עתירה מנהלית נגד רשות שלטונית
תוכן העניינים
עתירה מנהלית מהי?
החלטתם להגיש עתירה מנהלית נגד רשות שלטונית – עתירה זו תוגש לבית משפט המחוזי לו הסמכות העניינית לדון בעתירה וזאת, בהתאם לחוק בתי המשפט לעניינים מנהליים והסמכות המקומית מכוח תקנות בתי משפט לעניינים מנהליים (סדרי דין). משרד רן-תירוש ושות׳ בעל ניסיון משפטי רב במשפט מנהלי – ניהול הליכים מנהליים מול הרשויות השונות והגנה על לקוחות המשרד בערכאות משפטיות שונות ברחבי הארץ.
הצוות המשפטי במשרדנו כולל עורכי דין מנהליים המתמודדים באופן שוטף בעניינים מנהליים ורגולציה, ייצוג בערכאות מנהליות בעתירות מנהליות וערעורים מנהליים וכן עתירות לבית משפט הגבוה לצדק (בג”צ). משרדנו מייצג לקוחות פרטיים, עובדי ציבור, בעלי עסקים וחברות בהליכים מנהליים בבתי המשפט ואף בהליכים מקדימים בהם מתנהל משא ומתן בפני רשויות המדינה השונות.
חובת ההגינות והיעילות של הרשות המנהלית
הגינות מנהלית אמורה למנוע שרירות ועוול, להגן על זכויות האדם, לטפח יחסי אמון בין המנהל הציבורי לבין האזרח וגם לשפר את ההליך המנהלי.
חובת ההגינות תכליתה להבטיח שהרשות המנהלית לא תפעל לשם הגשמת האינטרסים שלה, אלא תפעל להגשמת אינטרס הציבור והכלל כפי שקבע כבוד הנשיא דאז א. ברק בפסק דין קונטרם. עוד הוסיף כבוד השופט מיכאל חשין וקבע, כי “חובת ההגינות נועדה לשמש – בצידם של אמצעים אחרים – בלם לכוח ורסן לעוצמה”.
ההגינות באה לידי ביטוי בחובת הרשות להודיע לעותר המנהלי טרם קבלת החלטה פוגענית בעניינו, מתן אפשרות להליך שימוע מסודר, שקילת הטענות בכובד ראש, מתן זכות עיון בחומרים העומדים לרשות הרשות וכן הפעלת שיקול הדעת המנהלי באופן הוגן.
חובת ההגינות של הרשות מחמירה יותר מחובת תום הלב המוטלת על כל אזרח במדינה ובין היתר גם על רשויות מקומיות וציבוריות, שכן הרשות המנהלית היא נאמנה של הציבור, מחזיקה בכוח עבור הציבור ואמורה לעשות בו שימוש לטובת הציבור.
עריכת שימוע – חובה של רשות מנהלית
חובת השימוע נגזרת מעיקרון ההגינות המנהלית – לעניין זה נקבע כי “הצדק האלמנטרי דורש שלפני שחורצים את גורלו של האזרח תינתן לו הזדמנות להסביר את המצב כדי להסיר את החשד” (בג”צ 113/52 ליזי זקס נ’ שר המסחר והתעשיה, ו 696 (להלן: “עניין זקס“).
פגיעה בחובת השימוע נחשבת כפגיעה בכבוד האדם, ואף עשויה להיחשב כפגיעה בזכות חוקתית במידה העולה על הנדרש בניגוד לסעיף 8 לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו או לסעיף 4 לחוק יסוד: חופש העיסוק
(בג”צ 4914/94 טרנר נ’ מבקרת המדינה, פד מט(3) 771, 790).
חובת השימוע חשובה אף על מנת להבטיח שבפני הפקיד המחליט או הרשות הממונה תעמוד מלוא התשתית העובדתית בטרם קבלת החלטה.
בית המשפט העליון קבע, כי רשות מוסמכת לא יכולה לפטור עצמה מחובת השימוע רק משום שאיסוף הנתונים נעשה עבורה על ידי גורם חיצוני (בג”צ 5445/93 עיריית רמלה נ’ שר הפנים, פד נ(1) 397,404).
קבלת החלטה על ידי רשות מנהלית
תהליך קבלת ההחלטה על ידי מי שהוקנתה לו סמכות על פי חוק מן הראוי שיהיה מורכב ממספר שלבים בסיסיים חיוניים ובניהם איסוף נתונים, לרבות חוות דעת סותרות, בדיקת הנתונים והמשמעויות שלהם, לרבות תיזות שונות וחלופות ולבסוף – קבלת החלטה מנומקת. תהליך זה מבטיח שכל השיקולים יביאו בחשבון – הקפדה על דרך הפעולה לעיל חיונית לשמירה על קיומו של שלטון החוק המהותי כפי שנקבע בבג”ץ ברגר נ’ שר הפנים.
בחינה הנעשית מחוץ למתחם הסבירות תיפסל על ידי בית המשפט. מתחם הסבירות עצמו נקבע על ידי בית המשפט, השואל את עצמו, מהו תחום השיקולים של רשות מנהלית סבירה בנסיבות הקונקרטיות של העניין שלפניו כפי שנקבע בבג”ץ דפי זהב בע”מ נ’ רשות השידור.
משרד עורך דין רן – תירוש ושות׳ מדורג כמשרד עורכי דין מוביל בישראל על ידי מדריכי הדירוג הבינלאומיים BDI ו- Dun&Bradstreet, משרדנו בעל ניסיון ויכולת מוכחות בייצוג בהליכים מנהליים מורכבים והגשת עתירות אשר התקבלו בבית המשפט.
משרד עורך דין מנהלי אשר ידוע כמקצועי, יסודי ויעיל ומשרת לקוחות בכל הארץ. לקריאה על משרדנו המדורג כמשרד מוביל בישראל מבין משרדי עורכי הדין, על פי מגזין הדירוג הבינלאומי לעורכי דין BDI – לחצו כאן!
ייעוץ משפטי ממשרד עורך דין מנהלי
משרדנו צבר ידע וניסיון רב בייצוג קהל לקוחות בכיר בהליכים מנהליים, בסוגיות משפטיות מנהליות וציבוריות עקרוניות. המשרד הוא בין המובילים והמוכרים בישראל בייצוג פרטיים וחברות בהתדיינות ובהליכי משא ומתן מול גופים ציבוריים וממשלתיים; המשרד לביטחון פנים, משטרת ישראל, משרד הביטחון, משרד הבריאות, רשם הקבלנים, משרד התמ”ת, משרד העבודה וכו’.
בחרו בקפידה עורך דין מנהלי בעל ותק וניסיון משפטי ובכך, שימרו על זכויותיכם!
כל פניה למשרדנו וייעוץ משפטי חוסים תחת סודיות וחיסיון עורך דין – לקוח!
משרדנו מקפיד על זמינות גבוהה ללקוחות המשרד – במקרים דחופים, ניתן לפנות למשרדנו 24 שעות ביממה.
לצורך תיאום פגישה או שיחת ייעוץ מקדימה עם שותף במחלקה המנהלית במשרד, ניתן להתקשר למספר 03-7773333.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים