רכישה ומכירת אומנות בחברה – עסקה מלאכותית ?
תוכן העניינים
רכישת חפצי אמנות באמצעות חברה
במקרים רבים, שחלקם הגיעו להדיינות מול פקידי השומה ואף להליכים משפטיים בבתי-המשפט, בעלי שליטה בחברות פרטיות מוכרים לחברה בשליטתם נכסים שאינם חייבים במס או חייבים במס נמוך, כדי ליצור יתרת זכות או להקטין את יתרת החובה שלהם בחברה. כך גם כשמדובר בחפצי אמנות שבבעלות בעלי שליטה, לדוגמה – תמונות, פסלים או חפצי אומנות אחרים.
במאמר זה נדון בטענה שעולה לא פעם על ידי נישומים, כי מכירת חפצי האמנות האמורים אינה חייבת במס שכן מדובר ב-“מיטלטלין של יחיד המוחזקים על ידו לשימושו האישי או לשימושם האישי של בני משפחתו או של בני אדם התלויים בו”, וזאת אל מול טענת רשויות המס.
משרד רן-תירוש ושות׳ מדורג בשנים האחרונות כמשרד עורכי דין מיסים וצווארון לבן מהמובילים בישראל על פי מדריכי דירוג בינלאומיים כגון Dun & Bradstreet וכן B.D.I המדרגים משרדי עורכי הדין המובילים בישראל – לחצו לקריאה אודות משרדנו. משרדנו מספק ליווי וייעוץ משפטי ללקוחות בישראל ובעולם בסוגיות מס בינלאומיות וכן ייצוג מול רשויות המס והמערכת הבנקאית.
במשרדנו, עורכי דין יוצאי רשות המסים, יוצאי הפרקליטות והתביעה, עורכי דין בעלי שנות ניסיון רבות בהתנהלות משפטית מול המערכת הבנקאית בישראל, אשר מכירים היטב את הוראות החוק ויפעלו להגן על זכויותיכם וכספכם, תוך מתן מענה וייעוץ משפטי לשאלות הנוגעות בנושאים אלה.
סעיף 86 לפקודת מס הכנסה
סעיף 86(א) לפקודת מס הכנסה קובע :
“היה פקיד השומה סבור, כי עסקה פלונית המפחיתה, או העלולה להפחית, את סכום המס המשתלם על ידי אדם פלוני היא מלאכותית או בדויה, או שהסבה פלונית אינה מופעלת למעשה, או כי אחת ממטרותיה העיקריות של עסקה פלונית היא הימנעות ממס או הפחתת מס בלתי נאותות, רשאי הוא להתעלם מן העסקה או מן ההסבה, והאדם הנוגע בדבר יהא נישום לפי זה. הימנעות ממס או הפחתת מס ניתן לראותן כבלתי נאותות אפילו אינן נוגדות את החוק. לענין זה, “עסקה” – לרבות פעולה”.
כאמור, פעולות אלה עלולות להיתקל בטענה של פקיד השומה, כי העִסקה באה בגדר סעיף 86 לפקודת מס הכנסה בהיותה עסקה מלאכותית, ולפיכך הוא רשאי להתעלם ממנה ולדרוש את המס בהתאם.
כך, למשל, טענה כזו עלתה על ידי פקיד השומה בעניין סגל, שם טען פקיד השומה, כי מדובר בעסקה מלאכותית שכל מטרתה היא הפחתת מס בלתי נאותה, ולפיכך כי יש להתעלם ממנה ולמסות את הסכומים שהתקבלו על ידי המערער מהחברה כהכנסה החייבת בשיעור מס שולי, ולא כפי שסווגה על ידי הצדדים, כתמורה בגין מכירת הפסלים.
בית המשפט מוסיף וקובע, כי פנייתו פקיד השומה לעולם המס, שם הוא עושה שימוש בכלי המיוחד של ‘טענת המלאכותיות’ לפי סעיף 86 לפקודת מס הכנסה, נעשית רק כאשר פקיד השומה לא יכול להתעלם מהעסקה בעולם המעשה ולכן נזקק לעולם המס ולסמכות המיוחדת הנתונה לו במסגרתו להתעלם מעסקה שהוא מכיר בקיומה ובהיקפה בפועל.
בעולם ייחודי זה של עולם המס, רשאי פקיד השומה להתעלם מהמערכת העובדתית, למרות שהוא אינו כופר בקיומה המעשי, להרוס אותה ולבנות תחתיה עסקה אחרת, וזאת על מנת לנטרל את יתרון המס שנצמח לשיטתו לנישום באופן בלתי נאות. אולם כל עוד פקיד השומה יכול להתערב בעולם המעשה של העסקה, להתעלם מעובדות מסוימות, להוסיף עובדות אחרות, לשנות את היקף העסקה או לשנות את זהות הצדדים לה, הוא פועל בעולם המציאות בלבד ולכן רק משנה את סיווגה של העסקה ולא יותר מזה. ואכן ראוי, כי נטל ההוכחה ימשיך לרבוץ על כתפי הנישום כאשר פקיד השומה מבסס את שומתו על סיווג שונה של העסקה.
כך שברור, כי התנהלות תקינה ונכונה של בעל החברה תשפיע עד מאוד על סיווג העסקה וטענות פקיד השומה ולשם כך
מבחן העל בפסיקת המס
נקבע בעניין זה, כי מבחן העל הוא מבחן האיזון המהותי בין זכות הנישום לתכנון מס ובין האינטרס הציבורי בקיום מערכת מס שוויונית וצודקת. מבחן העזר לכך, כפי שפותח בפסיקה ענפה וממושכת בישראל ובעולם הוא מבחן ‘הטעם המסחרי’.
רכישת חפצי אמנות בהתאם לסעיף 3(ט1)
רכישת חפצי אמנות על ידי חברה יכולה כמובן להתבצע לא רק מבעל השליטה אלא גם מצדדים לא קשורים, ובמקרים כגון אלה עולה שאלה בדבר תחולתן של הוראות סעיף 3(ט1) לפקודה.
במה דברים אמורים?
עניינו של סעיף 3(ט1) לפקודת מס הכנסה ב“משיכה מחברה” כאשר זו כוללת, בין היתר, העמדת נכס של החברה לשימוש בעל המניות המהותי או קרובו, בין במישרין ובין בעקיפין. הוראות סעיף 3(ט1) לפקודת מס הכנסה יחולו על חפצי אמנות, תמונות, פסלים או תכשיטים שבבעלות החברה אם אלה הועמדו לשימוש בעל המניות המהותי בחברה (או קרובו), במישרין או בעקיפין.
היכן התמונות תלויות – במשרד או בבית
עולה השאלה, האם מיקום התמונות או חפצי האומנות יכול להשליך על מענה לשאלה זו או להחלטת רשויות המס. מיקום חפצי האומנות במשרד או בבית יכול בהחלט להשליך על התייחסות רשויות המס בעניין זה.
במצב דברים בו התמונות תלויות או חפצי האומנות ממוקמים דרך קבע בדירתו של בעל המניות המהותי, יהיה קושי לטעון לאי תחולת הוראות הסעיף.
מקום שמכירת תמונות, פסלים או חפצי אמנות מבעל שליטה לחברה נעדרת כל טעם מסחרי, ומטרתה היא אחת: משיכת כספים לכיסו של בעל השליטה ללא תשלום מס מצדיק בית המשפט את פקידי השומה אשר מתעלמים מהעסקה ורואים את התמורה שהתקבלה מהחברה כהכנסה בידי המערער.
לצורך קבלת וודאות יש לשקול לקבל חוות דעת משפטית ואף החלטת מיסוי.
משרדנו רשם הצלחות משפטיות רבות בהליכי מס ישראלים ובינלאומיים וליווה תיקי מס מורכבים בהיקפים כספיים גבוהים עד מאוד. עורכי הדין במשרד בעלי ניסיון משפטי והגיעו לתוצאות מרשימות בתיקי לקוחות ישראלים ובינלאומיים.
ניתן לפנות למשרדנו להתייעצות ראשונית עם שותף במחלקת המיסים ותיאום פגישה 24/7, במספר 03-7773333.
ייעוץ משפטי בתחום המסים
ייעוץ משפטי במשרדנו דיסקרטי וחוסה תחת חיסיון עורך דין – לקוח! ניתן להשאיר פניה באתר ועורך דין במשרדנו ישוב אליכם, בהקדם האפשרי. ליצירת קשר טלפוני עם משרדנו, לשיחת ייעוץ ראשונית עם עורך דין או תיאום פגישה ניתן להתקשר בכל שעות היממה, במספר 03-7773333. בחרו בקפידה עורך דין מסים ושמרו על זכויותיכם עוד היום!
משרדנו מקפיד על דיסקרטיות רבה. לקוחות המשרד זוכים לחיסיון משפטי מלא.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים