אחריות מנהל בעבירות מס
תוכן העניינים
במשרד רן – תירוש ושות’ עורכי דין המתמחים במיסים, יוצאי רשות המיסים ומחלקות מיסים בפירמות מהגדולות בעולם. משרדנו מייצג נישומים, חשודים ונאשמים בעבירות מס ומספק ייעוץ מס ותכנון מס מורכב ללקוחות בארץ ובעולם וכן מספק ליווי וייצוג משפטי בפני רשויות המס בישראל ובבתי המשפט בהליכים אזרחיים ופליליים, מיסוי ישראלי ומיסוי בינלאומי.
אחריות מנהל בתאגיד
סעיף 224א לפקודת מס הכנסה – הסעיף קובע את אחריותו של המנהל לעבירות מס שמתבצעות על-ידי תאגיד.
הסעיף קובע, שכאשר תאגיד עבר עבירה על חוקי המס, יראו כאשם בעבירה גם כל מי ששימש כמנהל פעיל, שותף, מנהל חשבונות או פקיד אחראי, אלא אם הוכיח אחד משני פתחי המילוט:
א. העבירה נעברה שלא בידיעתו; או
ב. הוא נקט בכל האמצעים הסבירים למניעת ביצוע העבירה.במילים אחרות, הפקודה קובעת חזקה, לפיה כאשר בוצעה עבירה על-ידי תאגיד, גם המנהל הפעיל של התאגיד יורשע בעבירה, אלא אם הוכיח את אחת החלופות המצוינות לעיל. בכך, קלה דרכה של התביעה להוכיח את ביצוע העבירה בידי מנהל התאגיד.
כל שתצטרך להוכיח התביעה הוא שהתאגיד ביצע עבירת מס, ושהנאשם היה מנהל פעיל באותו תאגיד. בכך יכול להיות אותו מנהל מורשע בעבירת מס שהעונש בגינה הוא עד 7 שנות מאסר. התביעה אינה צריכה להוכיח שהמנהל ידע או היה מודע לכך שמבוצעות עבירות על ידי התאגיד, והנטל להוכיח שלא ידע – מוטל על כתפי המנהל. מדובר בנטל כבד מאוד.
מיהו מנהל פעיל ?
בפסיקת בתי המשפט נקבע שכל מנהל, גם מנהל המופקד על הצד הטכני ולא הניהולי בחברה, וגם מנהל שאינו רשום באופן פורמאלי במסמכי החברה כמנהל, אך בפועל ממלא תפקיד ניהולי – ייחשוב כמנהלים פעילים בתאגיד.
פעילותו הניהולית של המנהל בתאגיד היא הקובעת את אחריותו לפי סעיף זה, ולא הרישומים הפורמליים.כך למשל, אדם שמחזיק ב-99% ממניות תאגיד מסוים, אך לא מבצע אף תפקיד ניהולי, לא ייחשב כאחראי לעבירות פליליות של התאגיד.
אחריות העבירה נעברה שלא בידיעתו
המנהל יצטרך להוכיח שהעבירה נעברה שלא בידיעתו, כלומר שלא היתה לו מודעות לביצוע העבירות.פעמים רבות עולה בהקשר זה טענת ההסתמכות על מומחים. משמעה, שבסוגיות מס מורכבות, התאגיד שוכר מומחה בנושא, כגון רואה חשבון, עורך דין או יועץ מס, אשר אמור לייעץ ולהנחות את התאגיד לפעול לפי החוק.
במצב דברים זה, בו התאגיד שוכר מומחה לדיני המס, והתאגיד ביצע עבירות, הרי שנכון לטעון שהמנהל לא היה מודע לביצוע העבירות. עם זאת, כדי לעמוד בתנאי ההגנה, על המנהל יהיה להוכיח שהוא פנה למומחה המתאים לסוגיה, הציג את כל העובדות הרלוונטיות למומחה ופעל על פי עצתו בתום לב.
נקט בכל האמצעים הסבירים למניעת העבירההגנה שנייה, היא שמנהל הוכיח שהוא נקט בכל האמצעים למניעת העבירה. הדגש הוא על כל האמצעים, כאשר במידה ובית המשפט יתרשם שהיו עומד אמצעים בהם לא נקט המנהל – ניתן יהיה להרשיעו בביצוע העבירה.
כמו כן, על המנהל להוכיח שנקט במעשים אקטיביים לביצוע העבירה, ולא ניתן לטעון שמנהל פעל ככל יכולתו על פי החוק.כך על המנהל לעשות את כל המעשים ולנקוט בפעולות על מנת לדאוג שהתאגיד יקיים את חוקי המס כסדרם.
נחקרת כמנהל תאגיד בעבירות מס ?
מומלץ להיוועץ בעורך דין מיסים המתמחה בעבירות על חוקי המס וזאת לצורך השמעת כל הטענות הרלוונטיות ביחס לעבירות.
יש לטעון, כבר בשלב החקירה, אחת משלוש טענות מרכזיות:
- לא שימשת כמנהל הפעיל של התאגיד.
- לא ידעת שנעברות עבירות בתאגיד.
- נקטת בכל האמצעים האפשריים למניעת ביצוע העבירות.
כאמור, מומלץ להיוועץ בעורך דין מיסים על מנת לבחור בטענת ההגנה הנכונה בנסיבות המקרה.
עורך דין מיסים מומחה
במשרדנו עורכי דין בעלי מעל 20 שנות ניסיון בתחום דיני המס – פלילי ואזרחי. אנו דוגלים בליווי הלקוח באופן מוקפד, תוך הבנה היקפית של ההליך המשפטי – לרבות מתן דגש ותשומת לב להיבטים כלכליים ומיסויים, לצד חשיבה אסטרטגית לעניין ההשלכות הפליליות והאזרחיות של ההליך המשפטי בתחום דיני המס.
אנו מעניקים מעטפת משפטית מלאה בייצוג מול רשויות המס וכן בהליכים משפטיים בעבירות מיסוי וכלכלה מורכבות, חקירה במס הכנסה, חקירה במע”מ, הליכים מנהליים מול רשות המיסים, גילוי מרצון, הסדרי מס ושומות, כופר מס, וייצוג בבתי המשפט בכתבי אישום בתחום עבירות המס והצווארון הלבן.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים