דף הבית
מאמרים מדריך לחלוקת רכוש בגירושין – חלוקת אופציות מניות והיבטי מס
מדריך לחלוקת רכוש בגירושין – חלוקת אופציות מניות והיבטי מס
עו"ד אלעד רן18 דצמבר 2021
תוכן העניינים
חלוקת רכוש בגירושין – היבטי מס, חלוקת אופציות, מניות והסכמי ממון
חלוקת רכוש משותף בעת גירושין היא עניין מורכב, במיוחד כאשר מדובר ברכוש רב כאשר אין מדובר רק ברכוש מוחשי ומדובר בזכויות בחברות, מניות, אופציות ולכל אלה מתווספים היבטי מיסוי מורכבים.
ישראלים רבים עובדים כיום בחברות סטארט-אפ המתגמלות את עובדיהן בשכר בדמות אופציות ומניות, ועולות שאלות רבות בהקשר זה – מה מגיע לבן או בת זוג של סטארט-אפיסטים במקרה שנפרדו בטרם מומש האקזיט והתקבלו הכספים, שאלה זו מעסיקה רבות את אותם בני ובנות זוג אשר מבקשים להיפרד והתגרש ובכך את בתי המשפט לענייני משפחה.
רן – תירוש ושות׳ מדורג כשמשרד עורכי דין מוביל בישראל בתחום המיסים והצווארון הלבן. המשרד מדורג על פי חברות דירוג מובילות בישראל המדרגות משרדי עורכי דין – B.D.I ודן אנד ברדסטריט וידוע בזכות המוניטין המצוין שנצבר במרוצת השנים. עורכי הדין יוצאי רשות המסים בישראל, בעלי ותק של מעל 20 שנות ניסיון ומוניטין מעולה בתחום המסים והמשפט המסחרי. במשרדנו עורכי דין העוסקים בהיבטי מס, אופציות ומניות במגוון הליכים משפטיים. לקריאה על משרדנו אשר דורג על ידי חברת B.D.I כמשרד מוביל בישראל בתחום דיני המיסים – לחצו כאן!
למאמר נוסף של משרדנו על גביה מבני זוג או מיסוי התא המשפחתי – לחצו כאן.
משרדנו זכה בפסיקות תקדימיות ובהצלחות בהליכים לטובת לקוחותינו כשבזכות פעולות והתנהלות משפטית נכונה של עורכי הדין במשרד בליווי השותפים, הקטינו את החשיפה המשפטית, בזכות תכנון חלוקת הרכוש ותכנון מס נכון חסכו כספים רבים ללקוחות המשרד ובכך נחסכה עוגמת נפש רבה. למשרדנו ניסיון רב בתכנון משפטי לחברות וגופים גדולים וכן לנושאי תפקידים בכירים – מנכ״לים, נושאי משרה, דירקטורים בחברות פרטיות וציבוריות, בעלי חברות הייטק וסטארט-אפים, הייטקיסטים וכו׳.
קיים הבדל מהותי בין אופציה למניה – אופציה היא אפשרות לרכוש מניה בעתיד. במילים אחרות, האופציה מקנה למחזיק זכות לרכוש מניה במחיר ידוע מראש (המפורסם בתשקיף), אשר הינו מחיר המימוש. הענקת אופציות לעובדים הינה אמצעי תשלום שכיח ונפוץ בתחום ההייטק הישראלי והבינלאומי, שכן הוא אינו מחייב הוצאה של כסף אשר נמצא בקופת החברה ונחוץ להמשך התנהלות החברה, כמו כן, מדובר בנכס אשר יוצר אצל העובד מוטיבציה להצלחת החברה – הסטראט-אפ, כאשר אופציה מהווה סיכוי לתגמול גבוה בטווח הרחוק.
סוגי אופציות וכן אופציות Vested ו- Non Vested
אופציות הן זכויות הניתנות על ידי חברה לעובד לרכוש מניות של החברה במועדים נתונים ובמחירים קבועים. עבור כל אופציה נקבעת תקופת הבשלה (vesting) המתחילה בעת ההקצאה ומסתיימת במועד בו האופציה ניתנת למימוש. אופציות שתאריך הבשלתן הגיע מוגדרות כ- vested options, בעוד שאופציות שמועד הבשלתן טרם הגיע מוגדרות כ- non vested options.
קיימות אופציות שונות – התכלית לשמה ניתנו אופציות לעובדים יכולות להשתנות מחברה לחברה וכן לאור צרכי החברה המשתנים. אופציות יכולות להוות תגמול על עבודה בעבר, בהווה ואף להוות תמריץ לעבודת העובד על מנת לקצור פירות בעתיד. קיימת גמישות בתוכניות האופציות השונות ולכן בתי המשפט בוחנים כל מקרה לגופו ולפי נסיבותיו המיוחדות.
לשיחת ייעוץ בעניינכם וכן לקביעת פגישה עם עורך דין מיסים ממשרדנו, ניתן לפנות במספר 03-7773333.
כיצד יחולקו מניות ואופציות בהליך גירושין – האם מדובר בנכס משותף ?
על מנת לקבוע האם האופציות הינן נכס משותף ששוויו יחולק בין בני הזוג, יש לבחון את נסיבות המקרה ותקופת העבודה שעבורה ניתנו האופציות.
בהקשר זה עולות מספר שאלות מהותיות :
האם האופציות ניתנו עבור תקופת עבודה בעבר או כתמריץ לעבודה עתידית.
האם תקופת השיתוף / האיזון בין בני הזוג – התקופה ממועד הנישואין ועד מועד הפירוד – חופפת תקופה זו?
על מנת לענות על שאלות אלה וכן האם האופציות ניתנו עבור תקופת עבודה בעבר או עבור עבודה עתידית, יש לבחון בין היתר את הפרמטרים המרכזיים הבאים: א. האם האופציות ניתנו כשכר או כבונוס. ב. האם כמות האופציות או שווין של האופציות קשור לאיכות תפקודו של העובד. ג. האם תכלית מתן האופציות כדי למשוך עובדים לחברה או מהי תכלית הענקת האופציות על ידי הנהלת החברה לעובד.
חשוב לדעת, כל מקרה ונסיבותיו הוא לכן מומלץ לפנות ולהיוועץ בעורך דין בעל ידע וניסיון משפטי בתחום המשפט המסחרי, גירושין ובעל הבנה וידע בסוגיות מס מורכבות שכן מנסיוננו, בתיקים אלה, קיימת חשיפה כלכלית – מיסויית אשר מחייבת תכנון מבעוד מועד ונדרשת בתכנון האופן וההסכם בהליך הגירושין.
כיצד יוערך שווין של האופציות ?
הערכת שווין של האופציות מהווה שאלה נוספת אשר התשובה לה אינה מוחלטת. מדובר בנכסים אשר הוודאות ואופיין ספקולטיבי, אשר על פי רוב לא ניתן לסחור בהן.
כשנדרשים להערכת שווי בהליך גירושין, בתי המשפט לענייני משפחה והערכאות שמעליהם היו נכונים, במקרים ובנסיבות מסויימות לקבוע את שוויין של האופציות למועד נדחה של מימוש האופציות, כלומר במועד מכירת החברה או הנפקתה. בתי המשפט הכריעו בסוגיות משפטיות אלה תוך התבססות על דיני המס המאפשרים את מיסוי האופציה רק במועד מימושה על ידי העובד ולא במועד קבלתה, ובכך מנעו תוצאה בלתי צודקת של הערכת שווי שאינה נכונה.
בשורה של פסקי דין קבעו בתי המשפט, כי חלק מחלוקת הרכוש יתבצע במועד הנדחה אשר עלול להיות רחוק ממועד הגירושין.
חלוקת אופציות בעת גירושין – היערכות מראש והסכמי ממון
לאור מורכבות נושא חלוקת האופציות, מומלץ, כי בני זוג אשר מי מהם עובד או בעל חברה בתחום הסטארט-אפ או בתעשיית ההייטק יערכו הסכם ממון מפורט שיתייחס לסוגיות חלוקת האופציות באופן ברור.
פסיקת בית המשפט לענייני משפחה בחלוקת אופציות
לאחרונה הועלו סוגיות של חלוקת אופציות בין בני זוג בבית המשפט לענייני משפחה ובית המשפט נדרש להכרעה בעניין –
מהי כמות האופציות לה זכאית האישה אם בכלל. ובכלל זה – האם היא זכאית למחצית כל האופציות בהן היו למערער זכויות, בין אם הבשילו ובין אם לאו או שהיא זכאית רק לחלקה באופציות שהבשילו במועד הקרע.
מה שווין של אותן אופציות ובאיזה מועד יוערכו – האם בעת המימוש בפועל או שווי למועד הקרע?
מינוי מומחה לצורך מתן חוות דעת בחלוקת אופציות
בית המשפט ממנה מומחה מטעמו לצורך מתן חוות דעת באשר לאופן בו יש לחלק בין בני הזוג את האופציות המצויות ברשותו של הנתבע, אופציות אשר נצברו במקום עבודתו וכתוצאה ממנה, במהלך חייהם המשותפים של הצדדים.
החלטת בית המשפט בענין אופציות וחלוקתן בין בני זוג
בית המשפט קבע, כי על הצדדים חלות הוראות חוק יחסי ממון אשר בסע’ 6 (ג) מאפשר לבית המשפט, ע”פ שיקול דעתו, לקבוע את מועדי הביצוע של האיזון.
האופציות, במקרה זה, הוענקו בתקופת החיים המשותפים ומרבית האופציות היו בשלות (היינו ניתנות למימוש) עובר ובסמוך למועד הקרע בין בני הזוג. ולכן קיבל בית המשפט את עמדת מומחה בית המשפט לפיה האישה זכאית למחצית מהאופציות המצויות בידי הבעל.
אשר למועד חישוב ערך האופציות – בית המשפט הבהיר כי אף שככלל, מועד הקרע הוא המועד הקובע לביצוע פירוק השיתוף בין הצדדים ובמועד זה מבקשים בתי המשפט לסיים את כלל המחלוקות הרכושיות של הצדדים על מנת שלא להותיר כל קשר כלכלי בין הצדדים לאחר הפרוד (עקרון הפרידה הנקיה – clean break), ואולם על אף שכך, יש לא מעט מקרים בהם יש לחרוג מעקרון זה, כך, כדוגמה, בני זוג אשר יש להם ילדים קטינים עדיין מחויבים בקשר כלכלי בכל הקשור לדאגה לצרכיהם, ובדומה בכל הקשור לחלוקת פנסיה תקציבית לגביה הזכות מתגבשת עם הגעת העובד לגיל פנסיה בכפוף לצבירת שנות ותק מינימלי, נותר קשר כלכלי בין בני הזוג עד לפרישתו של בן הזוג העובד מעבודתו.
בדומה, גם נכסים שמועד מימושם חל בזמן עתידי, לאחר מועד הקרע, נקבע על דרך הכלל בפסיקה כי אלו יחולקו בעת גמילתם של אותם הנכסים העתידיים בין הצדדים. מתוך שכך אף בנדון, כאשר עסקינן באופציות שמועד מימושן מאוחר למועד הקרע, ראוי להמתין למועד המימוש לצורך הערכת ערכן.
משרד רן – תירוש ושות׳ הוא ממשרדי עורכי הדין המובילים בישראל בתחום המשפט צווארון לבן ומיסים, עורכי הדין במשרדנו יוצאי רשות המסים והפרקליטות, בעלי ידע וניסיון משפטי רב. לקריאה על משרדנו אשר דורג כמשרד עורכי דין מוביל בישראל לחצו כאן.
כשדנים בהערכת שוויין של אופציות ונכסי קריירה בעלי שווי רב, מדובר בסוגיות מורכבות המחייבות בחינה וייעוץ משפטי מעורך דין מומחה בתחום הגירושין, משרד עורכי דין בעל ניסיון בתחום וכן בקשת תחומים משיקים כגון סוגיות מסים אשר עולות ומחייבות התייחסות בהליך גירושין, כמו גם הבנה בהסכמי אופציות ומניות והבנה ובקיאות בעולם ההייטק. עורך הדין יפעל לאסוף ראיות, ישתף פעולה עם מומחים ובעלי מקצוע מתוך מטרה לשמור באופן אופטימלי על זכויות הלקוח/ה במסגרת חלוקת הרכוש, על כל פניה.
המשרד בעל מוניטין מעולה! מטפל בלקוחות בכירים, בתיקים מתוקשרים ומורכבים, תוך הקפדה על ייצוג משפטי מקיף ומעמיק בהתאם לצרכים הייחודיים של כל תיק ולקוח. תוך בניית אסטרטגיית הגנה משפטית מקיפה ללקוח. עורכי הדין בעלי ניסיון של שנים רבות בניהול הגנה משפטית מקיפה, ייעוץ וליווי משפטי בפני בית המשפט השונים – שלום, מחוזי ועליון.
משרדנו מספק מענה באופן שוטף ומעניק ייעוץ משפטי מקצועי ומקיף 24 שעות ביממה, בתחומי המשפט השונים, הכל תוך הקפדה ושמירה על דיסקרטיות מלאה וחיסיון משפטי מלא.
לצורך תיאום פגישה עם עורך דין שותף או לצורך שיחה מקדימה בעניינכם, ניתן להתקשר למספר 03-7773333או להשאיר פניה באתר ועורך דין במשרדנו ישוב אליכם בהקדם האפשרי.