גביה מבני זוג או מיסוי התא המשפחתי
תוכן העניינים
גביה מבני זוג או מיסוי התא המשפחתי
בפסק דין של בית המשפט העליון נקבעה התשתית לאוטונומיה של בני הזוג ברכושם, ובין היתר נקבע, כי “לפי השקפות העולם המודרניות ניתן היום משקל גדול הרבה יותר מבעבר לעצמאותו של כל אחד מבני הזוג הנשואים ולאוטונומיה של כל אחד מהם” (רויטל לוין כרם נ’ עו”ד גד שילר ואח’ – ע”א 3929/02). פסק הדין עסק בסוגיית הנשייה על פי פקודת פשיטת הרגל יחד עם זאת, ההלכה העקרונית מהותית גם לעניין הליכי גבייה המתבצעים על ידי הרשות.
במסגרת הליכי הגבייה, מבוצעות פעולות גבייה מבן הזוג שאינו בעל החוב.
שאלות רבות מתעוררות בהקשר זה על ידי לקוחות משרדנו ועל חלקן נעמוד במאמר זה.
משרדנו מדורג כמשרד מיסים מוביל בישראל – המשרד מדורג מדי שנה כמוביל בישראל על ידי מדריכי דירוג בינלאומיים. במשרדנו עורכי דין למיסים יוצאי רשות המסים ומס הכנסה, בעלי מומחיות ומוניטין בייצוג בתחום דיני המס בעלי מעל. 20 שנות ניסיון.
לקריאה על משרדנו אשר דורג, בין היתר, על ידי חברת B.D.I כמשרד מוביל בישראל בתחום דיני המיסים – לחצו כאן!
אימתי רשאית רשות המיסים, לנקוט בפעולות גבייה כנגד בן זוג בגין חוב של בן זוגו ?
על פי סעיף 64ב'(ב) לפקודת מס הכנסה, רשאים בני זוג, בתנאים הקבועים בסעיף, להודיע לפקיד השומה מיהו בן הזוג הרשום.
סעיף 66א’ לפקודת מס הכנסה מעניק זכויות שוות לבן הזוג שאינו בן הזוג הרשום להשיג ולערער לגבי חלקו בהכנסה. כמו כן, קובע הסעיף, כי הוראות הפקודה לעניין גבייה ועונשין יחולו גם על בן הזוג שאינו בן הזוג הרשום לגבי חלקו בהכנסה.
מהו “חלקו בהכנסה” – האם מדובר בחלק יחסי או שמא יש להתייחס לגובה ההכנסה שהייתה בפועל לבן הזוג שאינו רשום?
בשאלה זו עסק ביהמ”ש השלום בחיפה בעניין הרשקוביץ נ’ פ”ש חיפה – ת.א. 23402/99 – פקיד השומה ביקש לראות את המונח “חלקו בהכנסה” כחבות של כל אחד מבני הזוג להכנסות התא המשפחתי כולו, ולחילופין, ביקש לקבוע כי על פי חזקת השיתוף ייקבע חלקו של בן הזוג שאינו רשום על פי החלק היחסי של אותו בן זוג בסך כל הכנסות התא המשפחתי. ביהמ”ש דחה שתי טענות אלו וקבע, כי הסעיף אינו מרחיב את חבות המס של בן הזוג וכי לא ניתן לנקוט בהליכי גבייה בגין חובות הבעל. למסקנה דומה ניתן להגיע גם מעיון באחת מהצעות החוק שהתייחסה לסוגייה זו אשר קבעה, כך – “..ניתן לגבות מבן הזוג שאיננו בן הזוג הרשום, אף על פי שלא נישום, חלק יחסי מהמס שהוא חייב בו כיחס הכנסתו לסך הכנסת שני בני הזוג …”. עת שינה המחוקק נוסח זה, ונקט במפורש במילים “חלקו בהכנסה”, משמעות הדבר, כי אין לגבות מבן הזוג שאינו רשום, מעבר להכנסות המיוחסות לו בלבד.
שאלה נוספת היא, האם ניתן לגבות את המס מבן הזוג שאינו רשום מכח חזקת השיתוף בין בני זוג?
חזקת השיתוף מניחה כי בחיי הנישואים חל שיתוף בין בני הזוג בנכסים וגם בחובות. מן הראוי לציין, כי חזקת השיתוף חלה רק על זוגות שנישאו לפני 1.1.74 יחד עם זאת, בניגוד לפקודה המתייחסת לזוג נשוי בלבד, הרי שחזקת השיתוף חלה גם על ידועים בציבור. לגבי בני זוג שנישאו לאחר מכן, חל חוק יחסי ממון בין בני זוג, הקובע כי בהיעדר הסכם ממון, זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שווים של כל הנכסים שנוצרו ו/או נרכשו בחיי הנישואין.
חוזר מס הכנסה 7/95 מתייחס למקרים בהם בני זוג הם המבקשים הכרה בזכויות מכח חזקת השיתוף בנכסים בין בני זוג (לדוג’ לאחר פטירתו של אחד מבני הזוג שהמטרה הינה להשיג עיתוי רכישה מוקדם של נכס). בהוראות החוזר נקבע, כי על בני הזוג להניח תשתית עובדתית לביסוס החלת חזקת השיתוף עליהם.
במקרה של נישואים לפני 1.1.74
כאשר רוצה פקיד השומה לנקוט הליכי גבייה כנגד בן הזוג השני – עליו לפנות לביהמ”ש ולקבל סעד הצהרתי בדבר תחולת הלכת השיתוף.
במקרה בו נישאו בני הזוג לאחר 1.1.74
בכל מקרה בו נישאו בני הזוג לאחר 1.1.74, במקרה בו קיים הסכם ממון המוציא מכלל הנכסים המשותפים נכסים מסוימים, על מנת לנקוט הליכי גבייה מבעל הנכס, נראה כי יהא על פקיד השומה לנקוט הליכים בהם יוכיח שיתוף בחובות או הברחת נכסים, שאחרת – לא יכול להניח שיתוף באותו נכס. כך לגבי מקרים בהם ערכו בני הזוג הסכם ממון, ועל אחת כמה וכמה – אם התגרשו בני הזוג – גם אם עסקינן בחובות מתקופת הנישואים, לא יכול פקיד השומה להיוושע מבעל הנכס אם איננו בעל החוב.
גישה דומה עולה מהחלטת ביהמ”ש השלום בחיפה לעיל בה נקבע, כי כל עוד לא הניח פקיד השומה תשתית ראייתית להוכחת שיתוף בני הזוג בחובות, אין להתיר גבייה מבן הזוג שאינו רשום.
האם ניתן לנקוט בפעולות גבייה כנגד בן הזוג הרשום גם לגבי חלקו בהכנסה של בן הזוג שאינו רשום?
על פי לשון החוק ולאור ההסטוריה החקיקתית, נראה כי הפרשנות הלשונית מתיישבת עם פרשנות חד כיוונית, קרי – הגבלות הגבייה עד לגובה חלקו בהכנסה חלים רק לגבי בן הזוג שאינו רשום. יחד עם זאת, לאור המטרה החקיקתית והאוטונומיה הכלכלית של כל אחד מבני הזוג, נראה כי הרציונל צריך להיות – הפרדה ברורה בין חובותיהם של כל אחד מבני הזוג, אלא אם מוכחת שותפות בחובות.
גביית חובות מס מעבר לחלקו של בן הזוג הרשום – תהווה פגיעה בחירותו ובקניינו של אותו יחיד.
רן – תירוש ושות׳ : מיסים ועבירות כלכליות
משרד רן-תירוש ושות׳ מדורג בין משרדי עורכי הדין המובילים בישראל, מחלקות המשרד משתפות פעולה על מנת להעניק לקבל לקוחותנו טיפול משפטי מקיף בתחומי מס הכנסה תוך הבנת מלוא החשיפה האזרחית והפלילית. מחלקת המיסים מורכבת מעורכי דין ויועצים אשר מספקים ייעוץ משפטי מקיף ושוטף לנישומים וכן למשרדי רואי חשבון ויועצי מס ברחבי הארץ. עורכי דין למיסים אשר בקיאים משפטית ובעלי מוניטין רב שנים בתחומי המס השונים.
חשוב לדעת! הזמן הוא אלמנט משמעותי בהליכי המס ובהליכים משפטיים. חשוב לנהל אסטרטגיה משפטית בכל הליך מס על מנת להגן על זכויותיכם, להפחית את הסיכון שתבצעו טעויות משפטיות ולחסוך עלויות כספיות בתיקכם וכן עגמת נפש רבה לכם ולסובבים אתכם.
המשרד מקפיד על מצויינות משפטית וזמינות גבוהה ללקוחות המשרד – במקרים דחופים, ניתן ליצור קשר עם משרדנו 24 שעות ביממה.
לצורך תיאום פגישה עם עורך דין מס הכנסה, עורך דין מיסים שותף במחלקת המיסים במשרדנו לצורך שיחה מקדימה בעניינכם ובחינת אפשרות הגשת השגה, ניתן להתקשר למשרדנו במספר 03-7773333.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים