חקירה ברשות ניירות ערך
תוכן העניינים
תפקידה של רשות ניירות ערך נקבע בסעיף 2 לחוק ניירות ערך – ״שמירת ענייניו של ציבור המשקיעים בניירות ערך". לשם מילוי תפקידה, החוק העניק לרשות לניירות ערך סמכויות אסדרה, פיקוח ואכיפה. לרשות לניירות ערך שלל סמכויות אכיפה פליליות ומנהליות, כאחד.
חוק ניירות ערך מסמיך את אנשי הרשות לניירות ערך ויחידת החקירות ברשות לניירות ערך אשר אמונה על ביצוע ואכיפת הליכים מסוג זה לערוך חיפושים, תפיסות מוצגים, לחקור ואף לעצור חשודים ולבקש את הארכת מעצרם. הרשות פועלת בתחום האכיפה בשלושה מישורים שונים שהינם אכיפה פלילית, אכיפה מנהלית ומעורבות בהליכי אכיפה פרטית.
פעילות זו מתנהלת ברובה הגדול במחלקות הבאות: מחלקת חקירות מודיעין ובקרת מסחר, מחלקת אכיפה מנהלית, מחלקת ניירות ערך בפרקליטות, והייעוץ המשפטי של הרשות.
עו"ד אלעד רן, ממייסדי משרד שאול-רן ושות', מומחה לעבירות צווארון לבן ובעל ניסיון רב בליווי חקירות ברשות לניירות ערך, מסביר:
זימון לחקירה ברשות לניירות ערך
מחלקת החקירות ברשות לניירות ערך מקיימת חקירות בחשד לביצוע עבירות על חוק ניירות ערך התשכ"ח – 1968, חוק השקעות משותפות בנאמנות התשנ"ד-1994, חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, שיווק השקעות וניהול תיקי השקעות התשנ"ה – 1995.
חקירה פלילית גלויה נפתחת על-ידי מחלקת חקירות לאחר החלטת יו"ר הרשות. זימון לחקירה ברשות לניירות ערך נעשה, בחלק מהמקרים, באמצעות שיחת טלפון מיחידת החקירות או מחוקר ספציפי ואף לא פעם, על ידי מכתב הזמנה לחקירה.
במכתב יפורטו פרטי היחידה המזמנת, המועד בו הנכם נדרשים להתייצב לחקירה או עדות, משך החקירה המשוער וכן מסמכים אותם נדרש החשוד או העד להביא עימו. לעיתים, מפורטים במכתב אף חלק מסעיפי החשד תוך אזהרה ברורה מהי עבירת שיבוש הליכי משפט והאיסור לבצעה.
מנסיוננו, תחילתה של חקירה גלויה ברשות לניירות ערך מתבצעת לאחר תקופה ארוכה של חקירה סמויה ואף בפשיטה של חוקרי רשות ניירות ערך על ביתם וכן על משרדי החברה הנחקרת בשעות הבוקר המוקדמות של יום החקירה הגלויה וזאת, על מנת לתפוס ראיות מפלילות ולמנוע חשש לשיבוש הליכי משפט.
מקור הסמכות לחקור
חוק ניירות ערך מסמיך את חוקר הרשות לחקור חשודים בעבירות ניירות ערך ואף לחקור בחשד לביצוע עבירות פליליות נלוות כגון שיבוש הליכי חקירה, הדחת עד, השמדת ראיות ועוד. לחוקרים הסמכות לחקור כל אדם החשוד בעבירות אלו או לגבות עדות מאנשים להם יש ידיעה או מידע בנוגע לחקירה.
אם לא די בכך, לחוקרי רשות ניירות ערך מצויה הסמכות להורות לנחקר להביא עימו מסמכים הנוגעים לעניין, לחשד בביצוע עבירה, לרבות מחשבים, דו"חות כספיים, מאזנים, חוזים, הסכמים, ועוד אם לדעתם הדבר נדרש לעדות או לחקירה.
לצורך ביצוע תפקידם הוסמכו חוקרי המחלקה, בין היתר:
מעבר לסמכותם לחקור, לחוקרי הרשות לניירות ערך נתונה הסמכות החוקית לערוך חיפוש במשרד אדם או חברה, ככל שהתעורר חשד לביצוע עבירת ניירות ערך. החיפוש לבית מגורים נדרש צו שופט – אולם למשרדי חברה לא נדרש צו שופט לשם כניסת החוקרים ועריכת חיפוש.
במסגרת החיפוש והחקירה, רשאים החוקרים לתפוס כל ראיה שלטעמם קשורה לביצוע עבירות על חוק ניירות ערך, בין היתר: מסמכים, קלסרים, מחשבים, כסף או המחאות.
בחקירה פלילית מוסמכים חוקרי הרשות לניירות ערך:
- לדרוש מכל אדם כל ידיעה ומסמך, כאמור.
- לחקור כל אדם בשל חשד לביצוע עבירות לפי החוקים האמורים.
- עיכוב ומעצר חשודים.
- שחרור חשודים, בהתאם לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים התשנ"ו-1996)
- לערוך חיפוש במקום שאינו משמש כבית מגורים.
- לחדור לחומר מחשב.
- לדרוש צו מניעה.
הליכי שחרור בתנאים מגבילים, הליכי מעצר, ודיונים הנוגעים לצווי איסור פרסום ותפיסת רכוש מתנהלים על-ידי מחלקת חקירות בבית משפט השלום בתל-אביב. אנו עדים למעצרים במסגרת חקירות רשות ניירות ערך, בדרך כלל, בתיקים גדולים ומורכבים שנחשפו לאחר חקירה סמויה.
ברוב המקרים, ייעוץ לפני חקירה ברשות לניירות ערך וכן ליווי יסודי ומקיף מטעם משרד עורכי דין מוביל בתחום הצווארון הלבן וניירות ערך – מפחית משמעותית את סיכויי המעצר.
בהליך בירור מנהלי מוסמכים חוקרי הרשות לניירות ערך:
- לדרוש מכל אדם ידיעה ומסמך.
- לזמן מפרים ועדים לבירור מנהלי.
- לערוך חיפוש במקום שאינו משמש בית מגורים בלבד בהתקיימם של תנאים מסויימים עפ"י חוק.
על מנת להשיג מארג אכיפה שלם, אפקטיבי ומידתי הוענקו לרשות ניירות ערך בשנת 2011 גם סמכויות של בירור מנהלי והעמדה לדין של חברות ויחידים בגין ביצוע הפרות מנהליות המנויות בדיני ניירות ערך.
מסלול האכיפה המנהלית נועד לייעל את האכיפה בתחום ניירות הערך, לקצר את משך הזמן שבין ביצוע הפרה לבין הטלת סנקציה על המפר, להתאים את עוצמת הענישה לעוצמת ההפרה. להבדיל מההליך הפלילי, בהליך המנהלי נטל ההוכחה נמוך ודומה לזה הנדרש בתביעות אזרחיות. גם הסנקציות המושתות בסיומו קלות יותר ושונות מאלה המושתות על נאשם בהליך הפלילי.
סיום החקירה והעברת התיק מיחידת החקירות ברשות
לאחר סיום ניהול החקירה הפלילית על ידי מחלקת חקירות מועבר התיק לבחינת פרקליטות ניירות ערך. פרקליטות ניירות ערך בוחנת את חומר החקירה שנאסף, ומקבלת החלטה בדבר העמדה לדין או סגירת התיק, בהתאם לאמות המידה הקבועות בדין, ובהתאם להנחיות המקצועיות של היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה.
יצוין, כי פרקליטות ניירות ערך מוסמכת גם להתקשר עם חשוד בהסדר הפסקת הליכים מותנית בתנאים, במקום בו היא סבורה, בהתאם לשיקולים המפורטים בדין, כי מילוי תנאי ההסדר יענה על העניין הציבורי בנסיבות העניין.
מרבית כתבי האישום הפליליים בעבירות ניירות ערך ובעבירות פליליות נוספות מחוק העונשין המוגדרות כ-"עבירות ניירות ערך" בהתאם לסעיף ההגדרות בחוק, מוגשים על ידי פרקליטות ניירות ערך למחלקה הכלכלית, בבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו.
הענישה בעבירות ניירות ערך
בשנים האחרונות אנו עדים להחמרה בענישה הכלכלית על ידי בתי המשפט בישראל, ואף הוקם בית משפט מיוחד אשר דן בעבירות כלכליות וזאת, לאור הבנת המחוקק ומערכת השפיטה, כי יש לתת דגש לאכיפה בעבירות מסוג זה אשר פוגעות בקופת המדינה, היקף הקורבנות עלול להיות גדול מאוד, וכך גם הפגיעה הקשה שעלולה להיגרם לשוק ההון ולחברה בכללותה.
רשות ניירות ערך פועלת באמצעות סמכויות האכיפה הפלילית שבידיה על מנת לטפל בעבירות חמורות המבוצעות בשוק ההון.
בין היתר, מדובר בעבירות על חוק ניירות ערך דוגמת עבירות תרמית בניירות ערך, שימוש במידע פנים ועבירות דיווח; עבירות על חוקי ניירות ערך נוספים; ועבירות שונות על חוק העונשין ועל חוק איסור הלבנת הון, שנלוות לעבירות כאמור, דוגמת עבירות מתן ולקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים של עובד ציבור, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, קבלת דבר במרמה, עבירות מנהלים בתאגיד, רישום כוזב במסמכי תאגיד, שיבוש והדחה בחקירה, ושימוש ברכוש אסור לפי חוק איסור הלבנת הון המוגדרות כ"עבירת ניירות ערך" בחוק.
חלק מהעבירות בחוק ניירות ערך הן עבירות פליליות מסוג פשע, עבירות הנושאות בצידן עונשי מאסר של עד 5 שנים. נזכור, כי לחוקרי הרשות לניירות ערך קיימת סמכות לחקור גם עבירות חמורות, ובכלל זה עבירות פשע, לפי חוק העונשין ולפי חוק איסור הלבנת הון במסגרת חקירה שהחלה ברשות לניירות ערך.
בית המשפט מוסמך להטיל על נאשמים לפי חוק ניירות ערך ולפי חוק העונשין עונשים הכוללים, בין היתר, מאסר בפועל, מאסר על דרך עבודות שירות, מאסר על תנאי, קנסות, ועוד. בנוסף, בהתאם לסעיף 226 לחוק החברות קיימת לבית המשפט סמכות להורות על הפסקת כהונה לאחר הרשעה בעבירות מסוימות.
בשנים האחרונות, חזרו בתי המשפט על החשיבות שיש בקביעת רף ענישה מחמיר, לרבות עונשי מאסר בפועל, בעבירות ניירות ערך, במטרה להגן על האינטרס הציבורי. הדבר בא לידי ביטוי בשורה של החלטות בהן נקבעה ענישה ההולמת את חומרתן של עבירות, כגון: תרמית בניירות ערך ושימוש אסור במידע פנים.
עורכי דין לניירות ערך ועבירות צווארון לבן
משרד שאול-רן ושות' מדורג בין המובילים בישראל על פי דירוג BDi הבינלאומי. מחלקות המשרד עוסקות בתחומי המשפט הפלילי-צווארון לבן, ניירות ערך, דיני מיסים (פלילי ואזרחי), דיני תחרות והגבלים עסקיים ומשפט מנהלי. אנו עומדים לרשותכם בכל עת – במקרים דחופים אף 24 שעות ביממה.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים