חוק חופש המידע – הזכות לקבל מידע מרשות ציבורית
תוכן העניינים
חוק חופש המידע אשר נכנס לתוקף בשנת 1999 קובע בסעיף 1 לחוק, את הגדרת המונח חופש המידע כך – זכותו של כל אזרח ישראלי או תושב לקבל מידע מרשות ציבורית, בהתאם להוראות חוק חופש המידע.
במשרד רן – תירוש ושות׳ עורכי דין בעלי ניסיון משפטי רב אשר מתמודדים באופן שוטף בהליכים מנהליים בבתי המשפט השונים, בין היתר, בהגשת בקשות לפי חוק חופש המידע ועתירות אשר התקבלו בבתי המשפט ואשר החומר שהתקבל מכוחן על ידי הרשות והממצאים שהתגלו ללקוחות המשרד היוו בסיס משמעותי ועיקרי להצלחת ההליכים המשפטי מול הרשות או הגוף השלטוני – מדובר בכלי חשוב אשר עורך דין מנהלי מנוסה ומיומן בעל רקע וידע בתחום משפט מנהלי ישתמש בו בחוכמה.
חשוב לדעת, בקשות ועתירות לפי חוק חופש המידע ניתן להגיש במסגרת ניהול הליכים פליליים, מנהליים ואזרחיים כאחד.
רשויות ציבוריות הכפופות לחוק חופש המידע
חוק חופש המידע קובע בסעיף 2 את רשימת הרשויות הנדרשות לעמוד בהוראות החוק. ניתן ללמוד מהוראות סעיף זה את כוונת המחוקק לאפשר זרימה חופשית של מידע מגופים ורשויות ציבוריות מגוונות אשר להן השפעה, הן ישירה והן עקיפה על אזרחי ותושבי מדינת ישראל, במיוחד ניתנה תשומת הלב לגופים הקשורים קשר ישיר לשלטון.
כך, ישראל מצטרפת למדינות רבות בעולם אשר מאפשרות כחלק מקיום משטר דמוקרטי, נגישות ומתן אפשרות למימוש זכותו של כל אזרח או תושב למידע.
להלן רשימה חלקית של גופים אשר מחויבים לפעול במסגרת חוק חופש מידע: רשויות מקומיות, חברות עירוניות, ממשלת ישראל ומשרדי הממשלה וכן יחידות המשנה שלהם, לשכת נשיא המדינה, הכנסת, מבקר המדינה, בתי משפט, בתי דין, לשכות הוצאה לפועל, גופים אחרים בעלי סמכות שפיטה על פי דין וכו׳.
בתי המשפט בישראל הדנים בעתירות לפי חוק חופש המידע
הזכות למידע הוכרה עוד בטרם חוקק חוק חופש המידע, וזאת בשורה של פסקי דין שהכירו בחשיבותו של מידע לדמוקרטיה. בפרשת שירן נ׳ רשות השידור קבע בית המשפט, כי האינטרס הציבורי הוא, כי תתאפשר החלפת דעות והשקפות בלתי-מוגבלת. שיטת הממשל הדמוקרטית ניזונה ותלויה בכך בזרימה שוטפת וחופשית של מידע מהציבור ואליו כשמדובר בנושאים המשפיעים על חיי הכלל ועל חיי הפרט.
הזכות למידע הוכרה בשורה נוספת של פסקי דין שניתנו על ידי בג״צ – חוק חופש המידע אשר נכנס חוקק בשנת 1998 ונכנס לתוקף בשנת 1999, קיבע זכות זו וקבע כללים פרוצדורליים לקבלת מידע בחוק, תוך עמידה על הזכות היסודית הטמונה בו – זכות זו אף מהווה תנאי הכרחי למימוש והגשמת הזכות החוקתית לחופש ביטוי שהרי בלעדיה לא באה לידי ביטוי יכולתו של הציבור לגבש עמדות ולבטאן, מבלי שהמידע נגלה לו.
בנוסף, נגישות למידע המוחזק אצל רשויות השלטון מאפשרת לציבור להפעיל פיקוח ובקרה על רשויות השלטון וכן מאפשרת לו לתכנן התנהלותו אל מול הרשות ולקבל החלטות מושכלות בתחומים שונים, זאת עובר להליכים משפטיים ובפרט, כשמתנהל הליך משפטי אשר המדינה צד לו וכחלק ״ממשחק בקלפים גלויים״ וניהול הליך הוגן בין צדדים.
הגשת בקשה לפי חוק חופש המידע על ידי עורך דין
משרד עורך דין רן – תירוש ושות׳ מדורג כמשרד עורכי דין מוביל בישראל על ידי מדריכי הדירוג הבינלאומיים BDI ו- Dun&Bradstreet, משרדנו בעל ניסיון ויכולת מוכחות בייצוג בהליכים מנהליים מורכבים, בעל ניסיון נרחב בניהול הליכי ליטיגציה משפטית בתחום המנהלי, הגשת בקשות לפי חוק חופש המידע ועתירות אשר התקבלו והובילו לשימוש במידע שהתקבל והצליחו להטות את ההליכים בבית המשפט לטובת לקוחותינו. לקריאה על משרדנו באתר מגזין הדירוג הבינלאומי לעורכי דין – BDI : לחצו כאן.
בחרו בקפידה עו”ד מנהלי בעל ותק וניסיון משפטי בהגשת בקשות לפי חוק חופש המידע! כל פניה וייעוץ במשרדנו חוסים תחת חיסיון עורך דין – לקוח! ניתן לפנות למשרדנו במקרים דחופים 24 שעות ביממה. לצורך תיאום שיחת ייעוץ ופגישה עם שותף במחלקה המנהלית במשרד אשר יבחן את נסיבות המקרה והצורך בהגשת בקשה לפי חוק חופש המידע או נקיטת הליך משפטי, ניתן להתקשר למספר 03-7773333.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים