חקירה ברשות להגנת הצרכן
תוכן העניינים
הרשות להגנת הצרכן
הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן היא זרוע אכיפה פנים ממשלתית אשר אחראית על מתן הנחיות מחייבות להתנהגות נורמטיבית בין עוסקים לצרכנים וכן אחראית על אכיפה של הוראות חוק הגנת הצרכן. במאמר זה נסקור בקצרה את הליכי חקירה ברשות להגנת הצרכן המתנהלים כנגד עסקים בהתאם לחוק הגנת הצרכן, הליכים פליליים ומנהליים, כאחד.
מטרות חוק הגנת הצרכן וסחר הוגן
חוק הגנת הצרכן, התשמ”א–1981, נחקק כדי ליצור מסגרת חוקית לטיפול בבעיות צרכניות שונות – החוק חל על כל שירות ועסקה (למעט שירותי בנקאות וביטוח, שעליהם חלים חוקים אחרים). חוק הגנת הצרכן קובע חובות ואיסורים על העוסקים – יצרנים, יבואנים, סוחרים ונותני השירותים – שנועדו למנוע הטעיה של הצרכן, להביא לידיעתו מידע מלא ככל שאפשר על טיב העסקה שהוא עומד לעשות, ולתת לצרכן כלים לממש את זכויותיו.
חשוב לדעת, כי לרשות להגנת הצרכן סמכויות חקירה כפי שקיימות למשטרת ישראל וכן לגופי חקירה אחרים לצורך בחינת התלונות המועברות לרשות ואף סמכות עצמאית לפתיחה בחקירה, לא פעם בדיקות או חקירה שמתחילה ברשות להגנת הצרכן ממשיכה להיבדק, לאור הממצאים שהתגלו ברשות להגנת הצרכן, גם בגופי חקירה נוספים כגון רשות המסים, משטרת ישראל וכן גופי חקירה אחרים.
מטרות הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן
- פיתוח, קידום ויישום של מדיניות צרכנות אפקטיבית, שתסייע לצרכנים למלא את תפקידם בהבטחת כלכלה דינמית, שתהווה גורם חיוני לעידוד התחרות במשק ולצמיחה כלכלית;
- פיתוח, קידום ויישום של מדיניות המונעת פרקטיקות מסחריות בלתי הוגנות על-ידי עוסק;
- עידוד רגולציה עצמית לטובת כלל המשק לצורך הנעת כלכלה דינמית והוגנת;
- התוויית התנהגות נורמטיבית של עוסקים וצרכנים.
חקירה ברשות להגנת הצרכן וכן סמכויות האכיפה של הרשות
היחידת לחקירות ומודיעין ברשות להגנת הצרכן פועלת כזרוע אכיפה הפועלת לאיתור עוסקים הנחשדים בביצוע עבירות על חוק הגנת הצרכן וכן חוקי צרכנות נוספים אשר על אכיפתן מופקדת הרשות להגנת הצרכן.
ככל חקירה אחרת, כפי שקורה בגופי חקירה שונים כגון משטרת ישראל, גם ברשות להגנת הצרכן פועלים חוקרים בעוולות צרכניות בתחומי המדינה ומחוצה לה, לצד ביצוע ביקורות בבתי עסק ואכיפת עמידתם וקיום הוראות חוק הגנת הצרכן ותקנותיו, חוקרי הרשות מנהלים חקירות סמויות וגלויות, אוספים ראיות, מתשאלים עדים וחוקרים חשודים ובסיום החקירה, בהתאם לממצאי החקירה, מתקבלת החלטה בדבר הטלת עיצומים כספיים וכן הגשת כתבי אישום.
במסגרת תפקידם מוסמכים חוקרי הרשות להגנת הצרכן, מכוח החוק ובהתאם לסעיפים 20-22 לחוק הגנת הצרכן להיכנס למקום המשמש עסק ולערוך בו ביקורת, לבדוק מחשבים ומסמכים וכן לתפוס כל ראיה אשר קיים יסוד סביר להניח כי בה או לגביה נעברה או שמתכוונים לעבור עבירה.
כמו כן, לחקור כל אדם הקשור לעניין או שיש לו מידע בעניין ולדרוש ממנו להתייצב ולמסור מסמכים, דוגמאות וידיעות הנוגעות לענייני החקירה ואף לבקש מבית המשפט צו או צוי חיפוש לצורך ביצוע הליך החקירה. סמכויות העזר העומדות לרשות הממונה מוגדרות בסעיף 77 לחוק הגנת הצרכן וקובעות, כי לממונה או למי שהממונה הסמיך לעניין זה יהיו סמכויות של קצין משטרה בדרגת מפקח.
ענישה בחוק הגנת הצרכן
הסנקציות כנגד עוסקים מגוונות, בסיום הליכי החקירה לרשות להגנת הצרכן הסמכות הבלעדית לפעול כנגד מבצעי עבירות פליליות המצוינות בחוק הגנת הצרכן ולהגיש כנגדם כתבי-אישום, להטיל קנסות מינהליים ואף ליתן התראות לעוסקים.
פרק ו’ לחוק הגנת הצרכן – פרק הענישה קובע מהם אותם מעשים שדינם מאסר שנה או קנס של 50,000 ש”ח, ובהם לדוגמה:
- הפרעה לנציג מטעם הרשות הפועל כדין על-פי חוק הגנת הצרכן מלבצע סמכויותיו.
- עוסק לא מסר לדרישת הממונה, ללא הצדק סביר, את שם האדם שממנו רכש כעוסק טובין שיש בהם הטעיה או שלא סומנו כדין.
במקביל, ניתנה לממונה הסמכות לנקוט הליכים מינהליים במקום הליכים פליליים או נוסף עליהם.
- חוק הגנת הצרכן קובע, כי הממונה רשאי להעמיד עוסק על חובתו להפסיק נוהג שיש בו לכאורה הפרת הוראות חוק זה.
- הממונה רשאי גם להשית על החברה התחייבות בערבות בנקאית לתקופה של שנתיים. הערבות מחולטת כולה או בחלקה בהוראת בית-המשפט אם הייתה הפרה של הוראות החוק במשך תקופת ההתחייבות.
יש לבצע הבחנה ברורה בין:
- עבירות ליבה – הפרות מהותיות של חוק הגנת הצרכן, לדוגמה: הטעיה צרכנית של ממש או ניצול מצוקה של צרכנים במודע, תוך נסיבות של פגיעה באוכלוסיה חלשה וכן פגיעה המסבה נזק כלכלי גדול לציבור הצרכנים בישראל;
- עבירות קצה – הפרות נקודתיות, למשל אי-הצגת מחיר, אי-סימון טובין, הבדל מדף–קופה וכן, הטעיות נקודתיות של עוסק כלפי צרכן יחיד.
כוונת המחוקק עם חקיקת חוק הגנת הצרכן היא יצירת גוף מרכזי, יחיד, חזק ועוצמתי, אשר אחריותו מתמקדת בהגנה על הנושאים הצרכניים, בין היתר, ירכז בידיו מידע בנושאים צרכניים, יפעל לאכיפת חוקי הצרכנות ויוביל מדיניות של הגנה על הצרכן.
ייצוג משפטי החוק הגנת הצרכן
מחלקת הצווארון הלבן והמשפט המנהלי במשרד רן-תירוש ושות׳ מתמחה בייצוג יחידים וחברות, לקוחות ישראליים ובינלאומיים, בענייני חוק הגנת הצרכן בפני רשויות הממשלה וגופים ציבוריים הכפופים למשפט המנהלי.
משרדנו מתמחה בניהול הליכים משפטיים הכוללים ייצוג בהליכים בהן חברות מסחריות נתבעו כי הפרו את דיני צרכנות, סכסוכים הנוגעים לחוזים אחידים, טענות להטעיית צרכנים וכן בליווי חקירות ברשות להגנת הצרכן החל משלב החשדות ועד שלב הגשת כתב אישום והליכים בבתי המשפט, לא פעם במקביל לייצוג בהליכים מנהליים (עיצומים וקנסות) הננקטים על ידי הרגולטורים השונים – הרשות להגנת הצרכן וסחר הוגן וכן גופים רגולטורים אחרים.
המחלקה מלווה את לקוחות המשרד ומקפידה על מצויינות משפטית, מענה וזמינות גבוהה ללקוחות המשרד, במקרים דחופים אף 24 שעות ביממה. לצורך תיאום פגישה וייעוץ עם עורך דין – שותף מחלקת צווארון לבן ומשפט המנהלי, ניתן להתקשר 03-7773333.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים