פסיקת בית המשפט – הכרה בחשבוניות מס פיקטיביות
תוכן העניינים
תקינות חשבוניות מס וניכוי תשומות (הוצאות)
תקינותן של חשבוניות מס שהוצאו ונטען על ידי מנהל מע״מ כי הן פיקטיביות וניכוי תשומות (הוצאות) על בסיסן של אותן חשבוניות מס, נידונו לאחרונה בבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו בעניין חברה העוסקת במתן שירותי בנייה.
הרקע למקרה – במהלך השנים 2015-2017 ניכתה חברה מס תשומות מחשבוניות מס שהנפיקו לה עוסקים שונים וזאת, לאחר שחלק ניכר מחשבוניות המס הוזכרו בהליכים משפטיים ונקבע באותם הליכים משפטיים, כי מדובר בחשבוניות פיקטיביות.
החברה טענה בבית המשפט, כי לא נפל כל פגם בחשבוניות שהוצאו לה, ואף חל בעניין חשבוניות אלה החריג הסובייקטיבי.
לפיכך הוגש ערעור על ידן להכיר בחשבוניות אלה .
במאמר זה יפרט עורך דין אלעד רן, שותף מייסד במשרד עורכי דין רן-תירוש ושות׳, בעל ניסיון משפטי רב והצלחות בייצוג בסוגיות מס מורכבות, חשבוניות פיקטיביות והליכי הערעור אזרחי בתיקי מע”מ ובתיקי חשבוניות פיקטיביות.
מהי חשבונית פיקטיבית ?
המונח חשבונית פיקטיבית מתייחס לחשבונית מס שהוצאה שלא כדין, בגין שירות או מכירה שנעשו למראית עין. מכירה או קניה של חשבוניות ודיווח עליהן כתשומה משמעותן הקטנת סכום המס – סכום המע״מ שעל העוסק לשלם, כמו כן הקטנת התשלומים למס הכנסה ולמוסד לביטוח לאומי, שכן פירושה הגדלת ההוצאות הרשומות והקטנת ההכנסה החייבת במס במרמה, באופן שאינו אמיתי ואינו משקף כל עסקה.
טענות החברה מדוע יש להכיר בחשבוניות בעניינה
לטענת החברה, קיבלה שירות מהספקים – מנפיקי החשבוניות, שולמה מלוא התמורה בגין החשבוניות, והחברה לא לקחה כל חלק בניסיון להונות את רשויות המס.
מהבחינה האובייקטיבית לא ניתן למצוא כל פגם בהתקשרות מול קבלני המשנה – שכן, חשבוניות המס הוצאו כדין, ומילאו הן את הדרישות הצורניות והן המהותיות – החשבוניות משקפות עיסקה אמיתית בין הצדדים הנכונים לעסקה. בנוסף, לא התרשלו בקבלת החשבוניות, וננקטו כל האמצעים הסבירים כדי לוודא, כי החשבוניות הוצאו כדין – לפיכך, ניתן להחיל עליהן גם את החריג הסובייקטיבי.
טענות החברה לגבי התנהלות בהתאם לדין מול נותני השירות להן שילמה
- סיפקה פועלים ובעלי מקצוע על פי דרישת המערערות לצורך ביצוען של עבודות בנייה.
- טרם תחילת העבודה דרשו לקבל את כל המסמכים הנחוצים לשם ההתקשרות עימן.
- לא הייתה כל אפשרות לדעת כי קיים קשר להפצת חשבוניות פיקטיביות, ולא היה להן יד ורגל בדבר.
- המערערות קיבלו שירותים וכראיה לכך עומדים וקיימים המבנים שנבנו בידי החברה יחד עם החברה נותנת החשבוניות.
- למערערות אין דרך לדעת על צורת ההעסקה של עובדיה של ספקית השירות או על שלמות ותקינות דיווחיה לרשויות.
- לאור האמור, לא נפל כל פגם בהתנהלות החברה.
- מבלי לגרוע מהאמור, לא היה בידי החברה לבחון ולהסתמך על כתב האישום או הכרעת הדין, מקום בו החברה אינה צד להליך המשפטי, ללא בירור עובדתי נוסף כלשהו מצד מנהל מע”מ.
- בחשבוניות מצוין שמדובר בשירות של ביצוע עבודות בנייה, שכן ההתקשרות היא להעסקת פועלים בעלי מקצוע (שירותי כוח אדם) שהם בתחום הבנייה, על כן יש התאמה בין השירות שסופק בפועל לבין השירות המופיע בחשבוניות.
- אין פגם בהסכמים שנחתמו מול החברות השונות. נטען, כי מדובר בהסכמי מסגרת בפרויקטים של תמ”א 38 ,בהם לא ניתן לדעת מהו היקף העבודה בפועל אלא לאחר שהעבודה מתבצעת, ועל כן ההסכמים נוסחו באופן כולל ולא פרטני.
טענות מע”מ לגבי התנהלות לא תקינה של החברה ואי הכרה בתשומות
לטענת מנהל מע”מ –
- מסמכים הנחזים להיות חשבוניות מס אינם מהווים “חשבוניות מס שהוצאו כדין”, כהוראת סעיף 38 לחוק.
- חשבוניות המס אינן מייצגות את השירותים שניתנו בפועל.
- חשבוניות המס אינן מייצגות את הזהות האמיתית של הצדדים לעסקה.
- חשבוניות המס הוצאו על ידי מי שאינו מורשה לכך ושאינו יכול לספק בפועל שירותים מהסוג הנטען.
- חשבוניות המס אינן מפורטות דיין.
פועל יוצא מן האמור הוא, כי המערערות לא זכאיות לנכות את מס התשומות הכלול בחשבוניות המס.
נטל השכנוע וחובת ההוכחה בערעור מע”מ
על פי הפסיקה, נטל השכנוע בענייננו מוטל על העוסק.
עצם הרשעת נותני השירותים בבית המשפט בהליכים אחרים מחייבת את החברה לשכנע את בית המשפט של ערעור, כי בבסיס החשבוניות הנדונות עומדות עסקאות אמיתיות.
אמנם, פסק הדין שניתן על בסיס כתב האישום, כמו גם הכרעת הדין, אינם מהווים ראיה לכאורה לחובת המערערות, ואולם, הם מהווים ראיה לעצם קיומם.
לטענת מנהל מע”מ – קיומה של הרשעה בהוצאת חשבוניות פיקטיביות, יש בה כדי להכביד את נטל השכנוע שמוטל על המערערות.
סעיף 38 לחוק מע”מ
סעיף 38 לחוק מע”מ קובע כי על מנת כדי שניתן יהא לנכות מס תשומות – על החשבונית לצאת כדין.
“עוסק זכאי לנכות מהמס שהוא חייב בו את מס התשומות הכלול בחשבונית מס שהוצאה לו כדין”.
תנאי לניכוי מס תשומות הוא, כי חשבונית המס תצא על ידי מי שזכאי להוציאה וכי כל הפרטים בה יהיו נכונים לעניין טיב השירות, הסכומים וזהות הצדדים לעסקה. כלומר, על החשבונית לשקף עסקה אמיתית בין הצדדים הנכונים לעסקה ויש להוציאה בידי מי שרשאי לכך.
המבחן לכך הוא מבחן אובייקטיבי.
החריג לכלל זה הידוע כ- “חריג סובייקטיבי“, אשר נקבע בפסיקת בית המשפט בענין מ.א.ל.ר.ז שיווק מתכות בע”מ נ’ מנהל מכס ומע”מ – שם נקבע, כי גם חשבונית אשר אינה משקפת את הצדדים הנכונים לעסקה ואף אם החשבונית הוצאה שלא כדין בידי מי שאינו רשאי להוציאה, עוסק רשאי לנכות את מס התשומות שבה, אם החשבונית משקפת עסקה אמיתית ואם העוסק נקט את כל האמצעים הסבירים כדי לוודא כי החשבונית הוצאה כדין בידי מי שזכאי לכך.
הנטל על הנישום להוכיח הן את הוצאת החשבוניות כדין והן את התקיימות החריג הסובייקטיבי.
החלטת בית המשפט המחוזי לענין החשבוניות והכרה בתשומות
מנהל מע”מ אישר, כי בנוגע לחלק מהחשבוניות השומה שהוציא התבססה על כתב האישום והכרעת הדין בלבד, מבלי שבחן את חומר הראיות שהיווה בסיס לכתב האישום והכרעת הדין. בית המשפט קבע, כי בעשותו כן, הסתמך מנהל מע”מ על מסקנתם של גורמים אחרים, שהתקבלה בנוגע לבעלי דין אחרים, מבלי לבחון ולחקור בעצמו את המסד הראייתי. כמו כן, המנהל לא גבה הודעות ממוציאי החשבוניות ולא שמע את גרסתם.
בית המשפט המחוזי קבע, כי מנהל מע״מ נדרש להפעיל שיקול דעת עצמאי בהסתמך על החומרים וההודעות עצמן, ולא להסתמך על מסקנות של גורמי אכיפה אחרים. כשמוטל על הכף עניין כה מהותי עליו לבחון ברצינות ובדקדקנות את חומר הראיות הרלוונטי, ורק לאחר מכן להחליט על הוצאת השומה.
בית המשפט מקבל את ערעור החברה בנוגע לחלק מהחשבוניות, אך זאת לא משום שראיות החברה הן חזקות אלא משום שמנהל מע”מ פעל באופן שאינו סביר וראיותיו חלשות.
חשבוניות פיקטיביות – המצב בישראל
תופעת החשבוניות הפיקטיביות, השימוש והסחר בחשבוניות פיקטיביות בישראל גורמים לאוצר המדינה נזק של מיליארדי ש”ח בשנה. על מנת להתמודד עם תופעה זו ובניסיון להגביר את האכיפה את ולהגביל את מימדי התופעה, בשנת 2010 הקימה רשות המסים בישראל מאגר חשבוניות מס המתבסס על דיווחים חודשיים שמגישים עוסקים, באופן מקוון. מערכת הדיווח המפורט מגדילה במידה ניכרת את הכנסות המדינה ממסים, משום שהיא מגבירה את הסיכוי לגלות טעויות בדיווחי העוסקים, מאתרת חשבוניות פיקטיביות, יוצרת הרתעה משימוש בחשבוניות פיקטיביות, אך כיום ברור כי הרתעה זו אינה מספיקה וכי האיתור של החשבוניות הפיקטיביות, לרוב קורה בשלב מאוחר, כשהעבריין מספיק לבצע היקפי מרמה במיליונים וגורם נזקים אדירים הן לקופת המדינה והן לבעלי עסקים.
עורך דין חשבוניות פיקטיביות
שימוש או הפצת חשבוניות פיקטיביות הן עבירות פליליות חמורות בעלות אופי כלכלי. אם זומנת ל- חקירה במע״מ בחשד לשימוש בחשבוניות פיקטיביות והטיחו בך, כי אתה חשוד בעבירת מס של הפצת חשבוניות פיקטיביות או קיזוז תשומות בעסק מחשבוניות פיקטיביות, אם הוטל עליך כפל מס (סעיף 50 לחוק מע״מ), עלייך לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין מיסים המתמחה בעבירות מס ועבירות מע״מ.
עורך דין מיסים יפעל לספק ייעוץ וליווי משפטי ובניית אסטרטגיה משפטית כך שתקבל את כל הזכויות המגיעות לך במהלך החקירה וכן את ההגנה המשפטית המקסימלית. מחלקת המיסים בשילוב עורכי דין צווארון לבן במחלקה הפלילית במשרד עורכי דין רן – תירוש ושות׳ מספקות ייעוץ משפטי מקיף בתיקים אלה; עורכי הדין במחלקת המיסים, יסייעו לך לקבל תמונה מדויקת על מצבך המשפטי – במישור הפלילי והאזרחי – תוך היכרות מעמיקה עם ההלכה הדין, הן החקיקה הענפה בתחומי המס והן ההלכה הפסוקה בשילוב החוקים וההנחיות המתעדכנים, מעת לעת.
מחלקת מיסים בתיקי חשבוניות פקטיביות – הליכים אזרחיים ופליליים
בשנים האחרונות, משרדנו מדורג בקביעות על ידי חברות דירוג בינלאומיות BDI ו- דן אנד ברדסטריט. משרדנו נבחר כאחד ממשרדי הבוטיק בתחום המיסים המובילים בישראל, מבין פירמות עורכי הדין.
המשרד מטפל בתיקי חשבוניות פיקטיביות רחבי היקף, ואף זכה להישגים משמעותיים והצלחות בתיקי חשבוניות פיקטיביות גדולים ומורכבים – עורכי הדין ניהלו הליכים אזרחיים במקביל להליכים הפליליים ופעלו להפחתה משמעותית של סכומי המס ללקוחות המשרד.
עורכי הדין במחלקת המיסים במשרדנו, יוצאי פרקליטות המדינה ורשות המסים, בעלי ותק וניסיון משפטי רב בייעוץ ללקוחות בתיקי חשבוניות פיקטיביות, ניהול הליכי ביקורת, חקירה ושימוע פלילי וכן ניהול הליכים משפטיים בבית המשפט בתיקי חשבוניות פיקטיביות.
אנו זמינים ליתן לך את הכלים להתמודד עם הליכים משפטיים מול רשויות המס בחשד לחשבוניות פיקטיביות, ומשרדנו מספק הגנה משפטי מקיפה למנוע מצב בו תועמד לדין פלילי או תידרש לשלם סכומי כסף גבוהים.
ליצירת קשר ושיחה ראשונית עם שותף במחלקת המס או לתיאום פגישה, ניתן לפנות בטלפון 03-7773333.
במקרים דחופים אנו זמינים עבורכם 24/7, השאירו הודעה או התקשרו ונשוב בהקדם.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים