הנעה בדרכי תרמית וכן השפעה בדרכי תרמית – תרמית בניירות ערך
תוכן העניינים
הנעה בדרכי תרמית וכן השפעה בדרכי תרמית – הקדמה
החוק אוסר על השפעה בדרכי תרמית על תנודות השער של ניירות ערך. הרציונל בבסיס הוראה זו הוא הבטחת קיומו של מסחר תקין והוגן למען החתירה לשוק הון יעיל ומשוכלל. חקיקת סעיף 54 בחוק ניירות ערך מטרתה הבטחה, כי מנגנון קביעת המחירים בבורסה ינוטרל מהשפעות זרות כדי ששערי ניירות הערך ימדדו פעילות כלכלית אמיתית המבוססת על הערכות המשקיעים בנוגע לשווי נייר הערך. בנוסף לכך, מטרת הסעיף לשפר את יכולתו של המשקיע הסביר לקבל החלטות על בסיס כלל המידע הרלבנטי, תוך שמידע זה ינוטרל מעיוותים ופערי מידע הקיימים בשוק, העלולים להשפיע על קבלת החלטות של אותו משקיע, עיוותים אלה עלולים לגרום נזק כלכלי ישיר לציבור הסוחרים, נזק לקבלת ההחלטות וכו׳, באמצעות פגיעה בהשקעותיו הישירות או המנוהלות בידי מנהלי השקעות שונים, ולפגיעה באמון הציבור בשוק ההון.
התיבה “דרכי תרמית” המופיעה בסעיף 54 הינה מושג שיש לצקת לתוכו תוכן. צמד המילים “דרכי תרמית” אינו מפורט בחוק ואינו כולל רשימה סגורה של מקרים. מושג זה פורש, במשך השנים, על ידי בתי המשפט בערכאות השונות, אשר קבעו כי דרכי התרמית בשוק ההון הן רבות ומגוונות.
“תרמית” או “מניפולציה” הם מונחים המוכר בחקיקה ובפסיקה הישראלית – כולל מרכיב אובייקטיבי ומרכיב סובייקטיבי. המרכיב האובייקטיבי, הינו מעשה או מחדל שהמביט בהם מהצד יכול לזהות את הפסול שנפל בהם, כך לדוגמה, עסקאות עצמיות שאין להן הצדקה כלכלית. המרכיב השני, המרכיב הסובייקטיבי, הוא “כוונה להונות”. אך לצד המונח “תרמית”, הציע גושן הגדרה למונח שאינו מופיע בהקשרים אחרים בחקיקה הישראלית – “המניפולציה”
סעיף 54(א) לחוק ניירות ערך שעניינו תרמית בניירות ערך קובע –
לשון החוק – סעיף 54(א) לחוק ניירות ערך, תשכ”ח- 1968 (להלן: החוק) שכותרתו תרמית בקשר לניירות ערך – קובע בשני תתי- סעיפיו את עבירת ההנעה באמצעות מצג שווא או בהעלמת עובדות מהותיות, ואת עבירת ההשפעה בדרכי תרמית, המכונה לעיתים עבירת המניפולציה – מדובר בעבירות תרמית בקשר לניירות ערך – “מי שעשה אחד מאלה, דינו – מאסר חמש שנים או קנס פי חמישה מן הקנס כאמור בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין, ואם הוא תאגיד – פי עשרים וחמישה מן הקנס כאמור באותו סעיף: ערך ועשה זאת באמרה, בהבטחה או בתחזית – בכתב, (1) הניע או ניסה להניע אדם לרכוש או למכור ניירות בעל פה או בדרך אחרת – שידע או היה עליו לדעת שהן כוזבות או מטעות, או בהעלמת עובדות מהותיות; (2) השפיע בדרכי תרמית על תנודות השער של ניירות ערך. לענין פסקה זו, חזקה כי מי שפעל לפי הוראות סעיף 56(א) לענין ייצוב מחיר ניירות ערך לא השפיע בדרכי תרמית כאמור.
היטיב להדגים זאת בית המשפט העליון בעניין ואקנין: “מתן הוראת קנייה או מכירה בלא רצון לקנות או למכור, ואך מתוך רצון לגרום על-ידי כך לשינוי במחיר המניה, היא פעולה אסורה לפי חוק ניירות ערך”
התנהגויות שלדעת רשות ניירות ערך מקימות חשד לתרמית במסחר בניירות ערך
עמדת סגל הרשות לניירות ערך שפורסמה מונה שורה של סוגי התנהגויות שלדעת הרשות לניירות ערך מקימים חשד לתרמית במסחר בניירות ערך. עסקאות עצמיות ועסקאות מתואמות – הינן פעולות תרמית קלסיות, אשר גם המחוקק בחר לראות כפעולות אסורות ועל כן הן מוגדרות כהפרות חוק ניירות ערך. פעולות והתנהגויות נוספות כוללות יסוד נפשי מוגדר של מבצע הפעולה – מטרה ו/או כוונה להשפיע על שער, וכן מרכיב נסיבתי מוגדר בקשר לביצוע עסקאות אמיתיות במסחר להבדיל מעסקה עצמית או מתואמת, שאין לה ערך מסחרי אמיתי. מרכיב נסיבתי זה כולל, בין היתר: הזרמת הוראות במסחר וביטולן לפני ביצוע; מתן הוראות קנייה או מכירה בשלב הנעילה; בעל שליטה המבצע עסקאות; קנייה או מכירת נייר ערך בסמוך לסיום תקופת דיווח או בסמוך לאירוע משמעותי וכיו”ב. אין חולק, כי כאשר מבוצעת פעולה במטרה להשפיע על שער נייר ערך, הרי שמדובר בעבירה לפי סעיף 42 לחוק ניירות ערך.
הנעה בדרכי תרמית
היסוד העובדתי של עבירת ההנעה בדרכי תרמית –
דורשת התנהגות בלבד, ולא תוצאה של רכישת נייר ערך על ידי אדם בעקבות מצג השווא – כוזב או מטעה, או העלמת העובדה המהותית, כפי שנקבע בערעור פלילי 2103/07 הורוביץ נ’ מדינת ישראל (31.12.2008). סיווגה של עבירת ההנעה כעבירת התנהגות התבסס על תפקידה להגן על מנגנון התמחור ואמון המשקיעים בשוק ההון, וכך נכתב: “תפישה הגורסת כי הרשעה בעבירה של תרמית בקשר לניירות ערך לפי החלופה שבסעיף 54(א)(1) לחוק מחייבת להוכיח כי ההנעה אכן צלחה, מתעלמת מן הפגיעה שגורם מעשה התרמית לשוק ההון ולמשק כולו, באמצעות הפגיעה באמון המשקיעים ובהסתמכותם על הורוביץ, פס’ 80 לפסק- דינה של השופטת ע’ ארבל.
בפסיקה התגבשה הגישה לפיה דרישת המהותיות בעבירת ההנעה בנוגע להעלמת עובדות אינה מסתפקת בכך שהועלמה עובדה, אלא שהמצג שנוצר בעקבות העלמה זו במבחן של התמונה בכללותה – עשוי לעלות כדי הטעיית משקיע סביר. אין צורך שהמשקיע הסביר בהכרח יושפע מהעלמת העובדה המהותית, אלא שייתכן שהיה מושפע (עניין הורוביץ, בפס’ 91 לפסק- דינה של השופטת ע’ ארבל).
ביחס ליסוד הנפשי של עבירת ההנעה בדרכי תרמית –
נקבע כי מדובר במחשבה פלילית – כלומר מודעות, כאשר בחלופת הניסיון נדרשת גם מטרה (עניין הורוביץ, בפס’ 92 לפסק דינה של השופטת ע’ ארבל; עניין זילברמן, בפס’ 32 לפסק דינו של הנשיא א’ ברק; פסרמן-יוזפוב, בעמ’ 656).
עבירת ההשפעה בדרכי תרמית
תפקידה של עבירת השפעה בדרכי תרמית היא להגן על מנגנון התמחור מפני פגיעה ישירה, זאת בניגוד לעבירת ההנעה בדרכי תרמית המגנה על מנגנון התמחור מפגיעה עקיפה. הפגיעה הישירה באה לידי ביטוי בהשפעה בדרכי תרמית על שער נייר הערך עצמו, ולא באופן עקיף בהשפעה על המשקיעים שבתורם ישפיעו על השער עקב החלטותיהם.
נקבע בפסיקה בעניין מרקדו כי עבירת ההשפעה בדרכי תרמית הינה עבירת תוצאה, דהיינו שנדרשת השפעה בפועל על השער (ע”פ 8573/96 מרקדו נ’ מדינת ישראל, פ”ד נא(5) ,481 518 (1997). הרציונל בפסיקה לפיו עבירת ההשפעה היא עבירה תוצאתית (בניגוד לעבירת ההנעה), נובע בעיקר מלשון החוק – בעוד שבעבירת ההנעה לשון החוק מותירה במפורש חלופה של “הניע או ניסה להניע”, עבירת ההשפעה מנגד נוקטת בלשון “השפיע” ותו לא.
היחס בין עבירות ההנעה וההשפעה בדרכי תרמית
בארגז הכלים של אכיפת דיני ניירות ערך מצויים אם כן שני כלים מרכזיים אשר מפנים המיקוד – האחד מכוון כלפי פגיעה עקיפה במנגנון התמחור, באמצעות עיוות המידע הקיים בידי המשקיעים. השני מכוון כלפי פגיעה ישירה במנגנון התמחור, באמצעות עיוות הביקוש או ההיצע בשוק. כך – פעולות רכישה שמטרתן להשפיע על השער, באופן המקיים את עבירת ההשפעה, יוצרות גם מצג שווא והעלמת עובדה לעניין עבירת ההנעה. מהכיוון השני, פרסום ידיעה כוזבת המקיים את עבירת ההנעה, משפיע על הביקוש או ההיצע, וכך גם על השער, לעניין עבירת ההשפעה.
ייצוג משפטי בעבירות הנעה בדרכי תרמית והשפעה בדרכי תרמית – משרד עורכי דין מוביל בישראל
משרד רן-תירוש ושות’ מדורג בשנים האחרונות, מדי שנה, כמשרד מוביל בישראל ובעל מוניטין מעולה בתחום עבירות ניירות ערך ועבירות צווארון לבן. המשרד מלווה חקירות ברשות ניירות ערך ותיקי ענק, מורכבים ביותר, בעבירות ניירות ערך ובהן הנעה בדרכי תרמית וכן השפעה בדרכי תרמית וחרט על דגלו הגנה משפטית בלתי מתפשרת עבור לקוחות המשרד תוך ניהול אסטרטגיית הגנה משפטית מיד עם קבלת הייצוג המשפטי תוך הקפדה ומלחמה עיקשת על זכויות לקוחותינו, פרטיים או חברות, בכל שלבי ההליך.
במשרדנו עורכי דין ניירות ערך המספקים מעטפת משפטית מלאה ללקוחות המשרד. עורכי הדין לניירות ערך במשרדנו עומדים לרשותכם 24/7 לייעוץ וייצוג משפטי התקשרו: 03-7773333.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים