NFT מיסוי יצירות אמנות דיגיטליות
תוכן העניינים
מיסוי יצירות אמנות דיגיטליות | NFT – Non Fungible Token
תחום ה NFT, הינו תחום חדשני, מתפתח ודינמי הן טכנולוגית והן משפטית.
NFT – Non Fungible Token הוא למעשה זכות וירטואלית שניתן לקנות על יצירה של אדם אחר. בין אם מדובר ביצירה דיגיטלית, סלוגן קליט, צילום, ציור, סרטון או כל מדיה שנוצרה ברשת האינטרנט. הרוכש קונה את הזכות הווירטואלית על אותו מוצר ובכך הופך אותו ל – NFT.
מבחינה משפטית ורגולטורית תחום זה מצוי עדיין בתחילת דרכו ונושא פוטנציאל רב לחדשנות משפטית, חשבונאית לצד חדשנות טכנולוגית ועסקית אך יחד עם זאת, סיכונים רבים – כלכליים, משפטיים, סיכוני סייבר וכו׳.
אנו נמצאים בתקופה חדשנית, ומעבר לעולם הוירטואלי / דיגיטלי ניכר בכל תחומי חיינו. עולות שאלות של ממש האם אמנות – בין אם עתיקה ובין אם מודרנית, וירטואלית, אשר מוחזקת לשימוש אישי, בידי יחיד, למשך זמן ניכר ואולי אף מוצגת בביתו, מכירתה מהווה בהכרח, עסקה בעלת סממנים מסחריים. ואולי דווקא ההיפך ואין לראות במכירתה כברירת מחדל, אירוע חייב במס. מנסיוננו הרב, יש לבחון כל מקרה ומקרה לפי נסיבותיו האישיות ויש לפנות לייעוץ משפטי מעורך דין המתמחה בתחום המיסים.
משרדנו מוכר וידוע בישראל כמשרד עורכי דין מוביל בתחום המיסים ועבירות הצווארון הלבן, למשרדנו נסיון רב בליווי חקירות והליכים משפטיים בפרשיות מרמה, הלבנת הון ועבירות מס מסועפות ומורכבות בתחום ה- NFT, הקריפטו והמטבעות הדיגיטליים. עורכי הדין במשרדנו, יוצאי רשויות המדינה השונות – רשות המסים, פרקליטות וכן פירמות רואי חשבון בינלאומיות וכו׳, בעלי ידע וניסיון משפטי רב, תוך הכרת מערכות האכיפה וההליכים המשפטיים.
לקריאה נוספת על משרדנו המדורג כמשרד מוביל בישראל בתחום הצווארון לבן ומיסים קיראו באתר Dun & Bradstreet ולקריאה באתר בי.די.אי שדירג גם הוא את משרדנו כמוביל בישראל – לחצו כאן.
אכיפה בתחום ה NFT וניהול חקירות מס כנגד מבצעי עבירות.
לאור הרגולציה המחמירה בישראל בשנים האחרונות בישראל ובעולם והנהגת משטר איסור הלבנת הון (צו איסור הלבנת הון במטבעות קריפטוגרפיים), כמו גם מדיניות אכיפה מוגברת של נכסים דיגיטליים (קיראו עוד במאמר משרדנו: מיסוי מטבעות דיגיטליים – מיסוי מטבעות וירטואליים) נכסים שלרשויות האכיפה קושי לפקח עליהן אך יחד עם זאת, רצון ממשי של הרשויות להגביר את האכיפה והפיקוח בתחום שנובעת, בין היתר, מסכומי כסף גבוהים שמועברים בפלטפורמות הדיגיטליות לצרכים שאינם כשרים (טרור, סמים וכו׳), תרמיות והונאות קריפטו, חשש מהטמעת כספים שמקורם בביצוע עבירות הלבנת הון, קושי לאתר את מקורות הכסף וזליגתם אל המערכת הבנקאית המוסדרת והמפוקחת, אנו עדים לפיקוח מוגבר של רשויות האכיפה תוך נסיונות להגברת היכולות המודיעיניות והפניית משאבים חקירתיים לאפיקים אלה.
בשנים האחרונות, רשויות האכיפה ובהן רשות המסים, רשות ניירות ערך, להב 433 וכו׳, מקפידות על הגברת הפעילות בתחום הקריפטו, NFT, כנגד גופי השקעות במטבעות וירטואליים, אשר לא דיווחו או ביצעו עבירות במטבעות דיגיטליים ולהאשימם בעבירות הלבנת הון ועבירות מס חמורות של השתמטות מתשלום מס, מרמה והונאה ואף כמות המעצרים כנגד מבצעי עבירות והבאתם לבית המשפט עולה.
כיום, תחום המטבעות הקריפטוגרפים לא מוסדר בחקיקה ראשית. רשויות המדינה השונות מטפלות בסוגיות רלוונטיות לתחום באמצעות הוראות רשמיות או חוזרי מנכ”ל. כך נעשה גם בתחום המיסוי – בשנים האחרונות רשות המיסוי פרסמה מדיניות הממסה את הרווחים מעסקאות במטבעות קריפטוגרפים. לפי המדיניות הנוכחית המטבעות הקריפטוגרפים מוגדרים כ’נכס’, ובהתאם רווחים מעסקאות בהם ממוסים במס.
שימוש בכלי חקירה מתקדמים לאיתור עברייני מס במרחב הדיגיטלי וברחבי הרשת
עסקות NFT ויצירות נרכשות הן נכס שחייב, ככלל, במס רווחי הון (25%); אם המוכר בעסקה אינו אדם פרטי אלא עסק, הוא חייב במס שולי (עד 47%). מי שמשתכר מעל 698,000 ש״ח בשנה (בשנת המס 2023) נדרש לשלם מס יסף – עוד 3% על כל שקל מעל סכום זה.
לאחרונה, אנו עדים להגברת האכיפה של רשויות המס בישראל אשר חוקרת מספר מקרים של העלמת הכנסות במרחב הוירטואלי. כך לדוגמה, חשד להעלמת הכנסות ממכירת יצירת אומנות דיגיטליות מסוג NFT (יצירות אמנות של אבני כותל וכו׳) – חשד לביצוע עבירות מס, הכוללות אי דיווח על הכנסות ממכירת אותן יצירות NFT בפלטפורמות שונות, אשר נלוות להן לא פעם, עבירות של אי דיווח על המרת של מטבעות וירטואליים וכו׳.
מתי מדובר בעסק ?
מסחר או עסקה ב NFT תיחשב “עסקת אקראי בעלת אופי מסחרי”, לפי מבחנים שנקבעו בפסיקה.
לאחרונה זכה משרדנו בתיק תקדימי גדול מול רשויות המס, בו טען משרדנו, כי הלקוח אינו חב בתשלום מס ולאחר ניהול הליך משפטי ארוך (של מספר שנים) זכה משרדנו בהליך המשפטי, בית המשפט קיבל את עמדתנו והלקוח לא שילם כל תשלום מס לרשויות המס בישראל. במסגרת הפסיקה, נבחנו מבחני העסק – בין היתר, מאפיינים כמו היקפים כספיים, בקיאות וידע בתחום המסחר, תדירות ביצוע הפעולות, מימון – הלוואות או הון עצמי, ועוד.
תיק זה הכה גלים וזכה לתהודה תקשורתית רבה – בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט הרי קירש, קבע כי לקוח משרדנו שמכר למוזיאון בניו יורק קערה עתיקה ברווח של מעל 4 מיליון שקלים, לא ישלם כל מס לרשויות המדינה. הקערה, שנרכשה תמורת עשרות אלפי שקלים בודדים, עמדה שנים רבות כחפץ נוי בסלון ביתו של הלקוח עד שנמכרה לבסוף למוזיאון קורנינג – מוזיאון הזכוכית, בניו יורק בסכום של 1.35 מיליון דולר.
לקריאה נוספת על נצחון משרדנו בהליך מול רשויות המס – לחצו כאן לכתבה באתר גלובס.
ב 6 למרץ 2022 מיהרה רשות המיסים להוציא נייר עמדה באשר לאופן מיסוי נכסים דיגיטליים מסוג NFT- NON FUNGIBLE TOKEN, רשות המסים הוסיפה כי “לרוב מדובר בתמונה או בזכות על דמות וירטואלית“. בתקופה בה שגשג תחום היצירות הדיגיטליות וחדשות לבקרים עלו בכותרות מכירות של יצירות דיגיטליות במיליוני דולרים. מאז תחום ה NFT נמצא בירידה מתמדת ובתקופת שפל. לעמדת רשות המסים NFT, הוא נכס בלתי מוחשי ולפיכך “אינו מהווה מטלטלין לשימוש אישי” ומכירתו תהא רווח הון חייב במס.
החיוב במס במטבעות דיגיטליים
החיוב במס למעשה נעשה בביצוע פעולת במטבע הדיגיטלי – אם בהחלפתו למזומן ואם בהמרתו במטבע דיגיטלי אחר או טוקן אחר, גם מבלי שהתקיימה כל המרה למזומן.
לפי הוראות ביצוע שפרסמה רשות המסים, על בעל המטבעות הדיגיטליים שביצע המרה (לדוגמה) לדווח על העסקות שביצע במהלך הדיווחים השוטפים בעסק או תוך 30 יום אם מדובר בהכנסה הונית (מס רווחי הון כאמור לעיל), לשלם את מלוא המס וכן לדווח על האמור במסגרת דו”ח המס בסוף שנת המס.
רכישת NFT ומכירת NFT
מכירת NFT – מוכר יעשה שימוש בארנק קריפטו, יש להצטייד במטבע דיגיטלי את’ריום (שרוב המסחר בפלטפורמות המסחר – רכישה / מכירה – של NFT נעשה באמצעות איתריום), יש לחבר את הארנק לאחת מהפלטפורמות הפופולריות למכירה/רכישה של NFT (לדוגמה – OpenSea).
קניית NFT – גם רוכש יצטרך להשתמש בארנק קריפטו עם מטבעות דיגיטליים, לרוב מסוג את’ריום, להתחבר לאחת מפלטפורמות המכירה (OpenSea כאמור). לאחר קניית היצירה או היצירות הדיגיטליות, הרוכש יקבל זכויות בנכס המקורי. הלכה למעשה – קידוד שמבטיח את יחודיות היצירה והוכחת הבעלות של הרוכש.
הליך גילוי מרצון
פונים למשרדנו לקוחות רבים אשר מתנהלים בתחום המטבעות הדיגיטליים “מתחת לרדאר” אשר ממתינים בדריכות ובציפייה רבה לכך שרשות המיסים תשוב ותצא בנוהל “גילוי מרצון“, שיאפשר לשלם את המס ולהסיר את המחדל באי הדיווח ותשלום המס והחשש מהליך הפלילי אשר עלול להוביל לחקירות מס, כתבי אישום, הרשעה פלילית ועונשי מאסר. גילוי מרצון הוא הליך שבו אדם חושף מיוזמתו בפני רשויות המס הכנסות תוך עבירות מס שביצע – כך לדוגמה הכנסות שהתקבלו במטבעות דיגיטליים עבור שירותים עליהם לא דיווח, אותו אדם או בעל עסק משלם את מס האמת וההליך מספק לו הגנה מפני הליך פלילי. חשוב לדעת, כי כיום ההליך אינו בתוקף אך משרדנו מצליח לפנות לרשויות המס גם ללא הליך הגילוי מרצון ולהסדיר תשלומי מס של לקוחות בסכומים גבוהים, אשר לא דווחו, תוך סיום ההליכים ללא הליך פלילי. לצורך האמור מומלץ לפנות למשרדנו לייעוץ מעורך דין מיסים, על מנת להבין את החשיפה בעניינכם והאפשרויות המשפטיות העומדות בפניכם.
משרד עורכי דין לייצוג והגנה משפטית בתחום ה NFT – קריפטו
משרדנו מוכר וידוע בישראל כמשרד עורכי דין למיסים וצווארון לבן בעל ידע רב בייצוג בתיקי הלבנת הון ועבירות מס הנוגעות לנכסים דיגיטליים, קריפטו, NFT וכו׳. למשרדנו נסיון רב בליווי חקירות והליכים משפטיים מורכבים בתחום הקריפטו והמטבעות הדיגיטליים, עבירות מיסים ועבירות כלכליות – עבירות ניירות ערך, עבירות הגבלים עסקיים, עבירות הלבנת הון וכו׳.
חשודים ונאשמים בתיקי קריפטו מלווים בקפדנות על ידי משרדנו בהליכי חקירה ובהליכים משפטיים – שימוע, כתבי אישום וכן הליכים משפטיים בבתי המשפט ברחבי הארץ. עורכי הדין מלווים הן את ההליכים הפליליים והן את ההליכים האזרחיים בתחומים אלה, על מנת לסיים את מלוא המחלוקות בתיק אל מול הרשויות השונות כך שהלקוח יסיים את כלל עינייניו – הפליליים והאזרחיים – באחת, ותוך תשלום מינימלי של מס וכן בחשיפה מינימלית של ההליך הפלילי.
אם זומנתם לעדות או חקירה באזהרה בתחום ה- NFT, הקריפטו, מטבעות דיגיטליים, אם החל בעניינכם הליך ביקורת אזרחי הנוגע למטבעות דיגיטליים ברשויות המס, אם קבלתם פניה מרשות שלטונית כלשהי ואתם מחזיקים במטבעות דיגיטליים, או יצירות דיגיטליות – בין אם אתם אנשים פרטיים המחזיקים בכאלה או סוחרים בתחום הדיגיטל או הקריפטו – המלצתנו החד משמעית היא לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין צווארון לבן ומיסים, עורך דין בעל ידע ומומחיות משפטית בייצוג וליווי בתיקים מסוג זה אשר דורש התמחות מיוחדת. משרד עורכי דין בעל ניסיון משפטי ומוניטין, אשר יילחם על כספכם וזכויותיכם המשפטיות אל מול רשויות האכיפה במדינת ישראל – רשות המסים, רשות איסור הלבנת הון, משרד האוצר, רשות ניירות ערך, וכו׳.
רן-תירוש ושות׳ עורכי דין צווארון לבן
אנו מקפידים על דיסקרטיות מירבית! ייעוץ משפטי במשרדנו חוסה תחת חיסיון עורך דין-לקוח !
ניתן לפנות למשרדנו בכל עת, במספר: 03-7773333 או להשאיר פניה באתר ועורך דין במשרדנו ישוב אליכם בהקדם האפשרי.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים