה או תרשומת כוזבות.
סעיף 220 (3) – השיב תשובה כוזבת, בעל פה או בכתב, על שאלה שנשאלה, או על דרישת ידיעות שנערכה אליו על פי הפקודה.
סעיף 220 (4) – הכין או קיים, או הרשה אדם להכין או לקיים, פנקסי חשבונות כוזבים או רשומות אחרות כוזבות, או שזייף או הרשה לזייף פנקסי חשבונות או רשומות.
סעיף 220 (5) – השתמש בכל מרמה, ערמה או תחבולה, או הרשה להשתמש בהן.
סעיף 220 (6) – הציג מסמך כוזב למשלם ההכנסה לצורך מניעת ניכוי מס במקור או הפחתתו.
עבירה לפי סעיף 220 (1) לפקודת מס הכנסה
היסוד העובדתי של העבירה לפי סעיף 220 (1) הוא השמטה של הכנסה חייבת מתוך דו”ח שנערך על-פי הפקודה, והיסוד העובדתי של העבירה לפי סעיף 220 (2) הוא כלילת הצהרה כוזבת בדו”ח כאמור.
לצורך ביסוס הרשעה בעבירה לפי סעיף 220 (1) יש לקבוע, כי ההכנסה שהושמטה מהדו”ח אכן היתה הכנסה חייבת.
סעיף 2(1) לפקודת מס הכנסה, שכותרתו “מקורות הכנסה”, קובע כי חובת תשלום מס הכנסה על פי הוראות הפקודה חלה על “השתכרות או רווח מכל עסק או משלח-יד שעסקו בו תקופת זמן כלשהי, או מעסקה או מעסק אקראי בעלי אופי מסחרי”.
עבירה לפי סעיף 220 (2) לפקודת מס הכנסה
המעשה הפלילי נשוא סעיף 220(2) לפקודת מס הכנסה הוא מסירתה של אמרה כוזבת או של תרשומת כוזבת בדו”ח והכוונה היא להכללת מידע עובדתי שיקרי, כאשר מי שערך את הדו”ח יודע כי מידע זה איננו אמת או שאיננו מאמין כי הוא אמת.
הגשת הצהרת הון לפקיד השומה
הצהרת הון היא דו”ח המוגש לפקיד השומה ועליו להכיל תרשומת שיטתית ומדויקת של כל זכויותיו והתחייבויותיו של הנישום, מכל סוג ועניין, לא קיימת כל הגבלה טריטוריאלית על תוכנה של הצהרת הון והנישום חייב להצהיר על זכויותיו והתחייבויותיו בכל מקום בעולם.
השאלה אם החסרת פרט מהצהרת הון הינה בבחינת תרשומת כוזבת שמטרתה השתמטות מהשמטת מס נבחנת לאור תכליתה של הצהרת ההון. אם הוחסר מההצהרה פרט ניכר בערכו או בהשוואה להיקפה של ההצהרה כולה – הרי הצהרה זו היא תרשומת כוזבת.
עבירה לפי סעיף 220 (3) לפקודת מס הכנסה
עבירה לפי סעיף 220 (4) לפקודת מס הכנסה
א. הכנה או קיום פנקסי חשבונות כוזבים או רשומות אחרות כוזבות.
ב. מתן רשות לאחר להכין פנקסי חשבונות כוזבים או רשומות אחרות כוזבות.
רישום שקרי בכל אחד משלבי הכנת הנהלת החשבונות של העסק מהווה עבירה כאשר הוא נעשה על ידי אדם או אחר, בכוונה להתחמק ממס. מכך ניתן להבין, כי רישום נתון שאינו מכון מתוך טעות (בתום לב), אינו מהווה עבירה לפי סעיף זה.
ג. זיוף פנסי חשבונות או רשומות אחרות.
ד. מתן רשות לאחר לזייף פנקסי חשבונות או רשומות אחרות.
זיוף הוא עשיית כל מסמך הנחזה להיות את אשר איננו ועשוי להטעות, או שינוי מסמך בכוונה לרמות או חתימת מסמך בשם אדם אחר. לכן, עשיית כל מסמך או שינויו באופן שעשוי להטעות או לרמות, והכללתו בפנקסי הנהלת החשבונות של העסק, בכוונה להתחמק מתשלום מס, מהווה עבירה לפי סעיף זה.
עבירה לפי סעיף 220 (5) לפקודת מס הכנסה
מרמה פירושה הצגת טענה כוזבת אשר מטרת הצגתה היא לרמות במטרה להביא את הזולת לידי מעשה או מחדל, היינו: לפעול או לא לפעול . התחבולה היא תכסיס להשגת דבר מרמה, נקיטת אחיזת עיניים או שימוש במזימות.
על מנת שתחבולה תהא בבחינת מעשה פלילי נדרש כי מעשה התכסיס יהיה מורכב ממעשים האסורים על פי החוק ויעשה בהם שימוש לשם התחמקות מתשלום. שימוש בתחבולה הוא זה המאפיין השתמטות ממס ועניין הגילוי או ההסתרה עשוי לשמש אבן בוחן לקיומה של עסקה מלאכותית. אם קיים ב”תכנון המס” שלב שגילויו יכשיל את הקטנת המס, הרי מדובר במעשה בלתי חוקי של שימוש בתחבולה.
עבירה לפי סעיף 220 (6) לפקודת מס הכנסה
היסוד הנפשי בעבירות לפי סעיף 220 לפקודת מס הנכסה
אמנם, לעבירה זו קבוע יסוד נפשי המדבר על כוונה או מטרה להשיג תוצאה מסויימת, אך הדבר אינו הופך את העבירה לעבירה תוצאתית. עבירה זו נותרת עבירה התנהגותית, בעלת מאפיין מחשבתי ייחודי.
עמד על כך פרופ’ פלר – “יש להבחין בין עבירות כוונה… לבין… עבירות המותנות ב”מטרה” או ב”כוונה” או בעשיית המעשה “כדי”. כאשר ביטויים תכליתיים אלה צמודים לגרימת תוצאה אשר, אם כי היא עשויה לצמוח בדרך הטבע מן הרכיב ההתנהגותי של היסוד העובדתי שבעבירה, אינה טעונה מימוש. במקרים אלה די בתכליתיות הסובייקטיבית של ההתנהגות בלבד, מבלי שהשלמת העבירה תותנה גם בהגשמת השאיפה”. (ש”ז פלר, יסודות בדיני עונשין (כרך א’, 1984) עמ’ 551).
אשר על כן, יש לראות את העבירה כעבירת מטרה, כאשר התחמקות ממס היא היעד ששם הנאשם לנגד עיניו בבצעו את המעשה – האקטוס ראוס, לפי כל אחד מהסעיפים הקטנים של סעיף 220 לפקודה.בגם לאחר תיקון 39 לחוק, ניתן, בחיקוקים המתאימים, להשתמש בהלכת הצפיות כדי לייחס לנאשם יסוד נפשי של מטרה להתחמק ממס, אם הוכח כי ידע בסבירות גבוהה שזו התוצאה הצפויה ממעשיו.
עורך דין מיסים מוביל לייצוג בעבירות לפי סעיף 220 לפקודת מס הכנסה
במשרדנו עורכי דין למיסים, יועצים משפטיים בעלי למעלה מ- 20 שנות ניסיון בתחום דיני המס – מיסוי פלילי ומיסוי אזרחי, יוצאי רשויות המס ופירמות עו״ד ורו״ח בינלאומיות. אנו דוגלים בליווי הלקוח מתחילת ההליכים המשפטיים מול רשויות המס ויחידות החקירה באופן מקצועי ומוקפד, תוך הבנת הסוגיה המשפטית הרלוונטית והחשיפה העומדת כנגד הלקוח, תוך מתן תשומת לב להשלכות הפליליות והאזרחיות.
כשמדובר בייצוג משפטי בחשד לביצוע עבירות לפי סעיף 220 לפקודת מס הכנסה, מתחילים לרוב הליכי חקירה ארוכים ומתישים ובשלבים מתקדמים אף הליכי שימוע פלילי ואף הגשת כתבי אישום, כמו גם הליכים אזרחיים (מקבילים) – שומות מס, הליכי השגה וערעורי מס. הליכים אלה מצריכים טיפול עורכי הדין במקביל, בשני ערוצים – פלילי ואזרחי גם יחד, תוך ניהול אסטרטגית הגנה משפטית להשגת התוצאה הטובה ביותר עבור הלקוח. מדובר בעבירות אשר בשנים האחרונות נקבעת ענישה מחמירה בעניינם על ידי בתי המשפט ובד בבד, חתירה להקטנת חבות המס של הלקוח, בהתאם לדין.
משרד עורך דין מיסים צווארון לבן | יוצאי רשות המסים והפרקליטות
בכל בעיה משפטית בתחום המסים ועבירות הצווארון הלבן (בהם עבירות המס), המצריכה ייעוץ מאת עורך דין מיסים ועורך דין צווארון לבן בעלי התמחות בתחומים אלה, ניתן לפנות למשרדנו. מחלקת המיסים והצווארון הלבן במשרד רן-תירוש ושות’ מדורגות מהמובילות בישראל.
משרדנו רשם הצלחות משפטיות רבות, עורכי הדין במשרד בעלי ניסיון משפטי והגיעו לתוצאות מרשימות בתיקי מס פליליים ואזרחיים מורכבים ומתוקשרים של לקוחות ישראלים ובינלאומיים.
להתייעצות ראשונית עם שותף במחלקת המיסים והצווארון הלבן ולצורך תיאום פגישה ניתן לפנות למשרדנו 24/7, במספר 03-7773333.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים