חילוט כהוצאה מוכרת במס הכנסה
תוכן העניינים
במאמר משרדנו זה – חילוט כהוצאה מוכרת במס הכנסה – תובא פסיקה חדשה ותקדימית בעבירות הלבנת הון בעניין חיון נ’ פקיד שומה יחידה ארצית לשומה שר קובעת לראשונה, כי כספים שחולטו בהתאם לחוק איסור הלבנת הון יוכרו כהוצאה מבחינת רשויות המס – חילוט הופך הוצאה מוכרת במס הכנסה.
עורך דין אלעד רן, שותף מייסד במשרד רן – תירוש ושות׳, מומחה במיסוי ועבירות צווארון לבן במשרד מרחיב על הפסיקה החדשה ועל השפעתה הדרמטית על חשודים ונאשמים אשר כספיהם חולטו על ידי הרשות לאיסור הלבנת הון, בהתאם לחוק איסור הלבנת הון, במסגרת חקירות כלכליות.
חילוט בעבירות הלבנת הון – רקע למקרה
לאחר שהורשע המערער בעבירות של הלבנת הון בהסדר הטיעון הוסכם, כי יוטלו על המערער עונשים של 28 חודשי מאסר בפועל, קנס בסף 2 מיליון ש״ח ומאסר על תנאי. בנוסף חולטו למערער 5,000,000 ₪. סוכם עם המערער, כי עליו להסיר את המחדל הנוגע לתשלום מס הכנסה, כתנאי לביצוע הסדר הטיעון. המועד לטיעונים לעונש עוכב בהסכמה, על מנת לאפשר למערער להגיע להסדר מס אזרחי מול המשיב ולהסרת המחדל.
הסוגיה בגינה הוגש ערעור מס
הערעור עוסק בשאלת זכות המערער להפחית את הכנסתו החייבת בסכום החילוט (חמישה מיליון), חולטו סכומים המגיעים לכדי 74% מסך תוספת ההכנסה שיוחסה לו בשומה.
נחתם הסכם בין המערער לרשויות המס בו הוסכם, כי המערער הפיק בשנות המס 2010 עד 2015 הכנסות עליהן לא דיווח בסך של כ- 6.8 מיליון אשר נאמדו בהסתמך על הפרשי הון בלתי מוסברים שחושבו בהתאם להצהרות המערער. הוסכם, כי סכום המס לתשלום בערכים ריאליים ליום ההסכם יעמוד על סך 4.68 מיליון ₪.
המערער טען שחילוט הכספים מכוח חוק איסור הלבנת הון מהווה חלק ממקורות התשלום שלו או ממחזור הכנסתו הוסכם, כי המערער יהא רשאי למצות את הליכי ההשגה והערעור. המערער שילם את מלוא חבות המס שנקבעה בהסכם השומה וככל שתתקבל עמדתו בערעור דנא יהא זכאי להחזר מס, וזאת רק לאחר זכות הערעור של המשיב לבית המשפט העליון.
מאוחר יותר הגיש המערער למשיב השגה על השומות בסוגיית החילוט. השגתו נדחתה, ומכאן מגיע הערעור דנא.
ההחלטה בערעור המס
הכספים כאמור, חולטו מכוח הוראות החוק לאיסור הלבנת הון. השופט קבע כי מעשה החילוט מתרכז בעיקר בפירות העבריינות – “רכוש שהושג… כשכר עבירה או כתוצאה מביצוע עבירה” סעיף 21(א)(2) לחוק איסור הלבנת הון.
עוד פסק השופט, כי התזה הגורסת כי חילוט פירוט העבירה מאיין למפרע את עצם קיום ההכנסה אינה מופרכת במישור העיוני. התכלית המרכזית של חילוט היא שלילת פירות העבריינות מידיו של העבריין, כך שיתרון הכלכלי שנוצר לו מביצוע אותן עבירות ימחק.
פסיקת בתי המשפט
קיימת הלכה מחייבת בענייננו וזו נקבעה בעניין דמארי (דנ”א 2308/15) ולפיה השבת כספים על ידי עבריינים מהווה שימוש בהכנסה שהפיקו ואין בשימוש זה כדי לאיין או לאפס את עצם צמיחת ההכנסה. ולכן בעניינו נוצרה למערער הכנסה מעריכת ההימורים והמשחקים האסורים והכנסה זו לא “התאיינה” כתוצאה מצו החילוט.
בעקבות הלכה זו פסק השופט, כי מס עלול להיות מוטל על התעשרות שלא נשארה בידיו של המערער, והקופה הציבורית תכניס לכיסה גם את כספי החילוט וגם את המס. משכך, גם אם נכיר בכספים כהכנסה, ראוי שיבוא השיקול הנ”ל לידי ביטוי במסגרת האיזון העדין שעליו לערוך בנושא התרת ההוצאה.
עוד נבחן, האם שיקולי “תקנת הציבור” מונעים את התרת ההוצאות, האם התרת הוצאה בשל חילוט תרוקן מתוכן את הסקציה אליה התכוון המחוקק ותגביל את אמצעי המלחמה הציבורית בפשיעה. נקבע כי שיקולי מדיניות אינם מחייבים שלילת הוצאות החילוט, חילוט הוא אינו קנס אלא מטרתו היא איון ההנאה הכלכלית שצמחה כתוצאה מפעילות עבריינית.
אם לא ניתן לקבוע, בשל הלכת דמארי, כי ההכנסה לא נוצרה, יש להתיר לפחות ניכוי הוצאה. אחרת, תיווצר גביה ביתר של מיסים ועיוות כלכלי מובהק, ופגיעה מיותרת ולא מידתית באזרח. נקבע, כי יש להתיר למערער הוצאה בגובה החילוט, ברגע שחולטו הכספים מידי המערער נשללה כדאיות העבריינות. מרגע שההון לא בידיו של המערער אין הצדקה למסות את ההון כאלו נותר בידיו.
לגבי שאלת העיתוי, שנות המס בערעור הן 2010-2015 ואילו גזר הדין, ובו אישור ביהמ”ש להסדר החילוט ניתן ב-2017. השופט קבע, כי לעניין התרת ההוצאות יש ללכת לפי השנה בה ניתן גזר הדין, אפילו שרובו של הכסף לא היה בידיו של המערער עוד משנת 2013 (חולט כבר אז).
הלכה למעשה הותרה הכרה בכספים שחולטו כהוצאה עסקית
למערער תיווצר הוצאה עסקית בסך 5,000,000₪ לשנת המס 2017. אם לא יוכל המערער לנכות את מלוא ההוצאה בשנת 2017, ייווצר בידיו הפסד עסקי שניתן לקיזוז משנת המס 2018 ואילך.
מכוח סמכותו של השופט – לפי סעיף 156 לפקודת מס הכנסה סייג את החלטתו וקבע, שההוצאה או ההפסד לא ישמשו להפחתת הכנסה אחרת שאף היא הושגה מעבירה, כדי למנוע “חיסוי מס” לפעילות עבריינית עתידית.
עורך דין מיסים וצווארון לבן המייצג בתיק הלבנת הון
משרד רן – תירוש ושות׳ מתמחה שנים רבות בייצוג חשודים ונאשמים עבירות צווארון לבן ועבירות כלכליות, הלבנת הון ומיסים, החל משלב החקירה וכלה בניהול הליכים משפטיים – פליליים ואזרחיים אשר לרוב מתנהלים במקביל כשמדובר בעבירות כלכליות, הלבנת הון ומיסים, בכלל זה בהליכי חילוט מורכבים.
מניסיוננו, חשוב מאוד לפנות ולקבל ייעוץ משפטי מעורך דין מיסים וצווארון לבן בעל ניסיון ומומחיות בייצוג בעבירות צווארון לבן, מיסים, הלבנת הון ופשיעה כלכלית אשר יבחן את מלוא החשיפה במגוון תחומים – אזרחי, מנהלי ופלילי.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים