הסדר מותנה בעבירות ניירות ערך
תוכן העניינים
הסדר מותנה בעבירות ניירות ערך – הקדמה
הסדר מותנה קבוע בסעיף 54ה לחוק ניירות ערך, הסעיף מסמיך את פרקליט המחוז לסגור תיק חקירה נגד חשוד בביצוע עבירות ניירות ערך ולהתקשר עמו בהסדר להפסקת הליכים המותנית בתנאים.
מהו הסדר מותנה בניירות ערך ?
הסדר מותנה הוא הסכם בין התביעה לחשוד, לפיו החשוד מתחייב לקיים את התנאים שפורטו בהסדר, וזאת כנגד התחייבות התביעה להימנע מהגשת כתב אישום ולסגור את התיק שנפתח נגד החשוד.
סעיף 54ה(א) קובע כך –
על אף האמור בסעיף 62(א) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ”ב-1982, רשאי פרקליט מחוז, גם אם ראה שקיימות ראיות מספיקות לאישום, שלא להעמיד חשוד בביצוע עבירת ניירות ערך לדין ולהתקשר עם החשוד בהסדר להפסקת הליכים המותנית בתנאים (בסימן זה – הסדר) ובלבד שסבר, כי מילוי תנאי ההסדר יענה על העניין לציבור בנסיבות המקרה”.
משרד רן-תירוש ושות׳ מדורג כשמשרד עורכי דין מוביל בישראל בתחום עבירות הצווארון הלבן ובהן, בין השאר, עבירות ניירות ערך. משרדנו מדורג על פי חברת BDI וכן חברת דן אנד ברדסטריט כמשרד עורכי דין ניירות ערך מוביל, בעל מוניטין משפטי מעולה, הן בהתנהלות מול רשות ניירות ערך בשלב הייעוץ לפני חקירה ברשות ניירות ערך, בניהול הליכי שימוע והליכים משפטיים בבית המשפט בתיקי ניירות ערך, במלחמה עיקשת על זכויות לקוחותינו.
משרדנו זכה בפסיקות תקדימיות וכן להצלחות בתיקי ניירות ערך, סיים הדיינות משפטית בשלב השימוע בטרם הוגש כתב אישום, הליכים אשר מנעו הגשת כתבי אישום כנגד לקוחות המשרד, הצלחות בתיקים מורכבים ובפרשיות מסועפות שהסתיימו לבסוף בסיום ההליך הפלילי בענישה מינימלית.
הנחיית היועץ המשפטי לממשלה בעניין הסדר מותנה
על המטרות שעומדות בבסיס המנגנון של הסדר מותנה ניתן ללמוד, בין היתר, מהנחיית היועץ המשפטי לממשלה הנוגעת להסדר המותנה הקבוע בחוק סדר הדין הפלילי – היועץ המשפטי לממשלה קובע כך :
“ההסדר המותנה נועד לתת הזדמנות נוספת לחשודים המתאימים, ולאפשר, במקרים ההולמים, הטלת סנקציה מתאימה, ללא הגשת כתב אישום וניהול הליך בבית משפט, על כל המשמעויות הנלוות לכך, ובכלל זה ללא הכתם של הרשעה פלילית. מטרה נוספת היא הפחתת העומס מהתביעה ומבתי המשפט והפניית המשאבים לתיקים חמורים יותר. כמו כן, בכוחו של הסדר מותנה, המיועד להתבצע במהירות, באופן מיידי, ואשר תוצאתו ודאית, להגביר את ההרתעה.״
הסדר מותנה נועד לשמש את התובע בתיקים אשר היו נסגרים בעילה של חוסר עניין לציבור, וכן בתיקים אשר היו מוגשים לבית המשפט ובלבד שהתובע סבר, כי מילוי תנאי ההסדר עונים על העניין לציבור בנסיבות המקרה. ככלל, השימוש בהסדר נועד לחול על עבירות קלות או על עבירות שבוצעו בנסיבות מקלות – בין אם נסיבות הקשורות לביצוע העבירה ובין אם נסיבות שאינן קשורות בהכרח בביצוע העבירה, לרבות נסיבות הקשורות למבצע העבירה.
הסדר מותנה בעבירות ניירות ערך
סעיף 54ה לחוק ניירות ערך נחקק כחלק מחוק ייעול הליכי האכיפה ברשות ניירות ערך. הוספת הכלי של ההסדר המותנה לחוק ניירות ערך מייצרת מנגנון של הימנעות מנקיטת הליכים פליליים או הפסקת הליכים, מותנית, בדומה להסדרים אחרים בהם אין מעמידים לדין, דוגמת המנגנון של צו מוסכם הקיים בחוק ההגבלים העסקיים, התשמ”ח-1988 וההסדר שנקבע במסגרת תיקון 66 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ”ב-1982 ועוגן בסעיפים 67א-67יב לחוק סדר הדין הפלילי.
להסדר המותנה בחוק ניירות ערך ישנם מספר מאפיינים ייחודיים המבחינים אותו מההסדר בחוק סדר הדין הפלילי. ההסדר בחוק ניירות ערך חל גם על עבירות פשע, לא מחייב הודיה מצד החשוד, פרסומו כולל את פרטי החשוד והתקשרות בו מחייבת חתימה של הגורם הבכיר במחוז.
ההסדר לפי חוק ניירות ערך גם כולל סנקציות ואמצעים ייחודיים שלא קיימים בהסדר לפי חוק סדר הדין הפלילי.
ייחודיותו של ההסדר המותנה לפי חוק ניירות ערך היא פועל יוצא של הסביבה הכלכלית- עסקית בה מבוצעות עבירות לפי חוק ניירות ערך. בנוסף, סמכויות האכיפה המינהלית שהוענקו לרשות ניירות ערך במסגרת התיקון לחוק הביאו לכך שבמצבים מסוימים עשויה להיווצר חפיפה בין ההליך המינהלי להליך הפלילי. כפועל יוצא, עשויה להיווצר חפיפה גם בין ההליך המנהלי לבין ההליך של הסדר מותנה. מטעמים אלו מאפשר ההסדר גמישות רבה יותר בהפעלתו.
התנאים להחלת הסדר מותנה בתיק ניירות ערך
קיימים 3 תנאי סף לקיום הסדר מותנה, לפי סעיף 54ה לחוק ניירות ערך:
- החלטה כי קיימות די ראיות להעמדת חשוד לדין.
- העבירות בהן יש די ראיות הן עבירות ניירות ערך, כאמור בסעיף 1 לחוק ניירות ערך 2 .
- מילוי תנאי ההסדר עונה על העניין לציבור בנסיבות המקרה.
בצד תנאי הסף בעריכת הסדר מותנה לפי חוק ניירות ערך, ינתן משקל משמעותי לשאלה אם החשוד הודה בעובדות המהוות עבירה המפורטות בהסדר.
בנוסף, יילקחו בחשבון גם תנאי סף נוספים הקבועים בהסדר בחוק סדר הדין הפלילי:
- העונש המתאים לחשוד לעניין הבניית שיקול הדעת בענישה אינו כולל מאסר בפועל, ובכלל זה מאסר שירוצה בדרך של עבודות שרות.
- לחשוד אין עבר פלילי בחמש השנים שלפני ביצוע העבירה נושא ההסדר;
- לחשוד אין חקירות או משפטים פליליים תלויים ועומדים בעניינו במשטרה או באותה רשות, שאינם חלק מההסדר;
- לא נערך הסדר מותנה עם החשוד בחמש השנים שלפני ביצוע העבירה נושא ההסדר.
שיקולים שייבחנו על ידי תובע לצורך אישור הסדר מותנה
כאמור בסעיף 54ה(א), תובע רשאי להמליץ על עריכת הסדר מותנה לפי חוק ניירות ערך, כאשר מילוי תנאי ההסדר יענה על העניין הציבורי בנסיבות המקרה.
השיקולים שעל התובע לשקול בהקשר זה דומים לשיקולים שנבחנים על ידי תובע בעריכת הסדר לפי חוק סדר הדין הפלילי:
- נסיבות אישיות של החשוד – לרבות גילו של החשוד; מידת הפגיעה הצפויה בחשוד או במשפחתו כתוצאה מקיומו של הליך פלילי; התנהגותו החיובית של החשוד ותרומתו לחברה; נסיבות חיים קשות של החשוד; העדרו של עבר פלילי לחשוד.
- נסיבות ביצוע העבירה – לרבות העדר תכנון מוקדם לביצוע העבירה; הסיבות שהביאו את החשוד לבצע את העבירה; חלקו היחסי של החשוד בביצוע העבירה; מעשה חד פעמי; קיומו של קורבן עבירה יחיד; חלוף זמן רב מעת ביצוע העבירה.
- תוצאות העבירה – לרבות נזק לא רב אשר נגרם או צפוי היה להיגרם מביצוע העבירה.
- התנהלות החשוד לאחר ביצוע העבירה – לרבות שיתוף פעולה של החשוד עם רשויות אכיפת החוק; הודאת החשוד ונטילת אחריות על מעשיו; חרטה של החשוד על מעשיו; מאמצים שנעשו על-ידי החשוד לחזור למוטב; מאמצים שנעשו על-ידי החשוד לתיקון תוצאות העבירה או לפיצוי הנזק שנגרם ממנה.
- נסיבות מקלות אחרות אשר יש בהן להטות את הכף מבחינת האינטרס הציבורי לסגירת התיק בהסדר מותנה.
כתב אישום ניירות ערך
כתבי אישום בעבירות ניירות ערך פליליות קשורות בין היתר לעבירות של שימוש במידע פנים, תרמית בניירות ערך, עבירות דיווח ומסירת פרטים מטעים בדוחות, עבירות על חוק הייעוץ, שיווק וניהול השקעות וכן עבירות לפי חוק השקעות משותפות בנאמנות. רשות ניירות ערך מבצעת הליכי אכיפה הכוללים, בין היתר, הליכי מעצר וחקירה פליליים בעבירות ניירות ערך ועבירות נלוות, הגשת כתבי אישום, הטלת עיצומים כספיים כנגד המפרים וכו’.
אם הוגש כנגדכם כתב אישום בעבירות ניירות ערך על ידי פרקליטות מיסוי וכלכלה – מחלקת ניירות ערך, מומלץ לפנות בהקדם לקבלת ייצוג משפטי מאת עורך דין ניירות ערך מומחה להגנה משפטית על זכויותיכם.
עורך דין ניירות ערך אשר יפעל לסיום ההליך בזיכוי מהעבירות אותם ביצעתם או בנסיבות אחרות בענישה מינימלית, סיום ההליך בהסדר אכיפה, בהסדר מותנה, הליכים אשר יש בהם לחסוך ללקוחות עוגמת נפש רבה, הליכים משפטיים ארוכים וקשים, הרשעה בפלילים וקנסות גבוהים.
תנאי ההסדר המותנה
סעיף 54ה(ב) קובע, כי אמצעי האכיפה שניתן להטיל בהסדר מותנה יהיו אלה:
- עיצום כספי – סעיף 52נג לחוק ניירות ערך.
- תשלום לנפגע העבירה – סעיף 52נד לחוק ניירות ערך.
- נקיטת פעולות לתיקון ההפרה ומניעת הישנותה – סעיף 52נה לחוק ניירות ערך.
- איסור לכהן כנושא משרה בגוף מפוקח – סעיף 52נו לחוק ניירות ערך.
- ביטול או התליה של רישיון, אישור או היתר – סעיף 52נז לחוק ניירות ערך.
- הטלה על תנאי של אמצעי האכיפה האמורים בסעיף א, ד ו-ה – סעיף 52נח לחוק ניירות ערך.
ייצוג והגנה משפטית בתיקי ניירות ערך
משרד רן-תירוש ושות׳ הוא ממשרדי עורכי הדין המובילים בישראל, משרדנו מתמחה בייצוג בתחום המשפט הפלילי, עבירות וצווארון לבן, ניירות ערך, מיסים, הגבלים עסקיים, הלבנת הון ועבירות כלכליות.
המשרד מטפל בלקוחות נורמטיביים, למשרד ניסיון רב בייצוג בתיקי ניירות ערך מורכבים ומתוקשרים, תוך הקפדה על ייצוג משפטי מקיף ומעמיק בהתאם לצרכים הייחודיים של כל תיק, תוך בניית אסטרטגיית הגנה משפטית ללקוח כבר בשלביו הראשונים של ההליך המשפטי. עורכי הדין במשרד יוצאי הפרקליטות ורשויות התביעה, בעלי ניסיון של שנים רבות בניהול הגנה משפטית מקיפה, ייעוץ וליווי בהליכים בתיקי ניירות ערך ובהם הליכי אכיפה מנהלית ברשות ניירות ערך ואכיפה פלילית ברשות ניירות ערך בעבירות שימוש במידע פנים, תרמית בניירות ערך ועבירות נוספות, ייצוג משפטי בהליכי שימוע בתיקי ניירות ערך, ייצוג משפטי לאחר הגשת כתבי אישום על ידי רשות ניירות ערך ורשויות תביעה שונות, בפני בית המשפט השונים – שלום, מחוזי ועליון.
משרדנו מספק מענה משפטי וכן מעניק ייעוץ משפטי מקצועי ומקיף 24/7, הכל תוך הקפדה ושמירה על דיסקרטיות מלאה.
ייעוץ משפטי שמעניק משרדנו חוסה תחת סודיות וחיסיון עורך דין – לקוח!
לצורך תיאום פגישה עם עורך דין שותף במחלקת צווארון לבן או לצורך שיחה מקדימה בעניינכם, ניתן להתקשר למספר 03-7773333.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים