התקשרות עם לקוח מרחוק לבעלי רישיון השקעות – ניהול, שיווק וייעוץ השקעות
תוכן העניינים
התקשרות עם לקוח מרחוק לבעלי רישיון ניהול השקעות, שיווק השקעות, ייעוץ השקעות – רקע
עבור בעלי רישיון העוסקים במתן שירותי ייעוץ השקעות, שיווק השקעות וניהול תיקי השקעות הפך תהליך גיוס לקוחות חדשים לאתגר משמעותי עם התפרצות נגיף הקורונה, הקושי ליצור אינטראקציה בין אישית עם לקוחות לאור מגבלות הריחוק החברתי, חייב את הרשויות לנסות ולמצוא פתרונות לקשיים חדשים אשר המצב החדש יצר. בעקבות סדרת תיקוני חקיקה והוראות, מתאפשר כיום לבעלי רישיונות ייעוץ השקעות, שיווק השקעות וניהול תיקי השקעות להתקשר עם לקוחות חדשים מרחוק, וזאת גם מבלי להיפגש עמם. יצויין, כי הליכים אלה החלו כבר בשנת 2016, בשנה זו פרסמה הרשות לניירות ערך הוראה, כי התקשרות מרחוק יכולה להיעשות במגוון אמצעים, באופן חלקי או מלא, תוך שימוש באמצעים טכנולוגיים. ההוראה נועדה לתת מענה לאלו המעניקים שירותים על פי חוק, ומעוניינים לאמץ חידושים טכנולוגיים על רקע נגישותו הגבוהה של הציבור לרשת האינטרנט, עם השימוש הנרחב שנעשה בה כיום כאמצעי למתן שירותים שונים תוך הבנת החשיפה והסכנות בעידן הסייבר.
בחודש נובמבר 2019, פרסמה הרשות לניירות ערך חוזר שכותרתו ״אופן עריכת הסכם עם לקוח בשירות הניתן בדרך המסורתית״ בו הוצגה עמדת סגל רשות ניירות ערך ביחס לדרישות שקיומן הכרחי לביצוע תהליך זה.
כמעט שנה לאחר מכן, בחודש ספטמבר 2020, פורסם על ידי הרשות לניירות ערך מדריך מקוצר אשר נועד לסייע לבעלי הרישיון ביישום תהליך ההתקשרות עם לקוח מרחוק.
עמדת הרשות לניירות ערך היא, כי היערכות מוקדמת לתהליך התקשרות מרחוק, הכוללת בחינה של התהליכים הרלוונטיים, הכרחית וחשובה, לרבות קיומם של נהלי עבודה המהווים כלי בקרה חשוב לווידוא תקינות תהליך ההתקשרות ועמידתו בכל הדרישות הרגולטוריות.
משרד רן-תירוש ושות׳ מייצג בהליכים משפטיים בתחום ניירות הערך. בין היתר, בהליכים מנהליים ופליליים ומבין היטב את החשיפה המשפטית הקיימת הן בהיבט הפלילי, בהיבט המנהלי ובהיבטים כלכליים – לבעלי רישיון. משרדנו מייצג בהליכים מנהליים בועדות אכיפה מנהליות וכן מלווה את לקוחות המשרד בבתי המשפט, בערכאות המשפטיות. המשרד ידוע במוניטין המעולה שצבר ומדורג בקביעות כמשרד עו״ד צווארון לבן מוביל בישראל, המטפל בתיקי דגל בתחום ניירות ערך, דוגמת ״תיק 4000״ הידוע, תיקים שזכו לסיקור תקשורתי נרחב ברשות לניירות ערך.
איזה שירותים יכול לספק בעל רישיון באמצעים טכנולוגיים ?
השימוש באמצעים טכנולוגיים נוגע לצורך במתן שירותים בתהליך ההתקשרות של בעל רישיון ייעוץ השקעות, שיווק השקעות וניהול תיקי השקעות עם לקוחות ואף במתן השירותים עצמם. בעל רישיון יכול לעשות שימוש באמצעים טכנולוגיים בתהליך בירור הצרכים שנערך ללקוח, בתהליך הפקת המלצות השקעה ככל שמדובר במתן שירותי ייעוץ השקעות ושיווק השקעות ובאלו של קבלת החלטות השקעה – במתן שירותי ניהול תיקים.
בירור צרכי הלקוח והתקשרות בהסכם
ביצוע התהליך כולו באופן מקוון, מבלי להיפגש עם הלקוח פנים אל פנים, ללא אינטראקציה מלאה בין בעל הרישיון ובין הלקוח מקבל השירות.
קביעת מדיניות השקעה ורמת סיכון
עיבוד נתוני הלקוח ובחינת תוצאתם אשר לפיה תקבע רמת הסיכון ומדיניות ההשקעה, באמצעות יישום אלגוריתמי.
מתן שירות שוטף ללקוח
הפקת המלצות השקעה ומסירתן ללקוח (בייעוץ השקעות ובשיווק השקעות) וקבלת החלטות השקעה (במסגרת ניהול תיקים) תוך שימוש ביישום אלגוריתמי. קיום קשר שוטף במתן שירות ככל שנדרש על פי החוק, באופן מקוון.
*** מבנה ההוראה מודולרי ומאפשר לבעל הרישיון לבצע שימוש באמצעים הטכנולוגיים בכל אחד מהשלבים בפני עצמו או לספק את השירות במלואו באופן זה. כך לדוגמה יוכל בעל רישיון להפעיל אמצעים מקוונים ממוחשבים בשלבים הראשון והשני בלבד, כאשר את שלב השירות השוטף יבצע במפגש פנים אל פנים. ***
אחריות בעל רישיון לנזק שנגרם ללקוח בגין שימוש באמצעי ממוחשב או בדרך מקוונת
חשוב לדעת, כאשר השליטה על התהליך היא בעיקרה בידי בעל הרישיון שצריך לנהל את סיכוניו תוך שבעל הרישיון לוקח אחריות על התהליך, נקבע בהוראה כי בעל הרישיון אחראי כלפי הלקוח לנזק שנגרם לו עקב השימוש באמצעי הטכנולוגי, באופן שבעל הרישיון לא יהיה זכאי לשלוח את הלקוח לתבוע את הנזק שנגרם לו מצד ג’ אחר המעורב באספקת השירות.
חתימה על הסכם התקשרות עם לקוח באופן מקוון ומרוחק – מענה לשאלות!
האם נדרשת חתימה גרפית ?
כאמור בחוזר חתימה מרחוק, הסכמת הלקוח לאמור בהסכם מתן שירותים יכולה להינתן בכל דרך אשר תעיד על הסכמתו ועל כן לא נדרשת בהכרח חתימתו הגרפית. אישור הלקוח שנמסר בהודעת דואר אלקטרוני אשר מתייחס באופן ברור להסכם, יכול להעיד על הסכמתו. חשוב לציין, כי יש לנקוט אמצעים סבירים על מנת לוודא שהאדם אשר לו נערך הליך בירור הצרכים הוא אכן הצד להסכם, והוא זה שהסכים לו וחותם על ההסכם.
האם צריך להשתמש בטכנולוגיה מיוחדת על מנת לקבל חתימה מרחוק מהלקוח?
לא. אפשר להסתדר גם עם טלפון ומחשב שמחובר לאינטרנט. אין חובה לעשות שימוש בחתימה אלקטרונית מאובטחת או מאושרת.
האם החתימה צריכה להופיע על ההסכם עצמו?
לא. אין חובה כי חתימתו הגרפית של הלקוח תופיע על ההסכם וניתן להסתפק באישורו של ההסכם בהודעת דואר אלקטרוני חוזר או בכל דרך אחרת אשר תבטא את הסכמתו של הלקוח לאמור בהסכם. אם הלקוח נדרש לאשר סעיפים פרטניים בהסכם (לדוגמא שימוש בנגזרים) גם אז הוא יוכל לעשות זאת על גבי ההסכם, או מחוצה לו באמצעות תשובה בדואר אלקטרוני לבעל הרישיון שבה קיימת התייחסות מיוחדת לאישור הנדרש ממנו.
לאחר שההסכם נחתם – האם ניתן לבצע שינויים בהסכם מרחוק?
אם השתנו אחד או יותר מהתנאים שנקבעו במועד חתימת הלקוח על ההסכם, גם אם הוא נחתם בזמנו בפגישה פנים אל פנים, ניתן לקבל את אישורו של הלקוח מחדש לשינוי הפרטני שבוצע מרחוק – בדרכים שתוארו לעיל ביחס לעריכה מרחוק של הסכם עם לקוח חדש וללא צורך בקיום פגישה פנים אל פנים. אישור הלקוח נדרש בנוגע לשינוי בלבד, ואין צורך לחתום על הסכם חדש.
*** יודגש, מענה לשאלות האמורות פורסם על ידי הרשות לניירות ערך בחודש ספטמבר 2020, במדריך המקוצר של הרשות לניירות ערך. על מנת לקבל מענה מלא ומדויק בעניינכם, בהתאם למדיניות הרשות לניירות ערך ורשויות אכיפה נוספות, מומלץ לפנות לעורך דין ניירות ערך לייעוץ משפטי ספציפי בעניינכם.
ביצוע בירור צרכי לקוח – מענה לשאלות!
באילו דרכים ניתן לבצע בירור צרכים מרחוק?
בירור צרכים שנערך בפעם הראשונה ללקוח חדש (בשלב עריכת ההסכם) ונעשה מרחוק, יכול להתבצע באמצעות שיחה טלפונית, שיחת וידאו, תכתובת דואר אלקטרוני או צ’אט באינטרנט, באפליקציית מסרונים וכדומה.
איך לתעד את השיחה?
בשיחה טלפונית או בשיחת וידאו – יש להקליט את השיחה;
בתכתובת דוא”ל או בצ’אט – התכתובת מהווה את התיעוד.
בכל אחת מהאפשרויות הנ”ל יש לשמור את התיעוד בדרך הניתנת לאחזור לפי הוראות הדין.
האם “בקר שיחה” חייב לבקר את “השיחה המוקלטת”?
לא. החובה בוטלה ביום 25 באוגוסט 2020 ,ועריכת הבקרות הנדרשות תתבצע לפי שיקול דעת בעלי הרשיון.
*** יודגש, מענה לשאלות האמורות פורסם על ידי הרשות לניירות ערך בחודש ספטמבר 2020, במדריך המקוצר של הרשות לניירות ערך. על מנת לקבל מענה מלא ומדויק בעניינכם, בהתאם למדיניות הרשות לניירות ערך ורשויות אכיפה נוספות, מומלץ לפנות לעורך דין ניירות ערך לייעוץ משפטי ספציפי בעניינכם.
איסור הלבנת הון – דיני הגנת הפרטיות – אבטחת מידע
ההוראה עוסקת בחובות החלות על בעל רישיון לפי החוק כאשר קיימות חובות וקיימים הסדרים שאינם נכללים בהוראה ואשר חלים לפי דין אחר, כגון: דיני איסור הלבנת הון ודיני הגנת הפרטיות יחולו על פי הדין הרלוונטי. לכן לדוגמה, חובות זיהוי הלקוח אין בהוראת הרשות לניירות ערך הוראה הפונה למנהלי תיקים שכן חלות עליהם בעניין זה חובות מכוח דיני איסור הלבנת הון, בעוד שביחס ליועצים שאינם כפופים לחוקים אלה הוראה כוללת התייחסות לחובות הזיהוי.
חשוב לוודא כי בכל התהליכים מתקיימת עמידה בכל הוראות הדין הנוגעות לסוגיות אבטחת מידע והגנת הפרטיות.
מה מצפה הרשות לניירות ערך מבעל רישיון?
הרשות מצפה כי תהליך התקשרות מרחוק, לאור הסיכונים והקשיים הטבועים בו, יוסדר במסגרת נהלי עבודה רלוונטיים או באמצעות נוהל ייעודי, בהתאם לשיקול דעתו של בעל הרישיון.
רן-תירוש ושות׳ עורכי דין : ייעוץ וייצוג משפטי בניירות ערך
משרדנו מייצג לקוחות נורמטיביים, פרטיים וחברות, בכירים בשוק ההון ובעולם המסחר, רואי חשבון, עורכי דין, נושאי משרה בכירים בחברות ודמויות מפתח בעולם הכלכלי, בעבירות ניירות ערך ועבירות כלכליות בהן נדרש הן ידע משפטי נרחב כמו גם ידע כלכלי וחשבונאי. בתחום ניירות הערך קיים שילוב של חשיפה פלילית, מנהלית ואזרחית ללקוח – פרטי או חברה, מנהל תיקים או יועץ. בחרו בקפידה עורך דין צווארון לבן בעל ידע ונסיון משפטי בייצוג בתיקי ניירות ערך, עו״ד ניירות ערך יידע לייעץ וללוות הליכים משפטיים מורכבים אל מול הרשות לניירות ערך ורשויות האכיפה בישראל ולהגן על זכויותיכם.
לשיחת ייעוץ עם עורך דין ניירות ערך התקשרו: 03-7773333, במקרים דחופים משרדנו זמין 24 שעות ביממה.
התקשרות עם לקוח מרחוק לבעלי רישיון השקעות
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים