גניבה בידי מורשה
תוכן העניינים
גניבה בידי מורשה – הקדמה
עבירת גניבה בידי מורשה היא מקרה פרטני של עבירת גניבה, מקרה בו בחר המחוקק להחמיר עם מבצע העבירה בשל הפגיעה באמון שמצטרפת למעשה הגניבה.
גניבה בידי מורשה היא עבירה בנסיבות מחמירות הנובעות ממעמד הנאשם כמורשה, נועדה להגן על האינטרס הרכושי של הקורבן ועל יחסי האמון המיוחדים בין הנאשם לקורבן, שבזכותם יכולה הייתה העבירה להתבצע.
בשל המעילה הקשה באמון הנלווית לגניבה על ידי מורשה, מצא לנכון המחוקק להחמיר את רף הענישה וקבע עונש של עד שבע שנות מאסר.
במטרה לבחון את הרשעתו של אדם בעבירה של גניבה בידי מורשה, יש לבחון תחילה אם מתקיימת עבירת הגניבה.
עבירת גניבה
עבירת הגניבה הקבועה בסעיף 383 לחוק העונשין מורה כך –
383. גניבה – מהי
(א) אדם גונב דבר אם הוא –
(1) נוטל ונושא דבר הניתן להיגנב, בלי הסכמת הבעל, במרמה ובלי תביעת זכות בתום לב, כשהוא מתכוון בשעת הנטילה לשלול את הדבר מבעלו שלילת קבע;
(2) בהיותו מחזיק כדין דבר הניתן להיגנב, בפקדון או בבעלות חלקית, הוא שולח יד בו במרמה לשימושו שלו או של אחר שאינו בעל הדבר.
…
(ג) לענין גניבה –
(1) ‘נטילה’ – לרבות השגת החזקה –
(א) בתחבולה;
(ב) בהפחדה;
(ג) בטעות הבעל ובידיעת הנוטל שההחזקה הושגה כך;
(ד) במציאה, אם בזמן המציאה מניח המוצא שאפשר באמצעים סבירים לגלות את הבעל;
(2) ‘נשיאה’ – לרבות הסרת דבר ממקומו, ובדבר המחובר – הסרתו לאחר ניתוקו הגמור;
(3) ‘בעלות’ – לרבות בעלות חלקית, החזקה, זכות החזקה או שליטה;
(4) ‘דבר הניתן להיגנב’ – דבר בעל ערך שהוא נכסו של אדם, ובמחובר למקרקעין – לאחר ניתוקו מהם”.
עתה נבחן את הנסיבות הנוספות המבדילות בין גונב סתם ובין גונב שהיה מורשה להחזיק את הנכס שגנב. זו לשונו של סעיף 393:
“393. גניבה בידי מורשה
העושה אחת מאלה, דינו – מאסר שבע שנים:
(1) גונב נכס שקיבל עם יפוי כוח לעשיה בו;
(2) גונב נכס שהופקד אצלו, לבדו או עם אדם אחר, על מנת שישמרנו שמירה מעולה או ישתמש בו או בתמורתו, כולם או מקצתם, למטרה פלונית או ימסור כולם או מקצתם לאדם פלוני;
(3) גונב נכס שקיבל, לבדו או עם אדם אחר, בשביל אדם אחר או לזכותו;
(4) גונב מן התמורה של נייר ערך, או של עשיה בנכס על פי יפוי כוח, כשקיבל הוראה שתשמש למטרה פלונית או תשולם לאדם פלוני”.
חלופה 1 – עבירת גניבה
אוסרת על נטילת דבר בעל ערך השייך לאדם, ללא רשות בעליו, במרמה ובלי תביעת זכות בתום לב, מתוך כוונה לשלול את הנכס לצמיתות.
חלופה 2 – עבירת גניבה בידי מורשה
נועדה למתן מענה משפטי למקרים שאינם נופלים בגדרי החלופה הראשונה, משום שמבצע העבירה לא נטל את הדבר שנגנב ללא רשות בעליו, והוא הגיע לידיו כדין.
בגדר חלופה זו גונב הוא השולח יד במרמה בנכסים שהוא מחזיק בהם כדין, בפיקדון או בבעלות חלקית.
ענישה בעבירות גניבה בידי מורשה
לעניין מדיניות הענישה, פסקי דין הדנים בעורכי דין כמורשים אשר גנבו מלקוחותיהם, משקפים מדיניות ענישה מחמירה מזו המקובלת ביחס למורשה רגיל, בשל המעמד וחובת הנאמנות הטבועה של עורך דין, והפגיעה באמון הציבור ובתדמית עורכי הדין.
בתי המשפט בישראל שבים וחוזרים, כי בגין עבירה של גניבה בידי מורשה ראוי להשית עונש של מאסר בפועל, מאסר של ממש מאחורי סורג ובריח! לתקופות ממושכות, וזאת לאור החומרה הרבה והחשש הרב מהפגיעה של אמון הציבור בשלוחיהם, כן ענישה מחמירה נועדה להרתיע אחרים מלבצע עבירות גניבה בידי מורשה. הדברים נכונים הן בנוגע למדיניות הענישה בישראל בעבירות של גניבה בידי מורשה ובעבירות צווארון לבן ועבירות כלכליות בכלל, בתי המשפט מחמירים את רף הענישה.
בתי המשפט בישראל התייחסו בשורה של פסקי דין לחומרתן הרבה של העבירות הכלכליות, להשלכותיהן הקשות ולפגיעתן הקריטית במשק, בציבור ובחברה בישראל.
בתי המשפט בישראל קבעו כך כשהדבר נוגע לעבירות כלכליות ועבירות גניבה בידי מורשה
אמנם מדובר בעבירות בעלות אופי לבן ונקי, שהרי מדובר בעבירות כלכליות ואולם, מדובר בעבירות אשר מבצעיהן פועלים במחשכים, מבצעים אותן בתחכום ובקושי רב לגילוי, אותם מבצעים הם בעלי מעמד, קשרים, ידע והשכלה וכשאלה עושים שימוש לא חוקי וגונבים את כספיהם של אחרים, תוך ניצול כוחם ומעמדם ותוך הפרת חובות הנאמנות של להוקיע זאת ולהענישם בחומרה. לעיתים קרובות, לא מתגלות עבירות אלה במשך שנים רבות, וכשהן מתגלות, מתברר כי הנזק שהן גרמו רב לאין שיעור מנזק שנגרם מעבירות גניבה ״רגילות״.
כתב אישום – גניבה בידי מורשה
כתב אישום פלילי בעבירות צווארון לבן ועבירות כלכליות ובהם עבירות של גניבה בידי מורשה כוללות, בין היתר, הליכי מעצר וחקירה פליליים, הליכי שימוע פלילי בטרם הוגש כתב אישום, כתבי אישום וניהול הליכים בבית המשפט, וכו’. לאור העובדה, כי מדובר בעבירות בעלות נסיבות ייחודיות, נלווים להן לא פעם מרכיבים ייחודיים אשר כוללים תביעות אישיות, אזרחיות כנגד מבצעי העבירות במקביל להליך פלילי.
אם הוגש כנגדכם כתב אישום בעבירת גניבה בידי מורשה, מומלץ לפנות בהקדם לקבלת ייצוג משפטי מאת עורך דין צווארון לבן מומחה להגנה משפטית על זכויותיכם. עורך דין צווארון לבן אשר יפעל לסיום ההליך בזיכוי או בנסיבות אחרות בהן קיימות ראיות של ממש, יילחם להביא בעניינכם לענישה מינימלית.
ייצוג והגנה משפטית בתיקי גניבה בידי מורשה
משרד רן-תירוש ושות׳ הוא ממשרדי עורכי הדין המובילים בישראל, משרדנו מתמחה בייצוג בתחום המשפט הפלילי, עבירות צווארון לבן ועבירות כלכליות. המשרד מטפל בלקוחות נורמטיביים, למשרד ניסיון רב בייצוג בתיקים מורכבים ומתוקשרים, תוך הקפדה על ייצוג משפטי מקיף ומעמיק בהתאם לצרכים הייחודיים של כל תיק, תוך בניית אסטרטגיית הגנה משפטית ללקוח כבר בשלביו הראשונים של ההליך המשפטי. עורכי הדין במשרד יוצאי הפרקליטות ורשויות התביעה, בעלי ניסיון של שנים רבות בניהול הגנה משפטית מקיפה.
משרדנו מקפיד לספק מענה משפטי וייעוץ מקצועי ומקיף 24/7, הכל תוך הקפדה ושמירה על דיסקרטיות מלאה. לצורך תיאום פגישה עם עו״ד שותף במחלקת צווארון לבן או לצורך ייעוץ ראשוני, ניתן להתקשר למספר 03-7773333.
ייעוץ משפטי שמעניק משרדנו חוסה תחת סודיות וחיסיון עורך דין – לקוח!
זקוק לייעוץ משפטי? השאירו פרטים