שימוע פלילי | שימוע פלילי לפני כתב אישום.
תוכן העניינים
שימוע פלילי מהו ? הודעה לחשוד והזמנה לשימוע פלילי.
שימוע פלילי הוא הליך משפטי המעוגן בסעיף 60א׳ לחוק סדר הדין הפלילי המאפשר לחשוד הזדמנות ראשונה להעלות את טיעוניו וטענותיו העובדתיות והמשפטיות בפני המדינה – הרשות התובעת (פרקליטות או תביעה משטרתית, לדוגמה) – בנסיון לשכנע מדוע לא להגיש כנגדו כתב אישום או להפחית באישומים המיוחסים לו בכתב החשדות.
אחריות כבדה מוטלת על תובע המחליט על הגשת כתב אישום פלילי כנגד אדם, בייחוד בעבירות פשע אשר הענישה בצידן חמורה ובעבירות פליליות שיש עמן קלון. הנזק שיכול להיגרם לחשוד או נאשם אשר הוגש כנגדו כתב אישום הוא עצום! נזק שאפילו זיכוי בסיום ההליך הפלילי אין בו כדי לתקן את העוול הנורא, עוגמת הנפש, הפגיעה בשמו הטוב ובמוניטין של הנאשם וכן בני משפחתו וכן נזקים רבים נוספים – כספיים, אישיים וכו׳. אין להתעלם מכך כי הליכי משפט כדרכם מורכבים וארוכים, נמשכים שנים רבות ולא אחת אף מתפרסמים, ונלווה להם עינויי דין רב.
חשוב לדעת: שימוע פלילי נערך בטרם הוגש כתב אישום. הצלחה בהליך שימוע יכולה למנוע הגשת כתב אישום ולסיים ההליכים המשפטיים באופן מהיר, בטרם תהיה פגיעה נוספת בחשוד!
שימוע פלילי – מכתב יידוע לחשוד
ברגע שהועבר תיק פלילי מיחידת החקירות לתביעה המשטרתית או לפרקליטות, יישלח מכתב יידוע ראשון לחשוד כשמדובר בעבירת פשע (ישנם מקרים בהם לא חלה חובת יידוע) מכתב היידוע מטרתו לעדכן את החשוד, כי התיק בעניינו הועבר לעיון היחידה/התובע אשר יטפל בתיק הפלילי. בהמשך אף צפוי מכתב שני בו יצויין, כי לאחר עיון תובע את המסד הראייתי בתיק עולה, כי יש להעמיד לדין את החשוד בעבירת/עבירות פשע, וכי עומדת לחשוד הזכות בטרם יהפוך לנאשם, להעביר את טיעוניו מדוע אין להגיש כנגדו כתב אישום במסגרת הליך השימוע. הזמן הקצוב לכך הוא 30 ימים, אשר מרגע מסירת מכתב היידוע לחשוד ניתן לפנות בבקשה לקיים הליך שימוע, תוך נסיון לסגור את התיק הפלילי כבר בשלב מקדמי זה.
מומלץ לפנות לרשויות התביעה באמצעות עורך דין פלילי מיומן אשר יידע לטעון בצורה ממצה את הטענות הנכונות בשלב השימוע הפלילי, מבלי לגרום נזק לתיק או לחשוף יתר על המידה את האסטרטגיה המשפטית בעניינכם, שכן חשוב לקחת בחשבון, כי ככל שלא יסתיים הליך השימוע הפלילי בהסכמת הצדדים ולבסוף כן יוגש כתב אישום פלילי כנגדכם, עליכם לנהל משפט ולהגן על זכויותיכם מול שופט, מבלי שחשפתם בפני התביעה את מלוא קו ההגנה שלכם במסגרת הליכי השימוע.
ייצוג בהליך שימוע פלילי | משרד רן-תירוש שות׳
משרד רן – תירוש ושות׳ מדורג כשמשרד עורכי דין מוביל בישראל בתחום המשפט הפלילי, עבירות הצווארון הלבן ומיסים על פי גופי הדירוג המובילים בישראל ובעולם לדירוג משרדי עורכי דין – BDI וכן דן אנד ברדסטריט. משרדנו מוכר כבעל מוניטין משפטי מעולה, הן בהתנהלות מול רשויות המדינה והן בניהול הליכים משפטיים בבתי המשפט. משרדנו זכה בפסיקות תקדימיות וכן להצלחות בהליכי שימוע פלילי אשר מנעו הגשת כתבי אישום כנגד לקוחות המשרד, בתיקים מורכבים ובפרשיות מסועפות, בהם התנהלו הליכי שימוע פלילי שהסתיימו לבסוף בסגירת התיק הפלילי.
לקריאה על משרדנו באתר B.D.I שדירג את משרדנו כמשרד מוביל בישראל לחצו – כאן.
הזמנה לשימוע פלילי – סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי
הליך שימוע פלילי ושליחת מכתב יידוע לחשוד מצוי בשלביו המוקדמים של ההליך הפלילי בטרם הוגש כנגד החשוד כתב אישום. הליך שימוע פלילי מתקיים בפני רשות התביעה בהתאם לסעיף 60א(א) לחוק סדר הדין הפלילי ונועד לאפשר לחשוד, להציג את טענותיו בפני יחידת התביעות, הפרקליטות או רשות אחרת, בטרם תתקבל החלטה סופית להגיש כנגדו כתב אישום ולהפוך אותו נאשם אשר יתקיים בעניינו הליך בבית המשפט. בגדרי השימוע הפלילי שוטחים הסניגורים – עורכי הדין של החשוד, את טענותיהם ומביאים ראיות שבידיהם, הכל תוך חשיבה אסטרטגית אילו טענות לחשוף בשלב זה ואילו לשמור בידיהם.
אופן עריכת שימוע פלילי
במסגרת הליך שימוע פלילי ניתנת לחשוד ההזדמנות להעמיד את התביעה על טעותה, בין אם מדובר בטעות משפטית או בטעות ראייתית או להוסיף על ראיות התביעה באופן שיוכיח, כי העובדות הידועות כנגד הנאשם אינן מציגות אמת עובדתית או משפטית. השימוע הוא זכות חשובה הניתנת לנחקר ומהווה בסיס לתקינותו של ההליך הפלילי ולציפייתו של החשוד להציג ולטעון את טענותיו, ביחס לחומר הראיות שהתגבש בעניינו – מתן הזדמנות לחשוד או לעורך דינו, המבקשים זאת, להציג טענותיהם, בכתב או בעל פה, ולשכנע כי חומר הראיות או האינטרס הציבורי אינם מצדיקים הגשת כתב אישום. ישנם מספר עניינים משפטיים הנוגעים להליכי השימוע הפלילי וביניהם – היקף הזכות לשימוע פלילי, מועד השימוע הפלילי, אופן ביצוע הליך שימוע פלילי וכן החומר שיימסר בטרם יערך הליך השימוע הפלילי, וזאת על מנת להבטיח שוויון ואחידות, ככל הניתן, בהסדרי השימוע הפלילי הנהוגים לגבי כלל החשודים וכלל גורמי התביעה השונים שמתקיימים בפניהם הליכי שימוע פלילי.
בשלב השימוע הפלילי חלה חובה על הגורם המחליט – רשות התביעה אשר מטפלת בתיק ובחנה את חומר הראיות – לשקול את הדברים והראיות שהובאו בפניהם, בלב פתוח ובנפש חפצה, מתוך נכונות להשתכנע – זאת, כפי שנקבע בשורת פסקי הדין של בית המשפט העליון.
סיום ההליכים הפליליים בשלב השימוע חסך ללקוחות משרדנו עגמת נפש רבה ועלויות כספיות רבות, ככל שהיה מוגש כתב אישום. מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין פלילי, מומחה למשפט פלילי ועבירות צווארון לבן, בעל ידע וניסיון, אשר יבחן את הראיות בתיק בטרם יגיע לשימוע, ינתח את הסוגיה המשפטית ויקבע אסטרטגיית הגנה כבר בשלב השימוע הפלילי, מדובר בשלב מכריע שכן לאחריו יוחלט אם יוגש כנגדכם כתב אישום או יוחלט להימנע מהגשתו.
מתי חובה לקיים שימוע פלילי ?
החוק מחייב עריכת השימוע, ככלל, בעבירות מסוג פשע – עבירות שהענישה בצידן היא מעל 3 שנות מאסר.
והאם ניתן לקיים שימוע פלילי בכל עבירה ?
החוק אינו שולל קיום שימוע בנוגע לעבירות שאינן מסוג פשע, אשר עליהם לא חל סעיף 60א’ האמור, כך שאין מניעה לקיים הליכי שימוע גם בתיקים בהם מדובר בעבירות חטא (עד 3 חודשי מאסר) או עוון (בין 3 חודשי מאסר ל- 3 שנות מאסר), בהתחשב, בין היתר, ברגישות ומורכבות התיק. לפיכך, גם אם אין מדובר בעבירת פשע קיימת אפשרות להידברות בין התביעה לחשוד או לבא-כוחו (הסניגור) גם במקרים אחרים, בטרם הוגש כתב האישום ואף לאחר הגשתו. לעתים, הצורך בבירור עובדתי עולה מטעם רשות התביעה (פרקליטות או תביעה משטרתית), בכדי לסייע בקבלת החלטה אחראית וצודקת אם יוגש כתב אישום, בדבר מהות האישום ופרטי העבירות אשר ייוחסו לנאשם בכתב האישום.
סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ”ב-1982, מקנה לחשוד זכות לקבל הודעה בדבר העברת חומר חקירה בעניינו לרשות תביעה, ובדבר זכותו להציג טיעוניו, במסגרת בקשה מנומקת, להימנע מהגשת כתב אישום נגדו, או מהגשת אישום בעבירה פלונית.
סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי קובע:
- רשות התביעה שאליה הועבר חומר חקירה הנוגע לעבירת פשע תשלח לחשוד הודעה על כך (לפי הכתובת הידועה לה), אלא אם החליט פרקליט מחוז או ראש יחידת תביעות, לא לעשות כן.
- בהודעה תצוין כתובתה של רשות התביעה שאליה ניתן לפנות בכתב לצורך צילום לב חומר הראיות והצגת טיעונים בפניה.
- נשלחה הודעה על שימוע בדואר רשום, רואים אותה כאילו הומצאה כדין גם בלא חתימה של המקבל על אישור מסירה.
- חשוד רשאי, בתוך שלושים ימים מיום קבלת ההודעה, לפנות בכתב לרשות התביעה, בבקשה מנומקת, להימנע מהגשת כתב אישום, או מהגשת כתב אישום בעבירה פלונית; פרקליט מדינה, פרקליט מחוז, ראש יחידת התביעות או מי שהם הסמיכו לכך, רשאי להאריך את מועד 30 הימים לתקופה ארוכה יותר.
- החליט פרקליט מחוז או ראש יחידת התביעות, לפי העניין, מטעמים שיירשמו, כי הנסיבות מצדיקות זאת, רשאי הוא להגיש כתב אישום, בטרם חלפו שלושים הימים ואף בטרם פנה החשוד לערוך לו שימוע.
על-פי עקרונות המשפט המנהלי, טיעון במסגרת הליכי שימוע יכול להיות בכתב או בעל פה, ובלבד שניתנה לאדם הזדמנות הוגנת להציג עמדתו. ככלל, הליך השימוע ייערך בכתב, אך יכול שייערך בעל-פה, לפי שיקול-דעת התביעה.
שימוע בעל-פה ייערך, ככלל, באמצעות עורך דינו של החשוד. מדובר בזכות חשובה של החשוד ולכן מומלץ בכל לשון, לפנות לעורך דין בעל נסיון מקצועי ומוניטין משפטי, יוצא רשויות התביעה אשר מכיר את התנהלות הרשויות, שיקיים הליך שימוע פלילי ויפעל למנוע הגשת כתב אישום בעניינכם או יחתור כבר בשלב זה לענישה מקלה ככל שניתן ויחסוך לכם הדיינות משפטית ארוכה ויקרה.
ייצוג משפטי בהליך שימוע פלילי
משרד רן – תירוש ושות׳ הוא ממשרדי עורכי הדין המובילים בישראל, משרדנו מתמחה בייצוג משפטי בתחום המשפט הפלילי, עבירות וצווארון לבן, מיסים ועבירות כלכליות.
עורכי הדין במשרד יוצאי הפרקליטות ורשויות התביעה, בעלי נסיון של שנים רבות בניהול הגנה משפטית מקיפה, החל בהליכי חקירה באזהרה ומסירת עדות, ליווי וייעוץ משפטי, ייצוג משפטי במסגרת הליכי שימוע פלילי וכן ייצוג משפטי לאחר הגשת כתבי אישום על ידי רשויות התביעה השונות, בפני בית המשפט השונים – שלום, מחוזי ועליון – משרדנו פעל והצליח לבטל ולמחוק כתבי אישום וכן להוביל לזיכויים בתיקי דגל מורכבים בתחום המשפט הפלילי.
משרדנו מספק מענה באופן שוטף בעניין הליכי שימוע פלילי וכן מעניק ייעוץ משפטי מקצועי ומקיף 24/7 בתחומי המשפט הפלילי השונים, הכל תוך הקפדה ושמירה על דיסקרטיות מלאה.
כל ייעוץ משפטי שמעניק משרדנו חוסה תחת סודיות וחיסיון עורך דין – לקוח!
משרדנו מקפיד על זמינות גבוהה, ניתן ליצור קשר עם משרדנו 24 שעות ביממה. לצורך תיאום פגישה עם עורך דין שותף במחלקת משפט פלילי וצווארון לבן או לצורך שיחה מקדימה בעניינכם, ניתן להתקשר למספר 03-7773333.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים