הונאות קריפטו ותרמיות במטבעות דיגיטלים
תוכן העניינים
מטבעות דיגיטליים וקריפטו במאה ה 21.
תחום המטבעות הקריפטוגרפיים, המבוסס על טכנולוגיית בלוקצ’יין, הינו תחום חדשני, מתפתח ודינמי. על אף שחלפו שנים רבות מאז המושגים קריפטו ומטבעות דיגיטליים וירטואליים אחרים, כגון ביטקויין, איתריום, ריפל, הפכו מוכרים בישראל ובעולם עם עליית ערכם, מבחינה משפטית ורגולטורית תחום זה מצוי עדיין בתחילת דרכו ונושא פוטנציאל רב לחדשנות משפטית, חשבונאית לצד חדשנות טכנולוגית ועסקית אך יחד עם זאת, סיכונים רבים כלכליים, משפטיים וסיכוני סייבר.
רשויות החוק במדינת ישראל בהן רשות הסייבר, רשות המסים ורשות ניירות ערך מגבשים מתווים והמלצות שיתנו מענה משפטי, גם אם מקדמי וראשוני בלבד לתחום הקריפטו. כך לדוגמה, צו איסור הלבנת הון אשר פורסם רק לאחרונה קובע, כי הרגולטור האמון על פיקוח וקיום הוראות הצו הוא הממונה על רשות שוק ההון, אשר בימים אלה בודק ומאשר גופי קריפטו שונים שהגישו בקשה לקבלת רישיון לפעילות.
נכון להיום עדיין קיימת אי בהירות רבה באשר למתכונת והיקף הרגולציה שיחולו על הפעילויות השונות בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים. בפרט, כשמדובר במטבעות מבוזרים ללא גורם ריכוזי שעומד מאחוריהם, דבר המעלה שאלות חוקיות משפטיות רבות, בין היתר בהיבטים הקשורים בתחומי המסים, הלבנת הון, אבטחת מחשבים וסייבר וכן הגנה על משקיעים.
משרדנו מוכר וידוע בישראל כמשרד עורכי דין מוביל בתחום עבירות צווארון לבן, למשרדנו נסיון רב בליווי חקירות והליכים משפטיים פרשיות מרמה מסועפות ומורכבות בתחום הקריפטו והמטבעות הדיגיטליים, עבירות מיסים ועבירות כלכליות – עבירות ניירות ערך, עבירות הגבלים עסקיים, עבירות הלבנת הון וכו׳. חשודים ונאשמים בתיקי קריפטו מלווים בקפדנות על ידי משרדנו בהליכים משפטיים בבתי המשפט ברחבי הארץ. עורכי הדין מיסים וצווארון לבן במשרדנו יוצאי רשויות המדינה השונות, רשות המסים, פרקליטות, פירמות רואי חשבון בינלאומיות וכו׳.
לקריאה נוספת על משרדנו באתר B.D.I שדירג משרדי עורכי דין מובילים בישראל – לחצו כאן!
סיכונים בהשקעות בתחום הקריפטו ומטבעות דיגיטליים
לאור הרגולציה המחמירה בישראל בשנים האחרונות והנהגת משטר איסור הלבנת הון, קיים קושי רב להעביר כספים שמקורם במטבעות דיגיטליים וקריפטו לתוך המערכת הפיננסית המפוקחת מתוך חשש אשר נבע, בין היתר, מהטמעת כספים שמקורם בביצוע עבירות הלבנת הון, קושי לאתר את מקורות הכסף וזליגתם אל המערכת הבנקאית המוסדרת ומפוקחת.
אחזקה וכרייה של מטבעות קריפטוגרפיים כמו גם השקעת כספים בהם, בתחום שמעמדו המשפטי והרגולטורי עדיין אינו ברור הינה השקעה ברמת סיכון גבוהה וכוללת סיכונים שבחלקם אינם מוכרים למשקיע הרגיל בשוק ההון המפוקח.
סיכונים אלו כוללים, בין היתר –
- קושי בהערכת שווי הנכסים.
- סיכוני נזילות.
- תנודתיות מחירים קיצונית.
- סיכונים תפעוליים.
- חשיפה לתרמיות והונאות מסחר, מתקפות סייבר, “פיצולי מטבע”
- שליטה ריכוזית על נתח שוק משמעותי בחלק מהמטבעות,
- קושי בהפקדת כספים שמקורם במטבעות קריפטוגרפיים במערכת הפיננסית.
- סיכונים רגולטוריים שונים שעלולים ליצור השלכות משמעותיות על העוסקים בפעילות זו.
סיכונים תפעוליים ותרמיות בתחום הקריפטו
המסחר במטבעות קריפטוגרפיים עלול להיות חשוף באופן משמעותי לתרמיות ולמניפולציות, הונאות ומרמה.
היות ואין גוף המפקח על המסחר קשה להצביע על מקרים בהם בוצעו מניפולציות במסחר ואולם, ישנם מקרים בהם דווח על חברות שרימו משקיעים ואשר כנגדם ננקטו פעולות אכיפה. קיימות הערכות בקרב רגולטורים כי קיימים גורמים בעלי יכולת השפעה במטבעות קריפטוגרפיים המחזיקים בכמויות גדולות ומנהלים מהלכים של הרצות שערים. נוסף על כך, היות ושוק הקריפטו אינו מפוקח ואין עליו מעקב עשוי להיות קושי רב בהשבת הכספים במקרה של גניבה או תרמית.
סיכוני סייבר ועבירות מחשב
כפי שתואר לעיל החזקת המטבעות מתבצעת באמצעות “ארנק דיגיטלי” כאשר ההחזקה במטבע נרשמת על פי ה”מפתח הפרטי” של בעליו. במידה וגורם זר משיג את המפתח הפרטי של אדם מסוים הוא משיג למעשה את השליטה על כל המטבעות שברשותו. בנוסף, מטבעות אלה, כמו גם כל השירותים הכרוכים בהם כמו ארנקים וחוזים חכמים המאפשרים ביצוע פעולות שונות מסתמכים לחלוטין על קוד מחשב. מסיבות אלה, החזקה במטבעות קריפטוגרפיים עשויה להיות חשופה באופן משמעותי לפריצות של האקרים ולכשלים הקשורים בקוד. עובדה זו משמעותית במיוחד, ככל שמדובר בזירות מסחר שכן אדם המעוניין לסחור בזירה כזו נדרש להעביר את המטבעות שלו למפתח פרטי הנמצא בבעלותם.
לאחרונה פורסם על גניבת מטבעות בשווי כ-450 מיליון דולר. קיימות דוגמאות נוספות בהן נגנבו או נחסמו מטבעות בשווי מאות מיליוני דולרים בגין באגים בקוד תכנה, בניהם גניבת כספי המשקיעים – כספים המושקעים במטבעות וירטואליים לא נהנים מביטוח
ריכוזיות ושליטה במטבעות דיגיטליים
בעוד מטבעות אלה מוגדרים לרוב כמטבעות מבוזרים שאינם נשלטים על ידי גורם אחד, עובדה זו אינה חד משמעית. ראשית, לצורך ביצוע של שינוי או עדכון בקוד של המטבע נדרשת הסכמת רוב המשתמשים אם כי במקרים רבים הגורם המייסד של המטבע הוא שמתווה את הדרך.
שנית, במקרים רבים כריית המטבעות מתבצעת ברובה על ידי מספר מצומצם של גורמים או שותפויות כרייה המחזיקים בכוח מחשובי רב. עובדה זו מביאה לכך שלגורמים אלה עשוי להיות כוח השפעה רב על ההחלטות המתקבלות בקהילה כגון – פיצולים במטבע, יכולת לבצע מניפולציות והעברות כפולות של מטבעות, השפעות על מחירים.
הטמעה והכנסה של כספים למערכת הפיננסית
קיימות עדויות לכך שיש בנקים וגופים פיננסים ברחבי העולם אינם מוכנים לקבל כספים שמקורם במטבעות דיגיטליים, הן מטעמי איסור הלבנת הון והן מטעמי רמת הסיכון.
רגולטורים ברחבי העולם הצהירו על כך שמדובר בפעילות בסיכון. כך למשל, בפסק הדין שניתן במקרה של חברת “ביטס אוף גולד״ המספקת שירותי המרה בין שקלים לביטקוין או אית’ר נגד בנק לאומי, קבע בית המשפט המחוזי, כי לא ניתן להכריח את הבנק לקבל את כספי החברה שמקורם בפעילות בביטקוין במיוחד לאור העובדה, כי בנק ישראל לא קיבל החלטה בנושא ודרש מהבנקים לצמצם סיכון בחשבונות מסוג זה על ידי בקשת מסמכים, הגבלת תנועות ואף סגירת חשבונות במידת הצורך.
סיכונים רגולטוריים ומעמדם המשפטי של המטבעות הקריפטוגרפיים
מצבם של המטבעות הקריפטוגרפיים בכלל ושל הביטקוין בפרט, עדיין אינו ברור במדינות רבות בעולם וקיימות סוגיות רגולטוריות ומשפטיות רבות בכל הקשור למטבעות קריפטוגרפיים אשר טרם קיבלו מענה ומעלות סוגיות משפטיות של ממש אשר נתונות לשינוי. במדינות מסויימות בעולם אנו שומעים על הטמעת המטבעות הדיגיטליים כאמצעי תשלום מקובל, כך לדוגמה ביפן הוגדר כי ניתן להשתמש במטבעות קריפטוגרפיים כאמצעי תשלום ואילו מדינות אחרות עשויות לאסור על פעילויות מסוימות במטבעות אלה.
שימוש במטבעות קריפטוגרפיים ככלי להלבנת הון הוא אחד החששות המרכזיים של הרגולטורים והמערכת הבנקאית. החשש מתגבר עקב האפשרות לבצע העברות כספים במטבעות קריפטוגרפיים בין חשבונות שזהות בעליהם אינה ידועה לאף גורם שלישי.
כיום רשויות איסור הלבנת ההון במדינות שונות דורשות זיהוי מלא של הלקוחות כאשר הם מבקשים להירשם לזירות מסחר, אם כי המסחר מחוץ לזירות אלה עדיין אינו מפוקח. כמו כן למדיניות בה נוקטות רשויות איסור הלבנת ההון ישנה השלכה על התנהלות הבנקים בכל הקשור להכנסת כספים שמקורם בהשקעה במטבעות קריפטוגרפיים. שינוי במדיניות רשויות הלבנת ההון עשויה להשפיע משמעותית על ההשקעה במטבעות אלה. גם למדיניות רשויות המס עשויה להיות השפעה ניכרת ולכל שינוי בהגדרתם צפויה להיות השלכה ישירה על ההכנסה מההשקעה במטבעות קריפטוגרפיים.
הפיקוח על הבנקים בישראל לא פרסם הוראות מפורשות בכל הנוגע לאפשרות של חברות ויחידים להפקיד כספים שמקורם בפעילות במטבעות קריפטוגרפיים ולהחלטותיו בנושא עשויה להיות השפעה ניכרת על תעשייה זו. כתוצאה מחוסר ודאות זו בנקים רבים בוחרים שלא לאפשר לחברות העוסקות בתחום לפתוח חשבונות בנק או לבצע העברות כספים והדבר מגיע לפתחו של בית המשפט למתן החלטות אשר מתוות דרך בתחום זה.
מטבעות דיגיטליים | מטבעות וירטואליים
בשנים האחרונות, רשויות האכיפה מקפידות על הגברת הפעילות בתחום הקריפטו וכנגד גופים המציעים השקעות במטבעות וירטואליים, מטבעות דיגיטליים אשר לא דיווחו או ביצעו עבירות במטבעות דיגיטליים ולהאשימם בעבירות הלבנת הון ועבירות מס חמורות של השתמטות מתשלום מס, מרמה והונאה, ואף כמות המעצרים כנגד מבצעי עבירות והבאתם לבית המשפט עולה. בחקירות בודקים את זהות בעלי הכספים, האפשרות כי הוסתרו מקורות הכסף ואף אפשרות כי הולבן הון וכשמדובר בכך, הסכנה אף רבה יותר שכן עבירות הלבנת ההון מאפשרות לרשויות המדינה והאכיפה שימוש באמצעים דרקוניים של חילוטים ותפיסת נכסים, כספים ורכוש אשר עלולים למוטט כל המשך פעילות כלכלית של אדם, גוף או חברה.
משרד עורכי דין בתחום הקריפטו הלבנת הון ואכיפה כלכלית
משרדנו מוכר וידוע בישראל כמשרד עורכי דין מוביל בתחום עבירות צווארון לבן, למשרדנו נסיון רב בליווי חקירות והליכים משפטיים בתחום הקריפטו ומטבעות דיגיטליים, עבירות מיסים ועבירות כלכליות – עבירות ניירות ערך, עבירות הגבלים עסקיים, עבירות הלבנת הון וכו׳. חשודים ונאשמים בתיקי קריפטו מלווים בקפדנות על ידי משרדנו בהליכים משפטיים בבתי המשפט ברחבי הארץ. עורכי הדין מיסים וצווארון לבן במשרדנו יוצאי רשויות המדינה השונות, רשות המסים, פרקליטות, פירמות רואי חשבון בינלאומיות וכו׳.
לקריאה נוספת על משרדנו באתר B.D.I שדירג משרדי עורכי דין מובילים בישראל – לחצו כאן!
אם זומנתם לעדות או חקירה באזהרה בתחום הקריפטו והמטבעות דיגיטליים, אם החל בעניינכם הליך ביקורת אזרחי הנוגע למטבעות דיגיטליים ברשויות המס, אם קבלתם פניה מרשות שלטונית ואתם מחזיקים במטבעות דיגיטליים, אנשים פרטיים המחזיקים או סוחרים בתחום הקריפטו, המלצתנו החד משמעית היא לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין צווארון לבן ומיסים בעל ידע ומומחיות משפטית בייצוג וליווי בתיקי מטבעות קריפטוגרפיים. עורך דין בעל ניסיון משפטי אשר יקפיד להילחם על כספכם וזכויותיכם המשפטיות אל מול רשויות אכיפה במדינת ישראל – רשות איסור הלבנת הון, רשות שוק ההון, רשות המסים וכו׳.
רן-תירוש ושות׳ עורכי דין צווארון לבן
מדריכי דירוג Dun & Bradstreet וכן B.D.I, דירגו את משרדנו כמשרד עורכי דין מוביל בתחום הצווארון הלבן והמיסים. משרדנו בעל ניסיון וידע בייצוג בעבירות כלכליות, בסוגיות קריפטו מורכבות, בליווי חקירות בתחום המטבעות הדיגיטליים וכן ליווה משקיעים פרטיים, סוחרים וחברות בהליכים משפטיים מורכבים מול הרשויות השלטוניות בישראל תוך הבנת החשיפה המשפטית הקיימת בתחום זה – פלילית, מנהלית ואזרחית.
פנו למשרדנו בו עורכי דין מסים / צווארון לבן אשר בקיאים בייצוג משפטי בתחום הקריפטו, בעלי ידע ונסיון משפטי בתיקים כלכליים מורכבים והגנו על זכויותיכם.
אנו מקפידים על דיסקרטיות מירבית! ייעוץ משפטי במשרדנו חוסה תחת חיסיון עורך דין-לקוח !
ניתן לפנות למשרדנו בכל עת, במספר: 03-7773333 או להשאיר פניה באתר ועורך דין במשרדנו ישוב אליכם בהקדם האפשרי.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים