פטור ממס הכנסה לבעלי נכות ומחלה
תוכן העניינים
פטור ממס הכנסה | קבלת פטור ממס הכנסה
עורך דין פטור ממס הכנסה : פטור ממס ניתן בישראל לאנשים הסובלים ממחלה קשה או נכות וזכאים, תוך עמידה בתנאים, להטבת פטור ממס הכנסה כך לדוגמה לפטור ממס ניתן לחולי סרטן, עיוורים וכן למחלות ונכויות רבות נוספות. במאמר זה נרחיב, מהם הקריטריונים בהם נדרשים לעמוד מגישי בקשת הפטור על מנת לקבל פטור ממס אשר יכול לחסוך לבעליו כסף רב, מהן המחלות והנכויות הנפוצות אשר מזכות בקבלת הפטור וכו׳.
משרדנו מוכר וידוע בישראל כמשרד עורכי דין מוביל בתחום המסים, למשרדנו נסיון רב בליווי הליכים משפטיים מול רשויות המס לקבלת פטור ממס הכנסה וכן עורכי דין מתחום הנזיקין והביטול הלאומי אשר יידעו לבחון את עניינכם ולשקף את הסיכויים לקבלת הפטור ממס.
עורכי הדין למיסים במשרדנו יוצאי רשויות המדינה השונות, רשות המסים, פרקליטות, פירמות רואי חשבון בינלאומיות וכו׳.
לקריאה נוספת על משרדנו באתר B.D.I שדירג משרדי עורכי דין מובילים בישראל – לחצו כאן!
פטור ממס הכנסה לחולים או נכים – רקע משפטי.
כשדנים בפטור ממס הכנסה יש להבין ראשית, כי פקודת מס הכנסה מהווה את הבסיס החוקתי לגביית מס הכנסה וקובעת כי שיטת המיסוי במדינת ישראל היא שיטה פרוגרסיבית, כלומר שיטה המושפעת מגובה ההכנסות של אדם – ככל שהכנסתו של אדם גבוהה, שיעור המס שיוטל עליו, גבוה יותר.
פקודת מס ההכנסה מבחינה בין הכנסה שהיא מיגיעה אישית – הכנסה שאדם מקבל כתוצאה מעבודתו כשכיר או כעצמאי, לבין הכנסה שאינה מיגיעה אישית – כל מה שלא נכנס תחת הגדרה זו, וההטבות במס עשויות להינתן בהתאם לסוג ההכנסה וסיווגה כאשר לבעלי נכות רפואית, פטור ממס הכנסה ניתן עד לתקרות שונות שנקבעות מחדש בכל שנת מס, הן לגבי הכנסה מיגיעה אישית והן לגבי הכנסה שאינה מיגיעה אישית.
פטור ממס הכנסה – סעיף 9(5)(א) לפקודת מס ההכנסה
סעיף 9(5)(א) לפקודת מס הכנסה קובע, כי קיימת זכאות לפטור בגין הכנסות מיגיעה האישית של עיוור או נכה שנקבעה לו נכות של 100% או נכות של 90% לפחות מחמת שלקה באיברים שונים והאחוז האמור הוא תוצאה של חישוב מיוחד של הליקוי באיברים השונים שבלעדיו היה נקבע אחוז נכות של 100% לפחות.
סעיף 9(5) לפקודת מס ההכנה קובע הטבות והקלות במס על הכנסות מיגיעה אישית של יחיד שסובל מבעיות רפואיות וממשיך לשלם מס הכנסה.
מהי הכנסה מיגיעה אישית?
הכנסה מיגיעה אישית היא הכנסה שאדם מקבל כתוצאה מעבודתו – בין אם מדובר באדם שמקבל משכורת כשכיר, משכורת מעסק או משכורת ממשלח יד כעצמאי, להבדיל מהכנסה שמקורה בהון.
סעיף 1 לפקודת מס ההכנסה (סעיף ההגדרות), מפרט את סוגי ההכנסות אשר הינם בגדר הכנסה מיגיעה אישית, וקובע כי הכנסה מיגיעה אישית היא לרבות:
- קצבה המשולמת ע”י מעביד קודם (כגון פנסיה תקציבית).
- קצבה המשולמת מקופת גמל בגין עבודה או חברות בקופה במשך 5 שנים לפחות (כספי פיצויים, לאדם (או לשאירים שלו) שמרבית הכנסתו החייבת הייתה מיגיעה אישית בחמש השנים שקדמו לתשלום הקצבה.
- קצבת אבדן כושר עבודה המשולמת מקופת גמל או מקופת תגמולים או מביטוח מפני אובדן כושר עבודה.
- קצבה מאת המוסד לביטוח לאומי שהיא חבה במס.
- מענק שהתקבל עקב פרישה/מוות.
- סכום שהתקבל עקב היוון של אחת מהקצבאות שהוזכרו לעיל.
- שכירות מהשכרת נכס שבמשך עשר שנים לפחות הכנסתו היוותה הכנסה מיגיעה אישית.
*** כל שאר ההכנסות, שאינן נכנסות תחת ההגדרות הנ”ל כגון, הכנסה מרווחי הון, הכנסות מריבית, הכנסות מהשכרת נכסים שלא בנסיבות המצויינות בסעיף, הינן בגדר הכנסה שאינה מיגיעה אישית.
מיהו נכה או חולה הזכאי לפטור ממס ? למי מגיע פטור ממס הכנסה ?
“נכה” על פי סעיף 9(5)(א) זכאי לפטור ממס
כדי ליהנות מהטבה של פטור ממס הכנסה, על בסיס רפואי, ע”פ סעיף 9(5)(א), על האדם המגיש את הבקשה, לענות על אחד מן התנאים האלה:
- אדם עיוור או בעל ליקויי ראיה.
- נכה שנקבעה לו נכות לצמיתות בשיעור של 100%, כתוצאה מליקוי רפואי אחד.
- נכה שנקבעה לו נכות רפואית משוקללת בגובה 89.1% (אשר מעוגלים אוטומטית ל – 90% נכות מכוח תקנות הביטוח הלאומי) בגין מספר בעיות וליקויים רפואיים שונים (מחלות ממאירות, השתלות איברים, בעיות אורתופדיות, בעיות נוירולוגיות וכו’) לתקופה של 185 יום לפחות.
פטור ממס לאדם עיוור
עיוור אשר הונפקה לו תעודת עיוור, זכאי לפטור ממס הכנסה עד לתקרת ההכנסה הקבועה בפקודת מס הכנסה, בהצגת תעודת העיוור שברשותו. בעל תעודת עיוור לא נדרש לעבור וועדה רפואית לקבלת הפטור ממס הכנסה.
פטור ממס לאדם בעל לקות ראייה
אדם בעל ליקוי ראייה זכאי לפטור ממס הכנסה אם הוא בעל תעודת לקוי ראייה. זכאות לתעודת לקוי ראיה הם –
היעדר ראייה מוחלט באור וחושך.
חדות ראייה מרבית של 3/60 מטר בעין הבריאה, גם כאשר האדם מרכיב משקפי ראיה.
צמצום שדה הראייה כאשר זווית הראייה המרבית אינה עולה על 20 מעלות בעין בריאה, גם כשמרכיב משקפי ראיה.
אדם הנושא תעודת לקוי ראייה חמורה, עשוי להיות זכאי לפטור ממס הכנסה במידה והוא מוגדר כבעל נכות רפואית גבוהה.
פטור ממס בגין מחלת הסוכרת
לא אחת עולה השאלה מי זכאי לפטור ממס הכנסה בקרב חולי הסכרת, ישנן דוגמאות לחולים אשר קיבלו את הפטור ויש חולים אשר לא.
החוק יוצר הבחנה בין חולי הסוכרת אשר נוטלים אינסולין לבין אילו שאינם נוטלים אינסולין.
מלבד חולים אלו, ישנם חולי סוכרת בדרגה הגבוהה ביותר, אשר סובלים מסוכרת עם סיבוך באחד, שניים או שלושה לפחות מאברי המטרה – עיניים, מערכת העצבים, כליות וכן כלי דם גדולים וקטנים, כולל מערכת קרדיו וסקולרית, בחומרה של 30% לפחות, בכל אחד מהם. חולים אלו עשויים לקבל את אחוזי הנכות הגבוהים ביותר, בין 65% ל-100%, אשר יכולים לזכות אותם בפטור ממס הכנסה.
פטור ממס לחולה לב
מחלות לב עשויות לזכות באחוזי נכות החל מ0% ועד ל- 100% נכות רפואית. בנוסף לכך, מחלות לב יכולות להתלוות למחלות נוספות אחרות כגון לחץ דם גבוה, עודף כולסטרול או סוכרת. מחלת לב יחד עם מחלות אחרות מאפשרת להגיע לנכות משוקללת של למעלה מ-90% אשר מזכה בפטור ממס הכנסה. חולה אשר סובל ממחלת לב חמורה (כגון: אוטום שריר הלב, דלקת חריפה של קרום הלב או שריר הלב, מפרצת של אב העורקים בבית החזה או בבטן עם הפרעות, M. BUERGER בצורה קשה וכו׳) מזכות ב-100% נכות רפואית, ומאפשרות לקבל פטור ממס הכנסה.
פטור ממס בגין מחלות דם
החוק מונה מספר מחלות דם אשר מזכות בשיעור אחוזי נכות החל מ-0% ועד ל-100%.
במידה והחולה סובל ממחלות נלוות מלבד מחלת הדם, הרי שכל ליקוי עשוי להעלות את דרגת הנכות הרפואית – ואם שקלול כל המחלות מגיע למעל 90% נכות רפואית, הרי שהחולה עשוי לקבל פטור ממס הכנסה.
מחלות דם מסוימות מזכות ב-100% נכות רפואית כגון: אנמיה כרונית עם תלות קבועה בעירויי דם, מיאלופיברוזיס, תרומבוציטופניה, נויטרופנית, תסמונת מיאלודיספלסטית, כשל חיסוני נרכש, כאשר המצב חמור מאד, והחולה בלתי מסוגל לכל פעולה, מרותק למיטה או זקוק לסיעוד ועוד.
פטור ממס בגין קרוהן וקוליטיס
מחלת הקרוהן והקוליטיס הינן מחלות דלקתיות הפוגעות במערכת העיכול והמעיים.
אולם, כאשר מדובר במצב קשה של בעיות מעיים, עם חום, אנמיה קשה, מצב כללי ירוד באופן המצריך אשפוז, ירידה בחלבוני הדם, בצקת ברגליים, אנמיה, הפרעות באלקטרוליטיס, פציעות וניתוחי קיבה ומעיים, הפרעות קשות, עם מסוגלות לעבודות בית קלות בלבד, הפרעות קשות בעיכול גם לאחר ניתוח נוסף, בלתי מסוגלות לכל פעולה, ריתוק למיטה או הזדקקות לסיעוד, המצב יזכה את החולה ב-100% נכות רפואית.
אדם הסובל ממחלת הקרוהן ו/או קוליטיס בדרגת נכות רפואית של 100%, או אדם בעל מחלות נוספות אשר שקלולן מגיע ל-90% נכות רפואית, עשוי לקבל פטור ממס הכנסה.
פטור ממס בגין אירוע מוחי, פטור ממס בגין שבץ מוחי – CVA
כאשר מתרחש אירוע מוחי הנקרא גם שבץ מוחי, נלוות אליו משמעויות רבות אשר משתנות ממקרה למקרה. אירוע מוחי עשוי לגרום לירידה ניכרת בתנועת הגוף, בדיבור, לעיתים לא ניתן לתקשר עם הנפגע, אשר הופך למוגבל בחשיבתו ובאופן התבטאותו.
במידה ולאדם נגרם אירוע מוחי ובעקבות האירוע המוחי נקבעו לו 100% נכות רפואית או מעל 90% נכות רפואית בשקלול מיוחד, הוא עשוי להיות זכאי לפטור ממס הכנסה.
פטור ממס בגין דמנציה | פטור ממס בגין אלצהיימר
דמנציה היא אוסף של תסמינים המהווים פגיעה בתפקוד המוח, כגון פגיעה בזיכרון, בשפה, ביכולת הזיהוי, השיפוט, התמצאות בזמן מקום וכו’.
אופי המחלה וקצב ההחמרה שלה משתנה מחולה לחולה ודמנציה בדרגה חמורה ביותר עלולה לגרום למצב של תשישות נפש המקנה 100% נכות רפואית. הסימפטומים של הדמנציה הם: אובדן יכולת הזיכרון לטווח קצר, קושי במילוי מטלות, קושי בזיהוי חפצים ובני אדם, קושי בתפקוד היומיומי, בעיות בשפה ובתקשורת, שיפוט לקוי, בעיות בחשיבה, שינויים במצב רוח ובהתנהגות וכו’.
כאשר מדובר במצב חמור ביותר של דמנציה באופן הכולל ליקויים קוגניטיביים נוספים או ליקוי התנהגותי, החולה עשוי לקבל 100% נכות רפואית אשר תקנה לו פטור ממס הכנסה.
תקופת הנכות וחשיבותה לפטור ממס
- פטור ממס לאדם שנכותו נקבעה לתקופה של 365 יום ומעלה – תקרת המס המזכה בפטור ממס היא על הכנסה מיגיעה אישית, עד לגובה של 73,650 ש”ח, נכון לשנת המס 2021.
- במידה ונקבעה נכות לתקופה שבין 185 ועד ל- 364 ימים, תקרת המס המזכה בפטור ממס היא עד לגובה של 614,400 ש”ח נכון לשנת 2021.
- במידה ונקבעה נכות שהיא למעלה מ-90% אך לתקופה שהיא פחות מ-185ימים, לא קמה למגיש הזכאות לפטור ממס הכנסה.
תקרת ההכנסה הפטורה ממס
להלן טבלה הממחישה את תקרת ההכנסה הפטורה ממס, שנקבעה בין השנים 2016-2021:
שנת מס | תקרת הכנסה מיגיעה אישית | תקרת הכנסה שאינה מיגיעה אישית | תקרת הכנסה לריבית בגין נזקי גוף |
2016 | 608,400 | 72,960 | 300,000 |
2017 | 606,000 | 72,720 | 299,040 |
2018 | 608,400 | 72,960 | 300,000 |
2019 | 615,600 | 73,800 | 303,600 |
2020 | 618,000 | 74,040 | 304,560 |
2021 | 614,400 | 73,560 | 302,640 |
מהי נכות מזכה בפטור ממס?
נכות יכולה לזכות בפטור ממס בתנאי שהנכות נקבעה על פי אחד מהחוקים הבאים:
- פרקים ה, ט, י”ג או י”ג1 לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ”ה – 1995.
- נכים (תגמולים ושיקום), תשי”ט – 1959 (נוסח משולב).
- נכי המלחמה בנאצים, תשי”ד – 1954.
- נכי רדיפות הנאצים, תשי”ז -1957.
- תגמולים לנפגעי פעולות איבה, תש”ל – 1970.
- פיצוי נפגעי גזזת, התשנ”ד – 1994.
מסמכים שיצורפו לבקשת הפטור ממס הכנסה
במידה ונקבעה נכות שהיא למעלה מ-90% אך לתקופה שהיא פחות מ-185 ימים, לא קמה למגיש הזכאות פטור ממס הכנסה, ולכן, חשוב לוודא כי המסמכים הרפואיים המצורפים לבקשת הפטור מעידים על נכות שהתגבשה קודם להגשת הבקשה. בהקשר זה, יש לציין, כי סעיף 160 לפקוד מס הכנסה קובע את מועד ההתיישנות לתביעה להחזר מס ביתר לתקופה שהיא עד 6 שנים אחורה מיום הגשת הבקשה, ובמידה ומדובר בפטור שהוא לצמיתות הפטור יהיה תקף לגבי הכנסות עתידיות.
כיצד מגישים בקשה לפטור מס?
את הבקשה לפטור ממס יש להגיש לפקיד השומה שבאזור מגוריו של המבקש, בצירוף שובר אגרה לתשלום בסך של 659 ש”ח, עבור הוועדות הרפואיות שיתקיימו במוסד לביטוח לאומי ומטרתן לקבוע את אחוזי הנכויות הרפואיות של התובע לגבי כל תחום. הוועדות הרפואיות מתקיימות בביטוח הלאומי, אך הן פועלות מכח פקודת מס ההכנסה והתקנות. טרם הגשת הבקשה, יש לוודא כי קיים תיעוד רפואי תומך לכל הליקויים הרפואיים הנטענים בבקשה לרבות מועד התגבשותם. הוועדות לא יידונו בליקוי רפואי שלא צויין בבקשה ושלא נתמך בתיעוד רפואי. כל ליקוי יידון בפני וועדה בה יושב מומחה ספציפי לתחום, כך שאם אדם סובל ממספר ליקויים בתחומים שונים למשל בתחום האורתופדי, הנוירולוגי והקרדיולוגי – אותו אדם יוזמן ל- 3 וועדות שונות וייבדק על ידי מספר רופאים בהתאם לליקויים מהם הוא סובל.
ערר והחמרת מצב רפואי
מי שנקבעו לו אחוזי נכות בשיעור נמוך מהנדרש יכול להגיש ערר על ההחלטה בתוך 45 יום. הגשת ערר כרוכה בסך של 950 ש”ח נוספים. מי שחלה החמרה רפואית במצבו יכול להחליט להגיש תביעה להחמרת מצב וזאת לאחר חצי שנה מיום קבלת ההחלטה הדוחה את תביעתו לפטור ממס.
כפי שניתן לראות, התהליך עלול להיות ארוך ועל מנת לצלוח את ההליך ולמקסם את הטיפול בו מומלץ להיעזר בעורך דין מסים מומחה אשר בקיא בתחום ומעניק ליווי, ייעוץ וייצוג משפטי בוועדות הרפואיות עד לקבלת הפטור המיוחל.
קבלת פטור ממס הכנסה – משרד עורכי דין מסים מוביל בתחום דיני המס
משרדנו מוכר וידוע בישראל כמשרד עורכי דין מוביל בתחום המיסים.
חשוב לפנות לעורך דין מסים מומחה אשר בקיא בסגשת בקשות לפטור ממס הכנסה, בהליך אשר עשוי להיות כרוך בהתנהלות משפטית מול גופים ורשויות ממשלתיות שונות של המדינה. הליך זה דורש הבנה וידע על מנת להימנע מטעויות ולחסוך זמן יקר למגיש הבקשה לפטור.
מומלץ לפנות לעורך דין הבקיא בקבלת פטור ממס הכנסה, בקיא בתחום המס ובהליכים מול המוסד לביטוח לאומי; עורך דין מומחה שיידע לעמוד על זכויותיכם המשפטיות וייצג אתכם בהליך להשגת התוצאה המיטבית עבורכם.
מדריכי דירוג Dun & Bradstreet וכן B.D.I, דירגו את משרדנו כמשרד עורכי דין מוביל בתחום המסים. במשרדנו עורכי דין מסים, יוצאי מס הכנסה, אשר בקיאים בייצוג משפטי בתחום המס וליוו לקוחות המשרד עד קבלת פטור ממס הכנסה.
אנו מקפידים על דיסקרטיות מירבית! כל ייעוץ משפטי במשרדנו חוסה תחת חיסיון עורך דין-לקוח !
ניתן לפנות למשרדנו בכל עת, במספר: 03-7773333 או לעורכת דין נועה רן המתמחה בקבלת זכויות רפואיות, במספר 052-4321931, ואף ניתן להשאיר פניה באתר ועורך דין מסים בעל ידע משפטי בקבלת פטור ממס הכנסה לחולי סרטן, ישוב אליכם בהקדם.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים