כוח שוק משמעותי בהגבלים עסקיים
תוכן העניינים
כוח שוק משמעותי בהגבלים עסקיים – הקדמה
על רקע תיקון חוק ההגבלים העסקיים – תיקון מספר 21 – אשר עוסק בחיזוק האכיפה והקלת האסדרה, שינה התיקון לחוק ההגבלים העסקיים את הגדרת המונופולין, כך שהרחיב את סעיף המונופולין והוסיף להגדרה הקודמת גם גורמים שלהם כוח שוק משמעותי. על רקע תיקון זה נראה כי ראוי ונדרש להבין את פירוש המונח ״כוח שוק משמעותי״, כיצד בוחנים אם גוף מחזיק בכוח שוק משמעותי וזאת, בהתאם לאמות המידה שנקבעו ברשות התחרות ואשר על בסיסן מתקבלת החלטה, על כך נעמוד במאמר זה.
בין אם אתם מתמודדים עם סוגיה משפטית בהגבלים עסקיים ובין אם זומנתם לעדות או לחקירה בחשד לביצוע עבירות הגבלים עסקיים, או בכל עניין אחר הדורש התנהלות משפטית מול הרשות להגבלים עסקיים ותחרות, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי של עורך דין הגבלים עסקיים, וזאת עוד בטרם הגעתכם, פנייתכם, או בכל התנהלות הדורשת בחינה ולה השלכות כלכליות וחוקיות על התנהלות עסקכם ואל מול רשות התחרות.
מהו כוח שוק משמעותי ?
כוח שוק במובן חוק התחרות מתקיים כאשר קיימת בידי ספק האפשרות לקבוע עבור מוצר מסוים תנאי אספקה נחותים באופן משמעותי מהתנאים אשר היו נקבעים בשוק תחרותי, באופן שאינו ארעי, ביחס לכלל לקוחותיו או לקבוצה מסוימת מתוכם.
כוח שוק במובנו הרחב קשור ליכולת ולכדאיות הכלכלית לקבוע עבור מוצר מסוים תנאי אספקה או רכישה נחותים מאלה שהיו שוררים בשוק תחרותי. בכל הנוגע לאספקת מוצרים או שירותים, כוח שוק עלול להיות מופעל ביחס לתנאי אספקה שונים, כגון מחיר, כמות, איכות, מגוון, זמינות ועוד. כוח שוק עלול להיות מופעל גם כלפי ספקים ביחס לתנאי הרכישה. כוח שוק הוא עניין שניתן למדידה: לא בכל שוק שבו קיימת בידי ספק או ספקים מידה מסוימת של כוח שוק, עלולים להתעורר חששות לפגיעה בתחרות או בציבור כתוצאה מקיומו של מונופולין או מהתנהגותו של בעל מונופולין.
סעיף 26 לחוק ההגבלים העסקיים
סעיף 26 לחוק ההגבלים העסקיים המתוקן המתייחס לכוח שוק משמעותי, היינו הכוח לקבוע תנאי אספקה שהם נחותים באופן משמעותי מתנאי האספקה אשר היו נקבעים בשוק תחרותי. בשוק תחרותי, תנאי האספקה שכל שחקן מציע נקבעים בהתחשב בתנאי האספקה שמציעים מתחריו: כל שחקן מעוניין לקבוע תנאי אספקה שימקסמו את רווחיו, ומודע לכך שאם הוא ירע את תנאי האספקה, לקוחותיו יוכלו לעבור לרכוש ממתחריו המציעים תנאים עדיפים. במצבים אלה התחרות מרסנת את היכולת של כל שחקן להרע את תנאי האספקה. אולם כאשר גורם מסוים יכול להתנהג באופן חופשי מרסנים תחרותיים משמעותיים, אזי נתון בידיו כוח שוק משמעותי. במקרה כזה בידיו לקבוע תנאי אספקה נחותים באופן משמעותי מתנאי האספקה בשוק תחרותי, שכן הוא אינו חושש למעבר של לקוחותיו למתחריו.
האם בעל מונופולין מחזיק כוח שוק משמעותי באופן אוטומטי ?
יוזכר שעל פי החוק, בעל מונופולין הוא גם כל מי שמחזיק יותר ממחצית מכלל האספקה או הרכישה של נכסים או שירותים. כאמור לעיל, ככלל נתח שוק גדול לאורך זמן הוא אינדיקציה חשובה לכך שגורם מחזיק בכוח שוק משמעותי, אך ייתכנו מקרים בהם גורם המחזיק בנתח שוק גדול ממחצית לא יחזיק בכוח שוק משמעותי. רשות התחרות שואפת לטפל בתופעות שקשורות לכוח שוק משמעותי. לפיכך, מאמצי האכיפה של רשות התחרות יתמקדו ככלל בגורמים המחזיקים בכוח שוק משמעותי והמפעילים אותו באופן העלול לפגוע בתחרות או בציבור.
כפי שביטאה זאת כב’ השופט גרוסקופף בעניין צדוק נ’ שטראוס גרופ בע”מ – “בעל מונופולין עשוי להיות מי שמחזיק בנתח שוק של מעל ל-50%, כשהדבר מהווה אינדיקציה לכוח שוק זה, אך זו אינדיקציה שאיננה מושלמת. לפיכך, לא כל המוגדר כבעל מונופולין הוא גם בעל כוח שוק. … אלא יש לבחון האם יש בידיו כוח שוק המאפשר לו לנצל את מעמדו לרעה…מי שאיננו בעל כוח שוק נעדר, על פי רוב, גם את הכוח העשוי לאפשר לו להפחית את התחרות בעסקים או לפגוע בציבור.”
האם החזקת כוח שוק משמעותי מהווה עבירה או הפרה ?
אין כל פסול אינהרנטי בכך שגורם יחזיק בכוח שוק משמעותי ובלבד שכוח זה הושג בדרכים שאינן מפרות את חוק התחרות הכלכלית (הסדר כובל אסור, מיזוג שלא כדין וכדו’). פעמים רבות תחרות היא שמובילה להיפלטותם של מתחרים מהשוק, כאשר השחקנים ששרדו – אלה שניצחו בתחרות – הם אותם אלו שהציעו ללקוחות מוצרים או שירותים טובים יותר או במחירים זולים יותר. פרק ד’ לחוק אינו אוסר על החזקה בכוח שוק משמעותי אלא על ניצולו של כוח השוק לרעה. כפועל יוצא מכך, אין די בעצם הקביעה כי קיים בידי גורם מסוים כוח שוק משמעותי כדי להוות הפרת הוראות פרק ד’ לחוק;
מתי יופעלו בהליכי אכיפה
על מנת לקבוע, כי מונופול הפר את הדין ועל מנת לנקוט נגדו צעדי אכיפה יידרש קיומו של יסוד נוסף: התנהגות שעולה כדי סירוב בלתי סביר לספק או ניצול מעמד לרעה. עם זאת, בניתוח חשד להפרה, מידת כוח השוק שבידי גורם נתון רלוונטית גם לעניין העלילות לפגיעה בתחרות ובציבור כתוצאה מפעולותיו. במקרים רבים ככל שכוח השוק של מונופול הוא משמעותי יותר, ההשלכות של הפרת החוק על ידי בעל המונופולין צפויות להיות חמורות יותר. אך כאמור אין בכך כדי לומר שכוח השוק עצמו הוא בבחינת הפרה של הדין.
אם הצעד הנשקל הוא מתן הוראות לפי סעיף 30, הוראה על מכירת נכס לפי סעיף 30א או הפרדת מונופולין לפי סעיף 31, אזי היסוד הנוסף יהיה פגיעה או חשש לפגיעה משמעותית בתחרות או בציבור – בהתאם להוראות הפרטניות שבכל אחד מסעיפי החוק הרלוונטיים.
האם השפעה זמנית ובת חלוף על השוק יכולה להוות כוח שוק משמעותי ?
ייתכן מצב שבו הכוח שבידי הגוף נוצר בגלל נסיבות מקריות והוא ארעי בשל שינוי שצפוי לחול בטווח הקרוב בתנאי השוק. גם במקרים מסוג זה, כוח השוק שבידי אותו גורם לא ייחשב ל- “כוח משמעותי”, שהרי השפעתו צפויה להיות זמנית ובת חלוף.
האם כוח שוק משמעותי רלוונטי רק לספקים או גם ללקוחות ?
המונח כוח שוק משמעותי רלוונטי לא רק לספקים אלא גם ללקוחות. כך ייתכן מצב שבו ללקוח נתון כוח שוק משמעותי, המאפשר לו לדרוש מהספקים המתחרים על מכירת מוצרים או שירותים לאותו לקוח תנאי מכירה הנחותים עבור הספק מתנאי מכירה שהיו נקבעים בשוק המאופיין בתחרות בין רוכשים – ר׳ עניין מונופסון. הניסיון שנצבר ברשות מלמד שמקרים שעניינם כוח שוק ברכישה אינם בהכרח תמונת הראי של מקרים שעניינם כוח שוק באספקה.
על מנת לעמוד על מידת כוח השוק שבידי גורם מסוים, יש לבחון:
- בראש ובראשונה מאפייני השוק והמוצר המשפיעים על מידת הריסון מצד ההיצע ומצד הביקוש;
- המחיר הנגבה.
- המרווח.
- התנהגות הגורם הנבחן בפועל.
למה כדאי לשים לב כשדנים בכוח שוק משמעותי ?
שני עקרונות בסיסיים חייבים להיזכר בעת בחינה של כוח שוק משמעותי.
- העיקרון הראשון – כי לא כל מי שמתמחר מעל העלויות ייחשב לבעל כוח שוק משמעותי ורווחיות כשלעצמה אינה עדות מספקת לכוח שוק משמעותי.
- העיקרון השני הוא כי גם אם לגורם יש כוח שוק משמעותי אין בכך אינדיקציה להפרה של הדין בכלל או של חוק התחרות הכלכלית בפרט.
קיומו של כוח שוק הוא רק אחד משני היסודות לנקיטה בפעולות אכיפה נגד בעל מונופולין, כאשר היסוד השני הוא התנהגות המפרה את הוראות סעיף 29 או 29א לחוק או התקיימות התנאים שבסעיפים 30, 30א או 31 לחוק.
משרד עורכי דין הגבלים עסקיים ותחרות
משרד רן-תירוש ושות׳ מדורג כאחד ממשרדי עורכי הדין המובילים בישראל בתחום עבירות הצווארון הלבן ובהן עבירות הגבלים עסקיים ותחרות – זאת, על ידי מדריכי דירוג בינלאומיים לעורכי דין, BDI ודן אנד ברדסטריט.
המומחיות הרבה של משרדנו בתחומי התחרות וההגבלים העסקיים, בנוסף לניסיון בתחום הצווארון הלבן ובתחומי משפט משיקים, מאפשרים למשרדנו לספק ללקוחותינו מעטפת הגנה משפטית וכן ליווי משפטי מלא ומעמיק, בסוגיות משפטיות מורכבות. עורכי הדין במחלקת הגבלים עסקיים במשרד מלווים הליכים משפטיים אשר מנוהלים בהתאם לחוק התחרות הכלכלית וחקיקה נלווית ואף זכו להצלחות והישגים חסרי תקדים בהליכים משפטיים שניהלו בפני ומול רשות התחרות.
בין היתר, ליווה משרדנו הליכים אזרחיים, הליכים מנהליים ופליליים וכן ייעץ וליווה את לקוחות המשרד בחקירות פליליות מורכבות בתיקי הגבלים עסקיים ותחרות, בהליכי שימוע פלילי בעבירות הגבלים עסקיים וכן בבית המשפט.
אנו מקפידים לשמור על פרטיותכם, כל פניה למשרדנו חוסה תחת חיסיון עורך דין – לקוח!
לתיאום שיחה עם עו״ד תחרות – שותף מחלקת הגבלים עסקיים, ניתן לפנות למספר 03-7773333.
במקרים דחופים ניתן לפנות 24/7.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים