הסדר כובל
תוכן העניינים
הסדר כובל הוא מונח מדיני התחרות וההגבלים העסקיים המעוגן בסעיף 2 לחוק התחרות הכלכלית, תשמ”ח-1988 (לשעבר “חוק ההגבלים העסקיים”). דיני תחרות והגבלים עסקיים נועדו על מנת לעודד תחרות כלכלית בין נותני שירותים וחברות ולהגביל, ככל האפשר, תופעות שליליות, עבירות הגבלים עסקיים אשר שפוגעות בשוק החופשי ובתחרות החופשית. אחת התופעות המגבילות את השוק היא קיומו של הסדר כובל.
עו”ד אלעד רן, ממייסדי משרד רן-תירוש ושות’, מומחה למשפט פלילי ועבירות צווארון לבן מסביר:
מהו הסדר כובל?
סעיף 2 לחוק מגדיר הסדר כובל כהסדר שנעשה בין מנהלי עסקים, במסגרתו מי מהצדדים מגביל עצמו באופן שעלול למנוע או להפחית תחרות עסקית. בין היתר, ההסדר יכול לעסוק במחיר שידורש בעל העסק, המחיר שיציע (למשל במכרז) או המחיר שישלם; הרווח שיופק ממתן השירות; חלוקת השוק בין בעלי העסקים; כמות הנכסים או השירותים בעסק.
דוגמאות להסדרים כובלים אפשריים:
- הסדר לפיו חברה אחת תשלוט בעיר מסוימת ואילו חברה שניה תשלוט בעיר אחרת.
- הסדר לפיו מסכימות חברות על השוואת מחירים בנוגע למוצר או שירות.
- הסדר לפיו חברה תסיר מועמדותה ממכרז מסוים ובתמורה חברה אחרת תסיר מועמדותה ממכרז אחר.
- הסדר לפיו חברה אחת תעניק שירות לאוכלוסיה מסוג x בלבד ואילו חברה אחרת תעניק שירות לאוכלוסיה מסוג y בלבד.
- הסדר לפיו חברות יתאמו את הצעות המחיר המוגשות במסגרת מכרז על מנת להגדיל סיכוייהן לקבל את המכרז.
חוק התחרות מגדיר הסדר כובל באופן כה רחב, עד שכל פעולה העלולה לפגוע בתחרות יכולה להוות הסדר כובל. לעיתים, בעלי עסקים סבורים שמעשיהם סבירים ונעשים כחלק אינטגרלי ממהלך העסקים הרגיל, אולם פעולה שנעשתה וגורמת לפגיעה בתחרות מהווה עבירה בגינה ניתן לחקור את החברה ובעלי התפקיד בה, להטיל עיצומי כספיים ואף להגיש כתבי אישום פליליים.
האם ניתן לאשר הסדר כובל?
ניתן לאשר הסדר כובל בשתי דרכים מרכזיות:
- אישור ההסדר על ידי בית הדין להגבלים עסקיים:
- המבקש לאשר הסדר כובל רשאי להגיש בקשה לבית הדין להגבלים עסקיים. הממונה על ההגבלים העסקיים יפרסם את הבקשה ורשאי להביע את עמדתו בפני בית הדין. חשוב לציין, לכל אדם הרואה עצמו נפגע מההסדר הכובל קמה הזכות להתנגד לרישום ההסדר תוך 30 יום מיום שפורסמה הודעה על ההסדר.
- קבלת פטור מהממונה על ההגבלים העסקיים: לממונה על ההגבלים העסקיים סמכות לאשר הסדר כובל מבעוד מועד גם מבלי שהבקשה תעבור בבית הדין אם שוכנע שההסדר שהושג בין החברות לא פוגע בתחרות באופן מהותי, או הוא מגן על אינטרס חשוב אחר הנוגע לתחרות עסקית.
התנגדות לאישור הסדר כובל בבית הדין
צד הרואה עצמו נפגע מקיומו של הסדר כובל, רשאי להגיש התנגדות לבית הדין להגבלים עסקיים ולנמק את מניעיו והנזקים שעשויים להגרם לו. זכות זו עומדת למשך 30 ימים בלבד ולאחריה לא ניתן לערור אלא במקרים חריגים.
חשוב לפנות במסגרת 30 הימים באמצעות עורכי דין המנוסים בניהול תיקי הגבלים עסקיים ולהציג את עמדתך ביחס להסדר הכובל תוך הצבעה על נימוקים משמעותיים ומשכנעים לאיסור קיומו של ההסדר חרף האינטרס העסקי של החברות המבקשות אותו.
ערר על החלטת הממונה לפטור מקבלת אישור
כמו הזכות להגיש התנגדות לבית הדין, גם על החלטת הממונה על ההגבלים העסקיים לפטור חברה מהחובה לרשום הסדר כובל – ניתן לערור לבית הדין להגבלים עסקיים.
ערר מסוג זה מוגש, בדרך כלל, על ידי חברה מתחרה אשר רואה עצמה נפגעת מההחלטה לאשר את ההסדר הכובל. למשל, אם שתי חברות מבצעות פעולה המהווה הסדר כובל והרשם מאשר זאת – חברה מתחרה שלישית עלולה למצוא עצמה מתקשה להמשיך בניהול עסקיה בשל ההחלטה.
העונש בגין הסדר כובל
העונש על עריכת הסדר כובל ללא אישור מראש הוא עד שלוש שנות מאסר. לצד הענישה הפלילית מוטלים קנסות מנהליים בשיעורים הנעים בין מאות אלפי שקלים במקרים מסוימים ועד עשרות מליוני שקלים במקרים חמורים ורחבי היקף.
אם ההסדר הכובל נעשה בנסיבות מחמירות, העונש לצידו מאמיר עד חמש שנות מאסר לצד ענישה כלכלית יוצאת דופן.
אחריות נושא משרה להסדר כובל
חוק התחרות קובע שנושא משרה, מנכ”ל, סמנכ”ל, בעל מניות מהותי, בעלים וכדומה – חייב לעשות כל שניתן על מנת למנוע עבירות על חוק התחרות, בכלל זה, עבירת הסדר כובל.
נושא המשרה חב באחריות על מעשי התאגיד לעניין חוק זה אלא אם הצליח להוכיח בראיות של ממש שעשה כל שביכולתו על מנת למנוע את העבירה – מדובר ברף ראייתי שקשה מאוד לעמוד בו.
משרד רן-תירוש ושות’ מתמחה בייצוג משפטי בתחום עבירות הצווארון הלבן, תחרות והגבלים עסקיים ומדורג בין המובילים בישראל על פי דירוג BDi הבינלאומי בתחום הצווארון הלבן.
זקוקים לעורך דין הגבלים עסקיים ותחרות ? אנו לרשותכם בכל עת 03-7773333.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים