מיסוי מטבעות וירטואליים | מיסוי מטבעות דיגיטליים וקריפטו
תוכן העניינים
מיסוי מטבעות וירטואליים | מיסוי מטבעות דיגיטליים | מיסוי קריפטו.
כשדנים במיסוי מטבעות דיגיטליים וקריפטו יש להבין תחילה מהם מטבעות דיגיטליים – מטבעות דיגיטליים הוכרו כמטבעות ״כשרים״ על ידי רשויות המדינה. מדובר בנכס פיננסי המוכר כמטבע דיגיטלי ואולם המס עליו שונה מהמס המוטל על סוחרים במטבע זר דוגמת דולר או יורו לדוגמה.
במאמר זה נרחיב על תחום המטבעות הדיגיטליים אשר מרכז סביבו סכומי כסף אסטרונומיים של מילארדי שקלים בשנה, במסחר בהם ועל מיסוי המטבעות הדיגיטליים כמו גם על אמצעי האכיפה ואופן אכיפת הרשויות כנגד מחזיקי המטבעות אשר מבצעים עבירות וכן נפרט על הרחבת הפיקוח אחר סוחרי המטבעות והשווקים בהם נעשה המסחר. התפתחות תעשיית הקריפטו מתחדשת ומתעדכנת חדשות לבקרים וגוררת, שאלות וסוגיות מס מעניינות, אשר על חלקן נעמוד במסגרת מאמר זה.
מהו מטבע דיגיטלי | מהו מטבע וירטואלי ?
שמות כגון ביטקויין, איתריום, ריפל ומטבעות קריפטוגרפיים דיגיטליים אחרים הפכו מושגים מוכרים בשוק המסחר ובשוק ההון, כמו גם בגופים ציבוריים ממשלתיים דוגמת רשות המסים. זאת, בשל העניין הרב אשר הם מרכזים סביבם, מסחר רציף, ושווי גבוה. מטבעות אלה, אשר היוו בעבר נחלתם של עבריינים וארגוני פשיעה, מבצעי עבירות אשר התשתמשו בביטקויין ובמטבעות דיגיטליים למסחר של סחורה לא חוקית לדוגמה, בשל הקושי לאתר את זהות מחזיקיהם, הפכו כיום למטבעות מקובלים בשוק אשר משמשים כתחליף ראוי וחוקי לכספי מזומן, גופי השקעות ומוסדות פיננסיים סוחרים במטבעות אלה כנכס הון חוקי וכשר.
עלייתו של הביטקוין (Bitcoin) מאז תחילת הפצתו בשנת 2009 ועלייתו המטאורית כמטבע נפוץ שמדי שנה מתגבר השימוש בו, בישראל ובעולם, עד כדי מסחר במטבע בבורסות בעולם והכנסתו כמטבע לגיטימי לעולם המסחר, חידד את רצונם של רשויות האכיפה ובהן רשות המסים לבחינה מעמיקה של נושא המטבעות הדיגיטליים, דוגמת הביטקויין, לרבות השפעותיו האפשריות על הציבור בכלל והמסחר בשוק ההון ואף על ציבור המשקיעים בפרט, נבחנו אפשרויות למיסוי המטבע, והכל כשמנגד עומד חשש של ממש משימוש במטבע הדיגיטלי כאמצעי של ארגוני פשיעה, בישראל ובעולם, להלבין הון באמצעות מטבע זה.
קטגוריות של מטבעות דיגיטליים | מטבעות וירטואליים
- רשת סגורה: המטבעות נצברים באותה רשת בה נעשה בהם שימוש. אין אפשרות להמירם למטבעות מוכרים כגון יורו או דולר.
- זרימה חד-כיוונית: ניתן להמיר מטבע מדינתי במטבע וירטואלי מסוג זה, אבל לא ניתן להמיר חזרה את המטבע הדיגיטלי לכסף.
- זרימה דו-כיוונית: ניתן להמיר, ללא הגבלה, מטבעות וירטואליים למדינתיים ושוב להמיר מטבע מדיני (יורו או דולר לדוג׳) למטבע קריפטוגרפי.
המטבעות מהסוג השלישי לעיל אשר מאפשרים המרה בלתי מוגבלת נהוג לכנותם בשם הנפוץ “מטבעות דיגיטליים” או ״מטבעות קריפטוגרפיים״.
יחידת יהלום ברשות המסים
יחידת יהלום היא יחידת אכיפה מובחרת אשר הוקמה ברשות המיסים בשנת 2010 ושייכת ליחידת החקירות ברשות המסים. מטרתה טיפול בעבירות מס ועבירות הלבנת הון אל מול הפשיעה החמורה וכן טיפול בתיקי פשיעה כלכלית בהיקפים כספיים גבוהים, בהם נדרשת התערבות של רשות המסים עת מתגלות, בין היתר, גם עבירות מס ומסייעת לרשויות אכיפה נוספות בחקירת נישומים וכן ארגוני פשיעה. מספר החוקרים ביחידת יהלום הוא כ- 35 חוקרים אשר הינם בעלי ידע משפטי, חשבונאי וכלכלי, חלקם עורכי דין ורואי חשבון אשר בקיאים במטריה המשפטית בתחומים טכנולוגיים מתקדמים ובעבירות מס מורכבות.
יחידת יהלום מתערבת כאשר היקפי העלמות המס גבוהים, כאשר עולה חשד לעבירות מס מטריאליות הכוללות מרמה וכוונה להעלים מס, חשבוניות פיקטיביות, הלבנת הון, מטבעות דיגיטליים בסכומי עתק וכו׳. עבריינים מתחום הטכנולוגיה מקשים על רשויות האכיפה וכאשר עולה חשד, כי מדובר במעשי מרמה, עבירות פליליות ועבירות מס והלבנת הון מתוחכמות, תוך שימוש באמצעים טכנולוגיים מתקדמים, עבירות כלכליות אשר דורשות הבנה וידע מתקדם, נדרשת התערבותה של יחידת יהלום – חקירות אשר נמצאת בחוד החנית מבחינה טכנולוגית ומונחים כגון מטבעות קריפטוגרפיים והליכי חקירה בתחום זה אינם זרים להם.
יחידת יהלום משתפת פעולה עם יחידות אכיפה אחרות, בכלל זה משטרת ישראל, הרשות לאיסור הלבנת הון וגופי אכיפה נוספים ומתמקדת בטיפול בתיקי פשיעה מורכבים בעלי אוריינטציה פיסקלית. יחידת יהלום היא יחידה שמשמשת כגוף נוסף שמגויס לטפל בתופעת העבירות הכלכליות, שמסייע למשטרה ולשאר הגופים, לרבות הרשות לאיסור הלבנת הון, לאיתורם והפללתם של עברייני המס ולהביאם לדין לרבות לחימה בתופעת ההון השחור.
אכיפה פלילית והליכי מעצר בתחום הקריפטו ומטבעות וירטואליים
בשנים האחרונות אנו עדים לשימוש בהליכי מעצר המתנהלים כנגד חשודים בבתי המשפט השונים. לרוב, יחידות האכיפה ובהם יחידת יהלום מנהלים חקירה סמויה המעלה כי חשודים ביצעו עסקאות רבות מאוד של קנייה ומכירת נכסים וירטואליים שונים, ללא דיווח כלשהו על הרווחים לרשות המיסים. בחקירות הסמויות נמצאו עסקאות רבות של המרת מטבעות וירטואליים, מטבעות דיגיטליים דוגמת ביטקוין, איתריום ומטבעות נוספים, בהיקפים גבוהים, וכן אותרו כתובות של ארנקים דיגיטליים המשויכים לחשודים אשר השימוש בהן נועד, על פי החשד, לטשטש את זהותו של החשוד כבעלים של הכספים.
חקירה ואכיפה בתחום המטבעות הדיגיטליים
בתקופה האחרונה, אנו עדים למאמץ רב יותר של רשויות האכיפה לחקור את תחום המטבעות הדיגיטליים לאור שוויים הגבוה של מטבעות מסויימים והיקף ביצוע העבירות אשר פוגע בקופת המדינה – החשד נובע לא פעם ממכירת מטבעות וירטואליים בהיקף כספי רב, ללא דיווח לרשויות המס. רשויות החקירה מנהלות חקירות גלויות וסמויות, תוך שימוש באמצעים דיגיטליים וטכנולוגיים מתקדמים, בהן משתתפת בין היתר יחידת יהלום, במהלכן מאותרות התכתבויות הנוגעות לעסקאות רבות של המרת מטבעות וירטואליים (ביטקוין, את’ריום וכו׳), כאשר לרוב מדובר בעבירות פליליות בהן אי דווח על פי פקודת מס הכנסה.
במסגרת חקירות אלה מאתרים לרוב ארנקים דיגיטליים נוספים השייכים לחשוד או חשודים שנועדו לטשטש את זהותו כבעלים של בעל הכספים ולהסתיר מקורות ההכנסה ובכך בעצם להעלים הכנסות ואף להלבין הון וכשמדובר בכך, הסכנה אף רבה יותר שכן עבירות הלבנת ההון מאפשרות לרשויות המדינה והאכיפה שימוש באמצעים דרקוניים של חילוט ותפיסת נכסים, כספים ורכוש אשר עלולים למוטט כל המשך פעילות כלכלית של אדם, גוף או חברה.
משרד עורכי דין בתחום המסים
משרדנו מוכר וידוע בישראל כמשרד עורכי דין מוביל בתחום עבירות צווארון לבן, עבירות מיסים ועבירות כלכליות – עבירות ניירות ערך, עבירות הגבלים עסקיים, עבירות הלבנת הון וכו׳. חשודים ונאשמים מלווים בקפדנות על ידי משרדנו בהליכים משפטיים בבתי המשפט ברחבי הארץ. עורכי הדין מיסים וצווארון לבן במשרדנו יוצאי רשויות המדינה השונות, רשות המסים, פרקליטות, פירמות רואי חשבון בינלאומיות וכו׳.
משרדנו מייצג בתיקי דגל מתוקשרים בתחומי הצווארון הלבן והמיסים, בין היתר, בתיק ״4000״ הידוע, תיקים שזכו לסיקור תקשורתי נרחב ולקוחות משרדנו שנחקרו ברשויות האכיפה המקצועיות ביותר בישראל זכו לליווי מוקפד של משרדנו.
לקריאה נוספת על משרדנו באתר B.D.I שדירג משרדי עורכי דין מובילים בישראל – לחצו כאן!
דגלים אדומים בחשד לביצוע עבירות במטבעות וירטואליים
הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור במשרד המשפטים פרסמה לא מכבר מסמך תחת הכותרת ‘דגלים אדומים’ בתחום הנכסים הווירטואליים, אשר מטרתו לסייע לגופים פיננסיים לענות על השאלה מתי השימוש במטבעות וירטואליים עלול לעורר חשד שמדובר בפעילות פלילית או בניגוד לחוק, וכיצד להבחין בינה לבין פעילות לגיטימית במטבעות דיגיטליים.
מהם אותם ‘דגלים אדומים’ או נורות אזהרה ?
- שימוש בתוכנות אשר לא מאפשרות זיהוי המשתמש.
- שימוש בדאקרנט – Darknet לצורך העברת נכסים וירטואליים.
- כתובת IP מוסתרות או קשורות לשימוש בתוכנות מגבילות זיהוי.
- התנהלות המעלה חשד שמקבל השירות מנסה להסתיר את זהותו או מיקומו או לעקוף מנגנוני בקרה.
- פעילות שמטרתה לעקוף את חובת הזיהוי או חובת הדיווח.
- רכישת נכסים וירטואליים, בסכומים גבוהים, בכרטיסי חיוב נטענים (Pre-Paid) או במזומן.
- רכישת נכסים וירטואליים בסכומים גבוהים בין אנשים פרטיים במחשכים, שלא באמצעות נש״פ (נותן שירותים פיננסי) מפוקח.
- המרה או עברה של נכסים וירטואליים מאדם אחד למשנהו, מבלי שיש ברקע כל תימוכין עסקי או ללא כל הסבר סביר.
אם מתקיים אחד או יותר מאותם סימנים המעלים חשש או דגל אדום כמפורט לעיל, מתקיים או חשד המעלה חשש שפעילות או שירות מסוים מציב את נותן השירותים בסיכון לביצוע או סיוע לעבירה של הלבנת הון ומימון טרור. אם אכן התשובה לאותו דגל אדום היא חיובית נדרש דיווח לרשות. כאשר במסגרת הבדיקה עולה חשד לעבירה לפי חוק המאבק בטרור, יש לפנות ולקבל הנחיות גם מהמשטרה. הבנקים מעבירים לא פעם לבחינת גורמי האכיפה פעולות המעלות חשד לביצוע עבירות מסוג זה.
הכנסות ריבית על מטבעות קריפטוגרפיים
קיימים מצבים בהם לקוחות מעבירים מטבעות קריפטוגרפיים לטובת פלטפורמה אשר מעניקה הלוואות ובתמורה משלמת אותה פלטפורמה לאותו ״מלווה״, בעלי המטבעות – ריבית.
נצברת למעביר המטבעות הכנסה מריבית. עולות שאלות בדבר מיסוי הכנסה זו וקיים פער משמעותי באחוזי המס ככל שמדובר בריבית על נכס שאינו צמוד למדד – מס נמוך יותר של 15% ואולם, רשויות המס יכולות לדרוש מיסוי גבוה יותר של 25%.
מומלץ לפנות לעורך דין מיסים אשר יבחן את הסוגיה הספציפית ויספק מענה לשאלות משפטיות הנוגעות למיסוי מטבעות קריפטוגרפיים, ילווה את ההליכים אל מול רשויות המס על מנת לספק וודאות משפטית ללקוח והקטנת חשיפת המס בעניינו.
אירועי מס שונים הקשורים במטבעות דיגיטליים
Stacking
מודל Stacking מאפשר למחזיק המטבע הדיגיטלי להרוויח מבלי להיפרד מהמטבע הדיגיטלי שלו – ב- Stacking המטבעות מתווספים ללא קשר לרווח.
עולה השאלה האם האירוע האמור מהווה הכנסה בעת קבלת המטבעות – התשואה על ההון, בדומה לדיבידנד או ריבית או שמא מדובר בהכנסה נדחית למועד המכירה של המטבעות.
Airdrop
בעולם הקריפטו המשמעות היא שפרויקט בלוקציין מחלק טוקנים או מטבעות בחינם לקהילה שלו, על מנת לקחת חלק ב- AirDrop יש לעמוד ברוב המקרים בתנאי בסיסי יחיד – אחזקת המטבעות הרלוונטים של הבלוקצ’יין שעל גביו מבצעים את הAirDrop.
מבחינה מיסויית מקבל המטבע יטען כי מדובר במתנה, אירוע שאיננו חייב במס. מנגד, רשויות המס עשויים לטעון, כי מדובר בהתעשרות והכנסה חייבת במיוחד למי שעוסק במטבעות דיגיטליים במסגרת עסקית.
משרד עורכי דין מיסים וצווארון לבן
אם זומנתם לעדות או חקירה באזהרה בעניין מטבעות דיגיטליים, אם החל בעניינכם הליך ביקורת אזרחי ברשויות המס, נדרשתם להגיש דו״ח או להגיש הצהרת הון, או קבלתם פניה מרשות שלטונית ואתם מחזיקים במטבעות דיגיטליים, המלצתנו החד משמעית היא לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין מיסים בעל ידע ומומחיות משפטית בייצוג וליווי בתיקי מטבעות קריפטוגרפיים. עורך דין בעל ניסיון משפטי אשר יקפיד להילחם על כספכם וזכויותיכם המשפטיות אל מול רשויות המס ורשויות אכיפה אחרות (רשות איסור הלבנת הון וכו׳).
רן-תירוש ושות׳ עורכי דין צווארון לבן
מדריכי דירוג Dun & Bradstreet וכן B.D.I, דירגו את משרדנו כמשרד עורכי דין מוביל בתחום הצווארון הלבן והמיסים. משרדנו בעל ניסיון וידע בייצוג בעבירות כלכליות, בסוגיות קריפטו ובמטבעות דיגיטליים וליווה משקיעים פרטיים וחברות בהליכים משפטיים מורכבים מול הרשויות השלטוניות תוך הבנת החשיפה המשפטית הקיימת בתחום זה – פלילית, מנהלית ואזרחית.
פנו למשרדנו בו עורכי דין מסים / צווארון לבן אשר בקיאים בייצוג משפטי בעבירות מסוג זה, בעלי ידע ונסיון משפטי בתיקים כלכליים מורכבים והגנו על זכויותיכם.
אנו מקפידים על דיסקרטיות מירבית! ייעוץ משפטי במשרדנו חוסה תחת חיסיון עורך דין-לקוח !
ניתן לפנות למשרדנו בכל עת, במספר: 03-7773333 או להשאיר פניה באתר ועורך דין במשרדנו ישוב אליכם בהקדם האפשרי.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים