עורך דין צווארון לבן
תוכן העניינים
עבירות צווארון לבן – הקדמה
כשדנים בנושא עבריינות צווארון לבן ו- עבירות צווארון לבן, אין המדובר בעבירה ספציפית אלא במקבץ עבירות המאוגדות תחת הכותרת עבירות צווארון לבן. המדובר בעבירות שביצוען דורש תחכום וידע רב יותר מאשר עבירות פליליות רגילות (כגון: עבירות אלימות, רכוש, סמים ועוד) הקבועות בחוק העונשין. לעבירות הצווארון הלבן יחידות אכיפה מיוחדות המנהלות הליכי חקירה בעבירות אלה. מדובר בעבירות בעלות מאפיינים מיוחדים, הנלווים לעבירות אלה, מאפיינים אשר יובאו במאמר זה.
ענישה בעבירות צווארון לבן
בשונה משאר סוגי העברות, בהן קיים ספק רב בנוגע לאפקטיביות הענישה כגורם מרתיע, נחשבות עבירות אלה לכאלה הנעשות מתוך שיקול תועלתני־רציונלי של השאת רווחים, ולפיכך – לעבירות שניתן להרתיע מפניהן באמצעות עונש שיפגע באותה תועלת של מבצעי העבירות. שינויים אלה התבטאו, בין היתר, ביוזמות חקיקה שביקשו להקשיח את הענישה בעבירות צווארון לבן ובהחמרת תוך הרחבת קשת הכלים האכיפתיים (חילוט, תפיסה וכו׳). בד בבד, עם שינויים אלה חל שינוי ברטוריקה השיפוטית על ידי בתי המשפט וכפועל יוצא החמרה בענישה כנגד עברייני הצווארון הלבן ועבריינות הצווארון הלבן מתוך הכרה והבנה של נזקיה הישירים, העקיפים והפוטנציאליים של עבירות אלה. העבריינות הכלכלית ועבירות הצווארון הלבן נתפסות יותר ויותר כמכת מדינה ובית המשפט מספק מענה הרתעתי בדמות ענישה מחמירה.
עורכי דין צווארון לבן – משרד רן תירוש ושות׳
משרדנו מדורג על ידי מדריכי הדירוג הבינלאומיים לעורכי דין BDI וכן דן אנד ברדסטריט כמשרד עורכי דין מוביל בישראל אשר מתמחה במתן טיפול משפטי מקיף – בעבירות צווארון לבן – לקריאה על משרדנו לחצו כאן.
כל עורך דין צווארון לבן במשרד הוא בעל ניסיון וידע משפטי נרחב, עורכי הדין יוצאי הפרקליטות והתביעה המשטרתית, בעלי הבנה, ידע וניסיון מעמיקים בחקיקה ובפסיקה בתחום הצווארון הלבן. במאמר משרדנו זה נביא סקירה של הפסיקה בעבירות צווארון לבן מהעת האחרונה, אשר מעלה בבירור, כי חלה מגמת החמרה בכל הקשור בגזירת העונש בעבירות צווארון לבן ובאכיפת החוק כנגד מבצעי עבירות כלכליות.
נפתח בדברי הצעות חוק שנחקקו לאחרונה תוך התמקדות בענישה הכלכלית ועבירות הצווארון הלבן והתייחסות המחוקק לעבירות אלה:
“ברשותנו ניסיון וידע רב, עודכנו ושוכללו הכלים של מערכת אכיפת החוק למאבק בתופעת העבירות הכלכליות ועבירות הצווארון הלבן. המאבק בעבירות כלכליות משלב בין כלים משפטיים שונים, פליליים ומנהליים, ושותפים לו גורמים רבים, הן במערכת הממשלתית והן במגזר הפרטי, לצורך מיגור הפשיעה הכלכלית והפגיעה בקופה הציבורית״.
רשויות האכיפה החוקרות עבירות צווארון לבן
נוכח העובדה שבתחום זה מדובר לרוב בתיקים מורכבים ורחבי היקף, חוקרי היחידות החוקרות הם חוקרים מיומנים יותר מהחוקרים בתחנות המשטרה ״הרגילות״, אשר מתמחים בחקירות כלכליות, לא פעם מדובר בחוקרים שהם עורכי דין, רואי חשבון, בעלי השכלה כלכלית אחרת. תיקי הצווארון הלבן זוכים לא פעם לסיקור תקשורתי, שכן הנפשות הפועלות והסוגיות הנחקרות מעלות עניין ציבורי רב. לפיכך, כבר בשלב ראשוני של הליך חקירה באזהרה מומלץ לקבל ייעוץ משפטי מקצועי, החל משלבי החקירה הראשונים, מעורך דין פלילי המתמחה בעבירות צווארון לבן, אשר בקיא בחקיקה ובפסיקה, מנהל תיקי צווארון לבן ופשיעה כלכלית וליטיגציה משפטית כדבר שבשגרה, ויסייע בניהול המשבר המשפטי תוך הגנה מקסימלית על זכויותיכם.
היחידות השונות
יחידות שונות במשטרת ישראל כמו יאח”ה [היחידה הארצית לחקירות הונאה], יאל״כ [היחידה הארצית לחקירות כלכליות], לה”ב 433, וכן יחידות חקירה נוספות הוקמו במיוחד על מנת לחקור עבירות בתחום הצווארון הלבן בהן עבירות מס, עבירות הלבנת הון, ניירות ערך, הגבלים עסקיים, ביטוח לאומי, וכן עבירות ספציפיות בחוק העונשין – שוחד, מרמה והפרת אמונים וכו׳.
חוקרי עבירות צווארון לבן
חוקרי יחידות אלו, עוברים הכשרות והדרכות תקופתיות בכדי לקבל את כל הכלים הנדרשים והידע הרלוונטי על מנת להתמודד עם החוק וליישומו על כל מקרה ומקרה, תוך נסיון לפצח עבירות כלכליות מורכבות בתרגילי חקירה ובאמצעים מתוחכמים, עוד בשלב החקירה – לכן, יש לקבל ייעוץ מקיף ונקודתי מעורך דין צווארון לבן בעל נסיון ומומחיות בתחום זה, עוד בטרם הגעתם לחקירה ביחידה החוקרת ; מדובר בשלב מכריע, שכן על חומר ראייתי זה יסתמכו עורכי הדין מטעם רשויות התביעה לאחר מכן, כשיעמדו בפני ההחלטה אם להגיש כתב אישום או לאו.
נוכח היקפן של העבירות בתחום הכלכלי, יכול שייעברו יחידות החקירה לפעילות גם מעבר לים, כך שהייצוג שניתן לכם על ידי עורך הדין צריך להיות כולל ומקיף גם לעניין זה; כך מתייחסת הצעת החוק לעניין:
“…בעקבות פעילותה הרבה של מדינת ישראל בנושא, התקבלה ישראל, ביוני 2016, כמשקיפה בארגון ה-FATF (Financial Action Task Force) – ארגון בין-לאומי למאבק בהלבנת הון ובמימון טרור…, הקובע את הסטנדרטים הבין-לאומיים בתחום איסור הלבנת הון ואיסור מימון טרור… הצטרפותה של ישראל לארגון האמור כחברה תתרום לשיפור שיתוף הפעולה שלה עם מדינות אחרות במישור המודיעיני ובמישור העזרה המשפטית…”
העברת התיק לפרקליטות
לרוב, מועבר חומר החקירה מהיחידות החוקרות ליחידות הכלכליות בפרקליטות, לעורכי דין שהוכשרו לטפל בתיקים כלכליים רחבי היקף, שהטיפול בהם יכול לקחת מספר שנים. גופי התביעה אינם נסוגים עד איסוף וקבלת כל חומר החקירה הדרוש בעיניהם לצורך החלטה אם להגיש כתב אישום – כך שגם בשלב זה בו מועבר התיק לפרקליטות או לעורכי דין ביחידה בסיום שלב החקירה, יכול שיתבצעו השלמות חקירה נוספות, אשר גם אליהן יש להגיע מוכנים כשבאמתחתכם אסטרטגיית הגנה משפטית.
פסיקת בית המשפט בעבירות צווארון לבן
בתי המשפט רואים בחומרה רבה את עבירות הצווארון הלבן, שכן עבירות אלה מייחסות למבצעים תחכום ותַּאֲווֹת בֶּצַע לכן, בעבירות אלה, עומדות הרשויות על רגליהן האחוריות על מנת לפעול למיגור ואכיפה; כך, מתייחס בית המשפט העליון בע”פ 4045/18 יובל פלג נ’ מדינת ישראל, לעבירות אלו:
“מזה שנים נוהגת מגמת החמרה בענישת עבירות ‘צווארון לבן’, וטעמים רבים לגישה זו: עבירות ה’צווארון הלבן’ פוגעות בלבו של שוק ההון ובמוסכמות היסוד שעליהן הוא מושתת. פגיעתן הרעה נותנת אותותיה במספר מישורים – בין היתר, דרך פגיעה ישירה במשקיעים, פגיעה בחסכונות הציבור המושקעים בשוק, וערעור האמון בשוק בכללותו.
עבירות אלו מזמינות תחכום, ועל-פי רוב הן קשות לגילוי. לא אחת פגיעתן קשה מזו של עבירות הרכוש ה’מסורתיות’, שכן להבדיל מהן, נזקי העבריינות הכלכלית אינם מסתכמים בהכרח ב’משחק סכום אפס’. המניע לעבירות אלו מוסיף אף הוא טעם לפגם ולפסול מוסרי. ככלל, יסודו איננו בדוחק או במצוקה, אלא הוא טמון בתאוות בצע, ובנכונות לנצל את מעמדו העדיף ממילא של העבריין כדי ‘לחלוב’ מן המערכת, על חשבון ציבור המשקיעים הרחב…”
למעלה מכך, בכדי לשכלל אכיפת הפשיעה האזרחית, הפלילית והמנהלית בתחום הכלכלי, הוקמה בשנת 2010 בבית משפט המחוזי בתל-אביב יפו מחלקה כלכלית שנועדה לאכוף בצורה היעילה ביותר, בפני הרכב שופטים מקצועיים בתחום הכלכלי; מחלקה כלכלית נוספת הוקמה בשנת 2018 גם בבית משפט המחוזי בחיפה – הכל כחלק מהמאבק וניסיון מיגור הפשיעה הכלכלית במדינת ישראל.
עבירות צווארון לבן בתחום המיסים והלבנת ההון
בשנת 2016, התקבל בכנסת תיקון 14 לחוק איסור הלבנת הון, ושישה חודשים לאחר מכן פורסם ברשומות ונכנס לתוקף. התיקון לחוק מגדיר לראשונה את כל עבירות המס המהותיות כהגדרתו בחוק, כעבירות מקור. לכאורה, מדובר בתיקון בהיקף מצומצם הכולל כמה תוספות בסעיפים בודדים, והוספת עבירות ספורות לתוספת הראשונה. התיקון לחוק מבשר על שינוי תפישה של ממש על ידי המחוקק ביחס לתכלית החוק, להשלכותיו אשר חורגות מעבר להיבטי המס ונוגעות להיבטים כלכליים הנוגעים לשוק הכלכלי כולו ולמשטר הפיננסי במדינה. בעת שנחקק החוק הוא נועד לחול על גורמי פשיעה מאורגנת, ובמוצהר לא נועד לטפל בעברייני מס, שלאחר התיקון לחוק הוא פורש את תחולתו על עבריינות מס באשר היא. משכך, אף שהתיקון לחוק מוצג כחלק מהתפתחות אבולוציונית של חוק איסור הלבנת הון, דומה שהוא מבטא מהפכה של ממש, שהיקפה ומשמעויותיה יתבהרו בעתיד, ויושפעו ודאי מהדרך שבה יעשו רשויות האכיפה שימוש בהוראות החוק ומהאופן שיפורש בבית המשפט.
עבירות צווארון לבן בתחום ניירות הערך
חקירה ברשות לניירות ערך מתבצעת במחלקת החקירות של הרשות לניירות ערך, מדובר בגוף חקירה עצמאי המקיים הליכי חקירה גלויים וסמויים בחשד לביצוע עבירות על החוקים הבאים (אין מדובר ברשימה סגורה וקיימים חוקים נוספים כמובן) :
- חוק ניירות ערך התשכ”ח – 1968.
- חוק השקעות משותפות בנאמנות התשנ”ד – 1994.
- שיווק השקעות וניהול תיקי השקעות התשנ”ה – 1995.
- חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ייעוץ, שיווק ומערכת סליקה פנסיוניים), תשס”ה-2005
- חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, התשנ”ה-1995
למחלקת החקירות ברשות ניירות ערך סמכות לחקור חשודים בחשד לביצוע עבירות לפי חוקים אחרים נוספים דוגמת חוק איסור הלבנת הון, חוק העונשין, חוקי מס – בכלל זה, חשד לביצוע עבירות שוחד (תיק 4000 לדוגמה), מרמה והפרת אמונים בתאגיד, קבלת דבר במרמה, רישום כוזב במסמכי תאגיד, עבירות מנהל בתאגיד, פרסום מטעה בידי נושא משרה בכיר בתאגיד, שיבוש חקירה ועוד עבירות מחוקים אחרים, במקום שעבירות אלו מבוצעות יחד עם או בקשר עם עבירות על חוקים מתחום ניירות הערך, השקעות משותפות בנאמנות, הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות שיווק השקעות וניהול תיקי השקעות וכו׳.
עורך דין צווארון לבן מומחה
על מנת לשמור על זכויותיכם בצורה המיטבית בשלב החקירה או מסירת עדות תוך מאמץ מירבי להימנע מפגיעה בשמכם הטוב בשלבי החקירה [בקשת איסור פרסום] והימנעות מהגשת כתב אישום כנגדכם בגין ביצוע עבירות צווארון לבן, יש לקבל ייעוץ וייצוג מעורכי דין פליליים המתמחים בעבירות צווארון לבן ועבירות כלכליות המכירים את רזי החוק היטב.
רק כך, ניתן להגיע מוכנים, ככל שאפשר, לשלב החקירה, לוודא שאתם מיוצגים היטב בהידברות מול רשויות המדינה טרם הגשת כתב אישום וככל שמגיעים לשלב הגשת כתב האישום – לוודא שתקבלו את הייצוג המסור והמקצועי ביותר בין כותלי בית המשפט מעורכי דין שיילחמו על זכויותיכם.
לכן, לאור מגמת ההחמרה באכיפת עבירות הצווארון הלבן, יש לוודא שעורך הדין המייצג אתכם, מדבר ב”שפה הכלכלית” הנדרשת, מכיר את ההלכות הרלוונטיות ביותר לעניינכם ומודע לכל תיקוני החקיקה המפורסמים מדי עת; לצורך תיאום פגישה ראשונה במשרד רן-תירוש ושות׳ ניתן ליצור קשר בטלפון 03-7773333.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים