הלבנת הון – נורות אזהרה בעידן הקורונה
תוכן העניינים
נגיף הקורונה COVID19 גרם לתהפוכות בעולם, גם בתחום הפיננסי, בראשם האצת המעבר לפעילות מומחשבת מרחוק, ובכך גוברים הסיכונים ומתווספים אף סיכונים חדשים לפשיעה הקשורה בהלבנת הון ופשיעה כלכלית. בד בבד, על רקע המשבר הפיננסי ישנה עלייה התחזויות, פשיעה העושה שימוש בתווך האינטרנטי (דוגמת סחר הקורונה, בהן הונאות רפואיות, הונאות סייבר מתוחכמות, לעלייה של עשרות אחוזים בהיקפן של תופעות פשיעה בהקשרי בחודשים האחרונים אנו עדים בישראל (בדומה למתרחש בעולם). ארגון FATF וכן ארגונים נוספים פועלים תוך שיתוף פעולה בינלאומי למאבק בהלבנת הון ומימון הטרור. במאמר זה נסקור את המגמות בהלבנת הון ופשיעה פיננסית בתקופת הקורונה בישראל.
משרד רן-תירוש ושות׳ מייצג פרטיים וחברות, בהליכים פליליים, עבירות הלבנת הון וצווארון לבן, משרדנו מלווה חשודים ונאשמים בהליכים פליליים בתיקי הלבנת הון הנידונים בבית המשפט המחוזי ברחבי הארץ. משרדנו מדורג בקביעות בשנים האחרונות, כמשרד צווארון לבן, המטפל בין היתר, בתיקי דגל בתחום הלבנת הון אשר זכו לסיקור תקשורתי נרחב, משרדנו מדורג בקביעות על ידי מדריכי דירוג בינלאומיים מוכרים – לקריאה נוספת לחצו כאן. במשרדנו, עו״ד הלבנת הון, יועצים משפטיים ועו״ד יוצאי הפרקליטות והתביעה, עו״ד יוצאי פירמות רו״ח בינלאומיות, עו״ד אשר מכירים מקרוב ומייצגים בתיקי דגל, ברחבי הארץ. משרדנו שם לו למטרה להילחם ולהגן על זכויותיכם, להפחית את החשיפה המשפטית והפגיעה הכלכלית הכה קשה.
מגמות הלבנת הון ופשיעה פיננסית בתקופת הקורונה בישראל
הונאות רפואיות (Medical Scams):
הונאות המבוצעות על ידי ישראלים בארץ ובחו”ל ועל ידי גורמים בינלאומיים, מול גופים וחברות ישראליות, תוך ניצול מחסור רפואי ודחיפות לבצע הונאות רפואיות בחסות משבר הקורונה.
לדוגמא היחידה הארצית למאבק בפשיעה כלכלית במשטרת ישראל עצרה בסוף יוני ארבעה חשודים תושבי נתניה שהציעו לשווק חומרי גלם ומוצרים מוגמרים בתחום הרפואה תוך מעשי הונאה וניסיונות הונאה תוך ניצול משבר נגיף הקורונה ופגיעה בבתי חולים בצרפת.
השתלטות על מחשבים מרחוק
שימוש בתוכנות זדוניות, אשר לפי מערך הסייבר הלאומי מותקנות לרוב באתרי צפייה ישירה. השתלטות על מחשבים מרחוק – תוך שימוש בסוסים טרויאנים, לרבות באמצעות אפליקציות, באמצעות התחזות למוסד לביטוח לאומי ומוסדות ממשלה אחרים. במסגרת מתקפות אלו בולטים ואף חלה עלייה בהיקף מתקפות הדיוג המבוצעות ע”י תשתיות פשיעה מאורגנות, בין של הציבור בשירותים אלו, מגבי
סמס פישינג
נשלחת לאדם הודעת סמס SMS, כפי שנעשה בפישינג באמצעות דואר אלקטרוני, הודעת SMS שמטרתה לדלות פרטים מזהים או מידע פיננסי, בנסיון להתחזות לקורבן ובכך לעקוף את מנגנוני ההגנה של המוסדות הפיננסיים. במסגרת הלבנת ההון המבוצעת כדי לממש את התעצם משמעותית במהלך 2019 ועוד יותר בתקופת הקורונה ומאפשר לתוקף לבצע פעולות פיננסיות תוך התחזות לקורבן.
הלוואות
במשבר הנוכחי, ארגוני פשיעה מתחזים לעסקים להשוואת עלויות למתן הלוואות, אנשים נכנסים לאתרים הנחזים להיות לגיטימיים ולחברות הנחזות להיות חברות פיננסיות כשרות כשמאחוריהן מדובר בארגוני פשיעה של ממש. קיים חשש ממשי, כי המשבר הנוכחי בעידן הקורונה יעצים את כוחן של גורמי פשיעה אלו המלווים כספים דרך חברות הנחזות להיות חברות לגיטימיות וחוקיות. בכך גורמי פשיעה מגדילים רווחים ונכנסים במסווה כשהם בלתי מורשים לתחום הפיננסי.
גניבה של ארנקים אלקטרוניים וביטקויין
כאשר האקרים השתמשו בשיטה זו בכדי להשיג שליטה בחשבון ומאפשרות לתוקף להשיג רווח כלכלי משמעותי. מתקפה מפורסמת וידועה היא גניבת כספים וריקון ארנקים אלקטרוניים. זאת, ככל הנראה מפני שמתקפות אלו פשוטות יחסית לביצוע ועם מגמת עלייה בשימוש בשיטה זו בישראל, בייחוד לצורך הזדהות באתרים פיננסיים, הדבר מוכר וידוע כבעיה רווחת גם מדיווחים שהוציא מערך הסייבר הפיננסי הלאומי, עוד טרם פרוץ הקורונה (3 פברואר).
גניבת SIM והחלפת סים – SIM Swapping
הונאה במסגרתה תוקפי סייבר אוספים מידע על מחזיקי טלפון סלולרי. באמצעות מידע זה מבקשים להפעיל כרטיס SIM אחר – החלפת כרטיסי סים SIM, באמצעותן העבריין מקבל למכשיר אותו הוא מחזיק הודעות הממוענות ללקוח שהחליפו לו את ה- SIM, לרבות כתובות, שמות מלאים, מספר זהות, וכדומה.
התגברות בתופעות פשיעה מקוונת
לפי רשויות האכיפה בישראל, עיקר הגידול מתמקד בתחומים של הימורים בלתי-חוקיים, סחר בסמים, ועבירות מין באמצעות התווך האינטרנטי.
עבירות מס
נורות אזהרה שיסייעו באיתור הלבנת הון והונאות פיננסיות
שינויים בדפוסי ההתנהגות של הלקוחות כסממן להלבנת הון
- שינוי תחום עיסוק של גוף או חברה לתחום אחר בו לא הייתה פעילות בעבר, בעיקר בתחומים הקשורים ברפואה או העברות כספים בסכומי כסף גבוהים שאינם תואמים את פרופיל הלקוח.
- מבנה תאגידי לא ברור או לא מוסבר של חברה, פרטי זיהוי של גורמים בחברה אשר מעוררים חשד כי אינם נכונים או מדויקים או תואמים כגון – כתובת בית או כתובת דואר אלקטרוני חשודה או כתובת המשתנה מדיווח לדיווח, שם דומה לחברה אחרת, לא פעם בעלת מוניטין, אשר מוכרת באותו התחום, טעויות הגהה וכו’ או לחילופין, קיום חברה חדשה ללא כל היסטוריית פעילות.
- בקשה לשינוי או אופן שיטת התשלום – מהמחאות בנקאיות להעברות כספים מקוונות, וכן לדוגמה חברה וותיקה שבאופן חריג טוענת לפרטי תשלום חדשים בעטייה של הקורונה שגרמה לה לשינוי עיסוק, החלפה ומעבר לשימוש ביישות חוץ בנקאית וכו’.
הונאות סייבר וניסיונות התחזות כסממן להלבנת הון
- קיים יסוד סביר לחשש כי מבוצע נסיון להתחזות כאשר הלקוח או היישות אינו שולט בפרטי ההזדהות שלו או מסתייע לשם כך בצד או גוף שלישי, שימוש בנתונים שאינם ברורים וכו׳.
- כתובות IP של הלקוח או הגוף אשר מוכיחות כי מבוצעות נסיונות כניסה מרחוק לחשבונות בנק מאזורים שונים או מדינות שונות או על ידי גורמים שונים בפרק זמן קצר דבר שאינו תואם את הנתונים שקיימים אצל הלקוח.
- כישלונות רבים בהקשת סיסמת התחברות וחידוש הסיסמה לעתים תכופות.
- אופן ההתנסחות שאינו תואם או דומה לזהות הגורם הפונה, דוגמת דואר אלקטרוני מטעם גורם ממשלתי שמנוסח באופן לקוי או מבלי שקיימים סימני זיהוי דומים בפניות קודמות.
- כתובות דוא”ל חשודות, בדגש על כתובות המכילות מילים הקשורות לקורונה ושאינן תואמות לשם החברה או לכתובות קודמות מהן נשלח דואר אלקטרוני קודם.
- שימוש במאפייני התנהלות שונים מהרגיל – לדוגמא, שימוש של הלקוח בשפה שונה או באזור זמן אחר.
- שימוש בדומיינים חשודים עם שמות המזכירים אתרים רגילים, דוגמת שימוש בסיומת GOB במקום GOV וכו’.
העברות כספים כסממן להלבנת הון
- שימוש בחשבון בנק פרטי לצורך ביצוע פעילויות עסקיות, בעיקר בתחום הנכסים הווירטואליים והעברות בינלאומיות.
- העברות מרובות מגורמים שונים ובסכומים נמוכים, לרבות העברות מקוונות מארנקים דיגיטליים ללא תיעוד, אפליקציות תשלום וכו’, אשר עשויות להעיד על קבלת כספים מאירוע מרמה או לחלופין מהתחזות לצורך קבלת תרומה.
- העברות כספים מיידיות מחשבון אחד לחשבון אחר של הכנסות שהתקבלו כתוצאה ממכירת ציוד או שירות בדגש בתחום הרפואה.
משרד עורכי דין המייצג בתחום הלבנת הון
חשוב להיוועץ בעורך דין הלבנת הון בעל ניסיון, ידע ומומחיות בייצוג בעבירות הלבנת הון בהליכים אזרחיים ופליליים. עו״ד הלבנת הון בעל נסיון משפטי בייצוג בתיקי הלבנת הון אשר יקפיד על זכויותיכם, יביא להקטנת החשיפה הפלילית כנגד הלקוח והקטנת הענישה אשר הולכת ומחמירה מדי שנה, הן בהליכים מנהליים מקדמיים של חילוט והן בענישה של ממש על ידי בתי המשפט, ככל שניתן.
מדריכי דירוג Dun & Bradstreet וכן BDI, דירגו את משרדנו כמשרד עורכי דין מוביל בתחום הצוואורון הלבן. בתיקי הלבנת הון מדובר לא פעם בחשיפה משולבת – פלילית, אזרחית ומנהלית ולא פעם אף בשילוב של עבירות נוספות כגון עבירות מס אשר גם בהן קיים שילוב ללקוח, חשיפה פלילית, מנהלית ואזרחית. בחרו בקפידה עורך דין הלבנת הון בעל ידע ונסיון משפטי בייצוג בתיקי צווארון לבן ושמרו על זכויותיכם.
במשרדנו, כל ייעוץ משפטי מאת עו״ד חוסה תחת חיסיון! ניתן לפנות למשרדנו בכל עת – במקרים דחופים 24/7, במספר: 03-7773333.
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים