מונופולין
תוכן העניינים
מונופולין או מונופול בכינוי העממי, הוא מושג מדיני ההגבלים העסקיים המגדיר אדם או חברה השולטים שליטה משמעותית בשוק עסקי מסוים.
אילו הגבלות ניתן להטיל על בעל מונופול? האם חברה פרטית יכולה להיות מונופול? נושא משרה במונופול עלול להיות חשוף להליכים מנהליים או פליליים בשל מעשה החברה?
מהו מונופלין?
חוק התחרות מגדיר מונופולין כמי שחלקו באספקת נכסים או מתן שירותים עולה על מחצית (50%). כמו כן, מי שמחזיק כוח שוק משמעותי ביחס לאספקת נכסים או מתן שירותים.
מרגע הכרזת הממונה על ההגבלים עסקיים כי חברה או קבוצה נחשבים “מונופול”, חלים עליהן הוראות חוק מיוחדות, דרישות מחמירות ורגולציה מקיפה – הכל על מנת לוודא שהכוח הרב הנתון בידי המונופול לא יוביל לפגיעה בתחרות ההוגנת בשוק העסקי.
האם מונופול שולט בהכרח בכל הארץ?
לא בהכרח. סעיף 26(ב) לחוק התחרות קובע מפורשות שמונופול יכול לשלוט רק באיזור מסוים ולאו דווקא בשוק הכללי של כל מדינת ישראל. כך למשל, יברה המחזיקה נתח שוק משמעותי במחוז מסוים או בעיר מסויימת, עלולה להחשב “מונופול”, על כל המשתמע מכך.
ניצול מעמדו של מונופול לרעה
החוק אוסר על בעל מונופול לנצל את מעמדו בשוק לרעה, באופן העלול להפחית את התחרות או לפגוע בציבור. בין היתר, אסור לבעל מונופול לסרב לספק רכוש, נכס או שירות שהוא מנת חלקו העסקית וזאת מבלי לספק הסבר סביר. כמו כן, נאסר על בעל מונופול לנצל מעמדו לרעה באחד מאלו:
- קביעת מחיר בלתי הוגן של מוצר או שירות.
- צמצום המוצרים או השירותים שבשליטתו על מנת להשפיע על הביקוש וההיצע.
- קביעת תנאי התקשרות העלולים לפגוע במתחרים.
- התניית התקשרות עם המונופול בעניינים שאינם קשורים בשירות או המוצר שבשליטת המונופול.
החשש העומד מאחורי החוק ברור – בעל מונופול יכול לעשות שימוש בכוח העצום שניתן לו על מנת להעמיק את שליטתו בשוק ולרמוס את מתחריו, באופן שלא יאפשר לחברות אחרות להתחרות בו. הדבר יוביל לעליית מחירים וירידת רמת השירות באופן מובהק.
הסדרת פעולת המונופול על ידי הממונה על הגבלים עסקיים
אם סבור הממונה שהמונופול פוגע בתחרות העסקית בדרך כלשהי או פוגע בציבור, רשאי הוא לכפות על המונופול לקיים הוראות שונות. בעל המונופול וכל מי שרואה עצמו נפגע מההגבלות שהוטלו על המונופלין, רשאי להתנגד בכתב ובאופן מנומק בפני בית הדין להגבלים עסקיים תוך 30 יום מפרסום ההוראות בעיתון.
הממונה רשאי להורות למונופול לבצע כל פעולה שימצא לנכון על מנת למנוע את הפגיעה בתחרות, בין היתר, הוראות הנוגעות למחירי שירות, איכות השירות, כמות השירותים והיקפם, אספקת השירותים ותנאי השירות.
הממונה רשאי אף להורות:
- מכירת נכסים המצויים בידי המונופול : הממונה רשאי לפנות לבית הדין בבקשה להורות למונופול למכור נכסים שברשותו אם מצא שהדבר פוגע בתחרות או בציבור. כך למשל, לא אחת הורה הממונה לחברות למכורת חברות בת שנרכשו, טכנולוגיות שנרכשו ומוצרים נוספים שעלולים היו להפוך את המונופול לבעל שליטה אבסולוטית בשוק.
- הפרדת המונופול : לבקשת הממונה, בית הדין רשאי להורות למונופול להיפרד לשני תאגידים נפרדים או יותר. החלטות מעין אלו התקבלו בעבר בשוק התקשורת, הבנקאות, התחבורה והאנרגיה.
עבירות הגבלים עסקיים ועונשין
כשמדובר בעבירות הגבלים עסקיים בעל מונופול וכל נושא משרה בו חשופים להליכים מנהליים ופליליים מכוח סעיף 47(א) לחוק התחרות. בין היתר, מונופולין שניצל לרעה את כוחו ומעמדו במטרה להפחית תחרות או לפגוע בציבור דינו שלוש שנות מאסר לצד קנסות כבדים בגובה מאות אלפי שקלים ואף עשרות מליוני שקלים במקרים מתאימים. אם נעשתה העבירה בנסיבות מחמירות, עונש המאסר עולה לחמש שנות מאסר לצד קנסות עתק. אם זומנתם לחקירה ברשות התחרות, הליך שימוע פלילי מול רשות התחרות או הוגש כנגדכם כתב אישום בעבירות הגבלים עסקיים פנו בהקדם לעורך דין הגבלים עסקיים ותחרות.
עורך דין הגבלים עסקיים ותחרות
משרד רן-תירוש ושות’ נמנה על המשרדים המובילים בתחום הצווארון הלבן לפי דירוג BDi הבינלאומי. צוות עורכי הדין שלנו עומד לרשותכם בכל סוגיה הנוגעת לחוק התחרות ודיני ההגבלים העסקיים. לשיחת ייעוץ עם עורך דין הגבלים עסקיים התקשרו 03-7773333.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים