כופר מס כחלופה להליך פלילי בעבירות מס
תוכן העניינים
כופר מס (כופר כסף) – חלופה להליך פלילי בעבירות מס
לפי חוקי המס בישראל, אחת הדרכים לסיים תיק חקירה בחשד לעבירות מס הוא הליך כופר המהווה חלופה להליך הפלילי. רשות המסים בישראל רשאית להטיל כופר על אדם החשוד בעבירות מס (עבירות מס הכנסה, עבירות מע”מ, עבירות מכס ומס קנייה) מסוימות כחלופה להליך פלילי. אדם או חברה אשר חשודים / נחקרים על-ידי רשות המסים בישראל או על ידי גופי חקירה אחרים בחשד לביצוע עבירות מס חמורות, יכולים לבקש להמיר את החשדות / האישומים כנגדם, בנסיבות מסוימות, בתשלום כופר כסף למדינה.
אם בקשת הכופר תתקבל על ידי רשויות המס וישולם סכום הכופר, המהווה מעין קנס כספי הנוסף לתשלום המס שהחייבים נדרשים לשלם במסגרת ההליך האזרחי (הסרת המחדל האזרחית) יופסק כל הליך פלילי כנגד אותו אדם ו/או חברה בקשר לאותה עבירה או עבירות מס, תימנע הרשעה בפלילים ולא יהיה צורך בניהול הליך פלילי בבית המשפט, ובכך יימנעו השלכותיו הקשות של ההליך הפלילי על האדם ומשפחתו.
יש לזכור כי הליך הכופר הוא זכות המוקנית לחשוד בעבירת מס או עבירות מס חמורות, ואין חובה לפנות להליך זה. בעבירות המס ה”טכניות” (אי הגשת דוחות וכו׳) קיים הליך דומה בו ניתן להגיש בקשת המרה של כתב האישום בקנס מינהלי.
הוראות החוק לעניין הליך כופר מס
המסגרת החוקית לקיומו של הליך הכופר נמצאת בהוראות שונות בחוקי המס, ובתוכן סעיף 221 לפקודת מס הכנסה, סעיף 101 לחוק מיסוי מקרקעין (שבח, מכירה ורכישה), סעיף 121 לחוק מס ערך מוסף, סעיף 231 (א) לפקודת המכס, סעיף 25 לחוק מס קנייה (טובין ושירותים) וסעיף 60 לחוק מס רכוש וקרן פיצויים.
כיצד מתקבלת החלטה על ידי רשויות המס להטיל כופר מס ?
ברשות המסים ישנן ועדות כופר הדנות בנושאי מס הכנסה ומיסוי מקרקעין וועדות כופר הדנות בנושאי מס ערך מוסף, מכס ומס קנייה. הוועדות הללו מוסמכות לדון בעניינם של חשודים ונאשמים ולהחליט על הטלת כופר. על-פי הנוהג הקיים כיום, נוכחים בוועדות כופר נציגים של רשות המסים (מס הכנסה, מכס ומע״מ וכו׳) ונציגים של הפרקליטות.
אם ועדת הכופר מחליטה לאשר את בקשת הכופר, היא רשאית להטיל על הנישום כופר כסף בשיעורים שונים, לדוגמה: בפקודת מס הכנסה – עד פי שניים מהקנס הגבוה ביותר שמותר להטיל על אותה עבירה; בחוק מיסוי מקרקעין, בחוק מע”מ, בחוק מס קנייה ובחוק מס רכוש וקרן פיצויים – עד גובה הקנס המרבי בגין אותה עבירה; ובפקודת המכס – עד גובה הקנס המרבי בפקודת המכס.
כיצד מגישים בקשה להטלת כופר מס ?
במסגרת הליך הכופר מוגשת בקשה מפורטת לכופר כסף, בקשה זו מוגשת בדרך-כלל בסיום הליכי החקירה ובטרם הוגש כתב אישום, אולם בנסיבות מסוימות ניתן להגיש את הבקשה גם לאחר הגשת כתב אישום פלילי ובמשרדנו הגשנו בקשות כופר אשר התקבלו והובילו לסיום הליכים פליליים בתחום המס ללקוחות המשרד גם לאחר שהוגש כתב אישום, ובכך נחסכו ללקוחותינו מעבר לכתם הפלילי בהרשעה, עוגמת נפש רבה ועלויות כספיות רבות.
בקשת הכופר מועלת לדיון בפני ועדת הכופר ברשות המסים וכפופה לאישור חברי הוועדה. לאחר בחינת המקרה, נסיבות הבקשה מתקבלת החלטה אם לקבל או לדחות את בקשת הכופר – וועדת הכופר בוחנת ושוקלת, בין היתר, לשם גיבוש שיקול הדעת המנהלי בהטלת כופר את חומרת העבירה, מידת מעורבותו של החשוד בביצוע העבירה, הרשעות קודמות, תשלומי כופר בעבר, מצב אישי, בני משפחה התלויים בחשוד, העניין הציבורי בהעמדה לדין, המלצת היחידה החוקרת ו/או הפרקליטות, הסרת המחדל, האם מדובר בעבירה של מייצג במסגרת מילוי תפקידו, האם מדובר בתחום שיש בו חובת אמון או נאמנות, הצורך בהרתעה באותו ענף, קיום עבירות לפי חוקים אחרים מעבר לעבירות לפי דיני המס, מצב אישי ורפואי של האדם ו/או בני משפחתו, עניין ציבורי בהעמדה לדין ושיקולי הרתעה ציבוריים אל מול עומס המוטל על רשויות המס ובתי המשפט.
לוועדת הכופר מוקנה שיקול דעת בלעדי ורחב בנוגע להחלטה אם לאשר את בקשת הכופר, ובקביעת שיעור הכופר. במקרים ובנסיבות מסויימות ניתן אף להגיש בקשה חוזרת לכופר מס, יחד עם זאת, לא כל עבירה מתאימה להליך הכופר (אם בנסיבות ובחומרתה ובין בשל קיום הליכים אלטרנטיביים). בהליך הכופר, לחשוד או לנאשם אין זכות טיעון בעל-פה בפני ועדת הכופר, ועל כן יש לייחס משקל רב לאופן ניסוח בקשת הכופר ולהיכרות עם דרישות החוק והדין, להחלטות שיפוטיות והחלטות רשות המסים בסוגיות המשפטיות וכן להחלטות ועדות הכופר השונות, טרם הגשת הבקשה, מכיוון שהדבר עשוי להגדיל את הסיכויים להצלחת ההליך.
כופר מס או כופר כסף יכול להגיע לסכומי כסף נכבדים, מנסיוננו שיעור הכופר המוטל בפועל על המבקשים אשר הוסכם לסיים את עניינם בכופר כסף נקבע בשיעורים הנעים בין 15% ל-30% מסכום העבירה, או 30% מהמס, בהתאם לסוג העבירה. כאשר הוועדה מאשרת את בקשת הכופר להמרת ההליך הפלילי בכופר כסף, האישור מותנה בתשלום המס בהליך האזרחי – הסרת מחדל.
פרסום החלטות ועדות הכופר
לאחר סיום הליך הכופר, החלטת ועדת הכופר בעניינו של אדם או חברה תפורסם על-ידי רשות המסים ברבים. פרסום זה כולל את שם החשוד, עיסוקו, סעיף העבירה שבה נחשד, תקופת הזמן שבה נעשתה העבירה על-פי החשד, סכום העבירה המוערך, סכום הכופר שהושת והנימוקים להחלטה וקביעת הכופר.
ביום 10.3.2022, פרסמה רשות המסים את החלטות ועדות הכופר לשנת 2019 ובו 191 החלטות בבקשות כופר שהוגשו, מתוכן 83 החלטות בתיקי מס הכנסה ומיסוי מקרקעין, 104 החלטות בתיקי מכס ומע”מ ו- 4 החלטות משותפות למכס ומע”מ ומס הכנסה (החלטות רשות המסים).
החלטות ועדת כופר שנת 2019
לחצו לכניסה לקובץ החלטות ועדת כופר 2019.
מה קורה אם לא משלמים את הכופר ?
אם החשוד נמנע מלשלם את הכופר (ומחדל המס) בתוך התקופה שנקבעה בהחלטת ועדת הכופר לתשלום, לכל היותר אישור וועדת הכופר בטל והאפשרות להגשת כתב אישום כנגד החשוד מתחדשת.
משרד עורכי דין מיסים להגשת בקשת כופר מס
חשוב לדעת! מומלץ לפנות לעורך דין מיסים מטעמך אשר יבחן הגשת בקשת כופר כסף מקיפה ומקצועית לרשות המסים. וועדת הכופר תבחם את הבקשה ולה הסמכות להמיר את החשדות הפליליים ולבטל את ההליכים הפליליים בכפוף לתשלום שנקרא כופר כסף הידוע גם ככופר מס. אם הסכימה ועדת הכופר להמיר את החשדות הפליליים כנגדך בעבירות מס הכנסה, עבירות מע״מ, עבירות מכס, עבירות מיסוי מקרקעין או עבירות מס אחרות, בתשלום כופר כסף, לאחר התשלום יופסקו ההליכים הפליליים והחשדות הפליליים כנגד החשוד או הנאשם יומרו בתשלום כספי ויופסקו.
עורך דין מיסים במחלקת מיסים במשרד רן-תירוש ושות׳
במשרדנו עורכי דין למיסים, בעלי מעל 20 שנות ניסיון בתחום דיני המס – פלילי ואזרחי. אנו דוגלים בליווי לקוחות המשרד באופן מוקפד, לאורך כל ההליך המשפטי, תוך הבנה היקפית של ההליך וחשיפת המס האזרחית והפלילית. כל עורך דין מיסים במשרד נותן דגש ותשומת לב להיבטים מיסויים – פליליים, מנהליים ואזרחיים, וזאת לצד חשיבה אסטרטגית לעניין ההשלכות הכלכליות והנטל של ניהול הליך משפטי ארוך ויקר בתחום דיני המס.
לצורך תיאום פגישה עם עורך דין בכיר במחלקת המיסים, ניתן לפנות למשרדנו בטלפון 03-7773333 או להשאיר פניה באתר.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים