הוועדה להטלת עיצום כספי ברשות ניירות ערך
תוכן העניינים
הוועדה להטלת עיצום כספי ברשות ניירות ערך
הוועדה להטלת עיצום כספי לפי חוק איסור הלבנת הון ברשות ניירות ערך החליטה במספר החלטות מהעת האחרונה, על הטלת עיצומים כספיים על חברות בשל פעילות פיננסית המפרה את הוראות חוק איסור הלבנת הון. הפרותיהן של החברות נוגעות לאי – ניהול וטיפול לוקה בסיכונים הקשורים בהלבנת הון בחברות.
מהי הלבנת הון ?
הלבנת הון היא ביצוע פעולה או פעולות ברכוש, שמטרתן להטמיע רכוש הקשור בפעילות לא חוקית ופלילית ברכוש לגיטימי, כך שלא ניתן יהיה להבדיל בין הרכוש הלגיטימי והרכוש הלא לגיטימי ולהתחקות אחר מקור הרכוש, מיקומו או הנהנים ממנו. חוק איסור הלבנת הון מגביל עצמו לפעולות ברכוש הקשור רק לעבירות ספציפיות המנויות בתוספת הראשונה לחוק, המכונות בחוק “עבירות מקור”.
חשש להלבנת הון במטבעות דיגיטליים / מטבעות קריפטוגרפיים
הוועדה מצאה, כי חברה החלה בפעילות במטבעות דיגיטליים / מטבעות קריפטוגרפיים, בטרם גיבשה מדיניות לטיפול בסיכוני הלבנת הון גבוהים שנבעו מפעילות זו. נמצא, כי החברה לא וידאה כי חברת הנאמנות מיישמת את החובות הנדרשות ממנה בדין – כגון זיהוי והכרה של הלקוח, כנדרש וכו׳.
כמו כן במסגרת הביקורת נתגלה, כי החברה לא פעלה במשנה זהירות חרף “נורות אדומות” שהצביעו על סיכון רב בפעילות זו : כך לדוגמה, התייחסות הבנקים בישראל בתקופה הרלוונטית אשר הקשתה על העברת כספים שמקורם במטבעות דיגיטליים, פניות רשות ניירות ערך לחברה בקשר לסיכוני הלבנת הון בפעילויות הקשורות לקריפטו ומטבעות דיגיטליים וכן העובדה שביחס לחלק ממקבלי השירות / לקוחות החברה – היה בתקשורת פרסום שלילי הקשור בהיבטים אלה.
החברה החלה בתהליך של עדכון והטמעה של מדיניות ונהלי איסור הלבנת הון לצורך טיפול בסיכונים השונים בתחומים הרלוונטיים ואולם, תהליך זה החל במקביל ולא קודם לפעילות ואולם הדבר נשקל כשיקול לקולא (לטובת החברה), שלא התעלמה מסיכונים אלה, ונלקח בחשבון בהטלת גובה העיצום הכספי שהוטל לבסוף כנגד החברה על ידי הוועדה.
פעולות לצמצום סיכוני הלבנת הון בחברות
- על החברה לערוך בדיקה מקיפה של כלל החובות המוטלות על החברה בתחום איסור הלבנת הון ומימון טרור, בהתאם לתחום פעילות החברה והיקפי הפעילות.
- ביצוע הערכת סיכונים – הכוללת בחינה של דרגות סיכון בפעילות החברה.
- קביעת מדיניות ברורה של החברה ונהלי עבודה בתחום איסור הלבנת הון והתמודדות עם סיכונים בתחום זה – ביצוע KYC – Know your Client ללקוחות ולגורמים אחרים שאיתם החברה מתקשרת. יש לקבוע כללים וכלים לזיהוי ולקביעת רמת סיכון הנובעת מהתקשרות וכן התנהלות ופעילות בהתאם לרמת הסיכון.
- יש למנות ממונה אשר יהיה אחראי על תחום איסור הלבנת הון בחברה, אשר במסגרת תפקידו יפקח וינהל את התחום וכן יקפיד על עמידת החברה בהוראות הדין והחוק לאיסור הלבנת הון, תקנותיו וצווים בתחום, בהתאם למדיניות החברה ויעמוד בקשר רציף עם גופים רגולטוריים. הממונה יכול להיות – יועץ משפטי פנימי או חיצוני של החברה או נושא משרה בה.
- קיום הדרכות, ימי עיון וכו׳ אשר במסגרתם יונחו המחלקות הרלוונטיות בחברה בדבר מדיניות ונהלים בתחום הלבנת ההון, תוך מתן דגש ליחידות בחברה וכן לעובדי חברה שתפקידם רלוונטי לתחום הכספים – קבלה והעברת כספים – כך לדוגמה מחלקת הכספים, מחלקת גיוס לקוחות וכו׳.
- לקבוע בקרות פנימיות לוודא יישום מיטבי של מדיניות ונהלים ולאתר כשלים והפרות פוטנציאליים וכן לערוך ביקורות בלתי תלויות של גופים חיצוניים.
- מערכת אכיפה ובקרה לטיפול בהפרות או בהתנהלות לא תקינה בחברה שעלולה להוביל להפרה.
- פיקוח עקבי של הנהלת החברה והדירקטוריון ליישום המדיניות של החברה בתחום איסור הלבנת הון.
ייצוג משפטי בהליכי בקרה בחברות וכן עיצומים כספיים
משרדנו דורג על ידי מדריך הדירוג הבינלאומיים B.D.I וכן דן אנד ברדסטריט כמשרד עורכי דין ניירות ערך מוביל בישראל בתחום ובתחום איסור הלבנת הון. לקריאה על משרדנו – לחצו כאן.
במשרדנו, עורכי דין ניירות ערך המתמחים בתחום הציות והאכיפה בתחום הלבנת ההון ועבירות כלכליות, בהליכי חילוט ועיצומים כספיים מול רשויות האכיפה השונות האוכפות את חוק איסור הלבנת הון. משרדנו מספק ללקוחות המשרד מעטפת הגנה משפטית בפני וועדות, טריבונלים ובתי המשפט בישראל – שלום, מחוזי ועליון וכו׳. ייעוץ משפטי במשרד חוסה תחת חיסיון עורך דין – לקוח! משרדנו מקפיד על זמינות גבוהה ללקוחות המשרד – במקרים דחופים ניתן ליצור קשר עם משרדנו 24 שעות ביממה.
לצורך תיאום פגישה עם עורך דין שותף בתחום איסור הלבנת הון, ציות ואכיפה או לצורך שיחה מקדימה בעניינכם, ניתן להתקשר למספר 03-7773333.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים