דרישת ידיעות ומסמכים – רשות ניירות ערך | פיקוח על גופים לא מפוקחים
תוכן העניינים
דרישת ידיעות ומסמכים – פיקוח רשות ניירות ערך על גופים לא מפוקחים
בתקופה האחרונה אנו עדים להגברת הפיקוח של רשות ניירות ערך על גופים לא מפוקחים.
חשוב לדעת – גם בעניינם של גופים שאינם מפוקחים, פועלת רשות ניירות ערך בהליכי בדיקה ואכיפה. במסגרת הליכים אלה פונה הרשות לניירות ערך לאותם גופים שאינם מפוקחים, על מנת לוודא שפעילותם אינה חייבת לדוגמה תשקיף או רישיון וכי פעילותם היא בהתאם להוראות הדין ואינה פוגעת במשקיעים, בפעילות התקינה בשוק ההון וכו׳.
כך, במסגרת מגוון הכלים שבידי הרשות לניירות ערך פונה רשות ניירות ערך במכתב לאדם או גוף בעניינו מנהלת רשות ניירות ערך הליך בדיקה או חקירה (אף יכול וקדמה לפניה חקירה סמויה של רשות ניירות ערך) ודורשת מענה בכתב לשאלות שהופנו על ידי הרשות. תשובות אשר ימסור אותו אדם או גוף יש בהם להכריע בדבר המשך ההליכים מול הרשות לניירות ערך – סיומם או העמקת הבדיקה ואף התחלת חקירה, קשור בהתנהלות זו. לא פעם, דרישת הרשות למענה בכתב תעשה לאחר שבידי הרשות לניירות ערך מידע מקדים על החברה ויש ליתן על כך את הדעת.
לשם מענה בהתאם לדין, מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין ניירות ערך אשר ילווה את ההליך מתחילתו. עורך דין המתמחה בניירות ערך ייעץ וילווה את האדם או הגוף בהליכים מול הרשות לניירות ערך. חשוב לדעת – ללקוח קיים חיסיון משפטי מלא בייעוץ עם עורך דינו (בשונה מאנשי מקצוע אחרים אשר עלולים אף הם להידרש למענה או להיקרא גם הם להליך הבדיקה או החקירה) וידע משפטי אשר יאפשר מחד הגנה על זכויות האדם או הגוף ומנהליו במסגרת הליכים אלה וכן הבנה וניהול ההליך תוך מתן הגנה וליווי משפטי מהרגע הראשון.
מיהו גוף שאינו מפוקח על ידי רשות ניירות ערך ?
ככלל, כל מיזם או פעילות בשוק אשר גייסה כסף מהציבור הרחב באמצעות הצעה או מכירה של עד מספר של 35 ניצעים (אנשים) ייחשב גוף שאינו מפוקח (מעל ל- 35, קיימת לדוגמה חובת תשקיף). לפיכך, הרשות לניירות ערך מפקחת ובודקת כל העת מיזמים או פעילויות, גופים או אנשים, המציעים או מספקים שירותים בתחום שוק ההון וההשקעות הפיננסיות, למשל חברות נדל״ן המציעות מיזמים או פרויקטים להשקעה בחו״ל באמצעות השקעה כספית, פרויקטים העוסקים בהשקעה במניות, וכו׳.
ככל שחברות אלה מציעות או מוכרות מניות מעבר למגבלה בחוק, פעילותם מחייבת רישיון – כך לדוגמה לפי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ”ה-1995.
כיצד מפקחת ופועלת רשות ניירות ערך ?
כאמור, במאמרים קודמים שבנו והסברנו על מחלקות האכיפה ברשות ניירות ערך. יחידת המודיעין והחקירות ברשות לניירות ערך היא נפרדת ובעלת יכולות גבוהות, כוח אדם איכותי, מדובר מנסיוננו באחד מגופי החקירה היחידים במדינת ישראל שלרשותם עומדים משאבים, מימון, מערכי מודיעין ופיקוח וכחלק מתפקידם – בדיקה ואיתור הפרות של הוראות הדין בעניין עבירות הקשורות בשוק ההון וניירות ערך – תרמיות, אי פרסום תשקיף במקום שנדרש לכך, פעילות ללא רשיון וכו׳.
אחד המקומות המרכזיים מהם שואבת רשות ניירות ערך מידע או מבצעת הליכי בדיקה ואכיפה כנגד חברות בתחומים אלה הוא באמצעות פרסומים. מדובר גם בפרסומים של החברות עצמן ברחבי האינטרנט, פניות של משקיעים וכו׳.
חוק ניירות ערך מסמיך את חוקרי רשות ניירות ערך לחקור ולדרוש מכל אדם, חברה או גוף, למסור מסמכים וידיעות בהליך בדיקה שמנהלת הרשות לניירות ערך מול אותו אדם או גוף וכן, בהליך חקירה בחשד לביצוע עבירות ניירות ערך ואף בחשד לביצוע עבירות פליליות נלוות לעבירות ניירות ערך כגון שיבוש הליכי חקירה, הדחת עד, השמדת ראיות ועוד.
מדובר בכלי מרכזי, אשר הרשות לניירות ערך עושה בו שימוש תדיר במסגרת פעילותה לפיקוח ואכיפה. סמכות זו תקפה גם במקרה של גופים שאינם מפוקחים. הרשות נוהגת להשתמש בסמכותה באופן תדיר, ונוהגת לבקש נתונים על פעילות המיזם, מידע על חשבונות בנק ועוד. הרשות אף נוהגת לשאול שאלות פתוחות, המבקשות מהמכותבים לפרט על נושאים מסוימים במסגרת פעילות המיזם.
מקרים ועבירות בהן רשות ניירות ערך מרחיבה את האכיפה.
חובת תשקיף
במקרים של גופים ומיזמים לא מפוקחים אשר פנו ללקוחות בהצעות ומכירה וגייסו כספים, הרשות שמה את הדגש על חשד להפרות של אי פרסום וחובת תשקיף. הרשות בודקת האם המיזם הוצע או נמכר ליותר משלושים וחמישה ניצעים (אנשים). אם כך הוא הדבר, אותו גוף או מיזם חייבים בתשקיף.
אופן גיוס כספים
נושא נוסף שנבדק באופן ממוקד בפרסומי הרשות לאחרונה, בחינת האופן בו גויסו כספים ממשקיעים. הרשות לניירות ערך מבקשת לבדוק האם גיוס נעשה בדרכי מרמה, האם נעשה שימוש בכספי משקיעים שלא כדין ותוך הצגת מצגי שווא למשקיעים, האם הכספים הושקעו במיזמים אחרים מהאופן שהובטח למשקיעים, האם השיווק להשקעה, הייעוץ להשקעה, ניהול ההשקעה וכו׳ בוצע על ידי אנשים ללא רישיון כנדרש, האם הובטחו תשואות ורווחים מההשקעה, וכו׳.
מה לעשות כשמקבלים מכתב מהרשות לדרישת מסמכים וידיעות?
שיתוף הפעולה עם הרשות לניירות ערך תוך הקפדה על זכויותיכם המשפטיות ומענה לדרישות הוא לא עניין של מה בכך. חשוב לבצע חשיבה מעמיקה ולהבין את מלוא הנסיבות אשר הובילו לדרישה זו של הרשות לניירות ערך. היוועצות בעורך דין ניירות ערך בעל ידע וניסיון משפטי בהתנהלות בהליכים מול הרשות לניירות ערך היא עניין מהותי וחשוב! עורך דין ניירות ערך מומחה יבחן את מהות והיקף המידע אשר מסירתו נדרשת ויכין את האדם או הגוף להמשך ההליכים בעניינו לאחר הבנת התמונה המלאה והחשיפה המשפטית בעניינו.
חשוב לדעת, לאחר מענה לדרישת הרשות – בין במענה לשאלות, המצאת מסמכים וכו׳, כל אדם או גוף (נושאי משרה וכו׳) יכולים להיקרא לעדות או לחקירה באזהרה. מענה לשאלות הרשות לניירות ערך, גם בכתב, כמוהו כתשובה בעדות או בחקירה תחת אזהרה. מחד, חשוב לענות בצורה מהימנה תוך בדיקת מלוא המסמכים והנתונים הנדרשים, וכן להבין כי מענה שכזה הוא מקדים לשלב מאוחר יותר בו יכול ויידרש ליתן עדות או יוזמן לחקירה ולכן המענה צריך לכלול בו התייחסות והבנה של זכויותיכם המשפטיות ולכלול הכנה לשלב מאוחר זה. חשוב לדעת, התנהלותכם מול הרשות לניירות ערך (אחד מגופי החקירה המקצועיים ביותר בישראל) המצאת חומר או מסמכים יש בהם כדי להשליך על המשך הטיפול בעניינכם – להוביל לסיום התיק בעניינכם, הפנייתו להליך מנהלי או הפנייתו להליך פלילי ואף להוביל לתחילת חקירה פלילית.
האם לרשות ניירות ערך סמכות לדרוש מידע או מסמכים ?
בסעיף 2 לחוק ניירות ערך נקבע כי רשות ניירות ערך תפקידה – ״שמירת ענייניו של ציבור המשקיעים בניירות ערך”. לשם מילוי תפקיד זה, לרשות ניירות ערך סמכויות פיקוח ואכיפה וכן סמכויות לבדיקה וחקירה. מחלקת ניירות ערך במשרדנו ליוותה את התיקים הגדולים בישראל בתחום ניירות ערך, החל בשלבים הראשונים של ההליכים המשפטיים מול הרשות לניירות ערך (פניות בכתב – מכתבים ושאלונים) וכן בשלבי החקירה הפלילית, הליכי אכיפה מנהליים ועד סיום ההליכים.
משרדנו, רן-תירוש ושות’ מדורג כמשרד מוביל בישראל בתחום עבירות ניירות ערך וטיפל בתיקים מורכבים וגדולים בתחום עבירות ניירות ערך. משרדנו הוביל תיקי חקירה פליליים והליכי אכיפה מנהליים בהם הייצוג הסתיים תוך הימנעות מהליכים פליליים ארוכים וקשים – מבלי שהלקוחות הוזמנו לשימוע פלילי או הוגש כתב אישום, באופן מנהלי בלבד, ללא הרשעה או ענישה פלילית חמורה.
משרד רן – תירוש ושות’ מדורג כמוביל בישראל על פי דירוג B.D.I הבינלאומי וכן על פי דירוג DUNS100 היוקרתי של דן אנד ברדסטריט המדרג משרדי עורכי דין מובילים בישראל. משרדנו מדורג מדי שנה, כמשרד מוביל בישראל בתחום ניירות ערך. למשרד מוניטין מעולה ומחלקות המשרד מעניקות מעטפת הגנה משפטית ללקוח בתחום ניירות ערך. לקריאה על משרדנו המדורג כמוביל בדירוג משרדי עורכי הדין בישראל לחץ כאן!
למשרד ניסיון רב והצלחות בתיקי ניירות ערך מורכבים – לקריאה נוספת על הצלחות המשרד בתחום ניירות ערך ניתן להתרשם גם בדף משרדנו (מן התקשורת).
משרדנו זמין לרשותכם בכל עת – במקרים דחופים אף 24 שעות ביממה. 03-7773333.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים