הליך אזרחי הוביל להליך פלילי! נושאים שעלו בהליך אזרחי הובילו לחקירה פלילית
תוכן העניינים
האם הליך אזרחי / תביעה אזרחית שהוגשה עלולה להוביל לחקירה פלילית ?
בהליכים אזרחיים ותביעות אזרחיות “רגילות” אשר מתנהלות כדבר שבשגרה בבתי המשפט השונים בישראל, מדובר לרוב בהליכים אשר מתקיימים בדלתיים פתוחות, בהם פרוטוקולים חשופים לעיון, רשויות החקירה עוקבות אחר פרוטוקולים אלה מבתי המשפט השונים בישראל, וגם באופן זה מתחקות אחר ביצוע עבירות פליליות ומגלות לא פעם ביצוע עבירות מס, עבירות הלבנת הון וכו׳.
כך לדוגמה אם עלתה בפרוטוקול דיון לאחר עדות צד בבית המשפט, בהליך האזרחי, טענה או טענות, כי בוצעו עבירות פליליות (עבירות מס, הלבנת הון, עבירות ניירות ערך וכו׳) או לדוגמה אם אחד הצדדים להליך האזרחי בכתבי טענות שהגיש צד או הגישו צדדים לבית המשפט (כתב תביעה, כתב הגנה וכו׳) או לדוגמה במהלך עדות בבית המשפט או עם הגשת תצהיר על ידי אחד הצדדים או לדוגמה הצגת מסמך אשר יש בו לקשור צד או צדדים לעבירות פליליות וכו׳.
לאחר שרשות כלשהי גילתה (בין בעצמה על ידי חקירה או בהלשנה או בהכוונה של בית המשפט לאחר שנחשף לעניין) כי עולה חשד ממשי לביצוע עבירה פלילית או עבירות פליליות, באפשרות רשות החקירה לזמן כל אדם לעדות או חקירה, ולחקור את האדם או מספר מעורבים בחשד לביצוע עבירות פליליות. לשם כך מוטב כבר עתה לומר כי יש להיוועץ בהקדם בעורך דין פלילי בעל ידע, הבנה והתמחות בתחום העבירות הכלכליות ועבירות הצווארון הלבן. מוטב לעשות כן עוד בטרם הוגשו כתבי הטענות בהליכים האזרחיים ואם לא ניתן לעשות כן, גם בשלב מאוחר יותר במסגרת ההליכים האזרחיים בבית המשפט תוך הכנה להליכים אלה – הכנה לעדויות, תצהירים וכו׳.
חשוב לדעת! בית המשפט מרחיב את קשת המקרים בו ניתן לרשויות גישה לפרוטוקולי דיונים גם במסגרת הליכים פרטיים יותר שהגישה אליהם מוגבלת על פי חוק. כך, במקרה שנפסק לאחרונה בבית המשפט לענייני משפחה – הליך שמתקיים בדלתיים סגורות (הליך שמתקיים שלא בנוכחות קהל ואשר הגישה לפרוטוקולים בו מוגבלת יותר), עלתה טענה על ידי אחד הצדדים להליך, כי בוצעו עבירות מס והלבנת הון ובית המשפט לאחר ששמע טענות אלה קבע, בזו הלשון –
“לאור הדברים החמורים שעלו תוך כדי ההליך (בבית המשפט), עלה החשש בעיני בית המשפט כי יש מקום לפתוח בחקירה, ולשם ביצועה יש לאפשר למבקש (לרשות המסים) לעיין בכל התיק ולשקול אילו מסמכים רלוונטיים לשם ביצוע החקירה. בנסיבות אלה מצאתי כי מתן זכות עיון בתיק היא בהחלט מידתית, כאשר לצידה עומד אינטרס הציבור כי תיבחן האפשרות שנעשו עבירות מס המצדיקות נקיטת הליכים משפטיים נגד מי מהאחים.”
גם בהליכים אלה – בדלתיים סגורות – בית המשפט מרחיב את גישתם של הרשויות לתיק ומאפשר לרשויות החקירה להיחשף לעבירות פליליות של הצדדים, שעלו במהלך התיק.
מיד עם תחילתם של הליכי החקירה בעבירות מס או בעבירות פליליות אחרות (הלבנת הון, ניירות ערך, וכו׳) מתחיל כדור שלג אשר בשונה מהליכים אזרחיים בהם לצדדים שליטה מסוימת על ההליך, את ההליך הפלילי מנהלת המדינה ואין לצדדים להליך כל שליטה על פעולות החקירה של הרשות החוקרת ובוודאי לא על פעולות המתרחשות במהלך חקירה. ולכן, לא פעם עולה השאלה האם לנקוט בהליכים אזרחיים אשר עלולים לחשוף את הצדדים להליכי חקירה אשר התוצאה בעניינם לא ברורה ואינה ודאית ואף עלולה להעמיד צד בסיכון.
דיון בדלתיים סגורות
אחד מעקרונות המשפט בישראל קובע שעל הליך שיפוטי להיות פומבי, על מנת שהצדק לא רק ייעשה, אלא גם ייראה. בישראל מיושם עיקרון זה באמצעות סעיף 68(א) לחוק בתי המשפט, אשר לפיו, בין היתר, בדיון בבית משפט ינוהל פרוטוקול שישקף את כל הנאמר והמתרחש בדיון והנוגע למשפט וכו׳.
ואולם, בנסיבות מסוימות החוק מאפשר ניהול משפט, חלקו או כולו, ללא נוכחות קהל – בדלתיים סגורות. הנסיבות בהן ינוהל דיון בדלתיים סגורות בישראל מפורטות בסעיף 68(ב) לחוק בתי המשפט וכוללות בין היתר דיונים בהליכים משפטיים בבית המשפט לענייני משפחה, דיונים בבית המשפט בענייני מס, דיונים בטחוניים, וכו׳.
האם זכות העיון של רשות חקירה גוברת על זכות לחסיון בהליך בדלתיים סגורות
עלתה השאלה – האם רשות המסים זכאית לעיין במידע שנמסר בסכסוך בדלתיים סגורות (בית משפט לענייני משפחה) בו החיסיון רב יותר. בית המשפט לענייני משפחה פסק לאחרונה בשאלה זו בחיוב והתיר לרשות המסים לעיין בכל המסמכים והטענות שעלו במסגרת סכסוך משפטי ממושך שהתנהל בין בני משפחה, במסגרתו עלו גם טענות להלבנת הון ושימוש בכסף שחור. בית המשפט פסק, כי הצורך לבחון את החשד שבוצעו עבירות מס על-ידי בני המשפחה באמצעות חקירה, גובר על החיסיון של הצדדים, של ההליך ועל זכותם של הצדדים בהליך המשפטי לפרטיות.
האם רשות חקירה כלשהי יכולה לקבל חומר מהליך משפטי ?
במקרה הנידון רשות המסים היא זו אשר הגישה לבית המשפט לענייני משפחה בקשה לעיין בתיק שהתנהל במשך מספר שנים, בגין סכסוך כספי בין בני המשפחה. בפסק הדין בסכסוך, הורתה השופטת, כי העתק יועבר לעיון רשות המסים, על-מנת שתשקול אם יש מקום לפתוח בחקירה נגד מי מבני המשפחה, לאור דברים שהעלו העדים לאורך ההליך המשפטי אשר העלו חשד לביצוע עבירות הלבנת הון ומיסוי.
פסק הדין הועבר לבסוף לרשויות המס, שפנו לבית המשפט בבקשה לקבל את התיק המלא של ההליך, לרבות הפרוטוקולים, התצהירים, והמסמכים, כדי להחליט אם יש מקום לפתוח בחקירה נגד מי מבני המשפחה, אשר העלו טענות האחד כנגד השני בפני בית המשפט.
בית המשפט דחה את טענת ההסתמכות על שמירת סודיות המידע בקובעו, כי סעיף 144א לפקודת מס הכנסה דורש מכל נישום שמגיש לבית משפט כלשהו (לרבות בית המשפט לענייני משפחה) להליך שנדון בו גובה הכנסתו, להמציא העתק ממנו לפקיד השומה, בעצמו ומיוזמתו. מטרת הדרישה היא לאפשר למי שדיווח דיווח כוזב, לתקן את דיווחיו, לפני שהוא נזקק לקבל סעד מהערכאות המשפטיות. משמעות הדבר שכאשר רשויות המס יוזמות פנייה לקבלת המידע, לא ניתן יהיה להתגונן מכך.
משרד רן – תירוש ושות׳ – משרד עורכי דין מוביל בישראל
משרדנו נבחר על פי חברות דירוג מובילות בישראל המדרגות משרדי עורכי דין ובשנים האחרונות מדורג ברציפות, מדי שנה, כמשרד מוביל בתחום המיסים, הלבנת ההון, עבירות כלכליות ועבירות הצווארון הלבן על ידי החברות B.D.I וכן דן אנד ברדסטריט. המשרד ידוע בישראל כבעל מוניטין משפטי מעולה, מלווה הליכים פליליים ואזרחיים, תוך מתן ייעוץ משפטי שוטף, הן מול רשויות המדינה וידוע בהצלחותיו בניהול הליכים משפטיים בבתי המשפט תוך הקטנת החשיפה הפלילית והאזרחית ללקוחות המשרד בהליכים משפטיים החל בערכאת השלום, בית משפט מחוזי וכן בבית המשפט העליון.
לקריאה על משרדנו אשר דורג כמשרד עורכי דין מוביל בישראל לחצו כאן.
משרדנו מספק מענה משפטי שוטף ומעניק ייעוץ משפטי מקצועי ומקיף 24/7 בסוגיות פליליות ואזרחיות, בתיקים כלכליים רחבי היקף בבתי המשפט, הכל תוך הקפדה ושמירה על דיסקרטיות מלאה.
כל ייעוץ משפטי שמעניק משרדנו חל חיסיון עורך דין – לקוח!
משרדנו מקפיד על זמינות גבוהה, ניתן ליצור קשר עם משרדנו 24 שעות ביממה. לצורך שיחת ייעוץ ראשונית או תיאום פגישה עם עורך דין שותף במחלקת המסים והצווארון הלבן או לצורך שיחה מקדימה בעניינכם, ניתן להתקשר למספר 03-7773333 או להשאיר פניה באתר ועורך דין ממשרדנו ישוב בהקדם האפשרי.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים