זימון לחקירה כחשוד או כעד
תוכן העניינים
זימון לחקירה במשטרה כחשוד או כעד
חקירה באזהרה ומסירת עדות מתרחשים מדי יום בתחנות משטרה וברשויות אכיפה שונות, זימון לחקירה כחשוד או כעד היא דבר שנעשה בשגרה ביחידות האכיפה השונות במדינת ישראל, בין אם זומנתם לחקירה כחשודים ובין אם זומנתם לעדות, אתם זקוקים לעורך דין המתמחה במשפט פלילי ועבירות צווארון לבן מנוסה, בעל הבנה, ידע וניסיון בליווי עדים וחשודים בחקירות פליליות.
ליווי משפטי לחקירה במשטרה
משרד רן – תירוש ושות׳ מספק ייעוץ משפטי מקיף ללקוחות המשרד אשר מתנהלים בעניינם הליכים פליליים, ללקוחות אשר מוזמנים לעדות או לחקירה באזהרה בחשד לביצוע עבירה או עבירות פליליות, כגון: עבירות על חוק העונשין עבירות מס, עבירות הלבנת הון, עבירות כלכליות נוספות, ולצורך הגנה מפני הליכי חילוט אשר נלווים להליכים אלה, לצורך כך המחלקה הפלילית, מחלקת הצווארון לבן בשילוב מחלקת המיסים והמחלקה המנהלית במשרד רן – תירוש ושות׳ משלבות ידיים, ומעניקות ללקוחות המשרד ייצוג משפטי מקיף תוך שיקוף של מצבם המשפטי, בהתבסס על חומר משפטי וחשבונאי בעניינם ובניית אסטרטגית הגנה משפטית כבר בתחילת הדרך, עם קבלת הייצוג המשפטי. לקריאה נוספת על משרדנו אשר דורג בשנים האחרונות – מדי שנה – כמשרד עורכי דין צווארון לבן ומיסים מוביל על ידי מדריך הדירוג הבינלאומי BDI – לחצו כאן.
חובת התייצבות לחקירה
כיום, חובת התייצבות לחקירה במשטרה אינה מעוגנת במפורש בחוק בישראל. אמנם, חשוד מחויב להתלוות לשוטר אם נדרש לעשות כן על-ידו והסמכות לדרוש מאדם להתייצב לחקירה נתונה כיום לרשויות חקירה שונות מכוח חוקים שונים – למשל, חוק איסור הלבנת הון, התש”ס-2000, חוק ההגבלים העסקיים, התשמ”ח-1988, חוק הגנת הצרכן, התשמ”א-1981, אך היא אינה מעוגנת במפורש בחוק בהתייחס לחובת התייצבות לחקירה במשטרה.
אדם אשר הוזמן למתן עדות (לרבות קורבן העבירה) אינו מחוייב לכך. החובה שחלה על עד או קורבן עבירה היא להשיב אמת. ככל שעד בחר להגיע לתחנת המשטרה להעיד, עומדות לעד זכויות כגון הזכות לא להפליל עצמו גם במהלך עדות.
אופן הזימון לחקירה
זימון לחקירה במשטרה או זימון למתן עדות במשטרה או ברשות אכיפה אחרת (רשות הגבלים עסקיים ותחרות, רשות ניירות ערך, יאל״כ, להב 433 וכו׳) יכול להתבצע על ידי רשויות החקירה בשיחת טלפון, במכתב בדואר רשום, במסירת הזמנה ביד לחשוד או לעד וכו׳.
מיהו חשוד ?
להגדרת “חשוד” נודעת חשיבות רבה, כיום בחוק חקירת חשודים, חשוד הוא “אדם שיש כלפיו חשד שעבר עבירה”. די בקיום חשד סובייקטיבי של החוקר כדי להטיל על חשוד את חובת האזהרה ולהקנות לנחקר את זכות השתיקה.
מהי זכות השתיקה ?
סוגיית השתיקה נסקרה ביסודיות ובהרחבה על-ידי הפרופ’ דוד ליבאי, הנימוק האחד הוא ברצון החברתי לאזן בין “הצורך ביציבות, חוק וסדר לבין חשש מפני האדרת כוחם של השלטון המרכזי וזרועו המשטרתית” בעצם חיוב אדם אשר מובל לתחנת המשטרה כחשוד, לענות לשאלות ולספק מידע לחוקרים רק משום שהתעורר כנגדו חשד או שטפלו עליו אשמה, בעימות עם השוטרים החוקרים, בטריטוריה עוינת – בתחנת המשטרה – ללא סיוע משפטי, מול שוטרים המנוסים בהליכי חקירה, השואפים להביא לפיענוח עבירה ולהענשת עבריינים, אינה מוצדקת וגורמת לנחקר עוול. לפיכך, זכותו להמתין עד לדיון ניטראלי באולם בית המשפט וזכות השתיקה מקנה לו אפשרות זו, אין ספק כי נחקר זקוק להגנה העודפת המוענקת לו כחשוד כאשר מטרת חקירתו היא לחלץ ממנו הודאה, גם אם החקירה מתנהלת כדין ובהתאם לכל הכללים המחייבים.
כידוע, ביסוד זכות השתיקה עומדים מספר רב של טעמים, ניתן למיין טעמים אלה לשלוש קבוצות –
- קבוצה אחת של טעמים – מתייחסת לחובת המדינה לנהוג בהגינות כלפי החשוד, ובכלל זה לחלצו מן הדילמה הנעוצה ביסוד החקירה, היא הבחירה בין מתן עדות שקר, הפללה עצמית, והעמדה לדין על סירוב להעיד.
- קבוצת טעמים שנייה – כוללת את מכלול הנימוקים הדמוקרטיים-ליברליים שביסוד הזכות, העוסקים ביחס הראוי שבין המדינה – עליה מוטל נטל הוכחת העבירה המיוחסת לחשוד, לבין הפרט – שאין לחייבו לסייע למדינה בכריכת החבל על צווארו ויש לאפשר לו להגן על חירותו ופרטיותו. זכות השתיקה הנתונה לחשוד נדרשת על מנת לרסן את כוחה של המדינה ואת יכולתה לנהל חקירות פולשניות כנגד הכפופים למרותה.
- קבוצת הטעמים השלישית – עניינה בקידום האפשרות להגיע לחקר האמת במסגרת החקירה המשטרתית וההליך הפלילי, ובשאיפה למנוע את הסיכון להרשעות שווא.
זכות ההיוועצות בעורך דין
יש לאפשר לכל חשוד שזומן לחקירה, ולא רק לעצור, להיוועץ בעורך דין.
עיון בע”פ 9956/05 שי נגד מדינת ישראל, כי זכות ההיוועצות תוענק גם לחשוד בחקירה באופן מיידי ככל ניתן. כב’ הנשיאה (דאז) בייניש קבעה, בזו הלשון: “העלאת בקשה מטעם נחקר להיפגש עם עורך דין מחייבת ליצור קשר עם הסניגור באופן מיידי ככל הניתן (בהנחה שלא מתקיים סייג המאפשר את דחיית המפגש ביניהם על פי התנאים הקבועים בחוק).
מיהו המוסמך לדחות פגישה עם עורך דין ?
לאור מעמדה הרם וחשיבותה הרבה של זכות ההיוועצות, קבע המחוקק בס’ 34(ד) לחוק המעצרים, כי הגורם המוסמך להורות על דחיית מפגש בין חשוד לעורך דין הוא קצין ממונה בדרגת רב פקד ומעלה. זאת על מנת להבטיח שההחלטה שתתקבל בעניין זה תהיה מושכלת ושקולה, ותיוחד רק למצבים חריגים בהם קצין המשטרה הגיע למסקנה, כי אין מנוס מפגיעה בזכות היסוד של החשוד – זכות ההיוועצות בסניגור.
הגשת ערר בשלב המעצר על פגיעה בזכויותיכם בחקירה
הכלל שנקבע בפסיקה הוא, כי יש להתיר לעצור להעלות טענות הנוגעות לפגיעה בזכות ההיוועצות, ובכללן טענות לדחייה פסולה של פגישה עם עורך דין, במסגרת הליכי המעצר. בבש”פ 9220/12 פרץ נ’ מדינת ישראל, הבהירה השופטת ארבל, כי על הערכאות הדנות במעצר להתייחס לגופן של טענות אלו, וכי אין מקום לקבוע – כפי שעשה בית המשפט קמא באותו עניין שנדון בפניה – כי טענות על מניעת מפגש ידונו רק בהליך הפלילי עצמו. לפיכך, ניתן ללמוד, כי חשוב ורצוי כבר בשלב המעצר להיוועץ בעורך דין פלילי מנוסה אשר יעלה טענות לפגיעה בזכות ההיוועצות ובזכויות יסוד נוספות כבר בשלב המעצר, דבר שישמש את החשוד או הנאשם בהמשך ההליכים כנגדו, תוך כרסום במסד הראייתי כנגדו בתיק.
משרד עורכי דין פלילי וצווארון לבן לייעוץ עם זימונכם לחקירה כחשודים או כעדים
משרד רן-תירוש ושות׳ מדורג במדריכי דירוג בינלאומיים מבין משרדי עורכי הדין המובילים בצווארון לבן בישראל וזאת, על פי דירוג BDi הבינלאומי וכן Dun&Bradstreet. לקוחות המשרד זוכים לטיפול משפטי מעמיק ומקיף בתחומי המשפט הפלילי תוך הבנת מלוא התמונה המשפטית והחשיפה הפלילית, בעניינם. משרדנו מספק מענה וייעוץ משפטי מקיף בעבירות פליליות, בהליכי חקירה וזימון לחקירה כחשודים בעבירות פליליות ובסוגיות פליליות ובעבירות צווארון לבן, בתיקים מורכבים בעלי חשיפה משפטית רבה, תיקים בהם הסיכון לענישה מחמירה וכן פגיעה פיננסית הוא רב.
משרדנו הוביל להצלחות וסגירת תיקים כנגד חשודים, תוך שעורכי הדין במשרד מלווים במהלך כל הליך החקירה את הנחקרים, מייעצים ומספקים ליווי משפטי מקיף בתיקים פליליים מורכבים, בעלי היקף חומר רב, תיקים בעלי חשיפה תקשורתית וחשש לענישה פלילית חמורה כנגד חשודים וחשיפה משפטית כנגד עדים אשר עלולים להיחקר באזהרה במהלך עדותם או למצוא עצמם מעורבים בהליך פלילי אשר לו משמעויות רבות על עתידם, שמם הטוב ומצבם הפיננסי. ייעוץ מעורך דין צווארון לבן בעל נסיון משפטי רב, יכול לסייע ולהוביל לסיום הליכי החקירה מבלי שיוותר כתם פלילי, מנסיוננו ייעוץ בשלביו המוקדמים של ההליך חסכו ללקוחות המשרד הן התנהלות משפטית ארוכה והן עלויות כספיות רבות. משרדנו מקפיד על דיסקרטיות מלאה.
משרד רן – תירוש ושות׳
פגישות עם עורכי הדין במשרדנו וייעוץ משפטי חוסה תחת חיסיון עורך דין – לקוח!
לצורך שיחת ייעוץ ראשונית או תיאום פגישה עם עורך דין – שותף מחלקת צווארון לבן ומשפט פלילי ניתן ליצור קשר עם משרדנו במספר 03-7773333. לנוחותכם, ניתן אף להשאיר פניה באתר ועורך דין במשרדנו ישוב אליכם, בהקדם האפשרי.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים